login |

Light as a Feather: a 2. évad első fele

2019. 07. 29. 19:12 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: kritika,

(Pénteken 8 rész jött ki, ezekről szól az írás, a következő nyolc epizód októberben érkezik.) Ahogy elnézem a pilotkritika és az első évados írás alatti kommenteket, nem igazán tetszett nektek a Light as a Feather, a Hulu tinikkel telepakolt természetfölötti thrillerje. Pedig nem egy rossz darab, simán nézhető, ha nem várunk tőle sokat, csak éppen tudni kell azt is, hogy kiemelkedően jó sem lesz.

Ahogy human is írta, ez az alapötlet inkább egy filmet követelne meg, amivel talán sokkal több embert tudott volna elérni és szórakoztatni. Na meg kicsit karakánabb stílust kellett volna választani hozzá.

A sorozat ugye egy pizsipartis játék horrorosításával kezdett tavaly, amikor is a light as a feather, stiff as a board játékot néhány tinilány a temetőben piknikezés közben felpörgetett azzal, hogy a játékvezető megtippeli mindegyikük halálát – méghozzá igen részletesen.

A tinik pedig elkezdenek hullani – pontosan, ahogy azt megjósolta a titokzatos, új lány… Na jó, a hullás kifejezés használata túlzás, elvégre eddig a 18 rész alatt maximum 6-an halhattak meg, és ez az egyik legnagyobb hibája a sorozatnak, hogy minden adott ahhoz, hogy egy jó, slasherszerű széria legyen belőle, mégsem mer bekeményíteni.

Sokkal nagyobb fókusz kerül a tinidrámára és a nyomozásra, hogy mégis miért történik az a sok baleset. Amikor pedig mégis be-betéved egy-két horrorba illő jelenet, akkor viszont igenis megvan a sokkfaktor, így akárhányszor azt gondolná az ember, hogy abbahagyná, mert nem az igazi, amit lát, ott terem előtte valami abszolút jól működő jelenet, ami visszahúzza a képernyő elé.

Nagy előny még, hogy 20+ perces egy-egy rész, hiszen így könnyen emészthető, és sokkal sűrűbbnek érződik a sztori, mintha 40 percre húznák szét ugyanazt és töltenék meg felesleges drámával – így is kapunk belőle, ld. a bandás szálat, de ez még elmegy a fősztori mellett.

Őszintén, kellemes csalódásként ért a második évad első fele, elvégre ugyanazt a sztorit egy teljesen más szemszögből közelíti meg: most nem az ártatlan lányokat nézzük, ahogy nyomozgatnak, hanem a megátkozott karakter sorsát követhetjük nyomon, ráadásul megfűszerezték a rejtélyt még emlékezetkieséssel/alvajárással, és eltűnt barátokkal.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A már említett erős pillanatok szállítója közé tartozik az első évadból is megismert gubó (/báb/szörny…./izé?), ami a leghatásosabb jeleneteket nyújtja, elvégre nem tudunk róla jóformán semmit, csak azt, hogy undorító és valami boszorkánysághoz van köze. Ja, meg hogy már nem Violet hátán ékeskedik, hanem Mackén, ahogy az a tavalyi évadzáróból kiderült.

Violet karaktere pedig ezzel együtt teljesen kedvelhető lett, hiszen már tudjuk, miért tette azt, amit, s milyen nyomás alatt állt folyamatosan. Ki is került a javítóból, és szinte a csapat része is lett. A háttértörténetét sem féltek megmutatni, amivel még inkább a szívünkhöz nőhetett.

Rengeteg új karakter kapott esélyt arra, hogy kedveljük őket, elvégre a tavalyi főszereplők közül sokan eltűntek, így kellettek újak. Igaz, sokuk még nem kapott több időt a képernyőn 1-2 percnél, mások meg már elhullottak, de azért akadnak köztük komolyabb és szerethetőbb karakterek is.

Nem is bánom annyira, hogy nem kaptak nagyobb szerepet mindannyian, mert így sokkal több játékidőt kap a három fő karakter, Mack, Violet és Alex, akiknek nemcsak az alakítóik ügyesek (jogos az a két Emmy-jelölés szerintem), hanem a karakterük is kellően jól van kidolgozva ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a sorozatot.

A főszereplő lány esetében ráadásul hatalmas pluszt jelent, hogy az eddigi “fáj a hátam”-motiváció mellé kapott egy olyan szálat, amiben elalvás után máshol kel fel, s csak a barátaitól hallja, mit tett az este, ezzel növelve a misztikum hatásosságát.

Ezen szál kapcsán pedig talán az egyik legmegosztóbb lépését láthattuk a LAAF-nek, mert az egészet arra vezette ki, hogy miközben Mack alszik, az elhunyt ikertestvére, Jennie veszi át a teste felett az irányítást, s megöli azokat, akik szintén játszottak, így Mack lesz az az egyetlen ember, aki túlélheti a játékot. Ostoba vagy kreatív húzás, azt döntse el mindenki magának, cserébe hatásos és előre viszi a történetet, az egyszer biztos.

Sokszor az MTV jut eszembe a sorozatról, mert olyan cringe párbeszédeket tudnak a karakterek szájába adni, mint amiket ott hallottam évekkel ezelőtt a Screamben. Felvetik, hogy kell még egy ember, aki játszik, így veszélyezteti az életét, mire Alex pedig anélkül, hogy ránéztek vagy megkérdezték volna, sírni kezd, hogy Mack ne kényszerítse rá, ő nem akarja – aztán nyilván belemegy.

Nem kiemelkedő ugyan a sorozat, viszont mindenképp dicséretet ígér a rendezés, mert nagyon jó képeket villantanak, és a színek használatával való játék is plusz, ahogy a flashback-eket, mikor még nem jelent meg az átok a lányok életében, élénk, erős színekkel tarkítják, a jelent pedig sokkal fakóbb képeken ábrázolják.

A sorozat tehát nem lett horrorosabb, cserébe természetfelettibb, ami dob rajta, de még mindig nem eleget ahhoz, hogy isteníteni lehessen. Egy kellemes, gyengébb 7/10-es tinithrillerről van szó, amit könnyen le lehet a barátokkal darálni egy délután.

Izgulni lehet a karakterekért (mondjuk akkor jó sokáig, mert három részenként hal meg egy), lehet kíváncsinak lenni a történetre, de nem valószínű, hogy bárki is a kedvenceként fog hivatkozni rá.

2 hozzászólás Ne habozz!

kisanna - 2019. 07. 30. 13:48

az első évad ötletes volt, tetszett, de ebben már szinte semmi meglepetés, izgalom nincs. kb. fapofával néztem végig, tényleg semmi extra.

Anni - 2019. 08. 04. 18:09

Tényleg eléggé tini sorozat de nekem bejött a folytatás. Nem idegelt senki, a 3 csaj kimondottan kedvelhető volt főleg a közös jelenetekben. Kíváncsi vagyok a srácot (azt hiszem Henry) miért tartja ott fogva a nő. Tuti maradok :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz