login |

Chicago Med: vége a 4. évadnak – írta infinity

2019. 07. 30. 15:01 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,


Az NBC-s Chicago-trilógia legfiatalabb tagja már a 4. szezonjával végzett idén. Mivel a franchise e tagja is sikeresnek bizonyult az évek során, berendelték az 5. évadot is, így ősszel folytatódik a bonyodalmakkal teli történet, melynek a Chicago MED ad otthont.

Sajnos itthon nem örvend akkora sikernek a sorozat, illetve nem rendelkezik akkora rajongói bázissal, mint külföldön, pedig a műfaj kedvelőinek véleményem szerint ezt az alkotást is érdemes bepróbálni.

Szerintem ez is lehetne éppen olyan sikeres, mint például a mára a leghosszabb ideje futó kórházas sorozat címet viselő Grey’s Anatomy, vagy a konkurens csatornákon lévő azonos műfajú társainak egyike.

Az mindenesetre biztos, hogy nekem a pilot óta bejön a széria és az egyik kedvencemként tartom számon, ami főképp a szerethető karaktereknek és az izgalmas bonyodalmaknak köszönhető.

A mostani szezonban is rendesen felkavarták az állóvizet, ami egyértelműen nézőorientálttá tette a Chicago Med-et. Ez persze abból a szempontból jó döntés volt, hogy ebben az évadban sem volt időnk unatkozni. A készítők kiválóan teremtették meg az egyensúlyt a pörgős részek és esetek, valamint a központi karakterek körüli dráma tekintetében, amely nagyban hozzájárult az erős színvonalhoz.

Szerintem remek szezont zárt a sorozat. Az érdekes események mellett kiváló alakításokat láthattunk, mind a vendég-, mind az állandó szereplők tekintetében. Amellett, hogy bejött az évad, természetesen akadt néhány negatívum is, amik nem nyerték el a tetszésemet, de persze ez mindig benne van a pakliban, nem meglepő.

Tovább kisebb spoilerekkel kifejtem a részleteket.

Ebben az évadban is jellemző volt, hogy a párkapcsolatok egyik tagja sem érezhette magát biztonságban, ami pozitívum és negatívum is volt egyben – persze szubjektív, hogy ki, hogy ítéli meg, és hogy ki melyik párosnak szurkol. Tehát ezen téren is változatos volt a szezon. Ennek alapján szeretném részletezni az évadban történteket.

Először is Will és Natalie kapcsolatára térnék ki. Ebben a szezonban is jutott bőven a drámából. Eleinte ők voltak a kedvenc párosom és szurkoltam nekik, hogy a több évadnyi szenvedés után végre normális életük legyen egymás oldalán.

Mint tudjuk a szezon elején Will belekeveredett egy nyomozásba, ahol az FBI is érintett volt és az apja ismerősét akarták lebuktatni, mert számos bűncselekményt követett el, mint például a csalás, pénzmosás… Ez volt a főszál, ami izgalmas lett volna, ha Nick színészi teljesítménye erősebb, plusz ha a karakterrel nem játszották volna el a tipikus önmagából kifordulós részeket.

Nyilván ennek a megvalósításnak is két oldala van, mert például ha a hazugságot emelem ki, egyrészt érthető, másrészt viszont nem. Én utóbbiak táborát erősítettem és sajnáltam szegény Natalie-t, akit még az oltárnál is otthagytak – vagyis Will be sem ment a templomba mert nem engedték neki. Mindenesetre nem gondoltam, hogy meglépik ezt „a menyasszonyt otthagyjuk az esküvő napján”-klisének mondható lépést, nem is voltam oda érte.

A mostani események tudatában, eléggé megosztó és kicsit felháborító is a dolog, mert az egyik részem örülne neki, hiszen mindent túlélnek és nagyon epic, viszont a másik részem azt gondolja, hogy ezt már túltolták az írók és jobb lenne nekik mással.

Will az egész évad során nagyon idegesítő volt és szerintem a színésznek is beletört a bicskája néhány jelenetbe, éppen ezért örültem, amikor szakítottak Natalie-val. (mellesleg a két színész közül Torrey DeVitto volt a meggyőzőbb, és a hitelesebb)

Pár rész erejéig Natalie összejött Philip-pel, valamint Will-t Lee ügynökkel hozták össze, de érezhető volt, hogy az a legszokványosabb dolog az egészben, hogy csak azért írtak nekik valakiket, hogy végül újra egymásra találjanak, holott erre nem volt semmi szükség.

Jobban örültem volna hogyha újdonsült párjukkal maradnak és élik tovább életüket az új kapcsolatukra fókuszálva, tudván, hogy tovább léptek és elfogadták a döntésüket. Ezzel szemben viszont teljesen érthető az írók döntése, mert egy közkedvelt, aranyos és szerethető duóról beszélünk.

Azt viszont meg kell hagyni, hogy a finálé utolsó percei izgalmasak voltak, hiszen Natalie kirepült a kocsiból és súlyos sérülései lehetnek, mivel eszméletét vesztette a Ray fia által okozott ütközés miatt. Kíváncsian várom, hogy ősszel vajon mi lesz ebből?

A következő központi páros, akik kapcsán ambivalens érzéseim támadtak, az Ava és Connor volt. Örültem is meg nem is a fejleményeknek, mert már régóta szurkoltam nekik és kíváncsi voltam, hogy meddig kerülgetik még egymást.

Szerintem Ava és Connor jó párost alkottak, és el tudtam volna viselni, hogyha együtt hagyják ott a sorozatot az évad végén. A készítők viszont máshogy álltak hozzá a dologhoz. Ha úgy vesszük, akkor csak pár részig tartott az élet a paradicsomban, mielőtt beütött a krach.

Ebbe a kapcsolatba aztán mindent beleírtak amit csak lehet, és kicsit szappanoperás elemek is felfedezhetőek benne. Viszont ennek ellenére nagyon tetszett az izgalmakkal és bonyodalmakkal teli történet, amiért jár az elismerés mind a készítőknek, mind a színészeknek.

Azt viszont a mai napig nem tudtam eldönteni, hogy az írók direkt hagytak minket nézőket a sötétben, vagy tudatosan volt egy kis káosz?! Ha tudatos volt a felépítés, akkor szépen kivitelezték a sztorit és Ava karakterét is, mert nem lehettünk biztosak benne, hogy mit művelt a nő, illetve kinek van igaza.

Reméltem, hogy a finálé után okosabban állunk az események előtt, hiszen pont ez a két szereplő távozik. Hát, nem így történt. Utalást ugyan kaptunk annak tekintetében, hogy miután Connor lepattintotta a nőt, Ava beszólt Connor-nak a végén, miszerint hálátlan…

Ennek alapján ez talán felért egy beismerő vallomással is, hogy minden igaz volt, amit feltételeztek a sebészről, pl. lefeküdt Connor apjával, hogy az pénzt adjon a hibrid műtőre, vagy a bizottságos ügy, vagy amikor a műtőben megvágta a kezét miközben a beteg AIDS-es volt. Konkrétan viszont nyilván nem ismert be semmit a vádaskodás vonatkozásában.

A finálé után kicsit csalódott voltam, hogy nem zárták le rendesen ezt a sztorit, de később jött a hír, hogy Colin Donnell még visszatér az évadnyitó epizódra, amiben elvarrják a szálakat. Szóval kíváncsian várom, hogyan oldják meg a dolgot. (Sajnálom, hogy elmegy ez a két színész, mert rendesen hozzátettek a Chicago Med színvonalához, ráadásul szimpatikus karaktereik voltak.)

April és Nathan kapcsolata egyáltalán nem érdekelt. Itt is volt némi dráma, ment a vádaskodás stb. Számomra a legnagyobb probléma az volt, hogy ugyanazt eljátszották velük, mint amit a Will-Natalie párossal, hogy a végén ők is újra egymásra találjanak. Ez végképp hidegen hagyott. Sosem szimpatizáltam velük, mint párral szóval nem igazán hoz lázba az, hogy April terhes-e vagy sem.

Összességében nagyon meg voltam elégedve a szezonnal, mert pörgős, változatos, szórakoztató és mindenképpen izgalmas volt, néhány sokkoló jelenet közepette, miközben az erős színvonalat is tudták tartani.

A finálénál éreztem, hogy picit túlzsúfolt lett, mert túl sok mindent tettek bele abba 42 percbe (még Dr. Charles esküvője is benne volt!), de ezt leszámítva szerintem nagyon jó évadot zárt a Chicago Med és kíváncsian várom az őszi nyitányt. Vajon mivel lepik meg a rajongókat az 5. évadban miután sikeresen ledobták a bombákat?

2 hozzászólás Ne habozz!

ace05 - 2019. 07. 30. 16:22

Én most fedeztem fel ezt a sorozatot a youtubenak hála. Le is daráltam gyorsan. Szóval elmondhatom működött a reklám nálam.

Springer - 2019. 07. 31. 19:45

Örömmel olvastam ezt az írást, köszi!
Néhány részt néztem csak, a crossovereket, mert nekem a PD lett a Chicago sorozatok közül a “fő” vonal, de egy dara amint belefér, be lesz iktatva, mert alapvetően tetszik. Jobban tetszik, mint más kórházas témájú sorozatok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz