login |

Attack on Titan: vége a 3. évadnak – írta Scat

2019. 07. 31. 16:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

Nemrég ért véget a harmadik évad folytatása és bevallom, nagyon elégedett vagyok.

Sokszor írtam már, hogy számomra a sorozat kicsit hasonlít a Lostra a sok érdekes kérdéssel, de kevés válasszal. Nos, most rengeteg mindenre választ kaptunk, mondhatni megágyaztak a végső összecsapásnak, ami ki tudja már hol fog zajlani. Azóta bejelentették, hogy a következő és egyben utolsó évad 2020 őszén fog megjelenni.

Nagyon kedvelem a Game of Thrones-t. A könyveket is olvastam, és a nyolcadik évadot, hasonlóan sokakhoz, csalódásként éltem meg. Ezt csak azért hozom fel, mivel az anime mostani etapjának első fele egyetlen csatára épült fel. Magyarul kábé 80 percig csak az zajlott, hasonlóan a deresi harchoz.

Aki mindkettőt látta, az észrevehet olyan esszenciális különbségeket, amik miatt az AoT-é jelentősen jobb volt. Számomra a legfőbb különbség az, hogy ez tele volt drámával és emberi pillanatokkal. Súlya volt a döntéseknek. A sakktáblán folyamatosan változott az állás, mindig történt egy olyan lépés, ami kiszámíthatatlanná tette az eseményeket.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

Ezek közül egyedül Reiner túlélési áradata bosszantott csak. A kétségbeejtő helyzeteket, amik a csata során alakultak ki, szintén jól sikerült ábrázolni.

Jól mondtad. Ezt a legtöbbünk nem fogja túlélni. Vagyis inkább egyikünk se.

Mindezen helyzetekben pedig karakterizált a sorozat, mélyítette az emberek jellemét, nem ugyanazt szajkózták újra meg újra. A csatát baromi látványosan sikerült kivitelezni, kegyetlen volt, húsbavágó és drámai. A zenével pedig csak fokozták a hangulatot, bár a hanganyagra szerintem sosem lehet panasz, igaz, én az opening és ending párost nem sorolom ide, mivel az első évadén kívül szerintem mindegyik borzasztó. De a részek alatt hallhatók kiválóak.

Az egész harcban Erwin tragédiája fogott meg a legjobban, aki mindent feláldozott és megtett azért, hogy kiderítse az igazságot, hogy megtudja azt, amit később mi nézők is, hogy létezik egy másik emberi civilizáció a falakon túl. Mindenáron bizonyosságot akart szerezni, de nem érhette el. Hiszen ahhoz, hogy ez kiderüljön a falakon belül élők számára, neki kellett a döntések súlyát cipelnie a vállán. A hideg kirázott annál a lovasrohamnál.

A bátor elbukott! A meggyötört elbukott! Csupán mi élők emlékezhetünk minderre! És most azért áldozzuk fel magunkat, hogy tovább mehessenek azok, akik hisznek bennünk! Csak így szállhatunk szembe ezzel a kegyetlen világgal!

Ami nekem kissé megfejthetetlen, hogy a csata során a fenevad óriás „ráküldte” az egyszerű óriásokat a felderítőkre. Amíg nem adott parancsot, nem mozdultak. Na most, ha ő képes erre, akkor minek a cirkusz Eren miatt? Esetleg ők azt is tudják, hogy nála van az alapító óriás ereje? Ha igen, honnan? Nyilván nem szeretném, ha ezt a manga olvasói elspoilereznék nekem, de annak ismerete nélkül ez elgondolkodtat.

A faluban zajló csata is rendben volt, persze, Erwin karizmáját nem helyettesíthették, viszont ahhoz képest, hogy Armint mennyire ki nem állhattam a sorozat elején, mostanra egész megkedveltem. Ez az évad csak tovább erősítette ezt bennem. A csata befejeztével a választás nekem ezért is nem lett volna egyértelmű. Kissé „nevetséges” volt, hogy mikor már döntöttek volna, mindig felbukkant egy szereplő, akinek más véleménye volt, úgyhogy kezdhették elölről.

A karakterizálást azért tartom jónak az animében, mert elérték, hogy nekem is nehéz legyen a döntés. Bárkit mentettek volna meg, az egyik szemem sírt volna, mert amellett, hogy Erwint jobban kedveltem, Armin is hasznossá vált már. Bár, ha rajtam múlt volna, talán az előbbit választom.

Az utolsó három rész pedig csak a válaszokról szólt. Tartottam tőle, hogy a karszalagos gettós világ miatt egy zsidó-náci párhuzamot kapunk, de végül nem teljesen így lett. Persze az is igaz, hogyha valaki bűnösnek tartunk, akkor ugyanazokra a panelekre építjük ezt a megítélést, szóval egyedit nehéz lenne ebben mutatni. Elsősorban a megvalósítás zavart volna, ha tovább erőltetik a gettós részt.

Mindenesetre rengeteg választ kaptunk, és igazából ezeket nem éreztem mesterkéltnek. Tehát jók voltak. Sikerült megfelelően éreztetni az ellentétet a két nép között és azt is, hogy miért nem történt száz éven keresztül semmi. Ráadásul megmaradt az a minimális bizonytalanság, hogy valójában nem tudhatjuk, kinek van igaza. Hiszen olyan régen történt már.

A kilenc óriás erőből még nem ismerhettük meg mindet. Ha a négykézlábas is ide számít, akkor számításaim szerint egy még hiányzik (bár még azt sem tudjuk, hogy akit Ymir megevett, mire volt képes). Kíváncsi leszek, hogy kik, mik ők. Illetve érdekesnek találom, hogyha Erenben megvolt ez a képesség, hogy a múltat is lássa, akkor eddig miért nem történt meg? Semmi különleges dolgot nem tett, pusztán elolvasott pár könyvet. Ennyi kellett volna ahhoz, hogy aktiválódjon ez a képesség?

– Nem érsz el semmit, ha a gyűlöletet akarod felszítani bennem. Hisz nem maradt más nekem… csak a bűneim.
– Az több mint elég.

Az igazság kiderülése után roppant érdekes visszanézni a korábbi évadokat. Például amikor egy óriásnál nem érteni, miért habozik, hogy megegyen egy embert. De ezentúl már rájuk is másként tekintek, szerencsétlenekre, akiket béklyóba ver a sorsuk. Bár úgy tűnt a szereplők is hasonlóképpen látják ezt, legalábbis a tengerhez vezető úton találttal így voltak.

Korábban észre sem vettem, hogy a második évadban már felbukkant egy bevágás erejéig Marco halála, méghozzá akkor, amikor Reiner úgymond „meghasad önmagával”. Tetszenek ezek a beágyazott apróságok. Sőt, igazából Reiner karaktere messze az egyik legkidolgozottabb. Feltételezem, hogy a mangában ez még inkább így van. Ellenben Bertholdért nem volt kár.

Bár igaz, hogy a Felderítő egység kvázi elpusztult, ha jól rémlik kilencen maradtak életben, de az egy éves időugrás miatt gondolom pótolták a soraikat és készülnek a háborúra. Természetesen ez már csak az én következtetésem. Jövő ősszel megtudjuk, hogy tévedek-e.

9 hozzászólás Ne habozz!

Hououin Kyouma - 2019. 07. 01. 18:07

Az utolsó részről: egynek elment, de azért lehetett volna (ezt is) jobban csinálni… az epizód bő 2/3-ának nagyon nem jött át a hangulata, az óceános jelenet viszont tökéletes volt!

Így összességében 7/10-et adtam erre a kis 10 részes etapra. Hosszú összegzést nem írok, csak a korábbi válaszaimat kell összeollózni a kibeszélőből (https://www.sorozatjunkie.hu/2019/05/02/attack-on-titan-folytatodott-a-3-evad-irta-scat/#comments), és ott is van az értékelés.

dzsiaj - 2019. 07. 14. 17:40

Az évad íve borzasztóan lett kivitelezve. 5 pörgős adrenalinbomba után csúnyán visszavett az évad a tempóból, amit a 6-7-8. epizódnak bőven el lehet nézni, de a végére teljesen leült a szezon. Még egy épkézláb cliff se jutott, csak a húszezerszer lerágott csonton való veszekedések, amelyek teljesen feleslegesek, gyengén karakterizálnak és látványosan ölik az időt.

casi - 2019. 07. 31. 16:55

Én az évadok között nem néztem meg újra a részeket, ezért elég sok mindent elfelejtettem és nem igazán értem a dolgokat :D Tehát, amit nem értek, hogy az óriásoknak mi bajuk van a bezárt emberekkel? Illetve azt kérdezem, hogy pl a fenevad óriás ő a városból jön és ő vissza is tér oda, vagy ő is “kint” rekedt? Nekem ez nem annyira tiszta.

cucumber87 - 2019. 07. 31. 17:02

Valaki tudna adni tippet hogy ezt hol tudom elkezdeni normális minőségben ?:)

Scat - 2019. 07. 31. 17:30

@casi

A bajuk történelmi. Úgy tudják, hogy a várfalak mögött rekedtek ősei őket sanyargatták, ez pedig vért kíván. Illetve a szigeten (ahol Erenék élnek ugye) rengeteg erőforrás van a sorozat szerint, földgáz, kőolaj, vagy ilyesmi.

@cucumber

Én AnimeAddictson néztem. Regisztrálsz, és már nézheted is full hd-ban. Persze nem tudom, hogy az normális minőség-e :)

denee - 2019. 07. 31. 17:44

Spoileres komment!

Én a kisebbség táborát erősítem, és kaszáltam a sorozatot. Majd elkezdtem olvasni a mangát, hogy mi lesz az utolsó évadban, merre tovább, aztán azt is kaszáltam. Számomra végig egy hullámvasút volt a sorozat az első résztől kezdve, voltak remek pillanataik, voltak gyengébbek. A legfőbb bajom, hogy a fő karakterek szerintem semmilyenek, ott vannak, nem adnak hozzá a sztorihoz, nem is vesznek el tőle semmit. A mellékszereplők is, nem rosszak, de nem is emlékezetesek. Erwin volt az aki elvitte ezt a sorozatot a hátán szerintem, de úgy döntött az író, hogy ő itt és most meghal, ami egy nagyon erős rész és jelenet volt, csak aztán a hogyan tovább lett kissé érdektelen. Levi szintén jó karakter, de egyedül ő nem viszi el a sorozatot a hátán, még Reiner és Zeke miatt lenne értelme nézni, ha folytatnám. A rejtélyeket pedig túl sokáig húzták szerintem, és a nagy igazság habár logikus volt, amit értékelek benne, kissé szintén súlytalan számomra. Amilyen irányba elindult a befejező évad az engem teljesen hidegen hagy, ezért lett végül kasza.

- 2019. 07. 31. 18:59

Ez a második fél 10/10 volt a javából.

Ben - 2019. 08. 26. 15:28

Az egesz Part 2 -brutalis- elmeny volt szamomra. 2010 ota olvasom a mangat, gondolom sejtheto hogy en ezt miota vartam… igaz hagyott ki dolgokat (ahogy a Part 1 is az Uprising arc-bol, de az ertheto), de megis nagyon adta… 9/10 siman jar ra, de tobb nem a cenzura es par kihagyott jelenet miatt. (De nagy pacsi [spoiler] Xavier foreshadowingolasaert, a mangat visszaolvasva tenyleg benne volt csak kb. senkinek se tunt fel.)

Kivancsi vagyok hogy az egesz Marley-s dologgal mit kezdenek majd, nagyon kemeny melo lesz szinte nullarol felepiteni majd egy uj vilagot uj karakterekkel… de ha sikerul zsenialis lesz. Csak maradjon a Wit a melora…

Chibifox - 2020. 08. 28. 00:59

,,Én a kisebbség táborát erősítem, és kaszáltam a sorozatot.”

Mindenkinek nem lehet megfelelni. Én mondjuk kifejezetten örülök neki, hogy a többség egy ténylegesen értékes alkotást tart jónak. Bár ki tudja mennyien tartják annak azért amiért én. Ha nincs akció sokaknak már ül a sorozat. Én pl. a magyarázatos, beszélgetős, visszaemlékezős részeket is szeretem, kellenek ilyenek is, főleg ha drámáról van szó. Nyilván aki akció orientált az nem fogja értékelni annyira ezeket a részeket, hiszen az ő szemszögéből nem történik szinte semmi, csak lengeti a karakterek száját az animátor.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz