login |

Billions: a 4. évad – írta Jemima

2019. 08. 01. 19:55 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Véget ért a Billions negyedik évadja és már zsákban az ötödik is, így ideje megemlékezni arról, idén hogyan alakultak New York-i barátaink kalandjai. Az előző évad végén bebizonyosodott, hogy sem Axe, sem Chuck nem mindenható, mindkettőt jól átverték, és ez bizony megalapozta az S4 hangulatát: bosszúra fel!

A történtek következményeként – a sorozatban először – a főszereplők egy oldalon állnak és egymást segítve próbálják megvalósítani céljaikat. A dinamikának mindenképpen jót tett, hogy nem kell negyedjére is végignéznünk, ahogy Chuck próbálja elkapni Axe-et, és kettejük jelenetei továbbra is erősek maradtak.

A teljes szezont tekintve számomra az első fele inkább a korábbi események lezárása volt, a másodikban pedig elindították a következő évad(ok?) cselekményét. Összességében 8/10-re értékelném az idei sztorit, mert még mindig tud meglepetéseket okozni és felejthetetlen pillanatokat szállít a humor és a dráma vonalán is.

A tovább mögött spoileresen is bepillantunk az évadba.

Az évad nagy kérdései tehát, hogy hogyan fog bosszút állni Axe Tayloron és mi lesz Chuck karrierjével? Hőseink az idejük nagy részében külön szálon mozognak, sokszor csak Wendy köti össze a pénzügyi és a jogi világot.

Axe bosszúszomjas, de persze Taylort sem kell félteni. Kitanulta a szakmát, viszont amikor beállít az apja, meg kell osztania a figyelmét. Létrehoznak egy közös vállalkozást, ami tökéletes támadási felület Axe számára, aki végül sikerrel is jár.

Miután lezárja a Lara-korszakot (viszlát Malin Akerman!), Taylornak ad lehetőséget a támadásra, hogy Axe megismerkedik, majd járni kezd Rebecca Cantu-val, aki hozzá hasonlóan kiváló befektető és közös ügyletekbe vágnak.

Jellemző az évadra, hogy nem lehet egyikükről a másik nélkül beszélni. Chuck helyét Taylor vette át a főellenségek listáján, viszont kettejük ellentéte teljesen más hangsúlyokkal működik. Mindketten képesek bármire, hogy ártsanak a másiknak, ezzel kockára téve akár a saját vállalkozásaikat. Alapvetően mindketten az üzleti életben támadják egymást több-kevesebb sikerrel, végül mégis mindkettejük magánélete szenvedi meg a „játékot”.

Beszélhetnénk Grigor Andolovról vagy az egyes ügyletekről, amikkel sakkban tartották egymást, de egyrészt számomra Andolovot gyorsan és súlytalanul kitették, a pénzügyi játszmák pedig ahhoz kellettek, hogy érezzük, egyre nagyobb a tét.

Axe a kötelezőt hozta Taylor kapcsán, a legjobb és legkomolyabb pillanatai azonban mégis talán Rebeccával voltak. Bepillantást nyerhettünk, hogyan szórakoznak a milliárdosok és az évadzáró egyik legfájdalmasabb jelenetét is nekik köszönhetjük.

Szívbemarkoló volt, ahogy Axe elmondta, hogy csak feküdt mellette és elképzelte, hogy feleségül veszi, gyerekük lesz, de képtelen megbocsájtani azt, hogy Rebecca a támadások kivédése érdekében alkut kötött Taylorral, ezért – bár pénzügyileg jól fognak kijönni belőle – tönkretette a nő álmát. A sértett egó és a bosszúvágy nem ereszti az embert.

Többször láthattuk már Lara mellett is, de most talán még nagyobb léptékben, hogy Bobby Axelrod mindenre képes a nőért, akit szeret. Idén viszont bebizonyosodott, hogy az egója még ennél is erősebb és a szerelmének is vannak határai.

Chuck látszólag munka nélkül tengeti a mindennapjait, de ő az, aki mindent el tud intézni. Az első részben bebizonyítja, hogy mi mindenre képes a szívességek hálójában és akik tartoznak neki, az évad során bőven kapnak lehetőséget a törlesztésre. Jelölteti magát főállamügyésznek, amitől Connerty vérszemet kap és korábbi ellensége, Jack Foley is el akarja lehetetleníteni, mielőtt rákban meghal.

Chuck vállalja a kockázatot, a nyilvánosság előtt is felvállalja mazochizmusát, így Foley-t megkerülve, az őszinteségre alapozva elnyeri a vágyott posztot, majd Foley temetésén bebizonyítja, hogy nem éri meg ujjat húzni vele. Charles Sr. mindent megtesz, hogy a fia segítsen megolajozni egy nagy beruházást, Connerty pedig nyomozást indít ellenük Jeffcoat támogatásával és nyomására. Hármuk csatározása határozza meg az évad további részét.

Nem tudom, Amerikában mekkora hatalma van egy főállamügyésznek, de rég mulattam olyan jól, mint a Chuck által „eltérített” vonaton. Jeffcoat már szagolhatja New York mocskát a texasi birtokán is. Akárcsak Axe és Taylor csatájában, itt is megy az adok-kapok és szinte biztosak lehetünk Chuck bukásában az apja ügyletei miatt, pláne miután számukra is kiderül, hogy lehallgatják a beszélgetéseiket.

A sorozat már korábban is használta egy-egy részen belül, hogy szinte végig nézünk egy epizódot, majd visszaugrunk valamennyit az időben és kiderül, hogy rég nem úgy van, ahogy gondoltuk. Az idei évad még messzebb mentek és mint kiderült, nem csak Connerty-t és Jeffcoatot, de minket, nézőket is megvezettek már a negyedik résztől. Mesteri volt nézni is, hogy Connerty mennyit fáradozott, betörés árán megszerzett egy iratot Charles Sr.-tól, majd minden szabályt áthágva meghallgatja a felvételt, amin végül kiderül, végig átverték, hogy mindezt megtegye.

Meg kell említeni Sackert is, aki az egész évadban jól kavarta a lapokat és végül Chuck oldalára állva, Connerty bedrótozásával kulcsszerepet játszik Jeffcoat megbuktatásában, aki előtte még pont beígéri az osztályvezetői pozíciót is neki. Kíváncsi leszek, mit ér el a következő évadban.

Chuck tehát most már biztos pozícióban van a munkájában és megszabadult a nagyobb ellenfeleitől. De mi a helyzet otthon?

Lehetne ez a sorozat két nagy ember összecsapásának a története, hiszen Axe és Chuck önmagukban is elég muníciót hordoznak több évadra. Kettejük és a sorozat sorsát viszont Wendy nélkül már nem tudom elképzelni sem. Ő az, aki a két férfit összeköti és aki miatt mindig van egy határ, amit betartanak.

A két férfi tervei és cselekedetei nagyban befolyásolják Wendy idei történetét. Két erős férfi oldalán kezd és támogatja őket. Chuckot politikusfeleségként támogatja a kampány során, de felborul az élete, mikor kiteregeti a szexuális életüket. Házasságuk zátonyra fut. Taylor váratlanul felajánlja segítségét a helyzetben, szívesen beszélget Wendy-vel.

Mint később kiderül, ez passzol Axe stratégiájába, így megtalálja a fogást Tayloron, aki viszont feljelenti Wendy-t a kamaránál, mert visszaélt az orvos-beteg viszonyukkal. Mivel az engedélye elvesztése a tét, megkéri Chuckot, hogy tegyen meg ellene mindent. Az évad elejéről már tudjuk, hogy számára nincs lehetetlen és mégis, mikor Connerty felajánlja a segítséget (persze nem ingyen), nem él a lehetőséggel. Végül Axe intézi el, hogy a tárgyalás ellenére is megtarthassa az engedélyt.

Volt egy rész az évadban, mikor Axe elmesélte, hogy pontosan emlékszik a pillanatra, mikor tudta, hogy Wendy-vel akar dolgozni, majd később Chuck nem tudta megmondani, mikor volt biztos először, hogy el akarja őt venni. Innen már várható volt, hogy a házasságuk tönkre megy, Axe intézkedése az engedély kapcsán pedig az utolsó szöget is beverte.

Az, hogy Wendy elhagyja, ráadásul Axe segítsége miatt, Chuck-ban feltüzeli a gyűlöletet. Axe korábbi segítségéért azt ígérte, segít Taylort megbuktatni, így az utolsó részben látszólag letartóztatja. Ami számomra légből kapott volt (és bővebben a következő évad fog vele foglalkozni), hogy Axe kijelenti, hogy vissza akarja venni magához Taylort, aki viszont megegyezik Chuck-kal, hogy visszamegy és segít Axe tönkretételében.

Amit viszont egyikük sem tud, Taylor terve, hogy a két férfi egymást iktassa ki. Erről fog hát szólni az ötödik évad az utolsó rész alapján.

Meg kell még említenem, hogy míg a fő szálak szállították a drámát, néhány könnyedebb jelenettel, a mellékszereplők hozták a vicces, helyenként hangosan felnevetős jeleneteket. Dollar Bill mindenre elszántan Csirkevárosban vagy a boksz meccse Mafee-val, Bonnie legtöbb jelenete, Spyros-ról nem is beszélve, aki a legjobb utálható karakter a sorozatban. Wags pedig… továbbra is Wags.

Összességében szeretem a sorozatot és várom a következő évadot, viszont úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet jó lehet egy nagyszerű befejezés lejátszásához is. Már láttuk őket egymás ellen, láttuk őket együtt, most itt a lehetőség, hogy Chuck és Axe utoljára összecsapjanak, mi pedig még egy évadon át élvezhessük a történetüket. 2020-ban biztos ott leszek, hiszen Taylor játszmája még csak most kezdődik.

11 hozzászólás Ne habozz!

Erja - 2019. 06. 08. 14:35

A sorozat nagyon jó, zseniális. Csak Connerty húzása karakteridegen, az a széfes történet nagyon meredek volt, sejthető, mi lesz a vége. Ha annyira nagyon el akarja kapni Chuck-ot, akkor azt nem így csinálná, vagy ki tudja. Ez a része nagyon nem tetszett.

Crow - 2019. 06. 08. 19:27

A sorozattal nincs baj, de ahogy fentebb is írták páran szerintem volt jó pár karakteridegen húzásuk…vhogy mindenki kifordult magából a plot-kavarások érdekében. Nagyjából mindenki szemétláda lett már kb. nincs egy pozitívabb karakter…betörni a házba felnyomni a széfet…ugyan már…

majomka - 2019. 06. 09. 22:50

ez a sorozat a negyedik évadra önmaga paródiává vált, kaszáltam is nagyon gyorsan az első pár siralmas részt követően (aki kicsit is része a tőzsde/jog világának, annak nem kell magyaráznom miért, a többiek biztos jót szórakoznak a blődségeken)

JRC - 2019. 06. 10. 11:44

úgy kellett ez a reset a sorozatnak mint egy falat kenyér, mert amit a korábbi 11 részben előadtak a connerty set uppal az siralmas volt és méltatlan a korábbi évadokhoz. a szépen magyarázzuk el mi történt a bukás után még egy óvodásnak is sértő. OFF

Bizakodó vagyok a folytatást illetően, azt legalább sikerült elérnie a készítőknek, hogy néző maradok, de fájdalmasan hosszú volt ez az évad.

doki - 2019. 06. 10. 19:58

Remek évadzárót kaptunk. Izgalmas a régi ,de új felállás.

zetevar - 2019. 06. 11. 23:51

Szeretem ezt a sorozatot, de ebben az évadban többször is össze voltam zavarodva, mert sehol sem találtam a jófiúkat.
Sokan írják, hogy Wendy gáz. Nekem a 3. évadban volt gáz, hogy bármilyen gond volt, elég volt vele pár mondat és máris mindenki megoldott mindent. Most sokkal emberibb volt, ahogy összezuhan körülötte a világ.
Taylorral nehezen békülök meg, sosem tudom eldönteni, hogy akkor ő jó, vagy nem. Elárulta Ax-ot, előre eltervezett csapdákat hagyott a szerződésekben…stb. Akkor meg miért viselkedik úgy, mint egy sértődött keresztes lovag, vagy keresztes robot, akinek nagyon értelmes tekintetet próbáltak programozni. A coach-a pedig kiváltképp idegesítő.
Axe hozza a formáját, de most sokkal kisebb hangsúly van rajta, tekintve, hogy nem a börtön elől menekül. Talán végre megkapja a méltó párját is Wendy személyében. Látszott is
SPOILER
hogy mikor Wendy megjelenik az utolsó részben, egyből elnyomja a Rebeca miatt frusztráltságot Axe-ben.
A fő vonalat most Chuck ügyei viszik. Néha nehezen megyek el az amerrikai igazságszolgáltatás alá-fölérendeltségi rendszerében, hogy ki kicsoda pontosan.

novi83 - 2019. 06. 12. 13:01

#méltatlanulhanyagolt

a ki-kit ver át? (mindenki mindenkit) stílus illetve a “nagy terv összeáll a végén” plot kedvelői jóval többen lehetnek, mint azt a sorozat blogon levő reprezentáltságából lehetne sejteni, és ez nekik való sorozat. de aki ezt olvassa az úgyis tudja..

negyedik évadra is ugyanolyan szórakoztatóan riposztos párbeszédei és sodrása van a forgatókönyvnek, mint az elején.

lihu8 - 2019. 06. 12. 22:03

Tetszett ez az évad, az évadzáró is jó volt, maradok mindenképp!

elfmercina - 2019. 07. 25. 20:32

Valóban rendkívül komikusra vették a figurát, sokszor azon kaptam magam, hogy nevetgélek folyamatosan (nem úgy, mint bármely utolsó évadbeli Big Bang Theory részen), de tökéletes bájt adott az epizódoknak.

Nagyon sok régi arc tért vissza, hiszen egyre több szál felé tudnak visszanyúlni, de a vérfrissítés is igazán jól sikerült.

Néha magam sem tudtam, melyik oldalnak drukkoljak (Axe vagy Taylor), de a kövi évadra biztosan ismét Chucknak fogok. Nekem elejétől fogva ő volt a favorit.

Szóval nagyon várom az ötödiket!

carlos - 2019. 08. 05. 10:32

Az utolso reszekig tettszett az evad. Bejott az uj felallas,szepen epitgettek,ugyh sajnalom,h a vegen teljesen visszakanyarodtak es nem maradt pozitiv karakter. Nem tartom jo otletnek a regi felallast sem,meg ha Taylor fuszerezi is,tobbet kilehetett volna hozni kesobb az egyuttmukodesbol mielott ide ternek vissza,ha egyaltalan erdemes ezt meg ujra elovenni.

vesztamas - 2020. 01. 17. 10:20

Május 3-án kezdődik az új évad!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz