login |

Harrow: vége a 2. évadnak – írta nargli

2019. 08. 01. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

Nem is olyan régen volt kérdés itt a blogon, hogy vajon, amikor sorozatokat nézünk, az ismerős, már bejáratott megoldásokat keressük-e, vagy pedig eredetiségre vágyunk. Én azt hiszem, keresem mindkettőt, nem zárkózom el semmitől. Az biztos, hogy a Harrow nekem arra bizonyíték, hogy az ismerős is lehet nagyon jó. A százszor látott paneleket a 2. évadban is olyan fantáziadúsan és izgalmasan építették fel, hogy hétről hétre izgatottan vártam az új részeket.

A második szezonra kaptunk egy érdekes új rejtélyt, és egy szörnyűséges fordulatot is. És persze a bejáratott elemek mellé jött néhány nem elcsépelt csavar is, amivel szépen megfűszerezték a sorozatot. A tovább mögött spoileresen mesélek!

A második epizódra már megbékéltem vele, hogy az első évados rejtélyt lezárták. Egyrészt, mert a kellő pillanatban mindig megemlítették, mit tett Harrow, tehát nem tűnt el a semmibe, másrészt, mert mi nézők már valóban tudjuk, mi a rejtély megoldása, és ez a lényeg, felesleges lenne tovább húzni. Emellett pedig, az idei átívelő szálat gyönyörűen kibontották az első ránézésre hatásvadásznak tűnő tavalyi cliffhangerből. A kérdés tehát az: ki lőtte meg a dokit, és miért?

Harrow hamar rájön, hogy a támadója nem más, mint Francis Chester, az elvetemült sorozatgyilkos, akit a doki által az utolsó pillanatban, zseniálisan megszerzett bizonyíték juttatott börtönbe.

Chester most megesküdött, hogy először módszeresen elvesz mindet, ami Harrow szívének kedves, majd természetesen végez vele is. És akkor már nem hibázza el a lövést. Csak egy a bökkenő: a hivatalos iratok szerint Francis Chester halott. Életét vesztette, amikor a börtönben tűz ütött ki. Miközben Harrow próbálja bebizonyítani, hogy a sorozatgyilkos nem halt meg, sőt őt üldözi, egyre szorosabb hálóba kerül, lassan már őt gyanúsítják azzal, hogy bűntényt követett el… csak a lánya hisz neki. Hogyan fog ebből kikeveredni? Ezt természetesen nem árulom el, nézzük inkább a szörnyűséges és váratlan fordulatokat.

Az első természetesen Simon halála, amely övön aluli ütés volt a nézőknek. Simonnak a sorozat végégig maradnia kellett volna, közönség kedvenc karaktereket nem szokás csakúgy megölni egy évad közepén. És mégis, ez a haláleset adott súlyt a történetnek, ráadásul, sikerült úgy megírni, hogy visszatekintve elkerülhetetlennek tűnik. Megtudtuk, hogy Francis Chester nem tréfál.

Ennél sokkal szívmelengetőbb dolog, amire nem számítottam: Lyle Fairley, az idegesítő kolléga karakterének építése. Örülök, hogy Lyle kapott egy részt, amiben jobban megismerhettük. Kezdem megszeretni. Maxine Pavich, a határozott főnöknő karakterét is érdekesen építették tovább: egyszer csak bizonyítékot tüntetett el a Chester-ügy kapcsán, és egészen az évad végéig nem tudjuk, hogy gyávaságból, hogy önmagát védje, vagy pedig azért, mert aktívan ártani akar Harrow-nak.

Ennyi izgalom mellett kifejezetten örültem, hogy a románcot nem erőltették ebben a szezonban. Ha még arra is időt szánnak, hogy viharos első találkozásuk után Grace és Harrow tényleg összejönnek, az már sok lett volna. A vonzalmukat végig szépen érzékeltették, több nem is kellett.

Szappanoperából pedig így is kapunk eleget, a már szokásosnak mondható hatásvadász évadvégi cliffhangerrel: a titokzatos hulla, amelyhez kihívják Harrow-t, újabb hatalmas rejtélyt ígér. Megbízható információt még nem olvastam arról, hogy lesz-e harmadik évad, de remélem, az ausztrál ABC-t legalább annyira érdekli, kicsoda a titokzatos halott, és mi köze a dokihoz, mint engem, és így kapunk folytatást.

És ha már mostanában a szinkront emlegettem, itt azt emelném ki, hogy pont az eredeti nyelv ad különleges ízt a sorozatnak. Az, hogy Ioan Gruffudd kiejtése gyönyörű persze már nem meglepetés, de az ausztrál szereplők megszólalása is külön élvezet, figyeljetek oda például Bryan Nichols nyomozóra (Damien Garvey).

A Harrow tehát minden kliséje ellenére még mindig egy üdítően szórakoztató nyomozós sorozat, nyári darára vagy heti nézésre is tökéletes.

8 hozzászólás Ne habozz!

örülünk, vincent - 2019. 08. 01. 22:57

kezdem megszeretni ezt a pasit :)

ChristineJane - 2019. 08. 01. 23:20

Lehet őt nem szeretni?:))

nargli - 2019. 08. 02. 12:46

ChristineJane: Ioant lehetetlenség nem szeretni.:) Aki egyébként egy fiatalkori nagyon jó alakítására kíváncsi, az itt kalandozzon:

https://puffcinq.blog.hu/2019/08/01/amazing_grace_353

LilyCat - 2019. 08. 02. 15:04

Nagyon jó évad volt, remélem, lesz következő!

ChristineJane - 2019. 08. 02. 15:14

LilyCat: én is nagyon remélem, hiányozna!

Labans - 2019. 11. 03. 15:05

A végén nem is vizsgálták, hogy Chester miért halt meg a kocsiban? Az egy dolog, hogy érezhtejük úgy, hogy megérdemelte. De hogy elintézik annyival, hogy meghalt és utána sem néznek, amikor előtte épp Harrow kért egy perc beszélgetési időt még vele, egy kicsit furcsa.

Snoopyzit30 - 2019. 11. 03. 16:36

Nekem is tetszett az évad, bár a koporsós szituációnak valami komolyabb feloldását vártam. Nagyon gyorsan lezárták azt a jelenetsort.
Simon hiányozni fog, nagyon megleptek a halálával. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen mellékszereplőt nem nyírnak ki, de tévedtem.

A helyét nálam Fairly veszi át, aki ebben az évadban az egyik kedvenc karakteremmé lépett elő. (szinkronosan nézem, imádom a magyar hangját, aki ha jól emlékszem Kapácsy Miklós, ő volt a House-ban Taub magyar hangja is.)

Az új dokinő is szimpatikus, bár egyszer végre választhatnának egy nem éppen cicababát is Harrow mellé. A behozása a sorozatba óriási klísé volt, de még ezt is megbocsátjuk.

Ioan Gruffuddot továbbra is bírom (már lassan kezdem elfelejteni a szemétkedéseit a Liar c. sorozatban. Tényleg annak mikor jön már a 2. évada? Bár ő abban már nem fog szerepelni, mint tudjuk…)

Az évadra én most adok egy erős 7/10-et. Kellemes szórakozást nyújtott.

Snoopyzit30 - 2019. 11. 03. 16:38

@Labans

A nyomozó utána megemlítette, hogy szívinfarktusban halt meg. Harrow meg mondta, hogy úgy sem fogja tudni kimutatni a boncolás a szert, amit beadott neki (ha jól emlékszem).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz