login |

Pár nap és itt a 13 Reasons Why utolsó előtti szezonja

2019. 08. 01. 16:50 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: hírek, video,

Akkor soroljuk fel, ami történt az elmúlt percekben:

  • a Netflix bejelentette, hogy 08.23-án jön a 13 Reasons Why 3. évadja.
  • a Netflix kiadta az új szezon előzetesét – a tovább mögött megnézhető.
  • és a Netflix elkaszálta a sorozatotpont, ahogy írtuk tegnapelőtt hírben, miszerint a 4. évados berendelés hivatalos bejelentésével együtt mondták el azt is, hogy az lesz az utolsó szezon. (Az, hogy lesz 4. évad már kiderült korábban, hiszen nem tudták titkolni, hogy írják és forgatják. Valahol “vicces” volt, hogy a kinti tévés sajtó nem ír(hat)ta ezt meg.)

14 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2019. 08. 01. 17:50

Az előzetes felkeltette az érdeklődésem :D A 2. évad eléggé lemaradt az elsőtől de ezzel a csavarral esélyt látok arra, hogy ez az évad jó legyen (Hannah nélkül is).

Anonymus - 2019. 08. 01. 18:04

Kár, hogy az első évad után folytatták. Minisorozatként talán még klasszikus is lehetett volna, így meg csak az x+1. tinisorozat lesz.

winnie - 2019. 08. 01. 18:22

Anonymus: ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni, másképp kezelték volna sokan, de… kérdés, hogy ki mit nyer azzal, hogy 1 évados kult? mármint úgy értem, hogy a nézőt vegyünk ki az egyenletből, hiszen ő eldönti, hogy nézi-e még vagy kaszálja. de ez csak afféle eszmei dolog, így nem nagyon lehet azt mondani, hogy bármilyen gyártót vagy platformot motiválna a “klasszikus” lét. mármint főleg streamingen, ahol a sorozatok életciklusa más, és más funkciót is töltenek be egy olykor tévében elővehető és ismételhető klasszikussal szemben. ha a netflix vagyok, akkor túl sokat nyerhetnek a folytatásokkal szerintem.

Anonymus - 2019. 08. 01. 18:43

Pusztán idegesít, hogy nagyon jó sorozatokat átlagosítanak le pénzszerzés reményében.
Ez a bajom a sorozatokkal, hogy az esetek többségében olyanok döntenek a folytatások felől, akik sz*rnak a felépített koncepcióba, mivel csak a számok érdeklik őket és ha úgy van, simán elrontanak egy nagyon jó sorozatot egy újabb évaddal (lásd Dokik rettenetes 9. évadja, vagy az Egyszer volt, hol nem volt reboot évada ami után egyből kaszát kapott).
És itt lehet mondani, hogy ha az ember nem akarja nézni akkor nem nézi, de a szívem fájdul meg, amikor ilyeneket látok ( Vince Gilligamnek el nem tudom képzelni, hogy mit össze kellett szenvednie, hogy a Breaking Bad-et az ötödik évaddal le tudja zárni ilyen nézettség mellett).
És ez különösen igaz a könyvadaptációkra, amikor a sorozatok 90%-ánál ott következik be az erőteljes minőségcsökkenés, amikor túllépnek a könyvön és boldog boldogtalan író rászabadul a sorozatokra.

Anonymus - 2019. 08. 01. 18:47

Például a 4. évadban érdekelni fog még valakit Hannah öngyilkossága? Valószínűleg nem, és ezzel teljesen értelmét veszti majd az első évad.

tommy - 2019. 08. 01. 19:59

már a 2. évad is nézhetetlen volt ez meg aztán végképp erőltetett alapsztori, persze a 16 évesek lehet kajálni fogják.

damien. - 2019. 08. 01. 20:43

Tobbszor is olvastam a konyvet, es meg fogom is, de a sorozatnak sajnos mar az 1. szezonjat sem birtam vegignezni.

Ayrons - 2019. 08. 02. 07:36

Akkor lett volna értelme a folytatásoknak hogyha minden évad egy központi tini tragédia körül lenne felépítve.
De a készítők az első évad szülői támadási miatt beijedtek. Pl ott lett volna az iskolai lövöldözés témája amit nem bontottak ki mert féltek.
Most jön az önbíráskodás de félek tőle emellett van egy olyan sejtesem, hogy Gyilkosság az Orient expresszen lesz az egész.

winnie - 2019. 08. 02. 08:12

ez megint rossz irányból való “nézés” – nem beijedtek, semmi vacogás nem volt, mindössze hideg fejjel meghozott döntés, bármi is legyen. és ugye a netflix pont meg tudja mondani, hogy valamit akar-e vagy nem akar, és a netflix idén hozott konkrétan egy iskolai lövöldözés köré épülő sorozatot, és tavaly bemutatott egy brutális tömegmészárlásról szóló filmet – egyik sem azt jelzi, hogy bármilyen félelem lett volna.

a mostani kapcsán, ami hirtelen elkezdte bizsergetni a whodunit krimikért rajongó énemet: egyrészt de jó lenne, ha gyilkosság az orient expresszen lenne akár műfaj, akár kimenetel szempontjából, másrészt, ha már félelem és kritikákra való reagálás: azért egy önbíráskodás ezerszer rosszabb üzenettel bír, mint egy lövöldözés. sőt, ugye a lövöldözés konkrétan nem bír negatív üzenettel (amellett, hogy elítélendő a dolog, ofkoz), csak annyival, hogy “ilyen is van” (persze arra is rá lehet fogni, hogy ötleteket ad, ha a metódust megmutatják, de a való világ alapból adja amerikában az ötleteket, és mint írtam, ott van a quicksand, ha valakinek megvalósítási ötlet kellene).

szóval, ha ezek után bármilyen szinten felmerülne az önbíráskodás, az nagyon sántítana. ha gondolnak arra, hogy milyen üzenete van a sorozatnak, akkor pont az lesz, hogy “nem önbíráskodunk”. más kérdés, hogy ha üzenet táján keresgélünk, akkor minden gyilkosságos sztori elég rossz üzenettel bír, ezért sem hiszem, hogy ez mozgatja a kreatív elméket.

Ayrons - 2019. 08. 02. 09:23

Szerintem nem rossz nézőpont. Eleve a második évadnál elkezdték mosdatni a dolgokat. Hannah egész karakterét hazavágták azzal , hogy ő is bullyzott egy lányt. Meg foltozták mindenhol a dolgokat ami felháborodást okozott az első évadban. Nem beszélve ,hogy most meg belenyúltak az öngyilkossági jelenetbe. Ennyi erővel máshonnan is vágjuk ki mert a fiatalokra rossz hatással van.
Az első évad úgy jó ahogy van sőt kijelentem ,hogy jobb mint a könyv. Nagyon szépen bemutatta mennyire összetett ez a helyzet és kinek milyen felelőssége van benne. Egyetértek azzal ,hogy nem kellett folytatni vagy ha igen nem így.
A második évadban egyedül a erőszakoló srác felmentése volt igazán odavágó és jó , mert az megmutatta milyen is néha a valóság.
Az iskolai lövöldözés is önbíráskodás mivel az egyén a saját kezébe veszi a dolgot és ő maga bíráskodik azok felett akik bántották.

jessm - 2019. 08. 02. 11:17

Csak nekem van Pretty little liars után érzésem?

jessm - 2019. 08. 02. 11:44

A 2. évadnak az ötlete jó volt, hogy meg akarták mutatni, hogy hónapokkal később az emberek , hogy állnak az történtek feldolgozásában. És jó ötlet volt az is hogy megmutatta a másik oldalt, a kazettán szereplők akkori életét vagy Hannahval kapcsolatos emlékeit.
Megvalósítás nem volt igazán jó , plusz néhány fordulat a cselekményben. De ez következik abból, hogy kifogytak az alapanyagból.
Viszont a 3. és 4. évad esetleg anatalógiaként még müködhetne , de az eredeti történet folytatásaként fölösleges.

Most hirtelen nem is tudnék olyan sorozatot mondani, amik amíg tartottak a könyv/ek addig egy jól sikeült könyvhű adaptáció volt, viszont amikor az alapanyag végetért akkor a készítők hozzáírásaiból született évadok ugyanolyan minőségüek voltak, mint könyv alapú évadok.

blueberry - 2019. 08. 04. 23:15

jessm:
Én tudok: The Leftovers. A második évad talán még komplexebb, mint az első, ami a könyvön alapul. (A harmadik talán elmarad kicsivel, de nem sokkal.)

winnie - 2019. 08. 05. 05:03

jessm: több tucatot?:)

mivel kábé minden könyvadaptációs sorozat ilyen, ezért ha nem lehetne mondani, akkor azt mondanánk, hogy minden könyvadaptáció rossz lesz. az mindig jó dolog, amikor végre kiszabadulnak a kötöttségek közül a sorozat készítői, amikor lehetnek saját ötleteik. a váltást egy a könyvet nem ismerő úgysem veszi észre, aki meg ismeri, azt végre meglepetések érhetik. de még, ha nem is így lenne, az eleve bukott feltételezés, hogy a könyv írója csak jobb lehet sztori tekintetében, mint a tévés adaptáció írója.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz