login |

Jane The Virgin: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is

2019. 08. 02. 21:40 - Írta: Necridus

6 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

When Jane Gloriana Villanueva entered our lives years ago…

Az én életembe csak másfél hónapja lépett be, de pontosan olyan gyorsan szerethettem bele a sorozatba, mint azok, akik az első percek óta jelen vannak. Minden hibája ellenére rettentő szórakoztató komédiát hozott össze a CW, ami 5 évad és 100 rész után végleg elköszönt nézőitől (a spinoff ugye nem jött össze).

Komédiának címkéztem az imént, de a Jane The Virgin valójában sokkal több ennél. Egy olyan szappanról/telenovelláról beszélünk ugyanis, ami tudja magáról, hogy szappan, és ezt egyszerre felhasználja és kifigurázza, mert megvolt benne minden, ami egy igazi latinamerikai darabban (még spanyolul is beszéltek az angol mellett, ráadásul nem keveset!), de közben ezeket az elemeket idézőjelbe teszi, sokkal humorosabb és könnyedebb stílusban adja elő, mint ahogy megszoktuk.

És valljuk be, mindannyian imádjuk a szerelmi háromszögeket, az eltitkolt ikertestvéreket, a gyilkosságokat és az amnéziás betegeket!

A tovább mögött általánosan a sorozatról, majd spoileresen az évadzáróról.

The show is top to bottom representation.

…mondta ezt a Xiomarát játszó Andrea Navedo a rendhagyó, 99. részben, ami nosztalgiázós interjúkból állt. És milyen igaza van! A sorozat úgy képviselte a karrierükkel küszködő, az egyedülálló anyukák, a leszbikusok, a rákosok, a bevándorlók, a magányos özvegyek (stb., stb és stb.!) csoportját a maga sajátos stílusában, hogy az természetesnek hatott, és nem görcsös erőltetésnek.

Az interjúkból az is kiderült, hogy a színészek is meglepve néztek a sorozatra, amikor először találkoztak az ötlettel, és nem gondolták, hogy ennyi idő után is képernyőn lesznek, pláne, hogy ennyire a szívükhöz nő.

A szappanoperás stílushoz tartozik a romantika erős jelenléte, de a széria motorja mégis a család. Jane, Xiomara és Alba talán a tévés történelemz egyik legerősebb nagymama-anya-lánya kapcsolatát képviselte, akik ha közösen jelentek meg a képernyőn, a legszívmelengetőbb pillanatokra számíthattunk.

Közben pedig Rogelio, Mateo, Rafael, Luisa és Petra is a család részévé váltak – na meg Darcy, Esteban, Alba férje, Baby, meg persze az ikrek is.

És ne felejtsük el a narrátort, aki szintén nagyon fontos szereplő, hiszen a humor jelentős részét ő biztosította. Néha vizuális hatásokkal (firkálás, feliratok, segítségével például) nevetség tárgyává tette a karaktereket, máskor meg drukkolt nekik. Mintha magunkat hallanánk egy átlagos tévézés során.

A színészek pedig egyszerűen lenyűgözően jó castingnak bizonyulnak, akik közül nyilván Gina Rodriguezt ki kell emelni, de azért Yael Grobglas, vagy Andrea Navedo produkciója is emlékezetes marad. És akkor még az olyan sztár vendégszereplőkről nem is beszéltünk, mint Britney Spears, Eva Longoria vagy Bruno Mars.

Innentől pedig spoileresen folytatom!

Két szereplő különösen szórakoztató történetet kapott: Rose, aki bűnözői életével folyamatosan felpezsdítette a dinamikát, a történet élvezhetőségét. A másik pedig Petra, aki a legellenszenvesebb karakterből 5 év alatt azzá vált, akinek úgy szurkol a boldogságáért az ember, mint a sajátjáért. Ehhez természetesen Grobglas kiváló játéka is kellett, de Petra kétségkívül az egyik kedvenc tévés karakteremmé vált a rettentően erős fejlődése miatt.

Na jó, természetesen nem tökéletes a sorozat. Legnagyobb hibái közé tartozik Xo hanyagolása, hiszen rengetegszer csak Jane vagy Ro mellékkarakterévé degradálták (pedig rettentő sok volt benne, ahogy Navedo teljesítménye is több, mint kielégítő).

Michael visszatérése is balul sült el a hatásos “halála” után, elvégre csak zavaró tényezőként tért vissza. A végén pedig összecsapottnak érződött a történet, ahogy Michaelt is egyik pillanatról a másikra elsöpörték és családot adtak neki, vagy ahogy Jane a több éves írói szenvedése után hirtelen olyan ajánlatot kapott, ami egyszerűen hihetetlen.

Az évadban ezen kívül Petra megismerkedett JR-ral, Alba megházasodott, Xiomara legyőzte a rákot, Jane és Rafael pedig végre egymás mellett kötöttek ki.

A főhős esküvőjéről szólt az utolsó rész, ami nyilvánvalóan nem úgy sült el, ahogy szerették volna. Rafaelt letartóztatták egy sorompó letörése miatt, Jane buszt bérelt, hogy elmehessen érte, és végül lekésték a saját esküvőjüket. Petra, Rafael tanúja addig tartotta a frontot, de amint megérkeztek az esemény főszereplői, a leggyönyörűbb tévés esküvők egyikének lehettünk tanúi.

Petra tehát összejött JR-ral, Jane sikeres író lett, Rafael elvette élete szerelmét, Alba szintén boldog házas, Rogelio pedig híres lett az amerikai nézők körében is – ebből kifolyólag Xóval New Yorkba költöznek, ahol Jane anyja egészségügyi iskolába fog járni, hogy új álmát kergesse.

Úgy érzem, a sorozatzáró inkább azoknak készült amolyan köszönőlevélként, akik végig jelen voltak (meg a színészeknek, hiszen a sorozattól való búcsúzásukat is beletették a karaktereik utolsó jeleneteibe), mert a fő eseményeket tekintve semmi meglepetés nem ért minket, csak a humor miatt csavartak egy-kettőt a kivitelezésen.

Félreértés ne essék, a Jane The Virginhez hű évad- és sorozatzáró epizódot kaptunk, ami simán hozta azt a szintet, amivel a legelején elbűvölt a sorozat. Sőt, az egész széria megtartotta a szintet – igaz, néha kicsit drámaibb lett, de sosem ment át a szatirikus telenovella gagyi erőlködésbe. Nekem ez a sorozat simán 8/10, s megy azon szériák közé, amit biztos, hogy újból elő fogok venni, mert annyira egyedi, és teljesen más élményt nyújt, mint bármely másik széria.

És igen, a narrátor valójában Mateo felnőtt korában!

THE END.

6 hozzászólás Ne habozz!

Dalmayr - 2019. 08. 02. 22:57

Sok gondolatom van ezzel a sorozattal kapcsolatban. Nem tökéletes de egyike azon nagyon kevésnek, ahol egyetlen résznél sem áltam fel elégedtlenül. Mert minden részben volt valami annyira egyedi megoldás, vagy annyira jó jelenet ami miatt azt éreztem, hogy egyenletesen jó a színvonal. A zárásról: baromira tetszett, hogy az utolsó előtti rész volt az amikor a színészek beszélnek az egészről, mert nem a fináléra volt kiélezve, hanem a sorozatra. Nekem nagyon átjött a szeretet, ahogy a sorozatról és egymásról beszéltek. Az utolsó rész pedig teljesen jó lezárása volt ennek az 5 évadnak. Örülök is valahol, hogy most lett vége, elmesélték amit szerettek volna, nem húzták túl, és pont jó lett a hosszúsága elkövetkező újranézésekre, mert az tuti lesz, ahol már most biztos vagyok benne, hogy 100 olyan apró dolgot fogok találni amit eddig nem vettem észre. Mindig is team Rafael voltam, és baromira egyetértettem Raffal amikor nem fogadta vissza Janet a Michael(Jason) incidens után. Az esküvő cuki volt, főleg a fogaldalmak, vagyis hogy el sem bírták őket mondani :) A végén a Mateos és telenovellás csavar is beleillett az egészbe, jó ötlet volt, és pont elég is volt belőle ennyi. Az évad hibája szerintem is a Michael vonal gyenge kezelése volt, irritálóbb párt nem találhattak volna neki. Ha team Michael lettem volna valaha is, mérges lennék :) kedvenc szereplőim Petra és Rogelio, Petrát lehetetlen volt nem szeretni, Ro meg a legviccesebb sorozatszereplők közt van ever. Hiányozni fog a Jane the Virgin, de tökéletesen elégedett voltam az egésszel, így szép emlékként gondolok majd vissza rá.

Navia - 2019. 08. 03. 09:55

Tökéletes lezárás, ami illik a sorozathoz. És igen, szerintem sem volt hibátlan ez a 100 (99) rész, de a Hangulat végig meg volt. Ez az ami nagyon fog hiányozni… Na persze csak az újra nézésig…

Minnie - 2019. 08. 03. 10:14

Hát remélem hamar találok majd valami ujat,amit ennyire szerethetek.

jessm - 2019. 08. 03. 14:23

Én az első résztől néztem és itt ragadtam , mert annyira szerethető és aranyos az egész sorozat, a narrátor pedig rengeteg nagyon vicces jelenetet hozott.
Az egyik kedvenc jelenetem mai napig amikor narrátor lefordítja Micheal és Rafael udvarias beszélgetését.

A sorozat kedvesen neveti ki a telenovella műfaj és a szappan opera műfajt, mondjuk néha keverték , hogy mi jellemző az egyikre és mi a másikra. De aki egyiket sem szereti, annak is bátran ajánlható mert annyira feelgood és szórakozató az egész

A zárás pedig tökéletes volt, mondjuk Micheal tényleg egy kicsit felesleges volt, bár értem mit akartak vele mondani készítők, hogy ha nincs Rose akkor Micheal és Jane akkor lelki társak lennének. De az történtek miatt Rafael lett az, és Micheal visszahozásával ezt akarták megmutatni, hogy Jane nem csak azért van Rafaellel mert Micheal meghalt.
Amugy velem először fordult elő, hogy sem team rafael , sem team Micheal nem voltam, mert mindketten annyira szerethetőek, hogy csak élveztem bármelyik is volt épp Jane-nel. Sőt telenovella sztár és Adam is kedvelhetőek voltak.

Annak is nagyon örültem , hogy Petra boldog befejezést kapott Jr-val. És tényleg hatalmas változáson ment keresztül az évadok alatt.

Az pedig , hogy Mateo a narrátor pedig az első évad óta sejthető , de örülök, hogy el is mondták.

Szóval a zárás nem rontotta el a sorozatot, így lesz kedvem újra nézni .

Capri - 2019. 08. 03. 16:12

A sorozatfinálé lett nekem az eheti “legjobb hét legjobb sorozatepizódja”.

Ezt írtam erről:
“A sorozatfinálé tökéletesen összefoglalja Jane világát.

Csupa feelgood érzés! :) :D

Nagyszerű zárás lett.”

Az első résztől kezdve imádom mindent.

Hiányozni fog ez a sorozat. Top5 kedvenc sorozat nálam :)

Rileey - 2019. 08. 03. 16:44

Kicsit összecsapták a végét, olyan érzésem volt, hogy gyorsan zavarjunk le mindent, hogy mindenkinek meglegyen a hepiend (Lina terhes, JR és Petra összejönnek), és ez az utolsó részekben is érezhető volt (Jane és a könyv sikere, megszabadulunk Magdától és Rose-tól, Michael megállapodik, Petra és a hotel). De az esküvő csodálatos volt, eleve a humoros felvezetés a börtönnel meg a busszal, aztán maga a szertartás, amit végigbőgtek. :D
Hiányozni fog ez a sorozat nagyon, a heti kis boldogság adagom volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz