login |

Follow the Money / Bedrag: a 3. évad

2019. 08. 03. 14:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Idén végre megérkezett a Follow the Money (Bedrag) 3. évada. A dán pénzügyi thriller új évadába előismeret nélkül is bele lehet vágni. Nem folytatták a korábbi bankos szálat, egész pontosan egy másik szálat folytattak csak, és melléje kaptunk egy új bankot, egy újabb fontos pénzügyi bűncselekménnyel. A visszautalások és visszatérő szereplők száma minimális, amennyi információ mindenképp szükséges, az párbeszédben is elhangzik.

A kezdés kicsit meglepett, mintha a sorozat műfajt váltott volna, és a pénzügyi világtól eltávolodva simán az alvilágba kalauzolna el. De aztán hamar kiderül, hogy drogcsempész bandáknak is szükségük van banki szolgáltatásokra. Az évad fő témája a drogpénzek tisztára mosása lesz.

A legnagyobb változás, hogy az első két évad fő nyomozója, Mads nincs a színen. Mads szerepét teljesen átveszi korábbi társa. Alf ugyanolyan önfejű, nehezen kezelhető, új csapatából kissé kilógó nyomozó lett. Átkerült egy különleges egységhez (ami eleinte erősítette a “műfajváltás” érzetet), de tudására, pénzügyi nyomozó tapasztalatára ott is szükség van. És türelmére is szükség lenne, de abban már nem erős. A korábbi események eléggé kihatottak az életére, komoly problémákkal küzd.

A másik visszatérő karakter az egykor autószerelő Nicky. Legutóbb jól ráéreztem (igazából nagyon adta magát), hogy vele fogunk még találkozni. Nicky szépen fejlődött, feljebb lépett a ranglétrán – a koppenhágai alvilágban. Tehetségét, üzleti érzékét bizonyára legális dolgokra is tudná használni, képzi is magát, de persze nem lenne könnyű ebből a világból kilépni.

A sorozat remekül árnyalja a képet, hogy még a pénzügyi világban sem feltétlenül a pénz az elsődleges motiváció, hanem lehet az az elismerés (vagy annak hiánya) is, de persze az anyagi vonatkozás sem marad figyelmen kívül. Az évad hoz egy fontos új szereplőt is: a középkorú, mellőzött, “szorgos hangya” banki alkalmazott Anna érdekesebb karakter, mint a gazdasági jogász Claudia volt korábban.

A Follow the Money nagyszerűen ötvözi a pénzügyi és bűnügyi szálat thrillerré, korrupcióval és borongós hangulattal, zárkózott északiakkal megspékelve. Tartottam tőle, hogy hiányozni fog Mads, aki az előzőekben a legkiemeltebb fő karakter volt, de szinte észre se vettem. Remekül helyezték át a hangsúlyt a másik nyomozóra, Alf néha már kicsit sok is volt. Összességében nekem a 3. évad jobban is tetszett, mint a második. És a főcímet ne tekerjétek át. Nem sok, de mindig történik valami a háttérben, és jó a zene, megadja az epizódok alaphangulatát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz