login |

iZombie: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is

2019. 08. 04. 15:50 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Emlékszem, mennyire tetszett a zombilét újszerű sorozatos megközelítésének első híre, amikor először olvastam a blogon az iZombie-ról. A Veronica Mars-os Rob Thomas képregény-adaptációja végre nem az agyfaló, botorkáló (és teleportáló, khm, TWD, khm) élőhalottakat tervezte képernyőre vinni, hanem egy teljesen más világban mutatta volna be a zombikat, ami rengeteg potenciállal rendelkezik.

A természetfölötti krimi pilotja human-nek nagyon bejött, winnie-nek már kevésbé, én pedig azok táborát erősítettem, akik elszórakoztak a részen, de inkább bedobták a “ha majd kerítek rá időt”-sorozatok közé, s azóta is ott volt. Nem is azért, mert nem lett volna jó, hanem mert nem igazán mert a sorozat nagyokat lépni, és folyamatosan csalódnom kellett benne.

A zombiságot csak a látnokságra és az agyas kaják elkészítéséről szóló jelenetekre használták fel, igazából semmilyen komolyabb hatása nem volt jó ideig annak, hogy Liv tulajdonképpen halott. Nyomozgattak, poénkodtak, titkolóztak, de akármilyen más körítésben felhasználhatták volna a látnok, nyomozósegéd csaj történetét.

Már a 3. évad végén is bosszankodtam, mennyire zavaróan félremegy a sorozat minden egyes lehetőséggel teli pillanatában. Komolyabb szerepet kapott az élőhalott világ, elvégre már nem csak Liv volt zombi, hanem rengetegen mások, és végre erősebb drámai szálakat is megindítottak – kár, hogy teljesen bugyután oldották fel őket. Ebben az évadban ráadásul hozták Liv felesleges kapcsolati drámáját (többször is ugye), és olyan karakterek kerültek a képbe, akiknek semmi jelentősége nem volt igazából.

És talán ez a legnagyobb hibája a sorozatnak: hogy fogja magát, bemutat valami olyan helyzetet vagy karaktert, amitől megindul a fantáziánk és mint egy izgága gyerek, úgy várjuk a jobbnál-jobb következményeket, erre -mintha az írók direkt megviccelnének- egyszerűen gagyi módon oldják fel. De mégis miért én írom a zárókritikát, miért néztem én végig ezt a sorozatot?

Akadtak azért igen jó pillanatai, ezt én is bevallom: amikor bekeményített és komolyabban ráfeküdt a zombik fenyegetésére, vagy maga Blaine, aki minden megjelenésével máris feltornászta a középkategóriás részeket egész jóvá. Na meg ugye a remény hal meg utoljára, nem? Bár az biztos, hogy az iZombie újragondoltatta velem, mikor érdemes elkaszálni egy sorozatot, mert többet soha nem fogok ennyi ideig követni egy közepesen jó szériát.

A kasza ugye előre bejelentett volt, így volt ideje az íróknak felkészülni a zárásra, ami ugye az 5. évad utolsó részét jelentette. Szintet is léptek az utolsó évadban, jóval komolyabb történetet hoztak végre, de azért nem mertek kinőni az unalmasnak mondható, bohóckodással összekapcsolt nyomozói szerepéből. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Nem tudom kiheverni, hogy behozták végre Liv apját a képbe, aki (érdekes módon pont ő) az egész zombivírus okozója. Azt az apát, akire mire meghal, Liv-ből az egyik rész végén zokogást vált ki, a következőben meg már közünk sincs az egészhez. Ez az egyik legjobb példa arra (de említhetném a testvére esetét is, amikor az iszonyat érzelmes, szívszaggató történet fél részen belül feloldódott és azóta se említette senki), hogy az iZombie mennyire helytelenül kezelte a drámát az 5 éve alatt, amikor is a legjobb jeleneteit tudta volna hozni.

Láttuk néha Rose McIvert sírni, szerelmesnek lenni, de mintha a készítők megírták volna a drámai szituációkat, majd megunták volna, és csak gyorsan túl akartak volna lépni rajtuk. Az effélék nem kényszerített jelenetek, hanem a siker egyik kulcsai lenne.

De emellett a karakterek is ellaposodtak – már ha nem voltak azok alapból. Majorről talán nem is tudnék semmit mondani, sosem volt izgalmas, Clive is az érdektelenebbek közé tartozik, Peyton ki tudott tűnni néha, de őt rakták legkönnyebbben a kispadra, Liv elviseléséhez és megszeretéséhez pedig kell valami, ami bennem nyilván nincs meg. Vicces és szerethető figura lehet, viszont könnyen érződhet jópofizónak, túltoltnak is, aki hiába a főszereplő, ki nem állhatjuk – nálam ez.

Egyedül Blaine-t szerettem meg, hiszen a rohadék személye volt az, ami folyamatosan izgalmassá tudta tenni a részeket, s mindig előre vitte a történetet. Na jó, talán Ravi is a jobbak közé tartozik (oké, legyen Blaine, Peyton és Ravi), bár az ő esetében is néha ellenszenves, humortalan vicceskedésbe csapott át a poénkodás.

A karakterek közti dinamika pedig olykor tök jól működik, néha pedig keservesen kínos, ahogy a Livjor páros. Szétmentek az elején, aztán néha összejöttek, Liv másokkal is volt, barátok lettek, és az utolsó pillanatokban ismét úgy viselkedtek, mintha tizenakárhány éve fülig szerelmesek lennének egymásba. Túlságosan légből kapott, bezzeg Blaine és Peyton, vagy Peyton és Ravi kapcsolata mennyire jól működött.

Az évadzáróban viszont végre eljött, amire vártam!

A zombik és az emberek összecsapása, ahol volt lövöldözés, bunyó, robbantgatás, gyújtogatás, s ahol minden egyes pillanatban történt valami erős esemény. Clive gyermeke megszületett, Peyton a zombi gyerekekre vigyázva meghalt, de Blaine zombivá változtatta. Majortől elvették a Filmore Graves-t, s menekültté válik. Ravival  pedig bebizonyították élő adásban, hogy a zombi ellenszer működik, ami során minden karaktert vagy megütnek, vagy lelőnek, ami kissé összecsapottnak hatott, mégis hatásos, izgalmas jelenetek sikerültek.

A sorozat rosszfiújának legyűrése is hasonló érzést keltett bennem: Blaine az apjához beszélt a kút tetején, mikor Don-E belökte, mert megölte a szerelmét. Liv pedig megjelent, hozzá vágott egy követ Don-E-hoz, és ő is beesett a kútba. Túl egyszerű összecsapásnak hatott (tulajdonképpen nem is volt az), ráadásul nem is Liv volt az, aki az egész probléma okozójával leszámolt. Blaine-t pedig szívósabbnak ismerjük annál, hogy ennyi megállítsa.

Miután Liv a hullaházi robbanásban eltűnt, a sorozat 10 évet ugrik az időben, amikor Clive, Peyton és Ravi interjút ad az azóta történt eseményekről: Major eltűnt, Liv meghalt, a zombiság pedig nem apokaliptikus fenyegetés. Livék azonban nem haltak meg, csak az öt gyerekkel elmenekültek, s békésen, egy hatalmas, örökké élő családként élnek.

De ez így túl kényelmes! Az interjúban elmeséltek mindent, amit mutatni is lehetett volna, és el kell fogadnunk, hogy a zombiságot végül megszüntették – Livéket kivéve, ugye. De miért akarnak az emberek ismét élők lenni, ha az örök élet titka a zombi lét? Az ember mindig az örök élet titkát hajkurássza, erre itt a lehetőség, és Ravi mégsem használják ki.

Egy szó mint száz, megnézhető az iZombie, főleg, ha nem akarja senki sem  az évszázad sorozatát látni benne, de azért ne várjon többet egy 6-6,5/10-es CW zomromkomnál, ami néha drámázik, de előszeretettel hagyja ki a legnagyobb lehetőségeit.

Mondjuk az is sokat elmond, hogy a sorozatzáró után fellélegeztem, hogy már nincs több rész. Kétes dicsőség ez.

5 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2019. 08. 04. 20:51

Ahogyan a sorozat utolsó két évada, ez az epizód sem váltotta meg a világot. Azt mondjuk elvártam, happy end legyen, de nem egészen értettem a csavart a végén. Miért is nem tudhatja a világ, hogy Liv túlélte? Amúgy hogy menekült meg, ha tényleg összedőlt az épület? Miért kellett egy szigetre költözniük, ha Seattle-ben továbbra is vannak (halálos betegségtől megmentett) zombik? Miért ne látogathatnák meg őket a többiek gyakrabban?

Nem vártam volna összetett lezárást, csak kicsit indokolatlanul nyitva hagyottnak érzek kérdéseket. Vagy úgy is mondhatnám, hogy teljesen feleslegesen ébresztettek kérdéseket. Hacsak nem terveznek spinoffot.

Egyébként nem érzem ezt rossz epizódnak, csak jobbnak sem, mint az évad (vagy az előző) egyik átlag epizódja. És ez ugye a sorozatzáró volt. Nem voltak nagy visszatérések, nagy meglepetések, vagy fanservice, pont azt a kötelezőt hozták, amiről rendelkezni kellett a zárásban, pont annyi erőfeszítéssel, mint bármelyik másik részben.

Akinek tetszett az évad, nem hiszem, hogy nagyon csalódott lesz, aki viszont kaszálta, nem fogja megbánni a döntését.

Running - 2019. 08. 05. 09:49

2. évad végénél kaszáltam, borzasztóan szar volt, pedig akár jó is lehetett volna, ha kicsit gondolkodnak még rajta.

Pribi - 2019. 08. 18. 21:26

Egyetértek Mommal, közepes. Azért azt sajnálom, hogy Liv a sok próbálkozás után nem változott vissza. jó volt, nem bántam meg, hogy végignéztem, de annyira nagyon nem fog hiányozni.
A zombik az emberek ellen irányt már kevésbé kedveltem.

Pribi - 2019. 08. 18. 22:56

Kieg.:
Imádtam az 5×03-at. Teljesen brilliáns volt, nagyon hangulatos volt, mókás, zenék szövegek minden, de sajnos különálló, mert a rész után visszaálltunk közepesbe.

DanX - 2019. 09. 03. 00:37

Nekem az utolsó részben ez a 10 évet ugorjunk előre dolog olyan olcsó megoldásnak tűnt. És nekem így negatívba is taszította a részt. Mintha nem lett volna már elég játékidő rendesen lezárni hanem: “Áh ugorjunk 10 plusz évet oszt jóvan az így.”
Vagy csak én gondolom azt, hogy ezt másként kellet volna megoldani?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz