login |

Preacher: kezdett a 4. évad

2019. 08. 05. 14:50 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Ütős poszterek, vad előzetesek, elborult, mindfuck epizódok, szentségtelenítés, nácizmus és tömérdek mennyiségű valláskritika. Mondjatok még egy sorozatot, ami ennyire akarja kiharcolni magának egyszerre a legprovokatívabb és a legelborultabb tévés darab címét.

A tovább mögött rögtön spoileresen folytatom.

Tavaly ugye Tulip meghalt, Cass új társadalmat talált, Jesse pedig a múltjával nézett szembe, miközben a Grail leleplezte előttünk, mit is tervez. Az általuk szervezett apokalipszis úgy tűnik, el is jön idén, de azért kijut még előtte egy-két ütős akciójelenet, amivel továbbra is le akarja nyűgözni nézőit a sorozat. A premierről legalábbis mindenképp elmondható ez, a második epizód inkább lett zavaros, mint lebilincselő.

Azt hittem, kihagytam egy évadot, amikor a premier egy viszonylag hosszú flashforwarddal kezdődött, ahol Cass és Tulip csókolóznak, Jesse pedig lezuhan az égből, és meghal.

Nem vagyok oda az efféléért (hacsak nem a titkolózás a cél, mint mondjuk a How To Get Away With Murderben), mert megtudjuk, ki hal meg, és ki marad életben (meg ugye melyik karaktert dobják egyik karjából a másikba), de aztán rájöttem – úgyhogy ez legyen egy figyelmeztetés azoknak, akik szintén előre gondolkodtak: nem tudjuk, mikor lesz ez a jövőbeli esemény a jelenünk, mennyi mindent mutatnak még ezután, és egyáltalán ez lesz-e a jövőnk. Mondjuk még az időutazást és az ebből következő idősíkokon történő változtatgatásokat nem mutatták itt be, de álomjelenetre is gondolhatunk.

A jelenbe visszatérve megtörtént az, amire azt gondoltam, hogy csak végjátékként lesz bemutatva: Jesse megtámadta a Grail központját a Word segítségével, amivel Tulipnak hadsereget toborzott. Kiszabadította Cass-t, akit folyamatosan ismétlődő körülmetéléssel kínoztak. Csakhogy a vámpír nem ment vele, ott maradt, és ismét fogoly lett. Tulip addig megküzdött legnagyobb ellenségével, a Grail látszólag egyetlen női tagjával, akit ismét legyőzött – és aki ismét megszökött.

Közben Herr Starr szövögette gonosz tervét, és láttuk Eugene-t a Saint of the Killers-szel nagyjából 10 másodpercig, aztán meg sem jelentek az epizód további részeiben. De még a másodikban sem! Annyira örültem, hogy a harmadik évadban komolyabb szerepet kapott Eugene szála is, nem csak két részenként kaptunk belőle pár percet, erre most úgy tűnik, megint azt a szerkezetet veszik fel. De miért? Nem lenne annyi szufla benne?

A premier végén Jesse-t fura álmok kísértették: először látta, ahogy kitör az apokalipszis, és hallotta, amint apja beszélt hozzá, aztán Herr Starrt találta az ágyában, és fojtogatni kezdte, majd Tulipot látta a kezei között, s csak a Word hatalmával volt képes abbahagyná a fojtogatást. Ezért Jesse otthagyta az éjszaka közepén Tulipot egy búcsúlevéllel, s magán akcióra ment: megkeresi Istent, azt az épületet, amit látott az álmában és mindennek véget vet.

Szóval ismét több szálon kezdi az évad a történet vezetését, ami nem feltétlenül túl szerencsés, de meglátjuk, mennyire sikerül érdekessé tenni mindegyiket azoknak is, akik mondjuk csak Jesse miatt vannak itt – van itt valaki csak Eugene miatt? Mondjuk nem is akar unalmas lenni, az egyszer biztos, főleg, ha az utolsó jelenetet nézzük, ahol Starr és Isten szövetkeznek, hogy közösen okozzanak Jesse-nek hatalmas szenvedést.

A második epizódon azóta is pislogok, annyira szétesett az egész. Megszokhattuk, hogy tévés körülményekhez viszonyítva furcsa, szokatlan dolgokat mutat a Preacher, de attól még érthetően, és úgy, hogy az előre vigye a történet. Itt viszont minden zavarosnak tűnt, valahogy nem állt össze, mi miért történik, inkább csak egymásra pakolt jeleneteknek tűnt, amikről azt gondolták, hatásosak, de nem nagyon tudták hova beépíteni őket.

A folytatás remélem azért jobb lesz, mert a gyengébb 4×02 elég nagy visszaesésnek érződött a 8/10-es premier után. Unatkozni biztos nem fogunk, mert még rengeteg mindent el kell mesélnie a sorozatnak: Jesse és Starr összecsapása, Isten legyőzése, Cass sorsa, a Grail megbuktatása, valamint Eugene és Saint is ott van, meg persze Hitler is, aki tavaly átvette a pokol vezetését. Ja, meg Humperdoo!

2 hozzászólás Ne habozz!

tomex - 2019. 08. 14. 19:45

Nagyon nagyon gagyi.. Próbáltam a 4. évadot még g végig szenvedni, mert hogy ez mar az utolsó, de a második rész felénél lekaocs és ennyi.. Szörnyű az egész, olcso díszletek, rossz szineszek, unalmas történet.

irgum76 - 2019. 08. 19. 18:24

Tomex:

szerintem te a cseh 2-tőt nézed nem a Preachert

“olcso díszletek, rossz szineszek, unalmas történet.”
ez inkább CW-s hulladékokra igaz

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz