login |

Pilot: Vinland Saga

2019. 08. 06. 14:50 - Írta: Qedrák

5 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

(A sorozat itthon az Amazon Prime-on található meg.)

Animációban folytatódik a Vikings sikere?

Igen kevés animesorozatot övezett akkora felhajtás az idén, mint a huszonnégy részes Vinland Sagát. Ennek két oka is lehet. Az a tény, hogy a Wit Studio fogott bele, talán a kevésbé érdekesek közé tartozik, ámbátor figyelemre méltó, hogy olyan nagy sikerrel futó alkotásokat készítettek, mint az Attack on Titan, vagy az Ancient Magus’ Bride. (Az előzetesek alapján egyébként le sem lehetne tagadni a hasonlóságot az AoT és a Vinland Saga között.)

A másik ok pedig az, hogy a Vinland Saga a legismertebb és elismertebb mangák közé tartozik. Bevallom, hogy magam nem vagyok a mangasorozat feltétlen rajongója, annak ellenére, hogy a történelmi tematikában utazik, márpedig én azokat mindig szívesen olvasom. Az egyik legfontosabb problémám a mangával, hogy az első köteteiben időben nagyon sokat ugrál, és számomra ez sokat elvett a történet élvezhetőségéből.

A sorozat ellenben pont ezt az elemet hagyja el, és várhatóan időrendi sorrendben lépked végig az eseményeken, nélkülözve a hosszabb flashbackeket. De miről is szól a Vinland Saga?

1002-ben járunk és a történet Izlandon veszi kezdetét, ahol a gyermek Thorfinn nevelkedik a családjában, meglehetősen zord körülmények között. Apja, Thors, korábban híres harcosnak számított a Jomsvikingek között, de egy idő után elege lett az öldöklésből, és nem szándékozott többet fegyvert fogni. Ám csak egy ideig menekülhet el a világ végére, hiszen a harcoló alakulatból “nem illik” csak úgy dezertálni, ahogy Thors tette, úgyhogy hamar rátalálnak a férfira és családjára.

Eközben a fiatal Thorfinn a faluban hall egy legendát a kalandor Leiftől, aki azt állítja, hogy messze nyugaton, Grönlandon is túl, felfedezett egy új földet, Vinlandot. A tollas fejdíszben regélő öregnek azonban nem sokan hisznek. A forrófejű fiatal Thorfinnak minden vágya, hogy az apjával menjen kalandozni. Miközben Angliában megtámadják a dán településeket, egy Askeladd nevű bandavezér megbízást kap, hogy megölje Thorst…

Körülbelül így vázolhatnám fel a cselekmény elejét nagyobb spoilerek nélkül, de még akkor is nagyon messzire fog jutni innen a történet, ha nem dolgozza fel a manga összes megjelent kötetét. Egy kicsit talán valóban emlékeztet a Vikings legelső évadjára, de előre figyelmeztetek mindenkit, hogy ne várjon senki ahhoz hasonló élményt.

A Vinland Saga ugyanis két elemében jelentős túlzásokkal él. Egyfelől óriási különbségeket mutat az egyes harcosok között. Thors például rögtön az egyik első epizódban vagy másfél tucat embert mészárol le, de később az egyik hajón egyedül evez egy hatalmas lapáttal az egyik oldalon, míg a többiek a másikon. Szinte biztos vagyok benne, hogy lesznek olyanok, akik ezt a már-már nevetséges megkülönböztetést szóvá fogják tenni.

A másik fontos eltérés, hogy a Vinland Saga, legalábbis a manga, sokkal brutálisabb és véresebb, e téren valamivel közelebb áll az erről a vonásáról elhíresült Berserkhez. A karcosnak szánt, agresszív stílus később vélhetően még hangsúlyosabb lesz a sorozatban. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Előzetesen leginkább attól féltem a trailerek után, hogy tele fogják pumpálni ronda CGI-jal. Ez szerencsére nem következett be, bár tagadhatatlanul sokat használják, mégsem esnek túlzásba, és nem bántja a szemet a különbség. Maga a grafika kifejezetten minőségi benyomást kelt, a remekül megfestett tájak mellett a szereplők és a megjelenésük kidolgozására is sok figyelmet fordítottak. Valószínűleg, hogy animés környezetben még sosem mutatták be ennyire részletesen a 10-11. századi skandinávok életmódját.

Ennek ellenére nem javaslom, hogy a hazánkban amúgy elég kiterjedt északi hagyományőrzők rávessék magukat, mert akadnak benne olyan részletek, amelyeken csak fel fogják bosszantani magukat. Később olyan történelmi alakok felbukkanása is várható, mint Knut herceg, a későbbi Nagy Knut dán és angol király, a bemutatott csaták és konfliktusok pedig történelmi alapokon nyugszanak. (Ennek ellenére történelemhű alkotásról nincs szó, azok a skandinávmániás ismerőseim, akik gutaütést kaptak a Vikings-től, nem számíthatnak túl sok jóra ettől a sorozattól sem).

Meglepő módon a felvezetés (az első három részt mutatták be egyben) kissé lassúnak bizonyult, ahhoz képest,ahogy a manga bemutatja a történetet. Nyilván ez betudható annak, hogy az elején állandó flashback-ekben mutatja be Thorfinn gyermekkorát. A sorozatban azonban még az sem derül ki igazán, hogy Thorfinn az a főhős, akinek az életét végig követjük. Legalábbis az első részekben nem, bár kétségtelenül őt figyeljük a leggyakrabban. A lassúság persze relatív, hiszen az epizódok húsz percesek, vagyis egy átlagos ötvenperces sorozatepizódnak kevesebb, mint a fele.

Emiatt engem a történet nehezen rántott be. Mert a látvány tagadhatatlanul szép, felsorakoztatunk egy halom szereplőt, de közöttük túl kevés az interakció. A leendő főhősök keveset szerepelnek, vagy még fel sem bukkannak igazán, a cselekedeteik egymásra hatása pedig kibogozhatatlan azok számára, akik csak az animét látták. Bár teljesen más történet, de ha összehasonlítom azzal, hogy az Attack on Titan-ben mennyi minden történt az elején, és hogy behúzta a nézőket az emberevő óriásokkal, akkor a tábortűz melletti mesélgetéssel és Thors családjának mindennapjaival operáló Vinland Saga alaposan lemarad. Egyedül azok foghatnak gyanút, akik láttak már Disney mesét, és sejtik, hogy milyen eszközzel teremtik meg az érzelmi bevonódást.

Számomra nagy kérdés a folytatásban, hogy meddig tart a lassú történetvezetés. Attól félek, hogy ha túl sokáig tart, akkor sokan lemorzsolódnak majd. A harci jelenetek nem feltétlenül kárpótolnak érte, mert nagy részük eddig elég egyoldalúra sikerült, viszont a későbbi történet mozgatórúgói nélkül nehezebb lenne megérteni.

Bízom benne, hogy a hype kitart egy darabig, hiszen ebben az évben az egyik legvártabb animéről beszélünk, de sok függ a további megvalósítástól. A megfelelő alapanyag rendelkezésre áll, kérdés, hogy marad-e az eddig látott lassú történetfolyam, vagy képesek-e sebességet váltani, kiderül a folytatásban. Az évad huszonnégy részes lesz, bőven van még kakaó a Vinland Sagában.

5 hozzászólás Ne habozz!

Hououin Kyouma - 2019. 08. 07. 08:08

Nekem nagyon bejön eddig szinte minden téren, a tempó is tökéletes volt nekem így. Engem a Trónok harca első epizódjaira emlékeztetett.

Talán egyetlen nagyobb problémám volt vele eddig, a 4. részben Thors ereje valóban nevetségesen lett ábrázolva. Remélem azért az ilyen túlzásokból visszavesz majd

CrashBoostZoom - 2019. 08. 12. 16:59

Na, az 5-6. rész már olyan amilyen továbbra is lesz a cselekmény.

Mindenkit biztatnék, hogy lendüljön túl az első 4 részen mert ami utána jön az az igazi. :D

Qedrák - 2019. 08. 12. 22:04

@CrashBoostZoom:

Pedig már éppen azon filozofáltam, hogy ezt darálva kellene nézni, mert a háromrészes pilot annyira semmilyenre sikerült, hogy még ezt a nyúlfarknyi írást is nehezen hoztam össze róla.

CrashBoostZoom - 2019. 08. 13. 09:50

@Qedrák

Elhiszem. :) Pont azért is döntöttem a komment megírása mellett.

És ha már felmerült a Vikings akkor megemlíteném a The Last Kingdom-ot is. Amit itt látunk a cselekményben az az ott látott események folytatása gyakorlatilag és némi hasonlóságot is mutat a két sorozat.

Hououin Kyouma - 2019. 10. 14. 11:55

14 rész ment le belőle eddig, és azt kell mondjam, hogy az egyik legjobban megvalósított anime-sorozat, amit valaha láttam.

Rendezés: szinte tökéletes
Animáció és látvány: szinte tökéletes
Aláfestő zenék: pipa
OP/ED: tökéletesek (az első OP kivételével)
Karakterek: épülgetnek
Sztori: épülget

Utóbbi kettőnek még nagyon sok idő fog kelleni, hogy beérjenek, de az eddig látottak alapján nem tudom elképzelni, hogy el tudják rontani.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz