login |

One Punch Man: vége a 2. évadnak – írta Scat

2019. 08. 08. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: animáció, anime, kritika,

Nos, 12 rész után véget is ért a 2. évad.

Az az igazság, hogy elég nyúlfarknyinak érződött nekem, mert bár az évadnyitós írásomban emlegetett bonyodalmat végül valamelyest lezárták, ugyanakkor több dolog is lógva maradt a levegőben. Ha a következő szezonra is három évet kell várni, akkor annak fényében  ez a tucatnyi rész igen vérszegényre sikerült. De persze meglátjuk, hisz egyelőre ez még nem tudható.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Nem kívánom leírni a tartalmat, csak egyes dolgokra térnék ki. A beharangozóban említett Genos-szál nem folytatódott semerre se, ami kissé kiábrándító. Jó, alapvetően nem vagyok kíváncsi arra, hogy ki is pusztította el őt és a szeretteit, mert tucat történetnek hangzik, de ha már a szezon első részében ezt direkt kihangsúlyozták, bíztam benne, hogy dobnak elénk egy csontot. De nem, ez soha többé nem került szóba.

Míg Saitama „megtörése” a B osztály által egy részig sem tartott, Sonic hasonlóan nagy terjedelemben vett részt az eseményekben. Sebaj, hiszen sejthető volt, hogy az évad Garo-ra és az újabb „mindent elpusztító” fenyegetésre fog koncentrálni. Nos, ez részben így is lett.

A sorozat ugye pontosan az olyan shounen, seinen kliséket figurázza ki, minthogy egy harc öt részen keresztül tart, a párbajok meg tucatnyiig és így tovább, lásd Dragon Ball – hozzáteszem, a harcok ebben az évadban is nagyon élvezetesen voltak ábrázolva, öröm volt nézni őket. Ezért egy olyan szuperhős a főszereplő, aki mindenkit, még az időjárást is egy ütéssel kiiktatja. Kész. Nincs kivétel. Azonban ez jól láthatóan megköti a készítő(k) kezét, mert így mindenki szerepel, a főszereplőn kívül. Ő 2 részenként felbukkan három percre és ennyi.

Igen, hiányoltam Saitamát a szezonból. Az elsőben hiába volt ugyanekkora ereje, valahogy mégis sikerült kiegyensúlyozni az egészet. Jelen volt, hogy rajta keresztül ismerhessünk meg új hősöket, gonoszokat, magát a világot. A második évadban ilyesmire már nem fordítottak időt.

Sajnos ez viszont nem jelenti azt, hogy helyette Genos vagy éppen Garo részesült volna a játékidőből. Utóbbi az utolsó két részben kapott alapozást, háttértörténetet és bevallom, tetszett is. Nem éreztem klisének, bár ez nagyban köszönhető a mai moziknak, ahol a főgonosz azért az, mert hatalmat akar. Itt viszont, ha nem is elképesztően aprólékos módon, de összetettebbnek érződött a karakter motivációja.

A „mindent vivő, a’la piros hetes szerű” pusztulat, ami eljött az évadban, az pedig nem is Garo volt, hanem a „Szörny szövetség”. Jópofa kifigurázás ez is, kár, hogy igazából alig tudtunk meg erről valamit. Felbukkantak, embereket változtattak át… és ennyi. A végén magukkal vitték Garo-t, de ez is lóg a levegőben.

Nem volt rossz évad ez, élveztem nézni, csak inkább éreztem tölteléknek, mint nem. Például a harcművészeti torna végén Saitama „monológja” arról, hogy miért is szuperhős ő, frankó volt. Kár, hogy mire idáig eljutottunk, elment 3-4 rész, amiben jó, ha hat percet szerepelt addig. Vagy a Kinggel való párbeszéde is árnyalta a karaktert, csak hát ugye ez is egyszeri alkalom volt.

Az anime is azt érzékeltette, hogy csak néha bukkan fel, de akkor nagy hatással van az emberekre. Jobbá akarnak válni miatta – ez nagyon tetszik. Csak sajnos számunkra, nézőknek sem bukkan fel sokkal többször.

Bízom benne, hogy a harmadik évadban ezt orvosolják.

11 hozzászólás Ne habozz!

asd - 2019. 07. 03. 21:34

Nem volt rossz, de az első azért jobb volt. Saitama az utolsó részben is csak kb 3 percet szerepelt, ez nagyon kevés. Bár abba mindig beleborzongok, amikor megjelenik és elindul a zenéje.

JKJ - 2019. 07. 09. 12:57

More like One Punch Season.

xkristian84 - 2019. 07. 11. 20:46

Ez az évad is tetszett, de egyerték vele, hogy Saitama teljesen eltűnt az évad második felére, pedig az ő harcjelenetei adják az igazi izgalmat, azok a hatásos belépők. A másik, hogy nagyon lassú léptékű volt az egész évad, a főgonoszról alig tudtunk meg valamit, Garo nem fejlődött olyan szintre, hogy bármi esélye legyen Saitama ellen. Olyan volt nekem, mintha egy fél évadot kaptunk volna, hiába a 12 rész. Hiányérzet maradt bennem.

Tryzon - 2019. 07. 19. 20:17

xkristian84 ez pont azért volt félévad érzés, mert egyértelmű legalább hogy lesz következő évad, viszont nagyon remélem arra nem kell 3+ évet várni. :D

Gegory - 2019. 08. 08. 15:11

Ez az évad az előző zseniális vizuális orgiához képes, a világ szégyene lett.
Az első évad a rendező és az ő által össze trombitált animátorok keze munkája nélkül a második évad egy halott hús lett.
(A pletykák szerint a rendező nagy sok szívességeket hajtott be, hogy sok animátort azért a kevés pénzért is elvállalja azt a munkát)
Szép- szép a háttér történet kibontása de a vizualitás a béka segge alatt volt az elvártaktól és az emberek épp a főhősre lettek volna kíváncsiak.

Narg - 2019. 08. 08. 15:44

Mi az értelme egy olyan sorozatnak, ahol a címszereplő szinte alig szerepel?… Én eléggé bosszús voltam emiatt, mert míg az első évadban elég sokat szerepelt kedvenc kopasz hősünk, itt szinte alig volt látható, a többi karakter számomra meg eléggé unalmas.

denee - 2019. 08. 08. 16:01

A helyzet az, hogy az évadot egy manga ‘arc’ kellős közepén fejezték be, illetve nagyon siettek és így inkább összecsapottnak érződnek a mellékszereplők, mert senkit sem mutatnak bővebben, csak egy kicsit ebből egy kicsit abból. Az animáció valóban jóval gyengébb, mint az első évadban bár a sztori viszont erősebb (legalábbis a mangában az, aztán hogy ebből mennyit sikerült átadni az egy más kérdés).

Xonix - 2019. 08. 08. 21:43

Valóban kicsit gyengébb az évad mint az első, de még így is durván lealázza a 200+ részes elnyújtott anime-ket.
Van szíve és humora.
Saitama bár gyerekesnek tűnik, időnként megdöbbentően éretten ad tanácsot – King-el párosítva egyenesen verhetetlenek.
A fanyalgóknak javaslom, hogy nézzék meg a mangát, megéri. Fenn van a neten, e sorok írásakor már a 114. részt is el lehet olvasni.
ONE (az alkotó) kifejezetten sokáig hanyagolni szokta Saitama-t a mangában is – az anime csak átveszi ezt – szerintem nem véletlenül. Pont emiatt sokkal hangsúlyosabb a főhős minden megjelenése és tette. Nekem is hiányzik, sokkal többet is el tudnék viselni, de a sztori van olyan jó, hogy megéri így is.
(Nem véletlenül kapta meg King a “Zero Punch Man” nevet, aztán Zombieman szála is iszonyat erős, áááh… 3. évadot azonnal!)

Balumedve - 2019. 08. 08. 22:22

Számomra a második évad csak középszerű volt. A történet nyúlfarknyi volt, az animáció meg vérszegény, sokkal többet vártam volna el. Minden rész elé úgy ültem le, hogy “na majd most!”, de minden epizód csak ürességet hagyott maga után.

Pucci - 2019. 08. 09. 14:01

Haver nem a stúdió a hibás a manga alapján mennek a dolgok ha meg nem bírsz várni olvasd azt

Hououin Kyouma - 2019. 08. 11. 19:52

“az olyan shounen, seinen kliséket figurázza ki, minthogy egy harc öt részen keresztül tart”

Egy jó seinenben nem igazán találsz harcot, vagy ha van is benne harc, akkor nem akörül forog a sztori.

Amit te írtál az shounen klisé inkább.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz