login |

Pilot-mustra: Wu Assassins – 1×01

2019. 08. 08. 21:44 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ez a Lélekgyűjtő ezer szerzetes erejével véd.

Amikor egy kommersz, fanfavorit-esélyes zsánersorozat megérkezik a Netflix-re (ez mai premier – felirattal és szinkronnal jött!), legyen az horror, scifi vagy esetünkben harcművész széria, akkor mindig szurkolok annak, hogy legyen “normális”, ne csak valami olcsó, a platform Syfy-alegységére berendelt cucc – ez az ugyanis, amit előre nem nagyon tudunk. Persze az olcsóbb darabok is elsülhetnek jól (a kreativitás és az ötlet nem pénzért jön), ld. a sokak által dicsért zombis Black Summer, de mégiscsak a jó produkciós értékért rajongunk.

A Wu Assassins esetében fellélegezhetünk, nem bóvli kategóriás darabot kaptunk büdzsé tekintetében (persze távolról sem A+-osat), ráadásul itt valóban odatették azokat a tényezőket, amik kellenek ahhoz, hogy egy műfaji darabot ne pusztán guilty pleasure-nek tartsunk és azért nézzük, mert jelen esetben nagyokat bunyóznak benne, hanem mondjuk a sztoriért is – amiért egyébként a legutóbb a Hell on Wheels és a Hap and Leonard S2-S3 showrunnerjeként dolgozó Joe Wright felel.

WU ASSASSINS – 1×01 – 6,5/10

Yesterday, he dreamed of owning a food truck. Today, he’s humanity’s last hope. He’s the Chosen One – and the last hero of his kind.” – ajajj, ez a sorozat rövid ajánlója a Netflix-en, vagyis a főhősünk (Iko Uwais a The Raid-ből) egy “én csak egy szakács séf vagyok” srác, aki, mielőtt még komolyabban megismernénk, rögtön lecsap a kezdőjelenetben pár rosszfiút. Hö? In medias res? Aki a fura jelenet láttán rögtön kilőné a sorozatot, az ne tegye, mert a rész végére minden tisztává válik.

Vissza is ugrunk egy napot az időben, hogy megismerjük Kai-t, aki valóban tud verekedni, de elég messze van attól, amit láthattunk tőle, ugyanis egy találkozás révén csak idővel kapja meg különleges képességét (öt hadúr egyesített erejével rendelkezhet – ez mintha egy animációra emlékeztetne) és világmegmentő küldetését, mondván ő a Kiválasztott, egy Wu-merénylő (az assassin-t én sem szerettem sosem fordítani), akinek végeznie kell pár hatalmas fenyegetést jelentő bűnözővel.

Szóval nem csak harcművészes műfajt kapunk, hanem egy adag természetfölöttit is kevernek bele, ami egyébként nem csak a képesség révén jelentkezik, nem csak megszállja Kai-t valami ősi erő, hanem még egy szellemvilág is feltárul előtte, ahol egy számára utat mutató mesterrel kommunikálhat és készülhet a rá váró feladatokra. Lesz vajon Into The Badlands-utódunk? (Uwais csapata biztos, hogy keményen dolgozott, ld. ezt a videót.)

Naná, hogy tetszett, amit láttam, pörgős volt és lekötött, van benne potenciál, de ez csak a kezdet volt, felpontozni sem lett volna korrekt tőlem, egyelőre ugyanis még nem indult be annyira a sztori. És ezt a beindulást egyébként lehet, hogy valamennyire gátolni fogja, hogy a részek felét kitöltő fő szálon kívül egyelőre bőven vannak mellékvágányok is (egy klubtulaj üzletasszonnyal, annak semmirekellő, drogos tesójával, és még kapunk egy beépített zsarus nyomozást is), amik remélhetőleg hamar találkozni fognak.

Ami esetleg negatívumot jelenthet, az a kissé műanyag CGI. Szerencsére nem volt túl sok belőle (persze az érzékenyebbeknek ez is elég lesz), ezért simán szemet tudtam hunyni, max a szükséges rossznak fogom tekinteni, de itt úgyis a verekedések lesznek fontosak, nem az, hogy milyen számítógéppel generált vízkígyók tekeregnek.

A Wu Assassins-nak nem csak a szereplői, a harcművész jelenetek és a San Francisco-i kínai negyedes helyszín miatt van nagyon frankó távolkeleti hangulata, hanem tényleg minden aspektusra rágyúrtak a sorozatban: a kinézetre (legyen szó akár a modern világról, akár az régiről), a zenékre (megint csak a hagyományosak mellett ez az a sorozat, ahol már a pilotban az egyik bunyó a Blackpink koreai lányegyüttes Boombayah című számára megy), az értékekre és a gondolkodásmódra.

Jöhet is a folytatás még ma este, egyedül azért aggódhatok, hogy nem lesz-e túl erős (OP) a főhős. Tény, hogy még csak most kezdi el felfedezni az erejét és erős ellenlábast is kapott, de félek attól, hogy egy esetleges 2. évadra már túlságosan el kell majd rugaszkodniuk a természetfölötti síkokra.

33 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2019. 08. 08. 23:51

Katheryn Winnick és Summer Glau, na meg Mark Dacascos és persze Iko Uwais. Nem igazán kell ide más. Ha a sztori jó akkor a CGI-on túl tudok lépni.

Amúgy az milyen fasza már hogy Winnick nyom egy Fekete Kanárit? Mármint az előbb láttam az előzetest és abban tolt egy Kanári sikolyt és ugye jó pár éve könyörög a DC közösség hogy ő legyen Kanári. :D

Razor - 2019. 08. 09. 02:53

Lehet a szinkron ment félre de ott azt mondja a csajszi hogy 1000 harcos erejével bír és 5 hadúr van akik az elemeket irányítják… Mint kiderült a második rész elején a haverja uralja a tüzet…

Play - 2019. 08. 09. 08:16

Én tegnap letoltam végül 9 részt, mára maradt a finálé. A sztori eléggé beindul a 4. rész környékén és a 7-től meg kifejezetten élvezetes lesz. Addig az oké kategóriát erősíti. Winnick tesz ki magáért szerintem egyedül színészileg, a többiek meg pótolják a hiányokat a pofozós jelenetekben.
Egyedül ezen a retek színvilágon nem tudok túllépni, egyszerűen ocsmány a sorozat. Hiába van Dolby Atmos látvány egy OLED tévén…

RedMan - 2019. 08. 09. 08:53

Dolby Atmos látvány
:DDD

Anonymus - 2019. 08. 09. 09:14

Én nem értem, miért erőltetik a CGI-it, ha csak ilyen bénán tudják megoldani? Inkább koncentráltak volna a harcakra ahelyett, ha már sikerült olyan színészeket szerezni, akik értenek is a bunyókhoz.
Én már az elején dobtam volna ezt a természetfeletti koncepciót amint megláttam volna ezt a CGI-t.

winnie - 2019. 08. 09. 09:20

először volt az írás, utána dolgoztak rajta (sőt, a forgatás után, addig csak sejtéseik voltak), és nyilván megvolt, hogy mennyit tudnak költeni rá, de 3 rész után még mindig tartom, hogy át lehet lendülni rajta, és nem is mindegyik lóg ki, vannak, amik jól néznek ki. szóval visszatáncolni nem nagyon lehetett, de egy esetleges 2. évadnak biztos, hogy másképp fognak nekimenni.

idioty - 2019. 08. 09. 09:32

Köszi az ajánlást! Tegnap megnéztem az előzetest, és a benyögött idézet és rengeteg harc miatt elment a kedvem tőle. De a post olvasása után inkább bepróbálom.

Play - 2019. 08. 09. 14:06

RedMan: Visiont akartam írni :(

Mate4182 - 2019. 08. 09. 14:55

en most beleneztem az elso reszbe es nekem bejon. a cgi eddig nem volt zavaro, sot a vizbol gyurt sarkany kigyo nekem teljesen rendben volt.

egy epizod alapjan meg korai lenne itelkezni, de nem tagadom eddig bejovos.

egy gondom van: a netflixes Magyar hang valamiert baromi halk (lehet nalam van a gond nemtom) ezert melle raktam a Magyar feliratot hogy ha mar nem hallom, nagyjabol kepbe legyek.

es alapvetoen engem nem zavar ha vmi nem szo szerint van forditva, de van rengeteg jelenet ahogy az angol verzio az A a Magyar hang a B es a Magyar felirat mar egy C verzio.

konkretan kurva idegesito. ertekelem hogy a Netflix mostmar kezdestol nyomja a Magyar feliratot (a szinkronnrol nem is beszelve) de ha ennek ez az ara, inkabb erjen mar ra egy hetet de valaki szanjon mar ra idod es csinaljon rendes munkat vele

noinipo - 2019. 08. 09. 16:07

van benne valami vonzerő, de a sztori mesélés, a karakterek, meg a párbeszédek azért elég fájdalmasak

könnyed nyári gagyinak teljesen okés, de senki ne várjon high-concept cuccot

Ezekiel. - 2019. 08. 09. 16:29

Az első részt nem bírtam végignézni kb. 30 percig jutottam el. Számomra nagyon unalmas volt, a karakterek teljesen érdektelenek voltak számomra.

winnie - 2019. 08. 09. 16:45

Mate4182: a felirat és a szinkron bőven elkészül idő alatt, nem sietős munka, így bármikor pont ugyanannyi idő lenne, bár nyilván nem árt, ha az angol és a magyar szinkronban van, az viszont megszokott, hogy más fordítja a feliratot és más a szinkront, többek között azért, mert sokan csak az egyikben járatosak.

ami a csavar:

“y az angol verzio az A a Magyar hang a B es a Magyar felirat mar egy C verzio. ”

hogy ez bármelyik nem angol sorozatnál így van az angol esetében. más az angol szinkron és az angol felirat, én meg sokszor egyszerre bekapcsolom a kettőt, ha anyanyelvűek szinkronizálnak (azaz a dán sorozatot dánok), és vicces látni, hogy olykor más az értelme a feliratnak és a hangnak (nyilván nem félrefordítás, hanem a szabadosabb fordítás miatt), és nem tudom, hogy melyiket mondják:)

Vérnarancs - 2019. 08. 10. 12:55

Azért még mindig jobban bejött, mint a Banshee alkotójától a Warrior. Engem helyenként a Herkules, Xena sorozatokra emlékeztetett a cgi, ami több, mint 20 éves technika, szóval ez kifogásolható volt, meg a muris apa-fiú kapcsolat, még ha nem is vér szerinti volt, viccesnek hatott. Ha lesz második évad, remélhetőleg elhagyják a természetfölötti vonalat, de erre nem sok esélyt látok. Egyébként rendben volt, jó volt ismerős arcokat látni, helyenként a verekedések is jól néztek ki. Tipikus nyári popcorn.

Blobov - 2019. 08. 10. 13:13

Engem mintudatlan a Warriorra emlékeztetett, még utalás is volt bőven arra a korszakra, de azért az jobb volt (1.rész alapján).

Shed - 2019. 08. 10. 14:41

Hát, őőőő azért a Warrior ennél sokkal jobb volt. Ott volt hangulat, a történet is jobban tetszett.

Itt a párbeszédek, a színészi játékok, a történet, szánalmasan gyengék. Olyan Zs kategória.

Teljesen össze van csapva az egész.És őszintén, dacára a főszereplőnek, még a bunyók sem olyan jók. A csajok túltolt verekedései is inkább fájdalmasak, mint látványosak.

Én nem tudom mire kapott ez a sorozat jó értékeléseket, mert amiben erősnek kellene lennie, tehát a látvány, a bunyók, a hangulat, az nincs meg.

A Banshee legalább kettő, a Warrior is egy kategóriával jobb ennél.

Mordekai - 2019. 08. 11. 14:48

“Szegény” Katheryn Winnick megint belenyúlt a kakiba. Pedig volt mostanában egy elég jó filmje, akár felfelé is ívelhetett volna a karrierje.
Annyira azért nem rossz a Wu, ha nem veszi túl komolyan az ember, délutáni kaja mellé elmegy, de ez a sorozatos harmadosztály, ha lehet ilyet mondani. Szépen átlépkedem a jeleneteket, amikor Ő nem szerepel, aztán Lomtár.

serra - 2019. 08. 11. 17:53

Azt lehet tudni, hogy miért kell az a két fekete csík alul-felül ha eleve tévére készült? A rendező így döntött és kész, vagy komolyabb oka is van? ( Nem mintha nagy gond lenne, csak szeretem ha nem “lopkodnak” a képernyő méretéből. :) )

El Diablo - 2019. 08. 12. 17:08

“Wu merénylő” b+!!! :(
Hát hogyan lehet ezt így lefordítani? Feliratban láttam, szinkronosat nem nézek. De az assassint miért kell egyáltalán lefordítani? Borzasztó! Még Grétsy László sem mondaná merénylőnek! Az assassin szó már beépült a nyelvünkbe, mindenki így mondja. Szomorú dolog ez.

winnie - 2019. 08. 12. 17:41

hahh, vicces lenne elképzelni, hogy mennyi rúgást kapna a fordító, ha wu-aszaszint használt volna:) rögtön két idegen szó a címben. beépült vagy nem épült, sokkal többet kell a fordítások esetében nézni – ott követed el a hibát, hogy a saját szomorúságodat többre értékeled, mint azt, hogy sokan esetleg nem tudnák, hogy mi az értelme a szónak. és ez utóbbi a fontosabb, itt nem az érzelmek játszanak.

ahogy írtam, az assassin szó nagyon szemét fordítás szempontjából (hál istennek nagyon ritka, hogy aszaszinoznak a fordítók!), mert a legtöbb magyar változata, mint például a bérgyilkos túlságosan specifikus. nekem legalábbis sokat kellett szenvednem, amikor kerestem hozzá megfelelőt. a merénylő összességében elég korrekt, főleg a sorozat összefüggésében, de ahogy a valaki által kommentben ajánlott orgyilkosnál is, dettó feltételez olyasmit is a jelentése, ami nem illik ide. (egyébként, ha már grétsy, akkor a merénylő még alakilag is nagyon szép szó.)

szóval szerintem ez egy teljesen korrekt fordítás. aminél biztos lehet jobbakat, de sokkal több rosszabbat is.

serra - 2019. 08. 12. 20:56

Szellemharcos? Nem néztem még bele, csak a kritika alapján találgatok. :)

Shed - 2019. 08. 14. 12:57

Az assassin szó max a PC és konzol játékosok között épült be a magyar nyelvbe, maradjunk ennyiben.
Nem kell eröltetni ezeket a dolgokat. Valamikor tavaly kezdték el pl. az “attak” kiírás és emlegetést a barom médiában, mert mennyire menő már, aztán szerintem a középkorú és idős korosztály egyáltalán nem vágja hogy az angol attack szót hozták be a látványos fülszövegért. “Brutális rendőrattak, meg “véres szurkolóattak”meg hasonló,a magyar nyevltől teljesen teljesen idegen fülszövegekkel..

piszkosfred - 2019. 08. 14. 22:22

Kicsit docogosen indul, de a 6-7. resztol kezdve egeszen elvezheto… Szerintem korrekt darab, nem bantam meg, hogy belevagtam.

Mordekai - 2019. 08. 15. 10:52

Jaja a 7-8-9. rész egész jó volt. Eddig a legjobb bunyó a rozsdatemetős volt, tiszta The Raid volt a rendezés. Meg közben megjelent a nővé érett Summer Glau és gyengéden lesmárolta Katheryn Winnick-et. :P

elektro - 2019. 08. 17. 13:44

Igazából nem tudtam eldönteni, mi akart lenni ez az egész. Sorozatnak nagyon gyenge, filmnek elnyújtott. Adott egy sablonos cselekmény sor, még utalás szintjén sincs miként alakult ki vagy miért zajlik. Egyszerűen kiragadtak egy szokványos jó rossz párharcot klisés elemekkel 10 részben leadták, ami simán elment volna egy közepes 1-2 órás filmnek.
Akár egyszerű kínai mitológiával is felépíthették volna, mi ez a agyag teknős páncél darabokba integrált ősi erők lényege. Miért hozták létre, miért kötelező rosszra használni, wu merénylő miért nem lehet az akit meg kell állítani az öt erővel rendelkező egyénnek? Mi ez a köztes univerzum, milyen hatással van igazából a világ működésére? Egyáltalán minek kellett megölni a végén a fa wu-t, amikor már elindított valamilyen folyamatot. De további céljai nem voltak, elérte amit szeretett volna.
2/10-re értékelném a sorozatot.

Mate4182 - 2019. 08. 20. 12:16

elektro – szerintem a (lehetseges) masodik evadban fogjak jobban bemutatni a sztori mogotti mitologiat

Az elso evadban, valobab elnyujtva de leszortak a babukat a pályára aztan remelhetoleg a masodikban majd kifejtik jobban mi micsoda

carlos - 2019. 08. 21. 13:58

Nekem a Warrior hangulata nagyon bejott,utana kerestem vmi hasonlot harcokban,aztan az Into the Badlands rá is tett egy lapáttal. Utána ezt találtam hiánypótlónak,de hát teljesen más szint az előző kettőzött képest és sajnos a gagyi felé. 6 részt láttam eddig, jó lenne az ötlet,de nagyon nincs kidolgozva. Most már megnézem a maradékot, hátha felhúzza kicsit.

carlos - 2019. 08. 22. 19:37

Az utolsó négy rész minőségbeli javulást hoz az elejehez képest. Ha ez lenne a alapszint és innen szépen építkeznek akkor maradnék.

Mate4182 - 2019. 08. 24. 17:30

carlos – csekkold le a Banshee-t. kello keppen akciodus. jol koreografalt bunyokkal! Tisztesseges castinggal

Hallak65 - 2019. 08. 29. 02:28

SPOILER

Csak nekem nem áll össze a történet? Addig értem, hogy van ez a Wu Assassin, akinek meg kéne gyilkolni a többit és 1000 monk erejéből jön az ő ereje. De a többi honnan kapta? Mármint eredetileg. Miért alkot teknőspáncélt a 6 darab? Mi az a kapu az utolsó részben? Miért öli meg a főgonoszt, ha már nincs ereje?

SPOLER OFF

Kinek volt a végére Nagy zűr kis kínában érzete?

A - 2019. 08. 29. 02:38

Hű… Lehet, hogy nem kellett volna megnéznem.

mrmackey - 2019. 09. 13. 20:15

Az into the badlandsnél rosszabbat csinálni elég nagy kihívás lenne.

Biohazard - 2019. 10. 06. 12:35

Ez nekem megint a ‘nemnyert’ kategória. Van mindenből egy kicsi, de semmi sincs annyira kitalálva, hogy elvigye a sorozatot. Van kínai-szerű mitológia, de kb csak említés szintjén. Van kis kína, de nagyon nem adja a városrész valódi hangulatát. Van Triád, de eddig ez a leggyengébben kitalált bűnszervezet amit sorozatban láttam (1 db netto pszichopata főnök, meg pár szadista és ennyi)..látom a Daredevil-féle Kingpin utánzatot, de borzasztóan gyengén sikerült. És persze rengeteg (indokolatlanul sok és hosszú) verekedés, de sajnos ezeknek se súlya, se hitelessége nincs. ITBL-ban legalább látványos és véres az ütleg, itt egyik sem. A szereplők néha belemondanak dolgokat a kamerába és itt kimerül a szinészkedés. Amikor meg az 50-60 kilós csajok elkezdenek csépelni…elmorzsolok egy könnycseppet. Haverokkal sörözős, popcornt arcba tolós esti programnak el tudom képzelni..talán úgy elviselhető. Így ilyen 4.5/10 köré raknám.

Biohazard - 2019. 10. 06. 23:16

Megint ‘kénytelen’ vagyok felülbírálni saját véleményem. Fél szezonnál írtam a fentieket, azóta még két kategóriát esett a színvonal. A fekete-gettó rap aláfestést eddig nem értettem, mostanra kifejezetten zavar. A pedo-raszta vigyorgást minden második szereplőtől már nagyon unom. De tényleg, ki mondja meg hogy akkor most vágj olyan képet, mint ’11 éves hormonzavaros marcika, amikor épp elvette a 7 éves autirta öcsikéje matchbox-át’? Valaki ezt visszanézte és azt mondta, hogy IGEN, nekünk ez KELL?!
De legalább már az akció rész is bűn gagyi. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz