login |

Drága örökösök: az 1. évad – írta Réka

2019. 08. 09. 21:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Igen ez egy magyar sorozat, afféle telenovella (tehát évadokra bontott), méghozzá olyan, ami a jelek szerint megannyi szívet hódított meg. A maga napi 40 perces játékidejére elérte, hogy az emberek ne csak nézzék, de várják is az újabbnál újabb marhaságokat, amit ez a falu kiművel. És a 2. évad hétfőn indul, szóval ejthetnénk róla akár pár szót is.

Emlékszem az első részt január elsején vetítették. Csöppet másnaposan ültem a tévé előtt és vártam, hogy na akkor ez most mi lesz. Meglepetésemre egyáltalán nem arra számítottam, amit kaptam, már az első részben voltak érdekes fordulatok.

Az alapsztoriról itt lehetett olvasni, mi pedig kezdjük rögtön akkor a főszereplőkkel a tovább mögötti spoileresebb részen.

A fő machinátorunk ugye Kálmánbá, és mi még az évad végére se tudtuk eldönteni róla, hogy halott-e vagy nem. Igazából szerintem mindenkinek tetszik az öreg ötlete, hogy az örökösei csak akkor kapják meg a rájuk hagyott örökséget, ha 1 évig kibírják az életet Ökörapátin.

Természetesen jönnek a nehezítések és a másodörökösök, ezen felül ha minden leszármazottja elbukik a falu egylete kapja a pénzt. Ezért kezdődnek a furkálódások amik egyre viccesebb helyzeteket eredményeznek.

Kálmánbá gyermekei különbözők nem is lehetnének: Tibi, a taxis aki a felesége Vali nélkül 1 hétnél tovább nem élne túl. Mónika, a pénzéhes pesti étterem-tulajdonos, akit a néző folyamatosan képes megkedvelni az elején létrejött utálatot félretéve, és Kristóf a szerencsejáték függő családapa.

Ezen kívül még két vér szerinti örökös van. Kata, aki Tibi és Vali lánya. Ő épp egy frissen diplomázott orvos. nagyon jó szívű és az ember másnak nem is drukkolhatna jobban, hogy az örökség az övé legyen. És természetesen itt van Mónika fia, az elképesztően beképzelt Tamás, akinél szerethetőbb karaktert számomra lehetetlen lett volna teremteni.

Az örökségre áhítozó falut a 4 tagú egylet képviseli: Anikó, a korcsmárosnő, Szláven, a postás akiről az ember tudja, hogy a háttérben vele kapcsolatban valami nem smakkol, Mihály, az erdész, aki egy bátor férfi, csak a felesége Zsóka ne kerüljön a közelében, mert egyből megrémül, és Sándor, a katasztrófavédő, aki egyedül neveli két gyermekét .

Ezen kívül még van egy fiatal színészekből álló csapat is a sorozatban, akik általában az egylet gyermekeit teszik ki. Stefi, aki a sorozat elején Anikó húgaként van feltüntetve, bár aki sokat látott ehhez hasonló sorozatokat gyorsan rájön, hogy itt valami nem egészen így van.

Stefi igazából Anikó lánya — na de itt jön a csavar: ki az apa? Hát a sorozat ezt a szálat is elég hamar terítékre teszi. Ki is derül, hogy ez nem más, mint Tibi. És itt kezdődnek a bonyodalmak, mivel így Tibi lánya is örökös, és ha még ez nem lenne elég, ő egyben  Dani menyasszonya, aki Kata nagy szerelme. Végülis elsüthetjük a poént, hogy családban marad. De hát a 80 rész alatt annyi szerelmi szál létrejött és meg is szűnt, hogy ezt most nem részletezném.

Ha a sorozat a nézőt megfogta, akkor minden bizonnyal az a falusi bájával tette azt. Meg az emberek marhaságaivaé. És a poénokkal. Példának fel tudnám hozni, amikor szellemet idézet Vali és Zsóka, Tamás pedig eljátssza, hogy beleszállt. Vagy mikor az egész családnak el kell kísérnie a fogorvoshoz Tibit, mert épp csak úgy hagyhatják el a falut. De ott voltak a tehetségkutatóra tett megjegyzések a falusiaknak, vagy mikor az ember azt követi figyelemmel, hogy kel életre egy teljesen új pletyka.

A sorozatról rengeteget lehetne írni, bőven égették benne a történetszálakat, ahogy azt napi szériáknál megszokhattuk, de én csak azt tudom tanácsolni, hogy ha valaki szereti a Mi kis falunkat, akkor van esély arra, hogy ez is meg tudja nyerni a szívét. Lehet, hogy az első pár rész alapján nem ezt fogja érezni az ember, de idővel mégis megfoghatja őt a Drága örökösök.

A sorozatban, amúgy jó pár ismert vendégszereplő is felbukkan, például Bereczki Zoltán, aki egy gengsztert alakít, vagy Fenyő Iván, aki egy híres pszichológust – némelyikük szörnyen élvezetes alakítást nyújt. És persze nem hagyható ki Németh Kristóf se, aki a falu új polgármestere lesz.

Elfogultság vagy sem, nálam a Drága örökösök első szezonja 8 pontot kapott a 10-ből. Kíváncsian várom, mit tudnak a következőkben újítani és poénok szintjén mutatni. Az biztos, hogy az S1-et erős csavarral fejezték be, és rengeteg elvarratlan szálat sikerült hagyniuk.

11 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2019. 08. 09. 22:02

Remek ! Imádom ezt a sorozatot, a Mi kis falunkat beelőzte… Jövök még irkálni majd.
Csak egy apróság, Mónika nem étterem tulaj (az az exférje, Tomi apja ) hanem ingatlanos….

úgyisválaszolsz - 2019. 08. 09. 22:35

Gyenge, steril, erőltetett. 10/2

pddchris - 2019. 08. 09. 23:58

Zseniális 10/10

kisanna - 2019. 08. 10. 08:55

a kritika elég zavaros lett.

ezen felül erőltetett, mesterkélt, egyáltalán nem vicces a sorozat.

citrom - 2019. 08. 10. 09:43

Nem nezek magyar sorozatokat,de a hatterben tobbnyire megy a tv.

Ezt annyira akartam utalni, rosszul vagyok az uvoltozestol ( Tibiiiiiiii stb..) szoval, nem tetszett.

Aztan azt vettem eszre egy ido utan, hogy szandekosan odakapcsolok, amikor kezdodik.
Jopar reszt kihagytam, de eleg sokat megneztem.

DE
ugy tudom, full ujkent felhuztak a diszlet falut- ami nagyon latszik. Steril, rideg – ebben pl. a Mi kis falunk boven lekorozi, sokkal hangulatosabb a masik sorozat kornyezete.

6/10

ddd - 2019. 08. 10. 09:52

Én szerettem/szeretem. Esti kikapcsolódás, háttérzajnak tökéletes.
Persze, hogy nem lehet annyira profi mint a Mi kis falunk, hisz ez napi sorozat.

Szerintem a készítők sem számoltak azzal hogy ekkora siker lesz, ilyen népszerű lesz a sorozat.

7,5/10

A 2. évadra remélem jobban odateszik magukat, a környezet sem lesz annyira steril, és odafigyelnek jobban az apróbb bakikra.

Reea - 2019. 08. 10. 10:52

Ott elakadtam, hogy meglepődsz azon, ha számítasz vmire :D Érdekes ez. Azt a mondatot fordítva kellett volna írnod, úgy lenne értelme. Máshol is vannak értelmetlen szóhasználatok.

Kati néni - 2019. 08. 10. 12:38

Ez egész fasza sorozat, ha telenovellaként nézem. Heti sorozathoz képest vontatott. A díszlet viszont pocsék. Kellemes meglepetés volt látni benne néhány elfeledett színészt, például Kocsis Juditot.

Szerintem az RTL-en 7 és 8 között elférne mindig egy magyar telenovella, mindegyik szándékosan egy évadra tervezve (szeptember és május közt lemenne kb. 160 rész, aztán szevasz).

Fireblade - 2019. 08. 10. 13:19

Én elég sokat írtam a sorozatról, és ma még fogok is..
de ez a kritika, már bocs, de kritikán aluli :)
olyan mintha néha itt ott belenéztél volna a sorozatba..sok érdemleges történésről nem teszel említést, sok a tévedés is benne..
Ennél azért igényesebben is megírhattad volna :)
Befejezem az első évad rész leírását, két résszel még lógok, és ha lesz 2 évad kezdés, oda is írom majd a részeket :)
A sorozat nem volt (lett volna) rossz, ha figyelnek pár szerintem bosszantó apróságra..hibák és hülyeségek könnyen kihagyhatok lettek volna..de hát..ez is része a magyar igénytelen sorozat készítésnek :)
szereplők meg bár tipizáltak akartak lenni, ez kevésnél sikerült hitelesre, és Daninál éreztem ezt..talán egyedül. A többi elképesztően túljátszott, és önmaga paródiája lett, és még ha ez is lett volna a cél, ne sikerült jóra.
Tibi: 2 percig se lehetne taxis, meg semmi kb..értelmetlen vergődései, a valóság egészen elképesztő felfogása részéről..egyszerre vicces és nevetséges nála

Vali: dettó mint Tibi csak nőben, egy pár :)

Kata: aki az egyik jó nőt hozná. és erre rendesen rá is erősítettek hogy csak feszes kb hónaljig felhúzott lovaglónadrágban volt képes megjelenni bárhol :) problémái a magánéletben erőltetettek, és élettel összeegyeztethetetlenek, de legalább nézhető karakter
Dokihaverja jelentéktelen, bár jut neki komoly szerep, de minek? értelmes nő 2 perc után hajtotta volna el

Dani: talán az egyetlen hitelesnek tűnő karakter, reagálásai véleménye, cselekedetei logikusak, vagy érhetően, érzelmei jók, és elhihetőek..

Mónika: a tipikus megélhetési nő hazánkban, ügyeskedik, bárkit lehúz ha érdekei kívánják, okos, értelmes de cinikus és kissé gonoszkodó is, jó karakter..

Tamás: aki a legellenszenvesebb figura, borzalmas stílus, értelmetlen önelégült beképzelt kisgyerek, akit csodálom hogy nem vertek meg minden részben legalább egyszer :)

Falusiak, ahogy a városi filmforgatók elképzelik, a kocsma, Anikó még elmegy, de a többi, papírmasé figurák, túlerőltetett vidéki feelingel, és sokszor sajnos túljátszott szereppel.

A sorozat nem rossz, remélem a dedós készítői hibákat nem követik már el, és profibb jobban megírt 2. évad jön..

Vodor - 2019. 08. 11. 13:12

Fireblade, tudod mi az eroltetett? Az hogy minden mondatod utan kenyszeresen raksz egy smmilet, az az eroltetett…

fireblade - 2019. 08. 11. 13:14

Vodor:

40 sorra 7 sok? bocsánat, akkor majd csökkentem az átlagot..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz