login |

Pilot-mustra: BH90210 – 1×01

2019. 08. 09. 14:50 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

This is the time to do a reboot.

Azok a Beverly Hills 90210-rajongók, akik nem tervezik nézni a FOX új sorozatát (meta dramedy-jét), mert nem valódi folytatás/felélesztés, azért az első két és fél percet mindenképp csekkolják, mert legalább rövid időre teljesülnek a vágyaik. Persze én a helyükben megnézném az egész pilotot is, hátha működni fog számukra ez a kifacsart felállás, és GARANTÁLOM, hogy egy, de inkább két helyen még pár könnycsepp is előbukkanhat.

De miről is van szó, mi ez a BH9210, ha nem Brenda meg Kelly, meg a többiek kalandjainak folytatása? Nos, ebben a sorozatban azoknak a színészeknek folytatódnak a kalandjai, akik játszották Brenda-t meg Kelly-t, meg a többieket. Azoknak a színészeknek, akik már rég látták egymást, de egy 30 éves évfordulós közönségtalálkozó kapcsán ismét találkoznak – és mivel zsákutcába került az életük, úgy döntenek, meglovagolják a reboot/revival hullámot, és megpróbálják folytatni egykori sorozatukat. De nem dokureality-ről van szó, hanem színtiszta fikcióról.

BH90210 – 1×01 – 5,5/10

Így remélem, tisztább a koncepció. Adott pár fiktív színész (saját kitalált énjeiket alakítják Jennie Garth-ék), akik első blikkre majdnem olyanok, mint IRL-énjük: Tori Spelling 6 gyerekkel és egy élősködő férjjel van megáldva, ráadásul legutóbbi dokureality-je (Tori & Nate: Spelling The Beans) kaszát kapott, Brian Austin Green egy popszupersztár férje, így totál árnyékban van, Jennie Garth-tól épp válik a 3. férje, Gabrielle Carteris nagymama és a színészszakszervezet elnöke, Jason Priestley pedig független filmes rendezőként saját színészét verte meg, így vágva el magát – egyedül Ian Ziering-nek áll jobban a szénája a jelek szerint, sikeres a párjával.

Well…, this is weird.

Az ilyet nevezik metasorozatnak, afféle kikacsintós a széria. Ami egyébként helyenként vicces, de semmiképp sem komédia, inkább dramedy. Mert tény, hogy a színészek magukat is kifigurázzák (Spelling például folyton a 90210-merchandising termékek kapcsán elmaradt kompenzációt emlegeti fel, Garth kiakad, hogy Kelly-ként azonosítják be) és tudnak mulatni egymáson, de emellett azért életet is írtak maguknak, és nem minden papsajt. A kérdés az, hogy a mézesmadzagot 6 rész alatt mennyire lehet kifejteni? Hogy mennyire akarják? Vagy csak belekapnak?

Azt azért jelezném, hogy a fenti osztályzat kicsit csalóka lehet annak, akinek a numerikus érték a mindene. “Pff, középszer, lapozzunk.”-mondja az ember, de itt nagyon sokat nyomhat a latban a nosztalgiafaktor. Ez nálam is megvan, de sokkal kisebb mértékben, mint egy Beverly Hilly 90210-rajongónál (részemről kompenzált a meta-aspektus, ami másnál meg mínusz lehet), szóval amellett, hogy számomra semmi kiemelkedőt nem hozott a BH90210, és csak a régmúlt miatt lett a kezdése közepesnél jobb, hiszem, hogy jó pár fan imádni fogja, főleg, ha bejön neki a stílus.

It’s gonna be fine. Silver lining… Shannen won’t be there.

A pluszt nyilván az fogja adni, hogy a semmi extra sztorik (megcsalás, összejövés (na, ki találja ki, hogy a pilotban melyik két színész jön össze?), gondok a melóban, önmegvalósítás, az élet új izgalmainak felfedezése a megszokott, de kényelmes rutin ellenében) régi ismerősökkel történnek meg, és így máris másképp csapódik le bennünk a sorozat, és az alkalmanként bedobott visszakacsintások, utalások, odaszúrások elég jól ülnek. (Egyébként valami rejtélyfaktoros átívelést is felvezetnek a pilotban, ki tudja, abból mi lesz.)

That was so much fun.

Szóval hőseink rájönnek a nagy találkozás közben, hogy milyen jó megint együtt, és ezt próbálják meg tovább gondolni – lehet, hogy ez történt a BH90210 esetében is és így készült ez a széria is: bár a való életben nem érdekelte őket karaktereik ismételt eljátszása, ez a sorozat alkalmat ad arra, hogy ismét együtt dolgozzanak pár hétig (és közben pénzt is keressenek).

Önmagában, a külső szemlélőnek nem fog semmit adni a BH90210, de mint írtam, ez tipikusan olyan darab, aminek egy esélyt muszáj adnia annak, akinek ezek a színészek jelentenek valamit.

ui: a könnyek pedig, amire fent utaltam, természetesen Luke Perry kapcsán eredhetnek el, a pilot során ő is megkapja a megérdemelt tiszteletadást.

20 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2019. 08. 09. 15:32

Azért engem érdekelne, hogy vajon mennyire valósak a konliktusok? Mert az adna egy plusz réteget, ha tudnám, hogy a színészek hajlandóak saját magukat (és hülyeségeiket) felvállalni. Pl a BH90210-es időkben még bőven nem olvastam ilyen híreket, de a Charmed kapcsán azért már emlékszem Doherty-hisztikről szóló hírekre. És ha ez valóban így volt, akkor nem semmi, hogy bevállalta, hogy eljátssza azt, akit a többiek kibeszéltek a háta mögött, hogy milyen jó, hogy nincs ott.

Érdekes, hogy nem emlékszem mikor láttam utoljára olyan főcímet, ahol ABC sorrendben tüntették fel a szereplőket és ezt ki is emelték.

Nosztalgiázásnak mindenképpen jó volt, még úgy is, hogy a kavarásokon túl sok minden nem maradt meg az emlékezetemben az eredeti szériából. Az viszont kérdés, hogy a továbbiakban mennyire fog megtartani, mert nosztalgiázásra nem szánnék több időt ennél.

LauraAssy - 2019. 08. 09. 15:45

Shannen jó volt benne? :) csak miatta akarom megnézni!!

pearl - 2019. 08. 09. 15:54

Na így már azért belenézek. Kicsit féltem, hogy újra kell néznem az eredetit, mert nagyon rég volt. De ez tetszik.

winnie - 2019. 08. 09. 16:33

LauraAssy: ebben a részben még nincs sokat (két jelenete van, talán), de hatásos a jelenléte.

-T - 2019. 08. 09. 16:57

Az original sorozatból az első 4 évad volt a kedvencem, főként Shannen miatt (IMÁDOM azt a nőt), meg maga a sztori is akkor volt a legjobb.
A többieket is jó volt látni.
Jó a kémia a csapat között még mindig. Ez élteti a showt.

Igazi nosztalgiavonat volt a pilot, és tetszett a sok kikacsintás és az eredeti 90210 utalások.
Izgatottan várom a folytatást!

Timi - 2019. 08. 09. 17:04

Nos, nekem ez így 1 rész után nagy csalódás eddig. Természetesen folytatni fogom, még akkor is, ha a második rész sem hoz egy jó színvonalt, mert nekem sokat jelentett ez a sorozat, és a színészek is. Konkrétan ezen a sorozaton nőttem fel, fanatikus rajongó voltam és a mai napig hellyel közzel, de követtem a főbb színészek életútját és pályáját (pl Jason Priestley, Luke Pery, Shannen Doherty, Jennie Garth). Amikor hallottam a rebootról, akkor egyből felcsillant a szemem, kicsit onnantól kezdett lankadni az érdeklődésem, miután megtudtam, hogy tulajdonképpen a színészek önmagukat fogják játszani, némileg túlszínezve a dolgot. Én egy sima folytatásnak jobban örültem volna. Ettől függetlenül úgy voltam vele, hogy felőlem bármi jöhet, csak legyen ismét együtt a banda és lássam őket…talán utoljára a képernyőn. Ami igazából nem tetszett az első részben az egyértelműen az életutak túlszínezése volt. SPOILER: Azért azt nem kicsit soknak éreztem, hogy a 60 éves Gabrielle Carteris egy 30-as nővel leszbizik egy kocsmában, vagy hogy Jason Priestley a feleségét pont Jennie Garthal csalja. Szerintem ezekkel átléptek egy határt. Brian Austin Green szála volt egyedül hihető, mert ő gondolom tényleg igencsak a háttérbe szorulva élheti az életét Megan Fox oldalán, de a többi hülyeség egészen egyszerűen nem állt jól ennek a bandának és től sok volt.
A végén Luke Perryre való megemlékezés szépre sikeredett, az ő halála nem kicsit rázott meg, Dylan ikonikus karaktere a mai napig előttem van. Remélem kapunk még ehhez hasonló megemlékezést is, hiszen itt “csak” Jennie és Tori volt jelen, de úgy érzem a többieknek is járna egy ilyen rész, legalább említés szintjén.

“Azért engem érdekelne, hogy vajon mennyire valósak a konliktusok? Mert az adna egy plusz réteget, ha tudnám, hogy a színészek hajlandóak saját magukat (és hülyeségeiket) felvállalni. ”

Ezek valósak. Shannenel állítólag régebben egyáltalán nem lehetett együtt dolgozni, igaz állítólag csak Tori és Jennie Garth volt vele igazán rossz kapcsolatban, és mivel Tori apja volt a producer, így neki mennie kellett. De pl Shannen nagyon jó barátságban maradt Brian Austin Greennel (David) és Luke Perryvel is tartotta a kapcsolatot, és tervbe is volt, hogy közös projekten fognak majd dolgozni, csak sajnos időközben Luke elhunyt. Később kiderült, hogy Jennie Garth több női szereplővel sem találta meg az összhangot, pl a Brenda után érkező Valeri színésznőjével (Tiffani Thiessen) is rosszban volt, valamint Vanessa Marcillal, aki talán a 8. évadban csatlakozott a gárdához. Szóval valószínű nem csak Shannen volt nehéz eset, hanem több lányka is a stábból. A fiúkról nem tudok negatív pletykákat, Jason, Ian és Luke a való életben is jó barátok maradtak. Jason és Luke több produkcióban is dolgozott együtt.

-T - 2019. 08. 09. 17:17

Timi: “Shannenel állítólag régebben egyáltalán nem lehetett együtt dolgozni, igaz állítólag csak Tori és Jennie Garth volt vele igazán rossz kapcsolatban, és mivel Tori apja volt a producer, így neki mennie kellett.”
Torival kezdetben legjobb barátok voltak. Shannen sokszor ott is aludt náluk a forgatások idején és együtt is nyaraltak, buliztak, de valóban megromlott a viszony, amikor a 4. évad alatt Shannen-ra rászállt a média a kirohanásai miatt.

Jennie-vel tényleg “nem szerették” igazán egymást. Főleg a 2. évad végén/3. évad során csúcsosodott ez ki. Évekig nem beszéltek, majd a 2008-as 90210 reboot miatt elásták a csatabárdot, “összebariztak”. Megjelentek fotózásokon, eseményeken (pl. Ian születésnapi bulija) és a Shannen rákkal való harca alatt “felmelegítették” a kapcsolatukat. Üzengettek egymásnak a social median…stb.

Shannen - 2019. 08. 09. 18:13

Nagyon szerettem anno a sorozatot, bár annak is főleg az első néhány évada volt az igazi, amikor még az egész kezdő csapat ott volt és a sztorik sem szálltak el és kezdődtek az önismétlések.

Azt már a rész megnézése előtt tudtam, hogy az ilyen típusú sorozatoktól és karakterektől a világból is kirohanok, de közben meg azt is tudtam, hogy a nosztalgia miatt tutira élvezni fogom végig. És így is lett. :D

Én végigmosolyogtam az egész 40 percet, kivéve a legvégén, ott azért az a könnycsepp majdnem kicsordult, na.

Én is azon gondolkodtam, hogy jó lenne tudni, hogy mennyi az alapja a szereplők háttér sztorijainak. Nyilván a Shannen-es dolgokkal tisztában voltam régen is, az is meg volt, hogy Brian Austin Green felesége Megan Fox (ergó egy nála jobban felkapott sztár), Carteris-ről is tudott volt, hogy SAG elnök volt, de pl a Garth-Priestley közti feszültséget nem értettem, fogalmam sincs annak mi az alapja. Meg, hogy Priestley tényleg ennyire más volt anno a karakteréhez képest. Azon viszont csöppet sem lepődtem meg, hogy pont ők találtak egymásra a kezdésnél, nekem még az is rémlett, mintha anno ők a való életben is együtt lettek volna egy ideig, de lehet ezt csak én képzeltem be.

Alig várom, hogy lássam a többiek arcát, amikor Shannen megjelenik a színen. Örülök, hogy végül úgy döntött nem marad ki a buliból, bár a napokban pont azt nyilatkozta, hogy Luke Perry halála után döntött csak így. Bár én továbbra is tartom azt az elméletem, hogy ha Perry nem hal meg, akkor valahogy, ha csak vendégként is, de ő is és Shannen is becsatlakozott volna kicsit ebbe a bolondságba.

Nem hiszem, hogy a régi fanokon kívül sok embernek bejönne ez a sorozat ezekkel a színészekkel ebben a formában, de szerencsére volt/van elég rajongójuk még mindig, ahogy az a reggeli nézettségből is kiderült.

Timi - 2019. 08. 09. 18:44

” a Garth-Priestley közti feszültséget nem értettem, fogalmam sincs annak mi az alapja. Meg, hogy Priestley tényleg ennyire más volt anno a karakteréhez képest. Azon viszont csöppet sem lepődtem meg, hogy pont ők találtak egymásra a kezdésnél, nekem még az is rémlett, mintha anno ők a való életben is együtt lettek volna egy ideig, de lehet ezt csak én képzeltem be.”

Nekem anno Brandon és Kelly szerelmi páros volt a csúcs, na ha a való életben a két színész együtt lett volna, arról tuti tudnék, mert anno rengeteget csekkoltam a róluk szóló pletykákat, de sajnos nem. Jennie házas volt a BH idején, Jason Tori Spellinggel feküdt le (igaz Torival Jamie Walters is, aki Ray Pruitot alakította a sorozatban, valamint Brian Austin Green is, akivel viszont együtt is jártak). Engem is meglepett, hogy az első rész a köztük levő feszültségre épül, pedig anno a 2008-as 90210 rebootban még producerkedett Jason, meg Jennie What I like about c. sorozatában is volt cameoja Jasonnak, interjúkban mindig pozitívan nyilatkoztak egymásról, volt, hogy 1-2 interjúban együtt jelentek meg, a lehető legnagyobb egyetértésben. Jenni nagyon sok interjúban a Kelly Brandon páros mellett tette le a voksát, szemben a Dylan Kellyvel, ami megintcsak arra ad okot, hogy szerettek együtt dolgozni. Aztán a napokban Jennie már úgy nyilatkozott a reboot kapcsán, hogy Jason olyan neki mintha a testvére lenne, néha imádják egymást, néha utálják. Ez nekem meglepő volt, mert pont erről a két színészről nem gondoltam volna, hogy balhézhattak esetleg a színfalak mögött.

:)

“Priestley tényleg ennyire más volt anno a karakteréhez képest.”

Ez viszont igaz. Állítólag ő volt a legnagyobb bulis a bandából, és a sorozatból is azért távozott, mert belefáradt a jófiú szerepébe. Tori és Jennie is lenyilatkozta egyszer, hogy Jason igazi “party hard” üzemmódban tolta.

Shannen - 2019. 08. 09. 19:56

Köszi a háttérinfókat. Nekem is az rémlett, hogy Garth és Priestley kifejezetten jóban voltak. Viszont Priestley mint partyarc figura nekem anno kimaradt, de így már jobban értem az utalásokat.

(Most megint tininek érzem magam, hogy ezeket a ki-kivel hogyan és mikor dolgokat idézzük fel… :D Persze ezzel az egész visszatéréssel a színészek ezt is bevállalták, hogy majd jönnek vissza a régi sztorik/pletykák.)

-T - 2019. 08. 09. 21:37

Igen, erre én is emlékszem, hogy Tori és Jennie valahol azt nyilatkozta, hogy Jason nagyobb “partiarc” volt, mint Shannen. Szóval elég durván tolhatta akkor ő is. :D

Timi - 2019. 08. 09. 23:15

“Igen, erre én is emlékszem, hogy Tori és Jennie valahol azt nyilatkozta, hogy Jason nagyobb “partiarc” volt, mint Shannen. Szóval elég durván tolhatta akkor ő is. :D”

Igen, volt egy ilyen kvízműsor, amiben részt vettek ketten és ott a riporter rákérdezett, hogy ki partizott jobban, Jason vagy Shannen és a lányok egyöntetűen Jasont választották. :D

Mom - 2019. 08. 10. 06:54

Timi, -T: Köszi az infókat :) Ezek alapján Gabrielle leszbi szálát és Ian megcsalását leszámítva a többinek mind-mind van valóságalapja? Akkor talán még azoknak is :) Így aztán sanszos, hogy sokan fognak minden történéssel párhuzamot vonni a való életükben.

A pilot alapján pedig nem tűnik úgy, hogy a nagy balhékat el akarnák mismásolni, szóval tényleg nem semmi, hogy 30 évvel ezelőtti valós drámázásokat hajlandóak újraélni.

Anti - 2019. 08. 13. 16:01

Mom Annó mikor forgatták a Beverly Hills 90210-et Shannenek azért kellett távoznia, mert nem jött ki jól Jennievel és Torival, valamint még jó néhány stábtaggal, pont mint a Charmed idején Alyssaval meg a stábtagokkal… Viszont az, hogy rákos volt mindent megváltoztatott benne is és azokban az emberekben is, akikkel rossz volt a kapcsolata. Eredetileg nem akart szerepelni ebben, de Luke miatt meggondolta magát, ami szerintem egy szép dolog.
Várom, hogy mi lesz ebből az egészből, nekem tetszett ez az első rész, Töri hatalmas volt :D

elliot - 2019. 08. 13. 22:52

Érdekes volt az első rész. Kétszer elszomorodtam, bár nem sírtam, a Dylanes utalásoknál. Nevettem sokat, voltak nagyon kínos jelenetek is, és furcsák is. Várom a folytatást, izgulok a szereplőkért, hatalmas a nosztalgiafaktor, szóval abszolút jó. Kicsit hosszú számomra a 40 perces rész, jobb lenne ugyanez 20+ percben, pörgősebben.

rajongó - 2019. 08. 16. 22:35

Nagy rajongó vagyok! Ezen a sorozaton nőttem fel én is. Örültem, hogy nem a folytatása lesz, mert az általában csalódás. De nagyon jók voltak együtt szóval gyakorlatilag mindegy mit csinálnak csak egy csapatként tolják újra.
A konfliktusok ellenére közel 10 évet játszottak együtt és lassan 30 éve “barátok”. Biztos nagy buli ez most nekik egy kicsit újra fiatalok lehetnek és még pénz is jön belőle. Csoda, hogy “mindenki” vállalta.

Jason&Jennie vonalat nem értem. Ezt hogy találták ki, hogy a valós énjüket is összehozzák? Kelly&Brandon fun voltam ők nagyon jól összeillettek a szerepükben de asszem sose voltak egy pár. Jason elég sok kolléganőjével kavart a sorozatból de Jennie-vel nem, akkor most minek? Ez nem megy ki a fejemből…. Miért nem inkább Christine Elise-el kavar újra? Ők elég sokáig jártak szóval az sokkal élet közelibb lenne ha már a valós önmagukat alakítják!

Az viszont nagyon tetszik, hogy a saját nevükön szólítják egymást. A sorozatban annyiszor hallottuk hogy Brandon most meg mindenki azt mondja Jay. Fura de jó…

Shannen - 2019. 08. 22. 21:08

Így 3 rész után most már eléggé azt érzem, hogy ezt inkább fél órás részekben kellett volna megcsinálniuk, hogy feszesebb legyen a sztori. Így azért vannak benne üres járatok. Na meg időnként kínos pillanatok is (Tori “hegymászása” például).

Viszont nagyon ügyesen hozzák vissza a régi arcokat akárcsak egy-egy jelenetre, és tényleg az egész arra megy rá, hogy a régi rajongók nosztalgikusan mosolyogjanak a látottakon (nekem már az is elég, amikor elindul a főcím). Az 1×03 végi fotózás tökéletes példa volt erre.

ISN'T IT? - 2019. 08. 22. 23:21

Én egyszerűen imádom!

Az első három részen vagyok túl és szvsz jobb aligha lehetne (remélem később sem tolják el). Igazából, aki azt akarta, hogy a régi szerepükbe “menjenek vissza” a színészek, az jól elbaszarintotta volna ezt a kis event jellegű sorozatot.

Az egész sorozatban meg van a vibe, ami régen. Amit most ál-önmagukként játszanak az ugyanaz, amit tiniként játszottak, csak idegen karakterekben. Nem várhatjuk el, hogy a jelenkor dolgaira a karaktereik bőrébe bújva reagáljanak, mert az fele ennyire nem lenne jó. Így ebben a felállásban kimaxolhatják az összes újkori divatot.

Igazából régebben is erről szólt, nem? Milyen gazdag tiniként a felső tízezer életét élni. Hát, most azt kapjuk, hogy milyen viszonylag gazdag ötvenesként volt
“tinisztárként” újra nagyot dobbantani a régi branddel.

Végülis, ma már minden branding, főleg self-branding, amit a Brandon és Brenda karakterek nem feltétlenül tudtak volna hihető módon elmesélni számunkra saját “élettörténetükkel” (nem emlékszem melyik karaktert milyen karrier kezdetre futtattak ki akkoriban, de tuti “életidegen” lenne azoktól a figuráktól a showbiz). Így legalább van egy közös fókusz (színészek mind) és nem kell rövid idő alatt több életstílust úgy összevegyíteni, hogy legyen értelme az újratalálkozásuknak. Plusz rengeteg humort, vagyis inkább több humort és öniróniát lehet bevetni, mint ellenkező esetben.

Aki még nem látta, annak feltétlenül ajánlom megnézésre a 2015-ös “The Unauthorized Beverly Hills, 90210 Story” című tv filmet, amit én is csak idén láttam, de nagyon nem bántam meg! Az egész cast (tinik) a helyén van, és lényegében idő-sűrítve újrajátszották a sorozat kezdeti időszakát, amiben elvileg nagyon sok háttérinformáció is rejtőzik (igazából ezek inkább a köztudott botrányok). A filmhez, ha jól emlékszem Tory Spellingnek is köze van.

Shannen - 2019. 08. 29. 15:41

1×04
Amikor Shannen megmagyarázza, hogy miért is alkudott ki magának dupla gázsit, na ott fetrengtem a nevetéstől. Olcsó poén, mert előre lehetett látni, de vállalom. :D

jessm - 2019. 10. 17. 15:05

Egész jó volt , mondjuk az eslő részekből hiányzott Shannen , ha nem tudtam volna hogy többet lesz benne akkor abbahagytam volna, de így egész jó lett.
Nosztalgia müködött és élvezhető volt az eredmény, viszont ennyi elég is volt( akár lesz folytatás akár nem ))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz