login |

Salamander

2019. 08. 10. 14:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika,

A Salamander egy 2012-ben indult, (eddig?) 2 évados átívelős, összeesküvéses belga krimi/thriller. Pár éve az ABC-re tervezett amerikai remake csak pilotberendelésig jutott el, sorozat már nem lett belőle, de most nézzük meg, mit tudott a flamand eredeti.

Az első negyedórában egy mesterien megkomponált heist tanúi lehetünk. Egy nagyon jól felkészült csapat betör egy kisebb brüsszeli bank páncéltermébe, de nem rámolják ki az egészet, hanem mindössze csak 66 széfet nyitnak ki.

Ez az akció adja a sorozat történetének alapját és középpontját, de hiába ismert arc a levezénylő (Koen de Bouw – The Last Tycoon, Professor T.), nem ő lesz a sorozat főszereplője, csak egy fontos mellékszereplő.

A sorozat legfőbb karaktere a brüsszeli rendőrség régivágású, becsületes nyomozója Paul Gerardi (Filip Peeters, a The Missing 2. évadjából lehet ismerős). Gerardi egy amúgy nem túl megbízható informátorától fülest kap egy nagyszabású hétvégi akcióról. Csakhogy sehonnan nem jeleztek semmi ilyesmit. Azonban hamar egyértelművé válik, hogy az információ nem volt légből kapott.

Gerardi nyomozásának tehát két nagyon fontos aspektusa is van: nem csak az elkövetőt kell elkapni, hanem egyáltalán azt is kideríteni, hogy pontosan milyen célpont ellen és mi is történt, és hogy miért nem jelentették az esetet.

Miközben mi a 66 széf (némelyikének) tartalmát, illetve tulajdonosának sorsát is láthatjuk, Gerardi egy igazi, legfelsőbb körökbe vezető összeesküvés nyomára bukkan. Hamar rá kell jönnie, hogy ezek (bárkik is az “ezek”) a családját se kímélik, és nem tudja, kiben bízhat, még a közeli barátaiban és kollégáiban se biztos.

A Salamanderben Gerardi egy amolyan “belga Jack Bauer” módjára egyedül küzd a világ ellen. Kevesebb akcióval és kisebb költségvetéssel, és persze európai színtéren.

A sorozatot egyértelműen a szövevényes és fordulatos cselekmény viszi előre. Néhány kivétellel a karakterek maguk kevésbé fontosak, mint a sorozat világában betöltött funkciójuk, a kapcsolati hálók, vagy a következő lépések a nagy játszmában. És ahogy a nyomozó, úgy a néző is sokáig találgathat, hogy pontosan miről is van szó, ki melyik oldalon van, és igazából mi hajtja. Egész addig, míg végre szépen össze nem áll a kép. Az első évad története kerek.

A (Belgiumban és nemzetközileg is) sikeres első évadot hosszú kihagyás után tavaly követte az újabb. A Blood Diamonds alcímet viselő 2. szezon időben és térben is nagyon messziről indította a cselekményt (Afrikából), de természetesen a fő helyszín itt is Belgium, többnyire Brüsszel.

Összességében nekem az első etap jobban tetszett, de a 2. se volt rossz, inkább csak néhány karakter hülyeségei zavartak. Egyelőre nincs terv újabb folytatásra, de ha a készítők előállnak valamivel, én tuti vevő lennék rá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz