login |

Lambs of God – írta Critica007

2019. 08. 12. 21:37 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, minisorozat,

Szinte közel pontosan 10 éve írtam kritikát a Junkie-ra az Apparitions című horrorsorozatról, amelynek középpontjában a vallás állt. Az elmúlt évek jól mutatják, hogy nagyon ritkán kapunk vallásos horror témában jó sorozatot, bár szerény véleményem szerint lenne rá igény. Azonban a kereskedelmi szempontok miatt inkább csak keretrendszert ad a vallás a horrornak, mintsem témája lenne (ld. a The Exorcist film kontra a sorozat).

A nemrég az ausztrál Foxtel-en és a hazai HBO GO-n (magyar szinkronnal) is bemutatott Isten bárányai úgy lett az elmúlt évek egyik legjobb horrorsorozata (igen, ez egy horror, csak éppen a pszichológiai fajtából), hogy azt kívántam a végén, hogy bárcsak filmnek készítették volna el.

A 4×50 perc kissé sok az alapanyagnak (Marele Day könyve alig több 300 oldalnál), így az alkotók tobzódnak a vizuális megfogalmazásokban, szinte minden jelenet egy műalkotás, amit rendkívül precízen építettek fel. Ennek köszönhetően a néző belefárad egy idő után, hogy kitalálja, hogy egy-egy párhuzamos képfestés éppen mire szeretne utalni (míg az első rész első percében teljesen egyértelmű, hogy az ausztrál vidék domborzatával párhuzamba állított vénuszdomb a természetességet, a természettel való egybeolvadást ábrázolja, már fogalmam sincs, hogy a 3. vagy a 4. részben éppen milyen finomságokra kellett volna figyelnem).

A forgatókönyvet jegyző Sarah Lambert (akit sokan a Szívtipró gimi első évadjából ismerünk, mint a kezdő tanárnéni) igyekszik mindent megmutatni, hogy mire képes íróként. Dinamikus párbeszédeket ír, de nem beszélteti túl a szereplőket. A legtöbbször jókor, jó helyen fedi fel a szereplők múltjának titkait, a flashback-ek szerves részét képezik a történetnek, nem lógnak ki a cselekményszövetből.

Ennek köszönhetően Jeffrey Walker (Modern Family, de pl: Az óceán lányában ő volt a tenyérbemászó képű kissrác) rendező vizuális örömtáncot járhatott, amihez a zseniális operatőr Donald McAlpine (Rómeó+Júlia, Moulin Rouge!) így 85 évesen kiválóan asszisztált. Valószínűleg ez a képi tobzódás nem annyira feltűnő, ha valaki hetiben nézi meg a sorozatot, de jómagam ledaráltam, így elég erősen megterhelte a gyomromat a harmadik rész közepére.

De!

Pontosan ennek a gondosan strukturált káosznak köszönhetően lesz az elmúlt évek egyik legjobbja a Lambs of God. Így el tudják fedni az alkotók az eredeti történet sutaságait (már-már brazil szappanoperai csavarokat tartogat a végére), és a lényegre koncentrálnak. Létrehozták az eddigi legerősebb egyházellenes, de a vallásért mindenekfelett kiálló sorozatot.

A vallás ebben a szériában egyszerre menedék, útmutató válasz, életmód, pszichológus, étkezési szokás, fajfenntartó képesség, szórakozás, hobbi. Az egyház pedig minden, csak az nem, ami szerepet be kellene töltenie. Az én ízlésemnek néha már túlságosan is egyházellenes a sorozat hangvétele, de mivel nem olvastam a könyvet, ezért lehet, hogy abból fakad.

A szereplőgárda kimagasló. Ann Dowdot már mindenki ismeri a The Handmaid’s Tale-ből, így színészi kvalitásait nem kell dicsérnem feleslegesen. Essie Davis nekem nem maradt meg a Game of Thrones-ból vagy a The Slap-ből (winnie-nek annál inkább a Mrs. Fisher-ből), viszont A Babadook-ból nagyon is, és mostani alakítása is nagyon emlékezetes fog maradni. Jessica Bardent még nem igazán fedeztem fel magamnak, de annyira erős és szuggesztív a jelenléte is, hogy most már neki kell állnom a The End of the F***ing World-nek.

Nem csak a három főszereplő hölgy miatt volt rendkívül nehéz dolga az egyetlen férfi főszereplőnek, Sam Reidnek, hanem az erősen feminista forgatókönyv miatt is (szinte minden férfi karakter egy pöcs, vagy nyámnyila vagy durva erőszakoskodó). Le a kalappal a színész előtt, mert az út, amit be kellett járnia, nem volt egyszerű, de briliánsan megoldotta a feladatot.

Itt most egy olyan bekezdést tessék elképzelni, ahol fényes ódát zengek a szinkronról. Az elmúlt évek egyik legcsodálatosabb szinkronmunkája. De aki teheti, az nézze meg eredeti hanggal, mert akkor még jobban üt.

Gondolom mostanra már mindenki észrevette, hogy mindenről írok, csak a történetről nem. Ennek az az oka, hogy nem szeretném senkitől elvenni a felfedezés örömét (az előzetesnél van róla pár szó, de szerintem a pilot 11. percének meglepetése annyira tökéletes, hogy ott mindenkit be fog rántani a sztori). A sorozat nagyon szépen vezeti (néha szándékosan félre) a nézőt, így botorság lenne, ha véletlenül is lelőnék bármilyen csavart.

Az első két rész 10/10, a harmadik 8/10, végül a negyedik 7/10-re sikerült, azaz összességében a sorozat 8,75/10. 😊 Senki nem fogja megbánni, ha végig nézi, de azt megjósolni sem tudom, hogy hányféle reakciót fog kiváltani az Isten bárányai. Mert lesznek feltétlen hívői, megátalkodott utálói, közönnyel legyintői… Hoppá, mint a vallásnak?!

13 hozzászólás Ne habozz!

ravengirl - 2019. 08. 06. 21:13

Nagyon-nagyon ajánlom, gyönyörű fényképezés, szuper színészi teljesítmény, mégha a történet talán nem is annyira eredeti, de biztos, hogy egyes mesék egész más megközelítést kaptak…😊, számomra nagyon jó élmény volt, abszolút megérte a 4×45-55 perc.

citrom - 2019. 08. 07. 23:11

Csatlakozom ravengirl-höz, hatalmas pozitiv iranyu meglepetes volt a sorozat.

turosz - 2019. 08. 13. 01:11

Az Apparitions-nál azóta sem láttam jobb horrort, pedig szinte mindent bepróbáltam. Az Isten bárányai teljesen elkerülte a figyelmemet, de az ajánló után mindenképp elkezdem.

Erja - 2019. 08. 13. 05:09

Nekem tetszett, nem tudtam mit várjak, de nagyon-nagyon kellemes meglepetés volt.

FP Jones - 2019. 08. 13. 06:15

Számomra az év sorozata. Eszméletlen jó volt.

citrom - 2019. 08. 13. 10:24

A nyar legjobb sorozata eddig.

Nagyon tetszett pl, hogy a nepmesek eredeti (!) kegyetlen, tanito szandeku mondanivalojai belevonja a nok tortenetebe.

Nulla tudassal ultem le a sorozathoz.
Egy db promokepet lattam elotte.
kva nagyot utott.

SPOILER

Amikor elokerul a mobil az elso resz kb felenel sokkot kaptam, akkora wtf volt

Komikaze - 2019. 08. 13. 20:35

A fényképezés és a helyszín gyönyörű, de a sorozat nálam nem talált be,pedig az ajánló alapján nagyon vártam és itt követtem el a hibát.
Ez nem (psziho) horror, ez egy dráma némi misztikummal. Az első két rész után már csak becsületből toltam végig, bele-bele pörgetve.

jgxpro - 2019. 08. 13. 22:14

Nem tudom hogy, de totálisan kimaradt az Apparitions. Pótlom, köszi.

Marcipáncica - 2019. 08. 23. 09:50

Na végre sikerült megnézni. Fú, nem tudom mire számítottam, de nagyon jó hogy nem olvastam jobban utána. Hihetetlenül tetszett. Na pont ezért imádom a Junkie-t, mert ha nem lógnék az oldalon elkerülnének az ilyen remekművek. Nekem simán 9/10, csak az első része miatt nem adtam neki 10/10-et.

Szockos - 2019. 08. 30. 14:05

A sorozat az imdb-n 7.5 kapott. Szerintem ott is túlértékelt.
Mi ebben az év sorozata, mi ebben a horror?
Nálam eddig az év legrosszabb valamije, bűn gyenge történt, végkifejlet.

Egyben egyetértek, gyönyörű fényképezés!!

Nemtudom - 2019. 09. 01. 08:45

Romantikus zagyvalék, szaftos horror helyett.
Erősen túlértékelték.

Attila - 2019. 09. 19. 19:19

Én meg ilyen rossz alkotást életemben nem láttam.
Katasztrófa.
Rettentő rossz zagyvaság. Egy elmebeteg szüleménye.
Kritikán aluli.
Azért néztem végig az első részt mert nem hittem el hogy ilyet meg lehet alkotni.
Szörnyű

Cardas - 2019. 11. 03. 14:56

Majdnem király sorozat lett. Aztán a végén kaptunk egy

SPOILER
mágikus csavart, deus ex, és minden jó lesz. sajnálom, de ez annyira szánalmas lezárás volt, hogy értéktelenné tette az egész küzdelmét a főszereplőnek. ott izgultam minden részben hogy meghal e, aztán isten lenyúl és helyrepofozza a testét. sajnálom, de ez idétlen volt, és nem találom értelmét annak ,ha valaki ezt annyival letudja, hogy “jaj nem érted”. buuullshit.
SPOILER VÉGE

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz