login |

Pilot-mustra: Family Reunion – 1×01

2019. 08. 12. 14:56 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az hiszem, hogy itt az ideje a nyaralásom alatt megnézett sorozatok feldolgozásának. Kezdeném ezzel a többkamerás Netflix-komédiával (az újonnan érkezőknek: a többkamerás, azaz multicam szitkom az, amit pár fix, kvázi színpadi díszletben élő közönség előtt vesznek fel, az ő reakcióik alapján sokszor a helyszínen újraírva a nem működő poénokat, mindezt 3-4 fix pontra leszúrt, az események rögzítő kamera képének összevágásával tálalva).

Mindezt azért is emeltem ki, mert már az első részben kitettek magukért a készítők, hogy valamennyire a műfaji határokat kitágítsák, hiszen egyrészt volt templomi és kerti partis díszletük, amikben egy rakás embert mozgattak (ami azért nem megszokott), másrészt a pilot közepén volt egy gyönyörű, hosszú körsnitt, ami végképp nem jellemző az effélére. Egyébként minden más elég tipikus volt. (A júliusi premier rögtön magyar felirattal érkezett.)

FAMILY REUNION – 1×01 – 5,5/10

Még mielőtt: ez számomra a műfajon belül kifejezetten jó osztályzat, hirtelen nem is tudom, hogy adtam-e ilyen magasat idén többkamerás szitkomnak (a Mr. Iglesias 5/10 volt). Pedig aztán rajtam nem múlott az, hogy lehúzzam, hiszen az előzetes egy nagyon tipikus fekete (mármint karaktereit tekintve – a linken kifejtettem) komédiát ígért, olyat, ami jó 20 évvel a múltban ragadt. Full dohos retró hatású volt az összes reklámanyag. Erre…!

Whoa, look at all the black people.

Erre nem is volt olyan rossz. A szokásos, pozitív értékeket hangoztató, minden cinizmustól mentes látásmódot persze megkaptunk, de ettől még abszolút vállalható, kellemes meglepetés volt az első rész, még akkor is, ha full kiszámítható. Az alapsztori szerint egy amerikai focista családjával hazalátogat szüleihez, majd úgy dönt, hogy nyugdíjba vonul és letelepszik a déli, georgia-i kisvárosban. Ami azért elég nagy ugrást jelent a nagyvárosi (Seattle) élet után. Főleg a gyerekek számára.

A kiszámíthatóságot természetesen a témákra és a kínálkozó poénokra értem, a beilleszkedési nehézségek, a modern és a hagyományos értékekhez ragaszkodó életmódok közötti különbségek, a kulturális eltérések, és természetesen a család egységére és mindenhatóságára vonatkozó hangnem mind, mind a Family Reunion szerves része – és persze a fekete közösségekre jellemző dolgok sokasága, kezdve a vallási kérdésekkel, illetve hiedelmekkel.

Ami pozitív, hogy mindezeket abszolút képes a sorozat öniróniával kezelni, abszolút nem vaskalaposan sulykolja a dolgokat. Mármint akad szereplő (M’Dear, a tipikus déli fekete nagyi Loretta Devine alakításában), aki vaskalapos és sulykol, de apu, anyu és a négy gyerek vele szemben bőven szolgál ellenpontokkal.

Egy valami viszont nagyon zavart (és ez nyilván szubjektív), M’Dear karakterének egyes döntései (és az, hogy az írók be merték ezt vállalni). Arról van szó, hogy az 1×01-ben elég központi szerepet kapott a rosszul viselkedő (hibát elkövető) gyerek megverése, elfenekelése. Mely szál bevonása mellett bőven lehet érveket felhozni (puhány néző!), de ettől még kényelmetlen dolog volt nézni, még akkor is, ha végülis nem történt semmi. Egyszerűen csak a gondolkodásmódot nem fogja mindenki lenyelni.

A második rész egy fokkal talán gyengébb volt (ott is zavart azt, hogy M’Dear mennyire kritikátlanul hazudik/nem mond igazat, még ha nem is rossz szándékkal), de még mindig abszolút nem rossz a végeredmény, és a technikai részletekre odafigyelő énem rögtön arra gondolt, hogy idővel drámaibb mélységeket is bevállal a sorozat, mert túl feltűnő az, hogy a Richard ‘Shaft’ Roundtree által alakított nagypapa csak vendégszereplő, és nem állandó, mint a többiek.

1 hozzászólás Ne habozz!

Tibi - 2019. 08. 19. 23:33

Épp most daráltam le a Netflixen. Nagyon aranyos sorozat volt, jókat szórakoztam vele.
A 10. rész viszont megdöbbentően fájdalmas lett, behozták a rendőri brutalitás szálat, és uhh :(
Nagyon remélem, hogy lesz még folytatás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz