login |

Valódi orvos és a kórházas drámák sokadik rész

2019. 08. 12. 18:05 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: websorozat,

Már többször említettük Doctor Mike-ot, hiszen igazi orvosként hozzáfűzött pár kórházas sorozathoz információkat. Lássuk a legutóbbi posztunk óta a témában felgyűlt videóit a tovább mögött.

Az apropó most az, hogy a Neil Patrick Harris főszereplésével készült Doogie Howser M.D. került épp terítékre. De előkerül végre a Royal Pains is!

6 hozzászólás Ne habozz!

MrZed - 2019. 08. 12. 20:35

Mindig is kíváncsi voltam, hogy egy sebész mennyi ostobaságot talál a kórházas ER sorozatokban (és fogja a fejét, hogy noooooormáááááális ?!??? ).

Hisz amatőrként is sikítani támad az embernek kedve amikor pl Saving Hope-ba főorvosnőnek alacsony AMH (Anti-Müller-hormon) mellett isteni bizonyossággal kijelentik, hogy sose lehet gyereke és adaptáljon (PONT).
Ekkora ostobaságot orvosi sorozatban (így hirtelen 4 megoldási lehetőség ugrik be azonnal) … na ez momentán ütött.
Egy másik sorozatban egyetlen vérvételből “ránézésre” állapították meg, hogy cukorbeteg és innentől inzulint kell szúrnia magának. Se terheléses cukor-inzulin mérés, semmi. Ránézésre …

Na de lássuk ő miket talált:
House-nál procedurális problémákat taglal, nem orvosiakat. Pedig, hát, volt ott is.

A Good Dorctor-ba meglepően nem mert belekötni. Itt már azért érződött, hogy az a szint már egy kicsit talán magas neki.

De a Gray’s Anatomy-t elég szépen szétcincálja.

winnie - 2019. 08. 12. 20:37

“House-nál procedurális problémákat taglal, nem orvosiakat. Pedig, hát, volt ott is.”

ezeknél a sorozatoknál általában ilyenek vannak, procedurálisak. nem bakik, hanem tudatos döntések, természetesen, hiszen vannak szakértőik, csak ugye bizonyos kreatív döntéseket meg kell hozni, hogy élvezhetőbb legyen a végeredmény.

Kyra - 2019. 08. 12. 21:35

Az egy dolog, hpgy egy vérvételből diagnosztizál a doki. Laborban dolgozom, a betegek fele azt gondolja hogy mindent tudni fog belőle. Naponta kell felvilágosítani valakit, hogy azt nézünk konkrétan amit a doki kér konkrét paramétert nem rutinből infarktus jellemző fehérjéket vagy hcg-t… De ami filmben/sorozatban 90%ban előfordul és ugrok rá hogy vérvétel vagy injekció is úgy látványos ha tök merőlegesen adják be vagy 3cm mélyre. Az tuti hogy csontot hamarabb ér mint vénát. De a legszomorúbb az újraélesztés kivitelezése nagyon sokszor mire a szakszerű segítség kiér már minimum agykárosodása van ha még menthető az illető mert a tévében csak azt látni h 2-3nyom de semmi erő nincs benne… És a többség a valóságban azt hiszi ennyi elég

MrZed - 2019. 08. 12. 22:39

winnie:
“nem bakik, hanem tudatos döntések, természetesen, hiszen vannak szakértőik, csak ugye bizonyos kreatív döntéseket meg kell hozni, hogy élvezhetőbb legyen a végeredmény.”

Hogy egy újraélesztést szívmasszázzsal kezdünk, és nem rögtön ütjük ki (majd azonnal újra 5-10x) … ettől nem lesz élvezhetőbb, vagy látványosabb, vagy rövidebb-hosszabb, hanem csak szimplán szakmaiatlan h-lyeség.
És ártalmas, mert a nézőben ez rögzül. És ha véletlen újraélesztési szituációba kerül, akkor az áldozat bele is (agy)halhat.
Nagyon jó, hogy a sorozatok tanítanak, csak ne butaságot !

A Dr House egyébként kettős érzelmeket kavart bennem.
Egyrészt ahogy mondja is, rengeteg beteg”kínzás” van benne.
Másrészt viszont egy DIAGNOSZTA. Ez az ami igen ritka, a sorozatokban is (az életben pláne). Rengeteg a sebész (aki vág, műt, ER), de olyan aki átlátja az egész szervezet működését (több szakterület) és így keres megoldást, kevés (valós is).

Szóval ha valóban öreg profik (vagy profok, konzílium) csinálnának ilyen videókat, elemezve akár lépésről-lépésre amit látunk és csinálnak, mit jól, mit rosszul, na azt megnézném :D

Mondjuk most ráugrok és megnézem ennek a dokinak is az összes videóját
Köszi human és winnie ;)

kiskiraly - 2019. 11. 06. 23:54

Doktor Mike az úr Grace klinika elemzésben majdnem feladja az epizód végén. Na nem az orvosi részét nem érti, hanem a szappanoperás szálakat :)

https://www.youtube.com/watch?v=cSA00PIXaYo

kiskiraly - 2019. 11. 06. 23:57

*új

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz