login |

Pilot-mustra: A Black Lady Sketch Show – 1×01

2019. 08. 13. 14:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Sosem hittem volna, hogy szkeccssorozat-néző lesz belőlem…

Nem hittem, mert egyszerűen anno egyik sem jött be (talán a Demetri Martin-os egy kicsit), még a legjobban hype-olt Key & Peele sikere és elismertsége is totál rejtély volt számomra. Csakhogy. A Key & Peele-t ma már überzseninek tartok (majd írok róla), és nemrég az I Think You Should Leave is bejött Tim Robinson-nal, az Alternatino with Arturo Castro meg egyenesen az év egyik legjobb újonca számomra (a kezdetekben – majd erről is írok, de tényleg), szóval várt az HBO próbálkozását is.

A BLACK LADY SKETCH SHOW – 1×01 – 4/10

Ahogy a címből kiderül, az A Black Lady Sketch Show a fekete hölgyek szkeccses sorozata (itthon Fekete hölgyek szkeccs show-ja címen fut, ami a ‘show’ szó félreértelmezése – a szkeccs, ugye, egy rövid, vicces jelenet, mely kifejezést anno még Galla Miklós verte belém a tévén keresztül a Monty Python kapcsán, illetve a Holló színház által), mármint négy fekete komikus nő a főszereplője, akik közül Robin Thede tavaly elég elismertté vált talkshow-jával, a kaszált The Rundown with Robin Thede-del. (A többiek random helyekről dettó ismerősek lehetnek.)

Oké, ezzel a témákat és a stílust is belőtték, gondoltam, szóval hamar bele is vetettem magam a pilotba, és végülis nem kellett csalódnom, az ABLSS részben tényleg olyan, amilyenre számít az ember ezzel a címmel, és ez az aspektusa piszok élvezetes. Gondolok itt a sztereotípiák kifigurázására, a különféle klasszikus karakterekre, valamint a fekete nőkkel kapcsolatos vélt vagy valós társadalmi elképzelésekre, amikből olykor ugyancsak humort (de nem gúnyt) űznek. (A kérdéssel, miszerint meg “szabad-e” nézni a Pulp Fiction-t, aminek Harvey Weinstein volt a producere, eléggé együtt tudok érezni, hiszen a kedvenc filmemnek Bryan Singer a rendezője és Kevin Spacey a főszereplője. És jópofa látni, ahogy bedobják az ezen való, mai korra oly jellemző lovaglást.)

Mindezt pedig narratív módon teszi, vagyis valóban vicces jeleneteket látunk, de vannak visszatérő karakterek (ahogy olvasom az egész évad során), akik révén némelyik jelenet-sorozat összefüggő történetté áll össze, főleg a random, “4 csaj a lakásban játszik és dumál”-keret, ami az 1×01 végén kap is egy csavart. (Az efféle csavar egyébként más jelenetekre is igaz, sokszor nem valami nagy poénnal zárnak, inkább csavarintanak.)

Ami még különlegessé teheti az A Black Lady Sketch Show-t, az hogy nagy meglepetésemre elmozdulnak a zsánerek irányába. Már a pilot első szkeccse egy horroros jelenet, később pedig kapunk űrhajósat, meg thrillereset, sőt, posztapokaliptikusat is. Az efféle nagyon üdítő a tipikusabb, hétköznapibb sztorikkal operáló szériák ömlenyében, és ha valami megtarthat engem, akkor ez.

Az A Black Lady Sketch Show az első részben nem nagyon politizált, de szerencsére nem kell attól tartani, hogy ne lenne aktuális, hogy ne reflektálna bizonyos dolgokra, azonban pozitív, hogy mindezt a humor révén teszi, és nem papolva. Szóval érezhető rajta, hogy mai, és ennek megfelelően merészebb is, nem fogja vissza magát, provokatív és pofátlan is, aki érzékeny, inkább kerülje. Ráadásul a karakterek is mai figurák.

A gond csak az a sorozattal, hogy nem annyira hasfalszaggatóan vicces. Van, hogy szellemesem reflektál dolgokra, és szerintem is jó ötlet a nagydarab fekete női kém sztorija, akinek az az erőssége, hogy tudomást sem vesznek róla (nem veszik észre). Azonban hiába nyomják tele ötletekkel a jeleneteit, komolyabban nevetni nem nevettem rajta. Amit élveztem, azok az egyes karakterek, illetve az őket játszó színészek voltak, a játékuk, és az, ahogy olykor kikarikírozták őket. De ennél több kéne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz