login |

SEAL Team: vége a 2. évadnak – írta Ace

2019. 08. 14. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

A Junkie-sokkal ellentétben ekem a pilot, és a lassabban induló, de a második etapra beerősödő első évad is tetszetős volt, de idén a második szezon sem igazán okozott csalódást, és azt kell mondjam, hogy nem csoda, hogy az olvasók körében is egyre elismertebb a CBS katonás drámája.

Tény, a katonai sorozatok mindig is bejöttek, főleg ha szórakoztatóak, de egyben valóságosnak is érződnek. A SEAL Team ennek a két dolognak a határán próbál egyensúlyozni, ráadásul az, hogy országos csatornán fut (CBS) előny is, meg hátrány is.

Előny, mert viszonylag sokat költenek rá, illetve minőséginek érződik a sorozat, nem bóvlinak; hátrány, mert szerintem a készítők nem lehetnek elég bátrak a dráma terén, és az akció/erőszak résznél azért nem folyik a művér literszám, és az ellentmondásosabb sztoriszálakat is kerülik inkább.

Mindennek az élére sikerült egy igazi tévés veteránt, David Borneazt beültetni, aki Jim Caviezel kiszállása után kapta meg a szerepet. Nem tudom, hogy utóbbival milyen lett volna a sorozat, de Boreanaz telitalálat.

Idén John Glenn személyében új showrunnert is kaptunk, az évad legeleje megint kicsit lassabb volt, de szerencsére az unalmasabb otthoni részekre, amit inkább drámázásra használnak a Seal Team írói, hamar rápakoltak a jóféle bevetésekkel.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Már az évad első felvonásában kapunk egy több részen átívelő hosszabb mexikói missziót. Illetve a tavalyihoz hasonlóan, az utolsó hét rész is megint egy nagyobb küldetés, nagyobb átívelő szállal, amit Clay katalizált. Bár idén kevésbé volt hangsúlyos és intenzív ez az utolsó etap, mint tavaly, sajnos még ide is beékeltek egy lassabb, drámai, veterános szálat.

Davis tisztté való képzése is megkezdődik, amit már az első évad óta kicsit húztak, és a végére úgy éreztem, eléggé összecsapták – egyszerűen mert annyi mindent akartak a készítők az évad végére tuszkolni, hogy ez a szál sínylette meg a legjobban. Az évad utolsó része is kicsit csalódás volt számomra, az akciót nagyon minimálisra vették benne, szerencsére az utolsó előtti 2×21-ben hozták az idei csúcsot: Ray maximumra pörgetett külön kalandja kellően izgalmasra sikeredett. 

A karaktereknél terén idén nem csak a csapat vezérének, Jason és az újonc Clay magánéletének problémáit próbálták meg építgetni, hanem az egyik kedvenc karakteremé előlépett Sonny-t és Davis-t is próbálták kirángatni a kétdimenziós klisékből.

Ráadásul Sonny amellett, hogy rengetegszer humorforrásként funkcionál, idén annyira előtérbe került, hogy az évad közepe felé már majdnem én is elhittem: vele fognak drámait húzni az egyik bevetésen. Aztán persze eszembe jutott, hogy ez nem egy kábeles sorozat.

Sajnos még mindig vannak ketten a csapatban, akiket szinte csak a bevetéseken látunk, és inkább az alap négy főre koncentrálnak. Ez nem is akkora baj, mert ha még Brock és vele Cerberus, illetve Trent is bejönne az otthoni problémák közé, az már a bevetésektől venné el az időt, bár a bevetések közben is építhetnék ezeket a karaktereket.

A katonai részek? Tetszik, hogy a bevetések meg vannak tervezve, sokat utaznak is, bár főleg a Közel-Keletre, és ezt is változatosan teszik. Nem mindig kocsival mennek, ami azért a spórolós katonai sorozatokban lenni szokott, hanem akadnak helikopteres vagy búváros bevetések illetve van, hogy a C130-asból ugranak ki ejtőernyővel.

A fegyverhasználat valóságosnak érződik, bár a fegyverhangok jobban is döröghetnének. Tudom, hogy a Seal-esek többnyire hangtompítóval mennek, de akkor meg az ellenfelek fegyverei szólhatnának nagyobbat. A katonai mozgásokat is jól begyakorolták, bár azért nyilván van benne kivetni való. (Nekem már rögtön a főcímben akad ilyen, mikor kijönnek a tengerből, az egyik oldalról úgy ki vannak világítva, hogy gyanítom az igazi Seal egységek ilyet soha nem csinálnának, de legalább jól néz ki.).

A bevetések helyszínei is viszonylag változatosra sikerültek: volt idén mindenféle a már említett Mexikón kívül és Közel-Keleten kívül még olajfúró torony, és ne feledjük a reptéren eltérített gép ostromát sem, majd az évad végére ázsiai helyszínt hoztak nekünk.

Én főként a katonai bevetések miatt nézem a sorozatot, és ebben a Seal Team a mostani kínálatban azért elég erősnek számít – sokkal jobb, mint a nemrég kaszált The Brave. Az akciók változatosak, a családi drámázást meg túl lehet élni – ami kicsit hiányzik, hogy azért kicsit jobban is “szívathatnák” a csapatot. Persze volt olyan küldetés idén is, ami nem sikerült, de többször is bekerülhetne az a bizonyos végtermék a ventilátorba.

A már említett 2×21-ben azért kicsit kárpótoltak ezen a téren. Az első évadban párszor használt kutyakamerás felvételeket, ami jó kis újdonságnak számított, idén hanyagolták, helyettük inkább a sisakra és fegyverre szerelt kamerákat próbálgatták – nem bánnám, ha visszatérnének a korábbiakhoz.

Összességében erre az évadra is megadható a 6-7/10-es átlag szerintem. Kíváncsian várom a már berendelt harmadik évadot.

11 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2019. 08. 14. 15:49

Én is nézem, és kedvencem a sorozat, kicsit a régi már klasszikus The Unit-ra emlékeztet, ami nem baj, csak itt nem titkos csapat, hanem Seal-ek a szereplők. Akciók nagyjából rendben vannak, pár hiba tényleg becsúszik, főleg harcok közben, de ennyi belefér, magánélet elfogadhatóan van adagolva.
Ami nem tetszik a kockázat vállalás teljes hiánya, mivel nagy országos sorozat, így sok katonai bázist használhatnak, és sok kép készül ilyen helyeken, kapnak technikát is, hátteret is, nem mehetnek bele a cikis témákba annyira. Bár volt benne, pl a veteránok kezelése, meg néha a politikai háttér, de olyan komoly nincs mint az ez miatt megbuktatott Irak c. sorozat.
3. évad jön, remélem bevállalnak nagyobb ívű komolyabb akciókat, és néha a veszteség is beleférhetne, mert azért része az ilyen életnek.
Vajon csak nekem jutott eszembe hogy ez tulajdonképp a Bones előzmény sorozata? :))

mSO - 2019. 08. 14. 16:06

Bones előzménysorozat: Hehe, simán!

Samu - 2019. 08. 14. 16:32

igen, sokkal több kutyás akció kellene! Cerberus halál aranyos. Egyébként a kábeles sorozatok miatt valahogy tényleg furcsán felerősödött a tétnélküliség oldala a sorozatnak, plusz a SWAT mellett nézve mintha mindkettőt egyszerre írnák generic panelekből. Überalfa vezér – vallásos, majd mégis megboruló helyettes, forrófejű újonc tag, aki kiesik egy időre, nagyszívű melák, kutya/kutyás tag meg latino support…

Matyika29 - 2019. 08. 14. 16:44

Nem tudom, mi baj az otthoni szállal. Mármint én is az akciót szeretem nézni, de eddig a háttérsztori is bejött nekem nagyon. Alana és Adam halálánál is elég jól hozták az otthoni részt… elég erős volt. És a Swanney-szál különösen tetszett.
Két dolog nem tetszett: a Davis szál elég holtvágánynak tűnik. Kíváncsi leszek, hogy viszik tovább. És a Stella-Clay vonalnál érzem azt, hogy fogalmuk sincs mi legyen vele… jöjjön vagy menjen?
Mindenesetre nekem az egyik kedvenc sorozatom most.

Geza Kovacs - 2019. 08. 14. 17:09

Jó kis sori, de semmi több. Olyan lehetne, mint a Blue Bloods rendőrösben, de ahhoz sokkal érdekesebb katonás sztorik kellenének a mostaniaknál.

kpeter - 2019. 08. 14. 19:04

Azon kevés sorozatok egyike, ahol nem halál idegesítő az otthoni szál.

rosalee81 - 2019. 08. 14. 19:57

Érdekesség, hogy Trent és Brock azért szerepelnek kevesebbet, mert akik őket megformálják nem színészek. Tyler Grey ex Delta Force-os, aki most filmek / sorozatok készítésénél segít be tanácsadóként, Justin Melnick pedig a kutya, Dita kiképzője a való életben is. Mindkettejüket megkérték, hogy ne csak a háttérben segítsenek, hanem konkrétan játsszák el a csapat két tagját.

Ace - 2019. 08. 14. 20:57

rosalee81: köszi ezt nem tudtam. Így már érthető miért nem szerepelnek többet amúgy jól nyomják.

energiavámpír: Nekem is meglepő ,hogy amúgy tökre aktuális dolgokkal foglalkoztak. Tavaj volt ugye Siriai helyzet meg a ritka földfémek a cégeknek ez nagyon bejött (Hahó villanyautók, olaj helyett jöhet a lítium) idén meg a veteránok helyzete persze csak a felszínt kapargatják de jó hogy beletesznek ilyeneket.

Cellar Door - 2019. 08. 15. 14:04

** kisebb spoiler **

@Ace:

A főcím az első rész gyakorlójelenetéből van. Tehát azt a készítők sem egy éles bevetés ábrázolásának gondolták. Persze gyakorlaton sem kellene irreális körülményeket teremteni, de talán ez még bocsánatos bűn.

zzEPG - 2019. 09. 04. 06:26

Nagyon erős volt a második évad, és nagyon örülök neki, hogy számomra olyan az akció és dráma aránya és minősége, hogy mind a kettőt tudom élvezni. Az pedig, hogy néha vágóképként bekerül a bevetéseken a blöki (de még az utolsó rész zárómontázsába is) az külön jó pont.

Nagyon hiányoznak számomra a hasonló sorozatok, amiben tisztességes a kaland és nem erőltetett az érzelmi szál. Tud még valaki ilyet? Igen, a Unit is jó volt.

winnie - 2019. 09. 04. 07:50

kereső:) lehet, hogy pár kulcsszóra kidob ezt-azt, plusz akkor olyasmikbe is belebotolhatsz, amikről nem írtunk kritikát, amiket nem ismerünk annyira, csak előzetes és ismertető van hozzájuk. de vannak efféle sorozatok több műfajban is a katonaiban a brave, a six, a shooter, az our girl és társaik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz