login |

The Terror: kezdett a 2. évad (Pilot-mustra: The Terror: Infamy – 1×01)

2019. 08. 15. 21:30 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, mi van velem és az AMC horrorsorozataival, de valamiért eddig nagyon betaláltak a pilotjaik. Az “eredeti” The Terror első részét nagyon szerettem, pedig még azt is lehet mondani rá, hogy nem történik benne szinte semmi. A pár hónapja bemutatott, sokak által köpködött NOS4A2 kezdése is simán hozta nálam a 8/10-es szintet (ehh, még mindig nem írtam róla…), és ugyanez a helyzet a The Terror: Infamy-vel is, amit egy fokkal még ezek fölé is emelnék idióta tizedesek használatával.

Nem akarom kikerülni a kötelező köröket, tehát: a The Terror első szezonja alapvetően egy minisorozat volt, egy 1850 körül játszódó kosztümös horror. És mivel a kordivatnak megfelelően évados antológiának álmodták meg a szériát (a cím, mint “Borzalom” köré), mert mégiscsak jobban megéri egy már ismert brand-re ráhúzni az újabb miniket, az Infamy is egy kosztümös horror, ami 1941-ben kezdődik. Szóval tekinthetjük pilotnak is az évadkezdést – a készítői gárda is teljesen más.

THE TERROR: INFAMY – 1×01 – 8,25/10

Előre jelezném, hogy nem csak a horror műfajáért vagyok oda, hanem azt is nagyon szeretem, amikor zsánersorozatokat a múltba, kosztümös körülmények közé helyeznek. A világháborús kriminél már csak egy középkori nyomozás a jobb, annál meg csak egy ókori – nem tudom, hogy ennek mi az oka, de ugyanez a helyzet nálam a scifivel és a horrorral, valami egyéni ízt kölcsönöz nekik az, ha nem a modern korban zajlanak a történések. Talán mert akkor jobban le lehet vetkőzni a kliséket? Vagy másképp csapódnak le?

A The Terror: Infamy tehát a második világháborúban játszódik, és azt a sajtóanyagokból tudni lehet, hogy az egyik fő helyszíne egy, a japán-amerikaiakat internáló tábor lesz. De, és ez nagyon fontos (amellett, hogy csak a 2. rész végére érünk el erre a helyszínre), hogy a kor és a politikai-diplomáciai viszonyok, illetve maga a háború csak egyfajta díszletként szolgál a horrorsztori számára. Egy nagyon erős és érzelmileg gazdag díszletként, de a fő hangsúly nem a Pearl Harbor-i bombázás hatására összegyűjtött és felcímkézett japán származású amerikai állampolgárokkal való bánásmódon lesz.

A sorozat a hírhedt bombázás előtt nyit, és egy kaliforniai mesterséges szigeten (Terminal Island) élő japán-amerikai közösséget mutat be rögtön egy nagyon fura és gyanús öngyilkossággal indítva: egy nő, mintha saját akaratától függetlenül ölte volna meg magát. Mindenki paff a haláleset hatására, elképzelni nem tudják, hogy mi történhetett, van, aki sajátmagát okolja, mások másokat vádolnak – és ez még csak a kezdet. Idővel ugyanis újabb furcsa (természetfölötti?) dolgokat tapasztalnak egyesek, és további (gyanús) halálesetekre is sor kerül.

A csavar, hogy mi nézőként elég hamar tisztába jöhetünk azzal, hogy mi (vagy ki) történik velük, szóval többet fogunk tudni, mint a karakterek, a kérdés inkább az lesz, hogy mégis mi a mozgatórugója az egésznek – és itt rögtön a kedvenc krimis/horror kellékemre pillantok, miszerint a múltban történt valami disznóság, amit most jól megbosszul valaki.

Ebből nagyjából le is jön, hogy a The Terror: Infamy nem újítani fog a műfajon belül (gondolom az elmosódott fényképarcok is megvannak pár filmből), hanem ahogy fent írtam, egy nem annyira megszokott, a történelmi háttér miatt elég konkrét és háborgó korszakba, valamint környezetbe helyezi a klasszikus sztorit, ezzel adva sajátos ízt neki. Mindezt pedig nagy tisztelettel teszi.

Az Infamy horror, és azon belül is (mi más?) J-horror, azaz afféle japán szellemtörténet annak minden ismerős kellékével – ez egy apró spoiler lehet, de igazából már az első percekben sejthetjük a dolgot, másrészt pedig aki belevág, annak érdemes tisztában lennie ezzel. Akinek nem kenyere a műfaj, azt nem biztos, hogy le fogja nyűgözni a megvalósítás és a színészi játék, valamint ezek, az amerikai állampolgárságuk ellenére a nagyon japán karakterek.

Engem viszont lenyűgözött. Tényleg sokáig tudnám sorolni azokat a momentumokat, amik bejöttek a pilotban. Már az első jelenet gyönyörű volt (a látvány végig első osztályú), és a folytatás is tele volt nagyon szép beállításokkal, ütős hangulati elemekkel és hatásos apróságokkal, valamint érzelmekben nagyon gazdag alakításokkal: piszkosul látszik, hogy a színészeknek elég sokat jelent ez a munka. (Ennek kapcsán kiemelném, hogy még sosem történt velem olyasmi, hogy az első másodperctől ennyire megkedveljek egy főszereplőt, mint itt, a Derek Mio által alakított Chester-t. Gőzöm sincs, hogy mi ennek az oka, de nagyon egy hullámhosszra kerültünk.)

Ahogy az első The Terror esetében, itt sem fogok csodálkozni azon, ha jó páran elunják magukat a piloton mondván semmi sem történik. Az már most látszik, hogy ez a sorozat sem a pörgő akciókra és a nonstop korhatáros tartalomra fog koncentrálni, az eddigi két rész alapján talán kijelenthető, hogy szofisztikáltabb horror lesz, közel sem annyira popcorn, mint amit megszokhattunk. És ez dicséretes.

Szóval nagyon bejött, amit láttam, végig lekötött, az pedig külön erőssége, hogy a múltbeli, a valóságban is megtörtént események ellenére a témája manapság is aktuálisnak mondható, ami mindenképp egy újabb gondolati réteget kölcsönöz az Infamy-nek.

Az első két részt a premier előtt az AMC jóvoltából láthattuk.

20 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2019. 08. 15. 21:43

Remélem sikerült tanulni az első évad hibáiból.
Egyrészt remélem kerülni fogják a CGI lények alkalmazását, az első évadban már láttuk, hogy erre nincs megfelelő büdzsé.
Másrészt pedig remélem ez az évad egy fokkal izgalmasabb lesz és kevésbé vontatott, hogy ne érezzem úgy, hogy egy 2 órás filmet húztak szét 10 órára.

Ezt az évadot még mindenképp el fogom kezdeni, de biztos nem hetiben fogok nézni.
Ha ez is befuccsol, akkor sajnos itt elválnak az útjaink.

winnie - 2019. 08. 15. 21:48

Anonymus: totál más a készítői gárda, szóval ez itt nem nagyon várható el. nyilván nem tudom, hogy milyen lesz a sztori, de a tempóból, valamint a részleteken való időzésekből szerintem inkább az első évados módit követi. mármint az alapsztorit össze lehet tippre foglalni röviden, de azon kívül sok minden mást is el akarnak mesélni.

(megjegyzem, elég ritka, hogy még kreditet se kapjanak az eredeti sorozat készítői. nyilván antológia, szóval érthető, de a true detective-ben woody harrelson még mindig executive producer. persze ritka az olyan, hogy teljes stábváltás van.)

Python - 2019. 08. 15. 22:30

Na ezt meglesem még ma éjszaka! ;) Mondjuk ha jól emlékszem anno a Terror 22:00 -kor ment az AMC -n, ezt meg 23:00 -ra rakták!?!

wickee - 2019. 08. 16. 06:53

Már az első jelenet megvett és The Grudge-os flashbackem lett a furcsán, ijesztően mozgó japán nőtől. :D Nagyon hatátos volt. A korszak és a helyszín már az előzeteseknél beütött nálam és csak remélni tudom, hogy nem rontják el ugyanúgy évad közben, mint az elsőt…

(Ja és remélem George Takei-nek nem csak ilyen “ülök egy széken és néha mondok valamit” jelenetei lesznek… :D )

Snoopyzit30 - 2019. 08. 16. 10:01

Leírás alapján teljesen nekem való, biztosan megnézem az elérhető részt/részeket a hosszú hétvégén :-)

CrashBoostZoom - 2019. 08. 16. 12:11

Múlt héten daráltam le az első évadot. Nagyon tetszett még akkor is amikor alig történt valami (én egyáltalán nem éreztem vontatottnak). Nagyon átjött a hangulat, hogy ott vannak a világ végén elzárva mindentől és minden csak egyre rosszabb lesz ahogyan haladt előre az idő.

Sosem néztem japán horror/szellem filmeket szóval nekem ez most teljesen új lesz. De a második évad kezdése elég jó volt. Meglátjuk, hogy hétről-hétre nézve is bejön-e a dolog nekem.

zoli1863 - 2019. 08. 16. 21:06

Nagyon megragadott a történet hangulata, rögtön beszippantott a dolog. Rögtön válaszokat akarok kapni a miértre,de erre még várnom kell egy kicsit. A szereplők is jók szóval eddig nagyon bejött,de nekem az első évad is tetszett.

Python - 2019. 08. 16. 23:46

Nálam 8/10 így a pilot alapján.

Geza Kovacs - 2019. 08. 20. 00:28

2 rész után: igen szépen meg van csinálva. Érdekes a történet, ezzel a történelmi fejezetükkel nem büszkélkednek a “derék” amerikaiak. A japán horror részek meg különösen zaklatóak, de hát ez minden japános filmmel így van.

Ja, és az első évad nézhetetlen volt, ennek jó értelemben semmi köze hozzá e téren, itt rendes történet van.

Snoopyzit30 - 2019. 08. 25. 18:42

Nekem 2 rész után határozottan csalódás, pedig a leírás alapján azt hittem be fog jönni. Az oké, hogy lassú, de ennyire? Nagyon kevés és nagyon gagyi eddig, amit a szellemmel mutattak. A cím alapján gondolom lesz itt durvulás, de kérdés, hogy én azt ki fogom-e várni. Nem biztos.
Eddig egy szellemes(nek mondott) családi dráma történelmi körítéssel.
Még 1 rész esélyt kap. Az előző évadnál azért fel sem merült, hogy 2 rész után ne folytassam, itt nagyot kell virítani, hogy ne kaszáljam.

jamesz - 2019. 08. 29. 13:15

Ez a második nagyon tetszik eddig.
Az elsőt becsületből szenvedtem végig. Rettenetes volt. A hidegérzet nélküli fagyos világ, az agyonra beöltöztetett szereplők közül azt se tudtam néha ki kivel van.
Na meg az a jegesmedve, az a Múmin…..ó csak azt tudnám feledni.
AZ első két rész ebből megfogott. Mindig érdekes a disszidens népek története, különösen ha ennyire más világba keverednek.
Különösen jó, hogy megmutatja az USA árnyoldalát.

Geza Kovacs - 2019. 09. 02. 00:03

Na ez egy jó sorozat. És egyre jobb.

Snoopyzit30 - 2019. 09. 07. 23:55

Engem elvesztettek. Egyszerűen annyira érdektelen az egész, hogy nincs türelmem hozzá. A szellem motívációi még mindig nem világosak, ezen kívül a dráma sem jön át úgy, mint a The man in the high castle-ben, csak hogy a történelmi részét is említsem és az amerikai-japán ellentétet.
Sajnálom, talán majd a következő évad.
Kasza.

CrashBoostZoom - 2019. 09. 18. 10:25

@Snoopyzit30

A 6. részben fény derült a szellem motivációira. Minden piszkos kis dologra fény derült.

Viszont van egy olyan sejtésem, hogy nem csak egy szellem kísért.

winnie - 2019. 09. 18. 10:49

pont én is ezt akartam írni, hogy mivel ez a fő rejtély, ez az, ami szép lassan derül ki, a végére kristályosodik ki a kép.

scz - 2019. 09. 27. 08:45

7. rész kapcsán a két youkai verzió bennem is megfogant, és tesó a másik, még gyerekkorából – ezért nem ártó.

Geza Kovacs - 2019. 10. 06. 22:39

Meg kell mondanom, hogy úgy kb. a 6-7. rész óta egyre jobban fáraszt, és a 9. rész már nagyon gáz volt. Nem tudom, mit akartak ezzel a sorozattal, de az első nézhetetlen évad után csináltak egy kisszerű gyengécske valamit, ami pár rész után nem vezetett sehova már.

CrashBoostZoom - 2019. 10. 07. 19:28

@Geza Kovacs

Én imádtam az első évadot de abban egyet értek, hogy 2. évad utóbbi részei eléggé gyengék. Én beleéltem magam, hogy majd lesz itt táborban gyilkoló szellem meg Chester-t kergeti egy a dzsungelben de ehelyett kaptam egy családi drámát így végére. A tábor jó pillanatainak semmi köze sem volt a szellemhez.

Szomorú vagyok. Én valami mást vártam.

Geza Kovacs - 2019. 10. 13. 21:05

De az utolsó rész, meg kell mondjam, tetszett. A szellemmel való baromkodás gázos volt már, de szép lezárást kapott, és ami utána jött, az kedves volt. A japánok táborokba zárása simán megérdemelt volna egy minisorozatot szellem nélkül is, épp elég borzasztó volt anélkül is. Vagy az egész évadot letudhatták volna 3-4 résszel kevesebbel. De azért így se volt rossz.

Acheron - 2019. 11. 02. 14:48

Azt kell mondanom, hogy ez az évad valahogy nem jött át. Az elsőt szerettem, rögtön beszippantott a hangulat, a környezet, a folytonos veszély érzése, a szereplők vívódása az életben maradásért, a színészi játékok, stb. Szerettem. Az, hogy ez az évad teljesen máshol, és máskor játszódik simán rendben van.
Érdekes is ez a szeglete a történelemnek, de sajnos nem tudtak megfogni. Nem tudtam megkedvelni egyik szereplőt sem, és a történetvezetés sem kötött le igazán. És a legnagyobb gond, hogy a “szellem” szála abszolút nem működött. Az elején még úgy voltam, hogy oké, kell a felvezetés. Lássuk mire viszik ki, de csalódás volt. Izgulni egyáltalán nem tudtam. Eskü kétszer belealudtam, ülve, két különböző rész alatt. :D
A látvánnyal, és a képi megvalósítással nem volt gond, látszik, hogy költöttek rá. De ez van.
Remélem azért lesz még harmadik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz