login |

Mindhunter: kezdett a 2. évad

2019. 08. 16. 21:31 - Írta: human

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Hogy lehet folytatni egy sorozatgyilkosokról, és a rájuk vadászó, épp profilozás kialakító FBi ügynökökről szóló szériát? A kezdés alapján nem ismétléssel, hanem előrelépéssel.

Ott hagytuk abba, hogy Holden túl mélyen nézett a sötétségbe, az pedig visszaölelte őt. Ennek a hatása pánikrohamokban fog előkerülni, legalábbis ezt vezették fel, de ezen csak gyorsan túl akartam esni, mivel annyira tipikus “nehezítés” a dolog, pedig a valóságon alapszik, szóval nem kerülhették meg valószínűleg.

Viszont emellé behozták, hogy a csoport főnökét lecserélik egy olyanra, aki a politikailag áll a kérdésekhez. Előre akar lépni? Forradalmasítani akar? Majd kiderül, viszont látszólag támogatni igyekszik a csoportot, így az FBI-on belül talán nem kell már minden lépésért küzdeniük. Viszont ez a szabadság is visszanyalhat.

Nyilván érdekes a kontraszt, hogy Holden épp gyengül, amikor épp még több mindent helyeznek a vállára. És ezt az élet írta? Vagy mi a fenét költöttek hozzá? Ismét előkerülhet az az örök mantrám (vagyis nyilván nem csak az enyém), hogy a mesélés módja is számít. Megtörtént, rendben, de ettől magában elég kevés dolog érdekes. Vagy fordítva, jól elmesélve kisebb történetek is leköthetik a nézőt.

És itt is ez van, David Fincher ismét magához ragadta a kezdés rendezését, ott volt az évad alapjainak lefektetésénél, az új dinamika kialakulásánál. Megint jött a részleteivel, a 95%-jón túltolt tökéletességre törekvésével. Aztán jöhetnek a többiek. Reméljük

Picit fennakadtam, de azért gondolom, lejön, hogy elég erős a kezdés, és nyilván folytatom az új szezont. Jól vezették fel az új dolgokat, és szórták ki a régiekből a felesleget.

(Gondolom lesz évadkritika, a Netflix egyben adta ki, addig próbáljuk az általánosabb véleményeknél, vagy a jól jelölt spoilereknél maradni.)

33 hozzászólás Ne habozz!

Luca - 2019. 08. 16. 21:59

Már az 5. résznél tartok. Beszippantott úgy, ahogy az első évad. Nekem ez a sorozat tökéletes. :)

dukyka - 2019. 08. 16. 22:58

Végignéztem, szerintem az első évad erősebb volt. Túl sok volt Billből és kevés Wendyből, főleg az évad 2. felében. Az Atlantás szál is elnyújtott volt. Összességében nem volt rossz, de azért egy kicsit csalódott vagyok, most valahogy nem találták el annyira az arányokat.

Gevin - 2019. 08. 17. 03:25

3 rész ment le egyben, szintén beszippantott, mint az első évad, amit ez előtt újranéztem, és másodszorra is pazar volt (néhány gyengesége ellenére).

Örülök, hogy nem legyinte bagatellizálták el Holden szálát.

Realizáltam, hogy Wendy karaktere igazából elég idegesítő, ugyanakkor ő az ellenpólus mindig az elemzésnél, így elkerülhetetlenül fontos a szerepe jelentősége. A magánélete eddig viszont nagy kérdőjel, mert se nem ad hozzá a történethez, se nem érdekes, és én az ívet sem látom benne, hogy tartana valahova. De talán rám cáfolnak.

JKJ - 2019. 08. 17. 07:12

Az elején járok a második évadnak és már hiányzott ez a minőség az életemből. Anna Torv karaktere lassan felülmúlja a srácokat. Pedig ők is jók!

adan - 2019. 08. 17. 11:47

Nyaralok kèt hètig, de alig vàrom hogy otthon legyek és saját ágyban, kényelmesen nézhessem!

Ayrons - 2019. 08. 17. 15:58

SPOILER
Nekem van egy olyan érzésem, hogy a gyerekeket nem fickó ölte meg.

mildi - 2019. 08. 17. 16:37

@ayrons
wikipédia a segítségedre van

Ayrons - 2019. 08. 17. 18:37

Utána olvastam és
SPOILER
A gyerekek megölésére nincs még most se bizonyíték. 2 felnőttre van. Lehetséges nagyon, hogy ráhúzták a gyerekek ügyet.

dukyka - 2019. 08. 17. 19:45

Ayrons: Több holtesten megtalálták a kutyája szőrét, plusz szőnyegszálakat, ami megegyezett a lakásában találhatóval. Eléggé egyértelműnek tűnik, az hogy végül 2 felnőtt megöléséért ítélték el, az nem jelent semmit.

wickee - 2019. 08. 18. 15:33

Most végeztem az évadzáróval, nekem jobban tetszett, mint az első évad.

Viszont az a perverz pasas ki lehet akit random bevágnak és akivel indult/végződött az évad? Gondolom valami ismert sorozatgyilkos akit felvezetnek, de elképzelésem sincs ki lehet, hiába bújom a Wikipediát. :D

noinipo - 2019. 08. 18. 15:37

Netflix-es verziója a ‘true detective’-nek,már az első évad is király volt a második is extra klassz

dukyka - 2019. 08. 18. 16:15

wickee: Dennis Rader, a BTK-gyilkos.

wickee - 2019. 08. 18. 16:16

dukyka: Ááá köszi :D

szk - 2019. 08. 18. 17:43

Ayrons:

Szerintem már azért is egyértelmű hogy a valódi gyilkost kapták el mert nem történt több haláleset. Egy olyan sorozatgyilkos akinek akár havonta akár több áldozata van nem áll le csak úgy egyik pillanatról a másikra.

Ayrons - 2019. 08. 18. 19:56

Hát erre azt mondják páran, hogy a gyerekek előtte is eltűntek, ugye ezt a sorozatban is elmondjak. Érdekes az esete nagyon. Engem nem győztek meg, hogy ő a tettes mindenesetben.

A BTK gyilkossal meg tudom mit akarnak kezdeni ha nem lesz időúgrás akkor az a szál lezáratlan marad.
Spoilet
2005be kapják el őt
Spoiler vége

lrson - 2019. 08. 18. 20:36

A 4. évad vége kemény volt.

Váratlan csavar

Benjy - 2019. 08. 18. 23:38

Most tartok a 4. résznél, számomra ugyanolyan lehengerlő minőséget szállít, mint az első évad. Ugyanakkor sokkal nyomasztóbbnak érezem eddig ezt az etapot, mint az elsőt. Lehet ebben az is közrejátszik, hogy sokkal nagyobb a hangsúly a gyerekgyilkosságokon.

Gevin - 2019. 08. 19. 15:15

A zaras gyengebb, mint az elso evade, de nalam is egy hajszallal jobb volt, mint a korabbi evad. Teljesult a vagyam, hogy tobb interju legyen.

Mansone vitte a primet, de nyilvan a tobbiek is erdekesek voltak. Ezek utan marha kivancsi vagyok Tarantino filmjere, hogy abban milyen fiatalon Charlie.

8,5/10

Gaabor - 2019. 08. 19. 15:51

Hiába a mozifilmes minőség és Fincher (aki a kedvenc rendezőm), valamiért minden rész után hiányérzetem marad és ez így volt az első évadnál is. Nem is tudom az okát, talán a csapongás, felesleges karakterizálás, nem egyértelmű átívelős szál?. De valami nekem nem kerek. Ettől függetlenül azért a jók között a helye és szívesen nézem.

Llew - 2019. 08. 19. 20:43

Jó volt, tetszett, de az első évad valahogy jobban egyben volt.
Persze az Atlantai ügy lett az évad fő sztorija, de úgy nézett ki mintha elfelejtkeztek volna a többi szálról.
Bill családi sztorija adott pár párhuzamot évad közben, de nem érzem, hogy feltétlen szükséges volt.
Imádom Anna Torvot és öröm volt látni, de Wendy elég kihasználatlan volt és az évad közepétől szó szerint eltűnt.
Ahogy az elején elindtott, interjúztatás, részleg fejlesztés is. Nyilván majd most kapnak lendületet meg pénzt, de valahogy jobb lett volna kicsit egyensúlyozni ezen még.

Desperate HOUSEwife - 2019. 08. 19. 21:34

Nagyon tetszett ez az évad is, pedig féltm, hogy túl sok mindenbe belekapnak, túl sok gyilkossal, még Mansonék is előkerülnek, és nem lesz fókusz, de végül is volt, és jól kezelték az Atlanta szálat.
Bill családi sztorija is nagyon ütős volt, ezzel szemben Wendyé teljesen felesleges, idegesítő, időrabló, és nem is igazán látom a helyét a sorozatban. Annak örültem, hogy Holden magánéleti szála nem került elő.

Viszont: mit lehet tudni, lesz 3. évad? Bundy adná magát. Manson Family-t is lehetne tovább boncolgatni. Meg persze a BTK-vel is lehet tovább haladni, de az ugye több évtizeden átívelő ügy, azt nem lehet ilyn szépen, kereken beletenni egy évadba, mnt az atlantai gyermekgyilkosságokat.

tonks - 2019. 08. 19. 22:35

Na, ilyen egy jó darálós sorozat, megfog a hangulat és nem ereszt. Nem terveztem ma 2 résznél többet nézni, erre már be is fejeztem.
Az első évadot októberben néztem meg, úgyhogy még jobban emlékszem rá és az jobban is tetszett. Érdekes volt az Atlanta szál, így utólag milyen szépen vezették fel, meg minden, de a csapatmunka gyakorlatilag megszűnt és ezt sajnálom. Mikor közösen beszélgetnek, elemeznek, na az a legjobb. Mikor Wendyt is leállították, hogy ne interjúztasson, az jutott eszembe, hogy remek, akkor már nem csak ő, én is belehalok az unalomba. Ami egyik évadban sem jött át, az a magánéleti problémák, elsőben Holden barátnője volt felesleges, most Wendy egy macska után egy nőt próbált meg becserkészni, Bill és a családja tragédiája meg… hogy nem végezte ez az ötlet az írószoba padlóján, megtaposva? Persze világos, hogy így micsoda párhuzamokat lehetett vonni az elméletek, esetek között, Holt McCallany színészi tehetsége előtt is le a kalappal, de számomra hiteltelen volt az egész szál, a feleség hisztizése meg annyira tipikus és klisés. Van egy férjem, akinek nehéz a munkája, de viszi is vele haza a lóvét, amiből élünk. Mit fogok csinálni: igyekszem megszokni a helyzetet és a gyerekre koncentrálok, vagy mártírként lebegek a falak között és bűntudatot keltek a férjemben, akin látom, hogy teljesen ki van? Ja, és mellesleg 10+ gyerek gyilkosát keresi, nem tulipánokat ültet a királynő kerjében.

karit - 2019. 08. 20. 11:45

(Tényleg milyen fura az elme: ki a fene ez a kopasz, jaj, ki ez? Aztán belép Anna Torv, és abban a pillanatban, óbazz, hát Szeptember!)

Zseniális sorozat. Nem csavaros, nem körömlerágós, cliffhanger-, rejtély- és WTF-faktor minimális, mégis nézeti magát, egyszerűen marha érdekes.

Rapguruz - 2019. 08. 20. 19:56

7.reszen vagyok túl, de eddig csalódás nekem… Azt hittem hogy sokkal több Charles Manson lesz Benne, nekem nagyon kevés volt… eléggé csapongó a sorozat, valahogy hianyerzetem van minden rész után… Sajnálom

Desperate HOUSEwife - 2019. 08. 20. 20:53

Azért Bill magánéleti szála és Nancy “hisztije” nem egy gagyi történetszál volt…szerintem szervesen illeszkedik a sorozatba, és igazi gyomros, ha elkezdi az ember boncolgatni. Bill oldaláról: beteg állatokat kutatok a munkám során, és azt vizsgálom, mitől lettek ilyenek, milyen jelekre kell figyelni, erre lehet, hogy a saját fiam is… ? Akivel kapcsolatban még az se nyugtathat meg, hogy az én vérem, nem lehet gonosz, hiszen ki tudja, mit hozott magával? És ha igen, ha a legrosszabb igazolódik be, akkor mi legyen?
Nancy: nem csak arról van szó, hogy sokat dolgozik a férjem, és ez nekem rossz, hanem konkrétan a legdurvább gyereknevelési válságban egyedül maradtam. Nyilván megérti ő is, hogy Bill munkája fontos, de azt a terhet, amit a Brian szituáció jelent, nem is lehet egyedül vinni.

Benjy - 2019. 08. 20. 22:15

Érdekes élmény volt ez az évad. Kezdem talán a negatívumokkal. Nekem hiányoztak az évad 2. felében az interjúk, ezek voltak a sorozat legerősebb pillanatai, főleg emiatt is rántott be olyan hamar az 1. évad Kemperrel, és a többiekkel. Carr szála számomra sokkal feleslegesebb volt mint Bill-é. Mondjuk sokszor azt is ‘placeholdernek’ éreztem, de jól összekapcsolták a főbb történésekkel, még ha néha elég esetlenül is. Minden más viszont nagyon bejött, valszeg ez annak is köszönhető, hogy a true crime sztoriknak elég nagy suckerje vagyok, plusz a krimiket is nagyon szeretem, így eleve pozitívan indult már az első évaddal is. Ugyanakkor nagyon nyomasztó nézni, főleg darálva, ha belegondol az ember, hogy a történések oroszlánrésze nem fikció. Ezért is volt kisebb gyomros a vége, vagy inkább az mondanám, hogy keserű szájízt hagyott. Én erősen elgondolkodtam rajta, hogy valóban Wayne volt-e az összes gyilkosság mögött. Remélem lesz folytatás, mert ez pont olyan minőség amit még elnézegetnék pár évadig.

Ayrons - 2019. 08. 20. 22:59

Egyértelmű hogy nem Wayne van minden esett mögött. 2nel biztos ő van meg másik 4nel van dns hasonlóság de a többinél nincs.
Akiről Holdent mintázták az elmondta a valóéletben, hogy biztos nem Wayne a tettes minden ügyben és szerinte a nyomozók tudták ezt csak ráhúzták a lepedőt. Valószínűleg olyan csoport állhat az egész mögött akiknek van befolyása és ha kiderül a kiletuk az hatalmas botrányt kavart volna.
Van egy cikk cnn oldalán ezzel kapcsolatban ott az újságíró azt boncolgatja, hogy fekete pedofil szervezet/csoport volt a háttérben és az akkori polgármester hivataláig érnek a szálak. A mostani polgármester újra nyitotta az ügyeket, hogy a modern technika segítségével hatha sikerül valamit találni.

Benjy - 2019. 08. 20. 23:27

Ayrons: Köszi az infókat, ennyire még nem másztam bele, de meglehetősen érdekes morzsák ezek.

dukyka - 2019. 08. 21. 00:19

John Douglas (igazi Holden) szerint 11 esetben mutatnak egyértelműen a bizonyítékok Williamsre. Kíváncsi leszek, hogy találnak-e valami újat az ügyben.

Azt még megjegyezném, hogy egy valami borzalmas volt az évadban. Senkinek nem tűnt fel a illetékesek közül, hogy a színészek (főleg Anna Torv) arca csomó jelenetben a sminktől nagyon feltűnően sárga?! Furcsa, hogy Mansont és Berkowitzot órákig maszkolják, hogy minél jobb legyen a végeredmény, közben meg egy ilyen alapvető dologra nem figyelnek.

seven - 2019. 08. 21. 15:09

És befejezve.
Zseniális volt, úgy mint az első évad. Ez a legjobb netflix sorozat.

Hihetetlen hogy olyan jelenetek ahol alig történik valami milyen jól tudnak kiszínezni az apró részletekkel, látvánnyal, kameramozgásokkal illetve a tökéletes pillanatokban felemelkedő aláfestőzenével.

Imádom hogy nem kapkod a sorozat. Nem hatásvadász.

A finálé ilyen szempontból szerintem zseniális volt. Nyilván a valóság alapján készült, és ott is hasonlóan alakult az ügy, de dramaturgia szempontból masterclass. A folyamatos frusztráció, az érzelmek vs ésszerűség tánca, a bürokrácia, minden kicsúcsosodott.

dukyka:

nem a sminkkel van a gond, hanem a színekkel, mármint az utómunkába azért elég látványosan hozzányúlnak az anyaghoz hogy elérjék azt a vizuálist hatást amit akarnak (hangulatilag)

némely jelenetben tényleg kicsit furcsa volt

dukyka - 2019. 08. 21. 16:21

seven: A nyakuk, a karjuk normális színű, csak a fejük sárga, azért gondolom, hogy a smink világit a fejükön, ami nyilván az utómunka miatt látszik ennyire. A szexjelenetnél a legszembetűnőbb.

lrson - 2019. 08. 21. 19:50

Nekem is nagyon bejött, sőt Bill szála is. Nagyon illett a sorozathoz és egyáltalán nem éreztem placeholdernek.

Akinek volt “szerencséje” együtt élni intézetből hozott gyerekekkel az tudja hogy sajnos kattosak. Magukkal hozzák a múltat. Tudnék mit mesélni.

Kemper a második évad elején említi, hogy írna egy könyvet. Nos sajna neten erről nem találtam infót, viszont készült róla elméletileg egy jó könyv. Be is szereztem. Kiváncsi leszek milyen.

Geza Kovacs - 2019. 08. 25. 23:56

Nagyon tetszett az évad, nagyon jól bemutatta a bürokratikus útvesztőt a rendőrségi nyomozási folyamatban , ami szerintem azóta se változott jellegében.

Viszont a Netflix kötelező leszbikus propagandája roppantul bosszantó volt, unalmas, megalázó az egyébként kiváló karakterű Anna Torvval szemben, akinek az első évadban nagyon jó szerepet írtak, itt meg az évad utolsó részeiben már szinte nem is szerepelt. És Bill családi szenvedezése érdekelt egyáltalán, főleg miután kiderült, hogy nem is megy ki semmire az egész (pl. nem rontja el végzetesen a nyomozást, nem csinál egy nagy balhét valami kínos helyzetben, stb.).

Ja, és a bajszos figura a részek elején meg az évad végén nem kapott semmilyen magyarázatot, ez meg így azért mellément, legalábbis nekem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz