login |

Pilot-mustra: Why Women Kill – 1×01

2019. 08. 16. 19:30 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

It’s a simple question, really. Why would a woman kill? And who would she murder? The man who did her wrong? The other woman? Perhaps a friend guilty of betrayal? To know the answer, you must listen to the woman’s story. Discover her secrets. Only then can you understand the choices she made.

Vannak sorozatok, amik már a pilot első másodperceiben megveszik az embert. Ilyen volt például anno a Desperate Housewives, aminek az első 2 perce tökéletesen belőtte a sorozat hangnemét és fő sztoriját. Na, Marc Cherry, a készítő (egy Devious Maids-es kitérő után) most visszatért a DHW gyilkosan humoros és játékos stílusához, és ismét berántott az első másodpercekkel. (Már az oldszkúl képregényes főcím is jópofa, de a folytatásra gondolok.)

Oké, most kicsit csúsztatok, mert míg a DHW normálisan kezdődött, a CBS All Access-es Why Women Kill pilotja egy “A férjek” felirat után a 3 férfi főszereplőt kezdi el beszéltetni a kamerába, akik elmesélik, hogyan ismerkedtek meg feleségeikkel – a feleségek pedig az epizód végén elmélkednek arról, hogy mi visz rá egy nőt a gyilkosságra. Mert igen, ebben a sorozatban vér fog folyni. Ez a rendhagyó kezdés rögtön felébresztett és a monitor elég szögezett.

WHY WOMEN KILL – 1×01 – 8/10

A Why Women Kill egy évados antológia, vagyis az első szezon egy kerek egészet alkot, lezárt sztorit mesél el és nem fog folytatódni. A fő csavar benne az előző mondatban szereplő többes szám: 3 történet fogunk látni 3 házasságról, 3 nőről, akiket megcsal a férjük, 3 nőről, akik (valószínűleg) gyilkolni fognak. A kérdés pedig az, hogy kit ölnek meg, hogy miért ölik meg, illetve, hogy megússzák-e a gyilkosságot – valamint az is, hogy mi miképp ítéljük meg őket a tettük kapcsán.

You think you’re gonna get out of this by dying? Fuck you!

A 3 sztori nyilván 3 választ fog hozni (és közel sem egyszerűt, nem arról szólnak, hogy “Megcsaltál! Meghalsz!”), és hogy még inkább teljesebb képet kapunk, az egymással nem összefüggő történetek három különböző idősávban játszódnak: a 60-as években, a 80-as években és napjainkban.

A szerkezetnek megfelelően a három házasság, valamint a férj és a feleség körülményei is teljesen másfélék. Van egy iskolai szerelmespárunk, klasszikus, régimódi alá- és fölérendelt viszonyokkal, akik egy új házba költöznek, van egy igen tehetős, a látszatra sokat adó feleségünk, aki már a harmadik férjét fogyasztja, és van egy modern, nyitott házasságban élő párunk, ahol a biszexuális feleség a kenyérkereső. Mondanom sem kell, hogy mindegyik kapcsolat egyben kommentálási lehetőséget is biztosít az adott korszak férfi/nő kapcsolatainak viszonylatában.

Első pillantásra mindegyik kapcsolat ideálisnak látszódik, de nem kell sok ahhoz, hogy meginduljon a szövet feslése. Egy elejtett félmondat a munkahelyről itt, egy gondos kezek által küldött boríték ott, de olykor az is bajt okozhat, ha valaki szimplán aggódik, mert jó ember.

Az egymás mellett futtatott sztorik esetében (ld. mondjuk a Tell Me a Story) mindig nagy kérdés, hogy vajon sikerül-e ugyanolyan erősre megírni mindhárom történetet, nem fogja-e az egyik untatni a nézőt. Ezúttal ezzel nem nagyon törődtem, mivel csak felvezették a fő konfliktust, és egyelőre mindegyikben van potenciál, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy ugyanolyan szinte érdekel a három feleség és férj sorsa. De ez persze változni fog.

Az viszont már most biztos, hogy a három történet három elég különböző, bár a korra azért elég jellemző hangvétellel bír, már csak emiatt is változó lesz, hogy ki miképp viszonyul az egyes szálakhoz. És, ha már párhuzamos sztorik (amik között olykor ötletes, olykor erőltetett áttűnésekkel váltanak), az ember óhatatlanul is belegondol abba, hogy mi van, ha a végén kiderül, hogy van némi kapocs közöttük

A Why Women Kill esetében az esztétika, a külsőségek elég hangsúlyos szerepet kapnak, nagyszerűen egészíti ki a sztorit egyrészt a mesés látvány, másrészt a színészek alakításai – és nem csak a főszereplőkre gondolok (mind sorozatprofi: Ginnifer Goodwin+Sam Jaeger, Lucy Liu+Jack Davenport, Reid Scott+Kirby Howell-Baptiste), hanem a remekül kiválasztott mellékszereplőkre (Adam Ferrara, Alicia Coppola, Alexandra Daddario).

I tell you, there’s nothing sexier than a girl who likes to take care of you.

A pilot végére minden házasságban látjuk a frigy töredezése felé vezető első lépcsőfokot, látjuk, hogy mi indítja be a folyamatokat, de ami engem leginkább beindít, az a maradék 9 rész, hogy vajon még mindig bonyodalmat tartogatnak a folytatásra. Ugyanis mindhárom szituáció egyszerűnek tűnik, de biztosak lehetünk abban, hogy nem az fog történni, amire első blikkre számítunk, és ezt a kvázi rejtély-faktort már most imádom.

Ha az elmúlt több, mint 10 évben nem derült volna ki, én élek-halok a sorozatos gimmick-ekért, és a néző játékba való bevonása, az elején a kamerába beszélés eleve ilyen volt, azzal már sikerült berántani, és később az időszerkezet, valamint a játékos stílus simán megtartott, maradéktalanul élveztem ezt a kezdést, és nagyon, de nagyon sajnálom, hogy nem nézhetem azonnal tovább a Why Women Kill-t. Mert annyira bejött, de azért a pontszámommal hagyok még helyet a fejlődésnek.

11 hozzászólás Ne habozz!

Pribi - 2019. 08. 16. 20:28

Nagyon tetszett. Igazából mindhárom történet érdekel, nagyon tetszik a sílusa és már most lehet találgatni, hogy merre fut ki az egész. Ígéretes, alig várom a következő epizódot.
Külön kiemelném, hogy milyen profin vágják meg a történet közti átváltásokat.
Minden meggyőzött.

eszemix - 2019. 08. 17. 00:22

Hát ez rohadtul bejött!
Lucy Liu bakker lubickol ebben a szerepben. Nem gondoltam volna. :)
Jók a párosok is, a hangulat és stílus is el van találva. 100% nézős!

Shannen - 2019. 08. 18. 18:01

Nem rossz, nem rossz, de annyira nem is jó, hogy tovább nézzem. Érződik rajta Cherry stílusa, de közben meg annyira zavart, hogy a pilot tele volt kontinuitási bakikkal és a vágás is hanyag volt (mármint jeleneteken belül, a korok közötti váltások tényleg jók voltak).

Hiába a jó színészek, valahogy mindegyik szál elég mesterkéltnek hatott, és annyira nem volt kiemelkedő a pilot, hogy bepréseljem az amúgy is sűrű sorozatos naptáramba. Lehet 5 évvel ezelőtt még rászántam volna az időt, mert amúgy tényleg nem rossz, de ezt most már passzolom.

abba - 2019. 09. 06. 14:53

Eléggé felkeltette az előzetes és a készítő is az érdeklődésemet, és most csalódott vagyok.
Hiába voltam anno Született feleségek rajongó, ez a sorozat (legalábbis az első két része) számomra unalmas, és hadd ismételjem meg, mesterkélt volt – tényleg ez a jó szó.
Mindegyik szálból áradt a műviség és az érdektelenség is, szinte hihetetlen, mennyire nem kötött le és mennyire nem is izgat, mi lesz a szereplőkkel.

A stílus csakugyan ismerős, de a zsáner nem áll jól Cherry-nek – ráadásul a “jelenben” játszódó szál volt a legkevésbé autentikus, kicsit fel is idegesített a biszexuális, szabadszellemű feleség figura – tényleg ezt tudták csak kihozni ebből a korszakból? Talán 2010-ben érdekes lett volna, ma már nagyon nem az.
Persze ez csak az én véleményem.

piszkosfred - 2019. 10. 17. 21:22

Remelem lesz belole evadkritika, nalam ez az ev egyik – kellemes – meglepetese. Nem tudom lesz-e ujabb evad, de ez, ahogy van, szinte tokeletes.

Konnyed, lekot, nagyon jo karakterek (mindegyik korban), otletes.

9,5/10

winnie - 2019. 10. 17. 22:08

igyekszem, hogy legyen. a folytatas kapcsan pont a ma reggeli hirekben irtunk.

Rapguruz - 2019. 10. 18. 10:53

Nagyon Nagyon tetszett az evadzaro, a fő jelenetet zseniálisan megcsináltak, kíváncsian várom a második évadot

Feddo - 2019. 10. 19. 11:26

Az utolso resz zsenialis volt annak ellenere, hogy ket szal eseteben azert elegge jol ki lehetett szamolni, hogy mi (es hogyan) fog tortenni.
A fojelenet es a zaras fantasztikus volt, elobbi kb. az evad jelenete is lehet. Le a kalappal a kreativ csapat elott.

winnie - 2019. 11. 07. 23:07

két nap alatt ledaráltam a pilot utáni részeket. nálam az év egyik legjobb újonca, határtalanul élvezetes volt minden epizód. szuper élmény.

tatuko - 2019. 11. 13. 16:37

Imadom! Nehol picit kiszamithato, de a parbeszedek es a hangulata nagyon jo. Tokeletes kikapcsolodas egy hosszu nap utan ;)

El Diablo - 2020. 06. 02. 23:25

Ma fejeztem be, nagyon tetszett, nálam ez 10/10.

Egy dolgot azonban nem értek.
SPOILER!
Jade/Irene késsel hasbaszúrja Eli-t, egyszer, Eli a padlóra esik, más sérülése jól láthatóan nincs. Majd a végén a ház-eleadós részben, meglepetés: Eli nem halt meg.
Bebiceg, a jobb lábára sántítva, bottal jár. Miért?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz