login |

The Blacklist: vége a 6. évadnak

2019. 08. 16. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

A The Blacklist-rajongóknak jó, hiszen bár itthon nem lett siker a tévében a Feketelista, a Netflix a kevés országos sorozatok egyikeként globális szinten hetiben hozza az amerikai bemutató után az epizódokat (ráadásul azonnal magyar felirattal!), szóval minden szép és jó. Az, hogy a sorozat olyan, amilyen, már más kérdés.

Még mielőtt valaki nekem jönne, nem rugdosódni jöttem, csak legutóbb a Super Bowl-rész kapcsán (s)írtam arról, hogy milyen kár volt a koncepcióért, gondoltam kapjon egy posztot a széria, ha már az évadnyitóról nem született, mert én is kíváncsi vagyok arra, hogy mennyire sikerült a szezonban új és érdekes szálakat felvezetni – amennyiben nem csak az eddigi köröket futották le újra, meg újra, meg újra, meg újra.

Az ugyanis gondolom még a keményvonalas fanatikusok előtt sem titok, hogy a 2-3. évad után a The Blacklist-et nagyon kedvelők elég komoly része lemorzsolódott az amerikai országos szériák talán legjobban elnyújtottabb átívelő szálának folyamatosan ide és oda való csűrése és csavarása miatt (hogy a végén kilyukadjunk oda, ahova mindenki gondolta 3 éve, hogy majd kilyukadunk?).

Aki maradt, az minden bizonnyal élvezi ezt a csikicsukit, és nyilván élvezte a 6. évad zárását is, ami látszólag hepiendet, vagy legalábbis elégedett hátradőlést hozott, hogy aztán az utolsó pillanatban történjen valami, ami… mindenkit megdöbbentett? Vagy éppenséggel csak ásítást csalt elő a többségből? (Azon nyilván túllép már mindenki, hogy a hatásos jelenetet (mert az volt!) szokás szerint feláldozták a józan ész oltárán, de inkább legyen a dolog cool, mint bármennyire is tervezhető. Meg minek egyszerűen machinálni, ha lehet mindenféle bizonytalansági tényező bevonásával, nem?

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Oké, mondom, hogy nem rugdosódni akarok, csakis az utolsó perc volt szálka a szememben, mert egyébként elég különleges, részben heist-es epizódot kaptunk, amiben a sorozat egyik legnagyobb erősségét, egy korábban látott karakter visszahozását is bevetették.

Red és Liz akciózása még objektíven is menő volt (főleg, amikor jó zene ment aláfestésül – döbbenet, hogy alig pár perc eltéréssel piszok jó, majd szégyenteljes zeneválasztást húztak), a tervük, bár nem volt tükörsima, de tetszetős lett, és mindvégig hordozta azt a feszültséget, ami mellé már csak egy csipet James Spader kell ahhoz, hogy remek szórakozás kerekedjen ki belőle.

No more games, no more cheating death.

A finálé pár komolyabb set piece-re lett felhúzva, melyek közül az utolsó elnyújtása nélkül azért meglettem volna, a végén a szabadítás béna és szerintem elég random, az pedig mi más. ha nem ciki kategória, ha egy rosszfiú pont arról dumál hosszan és feleslegesen, hogy most már aztán tényleg, de tényleg, de úgy istenigazából meg fog halni Red, de tuti!

A heist mellett az elnöki szál is ötletes, valamilyen szinten ördögi volt (az ördögiség mindig is jól állt a The Blacklist-nek!), jól játszottak rá a néző bizonytalanságban tartásával a rosszfiúk céljai kapcsán, és ha valamikor sikerülne leépíteni a szappanhabzásos átívelést, valamint Red túlzott, olykor felelőtlen magabiztosságát (csak mert aki ennyire számító, annak fel kéne készülnie arra is, hogy mi van, ha őt gondolkodják túl), akkor még vonzana is az, hogy visszatérjek.

8 hozzászólás Ne habozz!

plantag - 2019. 08. 16. 15:35

kar, hogy nincs hozza szinkron, igaz regebben feliratosan neztem, de a mai dömpingben rengeteg sorozatot leszinkronizaltak, hatha ezt is felpörgetik

Energiavampir - 2019. 08. 16. 16:45

Nekem továbbra is kedvencem, persze sok sebből vérzik néha a fő koncepció, de valahogy Spider általi karakter lazasága, és ahogy előad dolgokat bejön, Bűnügyek néha egész jók, és kemények, a fő szél is ügyesen lett kavarva, bár minden izgulás ellenére csak az volt a kérdés volt hogy menekül meg. Zárójelenet meg hát, a klasszikus cliff, hogy az a pár megmarad fan, várja valamiért az őszi folytatást. De akár jó is lehet belőle..
Nem olyan rossz kis sorozat ez.

rittero - 2019. 08. 16. 17:11

Nekem nagy kedvencem a sorozat, elsősorban James Spader miatt. A szinkron meg főleg nem hiányzik, sokkal jobb az eredeti.Az is igaz, hogy latszik Spader már rutinból hozza a karaktert és az írók is alaposan kihasználjak ezt a rutint, pld a tárgyalótermi jelenetek is jók lettek. Ami mindenképp negatívum, hogy a 22 rész évadonkent nagyon sok szerintem ugy 10-12 résszel jobb lenne, de ez egy országos sorozat. Ugy gondolom, hogy a most októberben kezdődő évad lesz az utolsó.

carlos - 2019. 08. 24. 13:28

Meg nem morzsolodtam le,de kasza közelben voltam az 5. evad vegen Keen ugynok szenvedese miatt.Fajdalmasan idegesito karakter lett az elnyujtott szal miatt, Spader szineszi jateka sem tudta ellensulyozni ezt az egesz retes tesztat. Ugyh emiatt nulla elvarassal,de adtam eselyt es 2 het alatt szepen megneztem az evadot ami vegul az egyik legkellemesebb csalodas volt. (lehet h az is kozrejatszott,h alig talalok vmi inyemre valo sorozatot,lassan kezdek ugy lenni ezzel,mint 10 eve a filmekkel)
James Spader jateka tovabbra is elmeny (Boston Legalban is birtam), tetszett a puzzle-s tortenetepites,vhogy frissitoleg hatottak az uj szituaciok,poenok,zene meg persze az is,h az ativelo szenvedest kezdik elrendezni. Uj energiak jottek es ehhez meg a cliff is pluszt adhat a kovetkezo evadra. Maradok igy meg a sorozat stilusa es a potencial miatt.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 08. 28. 21:40

Néztem, mert szeretem, de a sztorivonal nem jött be, nagyon.

A titkot felfedték, legalábbis azt adagolták, hogy kaptunk egy választ, de nagyon nem tetszett. Elveszett a misztikum belőle, Red nem Red többé, mintha Sámsont tarkopaszra borotválták volna. Liz ritka idegesítő volt, főleg, a szökési jelenetnél, hogy miatta került a kivégzőszékbe mindenki kedvence.

Tényleg abban bízom már csak, hogy Liz nagyapja hazudott neki és nem ez a valódi megoldás – tényleg, már az fan teória is jobb lett volna, hogy Red az valójában Liz anyja átoperálva :D

Mindegy, jöjjön a befejező évad.

KiváncsiFáncsiMob - 2019. 08. 30. 14:48

A 6. évad előtt láttam egy trailert, amiben volt egy jelenet, hogy Liz kerül be a piros dobozba (amibe Red-et rakták az 1. évadban) – csak én emlékszem rosszul, vagy tényleg nem volt végül ilyen jelenet a 6. évadban?

Arantes - 2019. 10. 04. 11:38

Én oda vagyok ezért a sorozatért. Szerintem a 3-4-ik évadok voltak a leggyengébbek és az 5-6-ik évadok a legjobbak. Volt idő, amikor keményen spekuláltam, hogy ki is lehet Red, de már nem teszem, csak élvezem a sorozatot. Nekem bejönnek a zenék, Spader folyton járó szája (pláne, hogy mióta producer, azóta egyik másik beszédét Ő maga írja, mint pl az ENSZ bélit), bírom a karaktereket. Jó lenne, ha Liz karaktere is fejlődne nem csak Redé, aki szerintem sokat változott a 6 év alatt, amíg Liz még mindig hozza ezt a naiv nőt. Néha ugyan megcsillantanak valami változást, mint pl, amikor Tomot gyászolta, vagy ahogy kihozta a csapatot a Postahivatalból, de aztán mindig visszatér ehhez a béna naivsághoz, és ezért a karakter egyre inkább lemarad Red mögött. Ebbe gondolom az is nagyban belejátszik, hogy Spader komolyan irányítja a showt, nem csak mint vezető színész, de szinte mindenbe beleszól, és a karakterét mondatról mondatra építi fel minden epizódban, míg Boone csak játssza a forgatókönyvbe leírtakat.

Florabell - 2020. 04. 16. 14:05

A harmadik óta ez volt a legjobb évad,minden benne volt,amit szeretek a bkcklistben. Az ötödik is bejött,főleg a második fele. Na de ez,felül múlta minden várakozásomat. Nem hittem,hogy pont az fog hatalmasat lendíteni a sorozaton,hogy Reddingtont lecsukják,de azok a bírósági tárgyalások fantasztikusak voltak.Aztán utána egy újabb összeesküvés elmélet. Valljuk meg ebben az összesküvős vonalban,volt mindig is a legerősebb a blacklist.És most az egyszer,az indokokat,tényleg egészen a végéig nem lehetett kitalálni. A visszatérő mellékszereplők,mint Maxvell Ruddiger,Cynthia Panabaker,hát igen,ha csak pár perc erejéig is,de mindig hozzájárulnak,ahhoz,hogy folytassam ezt a sorozatot. Katarina Rostova két perces jelenete a végén,már tényleg nem hiányzott,de hát valahol folytatni kell.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz