login |

The Team / Mord Uden Graenser

2019. 08. 17. 14:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A kissé jellegtelen cím egy sokországos koprodukciós (dán-német-belga-osztrák-svájci), átívelő szálas krimit takar, amiből eddig két évad készült el.

Az áldozatok személye és az azonos brutális elkövetési mód alapján az Europol kapcsolatot feltételez három gyilkosság között, melyeket Antwerpenben, Berlinben és Koppenhágában követtek el. A helyi nyomozók bevonásával felállítanak egy nemzetközi csapatot, akik személyes találkozókkal (sok utazással), illetve gyakori videókonferenciázással próbálják megoldani a szövevényes ügyet.

Hamar képbe kerül egy (többnyire) Berlinben élő litván üzletember, akinek legális és illegális tevékenysége is szerteágazó, és a német rendőrség már régóta próbál fogást találni rajta, eddig nem sok sikerrel. Megismerjük családját (inkluzíve jelenlegi és volt feleség), állandó sofőrjét, jobbkezét, és mindenféle embereit szűkebb környezetében és más országokban is. Üzleti érdekeltségei, így a sorozat hozzá köthető karakterei és szálai is számosak. Van még egy belga újságíró is, aki egyszer már nagyon közel járt ahhoz, hogy lebuktassa a litván gengsztert, de végül ő húzta a rövidebbet.

Kezdem a legfontosabbal: az 1. évad története kerek, lezárt.  A cselekmény szövevényes, néhol túlságosan is túlbonyolított, sok karaktert mozgat. A fordulatok között van teljesen kiszámítható is, de olyan is, amivel engem is meg tudtak lepni. Amit igazából fölöslegesnek éreztem, az a nyomozók magánéleti nyűglődései. Abból vissza lehetett volna venni, nem tettek hozzá annyit a sorozathoz, mint amennyit foglalkoztak velük.

Az első évad húzóneve Lars Mikkelsen. A németeknél a fő nyomozót Jasmin Gerat játssza, belga részről pedig Veerle Baetens (Cordon, Tabula Rasa), de akad még ismerős arc, olyan sorozatokból, mint pl. a Dark, Salamander, Borgen.

A sorozat nyelve a nemzetközi csapatnak megfelelően változó, a nyomozás (így a sorozat nagy része) angolul folyik, de természetesen adott ország karakterei (különösen a mellékszálakon) egymás között a saját nyelvükön beszélnek (kivéve a ZDF német szinkronos változatában, amiből ez a sokrétűség kiveszett, és az egész elég tompa lett – érdemes feliratos verzióval próbálkozni).

A tavalyi 2. évad amolyan reboot volt, vagy nevezhetjük antológikus felépítésű sorozatnak is, két teljesen különálló évaddal. Új ügy, új csapat, a korábbi évadból senki nem tért vissza. Csak annyi a közös, hogy van egy több országba átnyúló bűnügy és nemzetközi nyomozócsapat.

Egy kis vidéki, tengerparti dán panzióban gyakorlatilag lemészárolják az ott-tartózkodókat. Az áldozatok között van belga és német állampolgár is, így lesz rögtön nemzetközi a nyomozás. Miután a panzióban menekülteket is elszállásoltak, elsőre sima gyűlölet-bűncselekménynek tűnik, de nyilván bonyolultabb lesz az ügy.

Hiába viszont a sok ismerős arc (a nyomozók között a német Jürgen Vogel (akit én filmekből ismerek) és Lynn Royen (Beau Séjour), valamint az angol Mark Heap (Friday Night Dinner) vagy Navid Negahban (Legion)), pontosan soha nem fogom megtudni, hogy mi történt. (Amit a magaslesnél műveltek, azon tanakodtam, vajon a karakter az idióta vagy a forgatókönyvíró – erős volt a gyanúm, hogy inkább az utóbbi.)

Ne várjon senki Broen-szerű magaslatokat, de a The Team első évadja egész korrekt koprodukciós krimi (a magaslati, vagyis az Alpokban játszódó jelenetek szemre is tetszetősek). A 2. szezont személy szerint nem tudom ajánlani, egyszerűen csak a 2×01 után nem éreztem késztetést arra, hogy folytassam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz