login |

Pilot: The Righteous Gemstones

2019. 08. 19. 21:35 - Írta: human

19 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az HBO új komédiája után az első gondolatom az volt, hogy megengedheti-e magának egy sorozat manapság, hogy az elején nem érezni rögtön az átütő erőt, csak a lehetőséget valamit (sokkal) többre?

Pedig minden adott volt arra, hogy rögtön marjon az anyag. Egyrészt Danny McBride írta és rendezte a pilotot, viszont úgy tűnik hiába executive producer David Gordon Green, és főleg Jody Hill, a bevált segítőtársa (ld. még Eastbound & Down és Vice Principals), itt nem szólt bele igazán. Talán ez a baj?

A történet egy televangelista család körül játszódik, amit a mostanra már elhunyt anya tartott össze. Viszont a gépezet tovább működik, az apa és fiúk továbbra is térítik az embereket, de gyorsan kiderül számunkra is, hogy itt bizony kizárólag az üzletről van szó. Vagy épp a karakterekről?

És ez utóbbinál ment nekem félre a sorozat teljesen. Egyszerűen nem érdekes senki. Olcsó paródiák, a legtipikusabban tippelhetőek a leírás elolvasása után is, nincs semmi mélységük – egyelőre. Lehet, hogy csak számomra (mindjárt látjuk a kommenteket is), de valahogy hidegen hagy, hogy milyen bajba keveredtek. Főleg, hogy ez a zsarolás szál sem volt az túl érdekes kezdés.

Talán néhol vicces az a fennkölt, magukat többnek hívős viselkedés amit mutatnak ezek a néhol idióták, de a pilot végére számomra inkább már idegesítő lett. Amiről biztosan tehet az 57 perces játékidő is! A folyatás már 30 percekkel operál, szóval nem lesz gond, de nyilván minden nézőt el akartak vinni a durva eseményekig, hogy lássuk, nem teljesen könnyed komédia lesz ez, de addigra én már túltöltődtem velük. Sok volt.

Még akkor is, ha érteni is vélem, hogy mennyire nevetséges, amit mutatnak, és amit hisznek magukról, meg Istenről a tulajdonképpen másokat irányító evangelisták, és ezt képileg is megpróbálták érzékeltetni. Csak a látszat számít nekik, és emiatt a grandiózusnak fotózott helyszínek kellenek, aláhúzzák a képmutatást is, de még magam is csodálkoztam, hogy mennyire lepattantam közben az efféle próbálkozásokról.

Egyszerűen nem látni, hova akarják vinni ez a sorozatot (McBride-ot ismerve valami elszállt irányba?). És ez rányomja a bélyegét. Tényleg olyasmit éreztem, hogy ez egy jó ötletnek hangzott pitchelésnél, de a kivitelezésbe már felsültek. Kellett volna, aki jól rendbe szedi?

Így értem oda vissza, hogy “nem”. Manapság egy ilyen kezdés részemről már simán dobbantós. 6/10 körüli csak, mert néhol elvigyorodtam, de még ami potenciált éreznék is, az is olyasmi, ami nem hoz lázba. Talán titeket?

19 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2019. 08. 19. 21:47

Teljesen egyetertek. A humor gyenge. Az egesz vallasi csaladi szal meg nulla melyseggel bir. Gyakorlatilag eg bugyuta vigjatek akar lenni, de meg annak is sz*r.

winnie - 2019. 08. 19. 22:15

nem láttam, de abban biztos vagyok, hogy itt kőkeményen beljebb fognak menni, és ha senki sem szimpatikus, akkor még őket is közel fogják hozni a nézőkhöz – mcbride-nál az érzelmi komponens mindig számított, a vice principals esetében is elszálltság volt tetőfokon, és milyen érzelmessé vált közben.

Anonymus - 2019. 08. 19. 22:43

Na takarodjanak már az 1 órás epizóddal. Már a 30 percet is sokallom, miért nem lehet megmaradni a 20-22 percnél mint országoson? Miért szükséges kábelen meg streamingen a minnél hosszabb részeket nyomatni?
Rendesen fel tudnak idegelni ilyenkor, nem láttam még olyan szitkomot ami igényelte volna a plusz időt.

human - 2019. 08. 19. 22:45

“nem láttam, de abban biztos vagyok, hogy itt kőkeményen beljebb fognak menni”

ebben biztos vagyok én is, viszont a minőség hullámzónak néz ki.

winnie - 2019. 08. 20. 05:00

Anonymus: az hbo nem annyira szitkomokban utazik, hanem javarészt dramedykben. az persze egy dolog, hogy a pilotnál úgy érezték, hogy valameddig el akarnak jutni és kvázi dupla résszel indítottak.

rhynn - 2019. 08. 20. 08:07

Hullmázott a színvonal, de valamiért mégis lekötött. Sok az 1 óra, de a sorozatban van potenciál. Nem az a tipikus elborult Danny McBride műsor eddig, s ez pozitívum. Eric Roberts karaktere jó lesz szerintem, ha még nyomozgatnak is, akkor ez összességében működhet.

Viccesnek nem volt vicces, de szórakoztatott.

Mom - 2019. 08. 20. 10:06

Nem voltak igazán prekoncepcióim, így nem mondhatom, hogy nem azt kaptam, amit vártam. De sajnos semmi mást sem kaptam.
Nem tetszett, nem érdekel a további sorsa, nem volt igazán humoros, sem mély dráma, nem izgatott a zsarolós sztori (sőt talán az mentette volna meg, ha végül kikerül a videó). Senkit nem kedveltem meg, senkinek a sorsa nem érdekel.
A pilotot végigküzdöttem, ha már a listámon volt, de kb 20 percnél tudtam, hogy ez hamvába halt részemről.

JKJ - 2019. 08. 20. 11:52

Annyit még hozzátennék, hogy a Genesis ugyanezt 4 percben össze tudta foglalni :-).

JKJ - 2019. 08. 20. 11:53
Mersby - 2019. 08. 23. 22:40

Ne vicceljetek, ez kérem szépen nagyon rendben volt.

Úgy érzem kicsit ki vagytok égve, és már nem tudjátok élvezni a úgy a sorozatokat mint régen. Biztos sok mindent néztek egyszerre. Kb. mint a pornósztároknál. Kicsit lassítsatok.

Bárcsak minden 10/6-os ilyen lenne.

winnie - 2019. 08. 24. 00:24

És amikor neked nem tetszik valami, akkor az csak a kiégés miatt lehet?:) Nem csak arról van szó, hogy te nem ugyanaz az ember vagy, mint aki írta a kritikát, vagy mint aki kommentelt elsőnek vagy második vagy később? Mert más is írt negatívabban, nem csak ő.

Tényleg nem bántásból, mert szerintem tök jó, ha valakinek bejön egy új sorozat, de egy szimpla klikk és kiderülne, hogy mennyire vagyunk kiégve. A legutóbbi pilotkritikát pontszámai: 8/10, 6/10 (ez), 7/10, 8/10, 8,25/10 (és a következő, a Beforeigners is 7-7,5 pontos lesz, meg a This Way Up is, ha megírom) – előtte már gyengébbek vannak, de ez is elég jól mutatja, hogy nem az emberben van hiba, hanem a sorozatokban. Tény, hogy nem én írtam a kritikát, de én például a világon mindennél jobban szeretek pilotokat nézni, még ma is a legjobb dolog új sorozatot bepróbálni.

Remélem, hogy nekem is be fog jönni, de abban nem hiszem, hogy bármi meglepő van, hogy lesz, akinek kevésbé jön be. És itt nem 6/10-re célzok, biztos lesz olyan, aki szerint ez gyenge 3-ast érdemel csak. És nem azért, mert kiégett volna, hanem mert ez vagy az nem tetszik neki, a stílus, vagy mcbride, vagy a hosszúság, akármi.

winnie - 2019. 08. 24. 00:27

(Ja, ilyenkor mindig ideírom, hogy ezért jó, hogy van komment, lehet bőven egyet nem érteni, de ha valaki idelátogat, akkor inkább azt olvassa szívesen, hogy akinek tetszett, annak miért tetszett, vagy mi tetszett, vagy kinek ajánlja, szóval szerintem érdemes lenne egy-két mondatot szánnod a sorozatra azon kívül, hogy “rendben volt”, mert szerintem az olvasó jobban húz azokhoz a véleményekhez, amik “kifejtősebbek”.)

Szekrényláb - 2019. 08. 25. 07:57

Szerintem nagyon vicces volt, az összes szereplő gyermetegen debil, miközben pont azt a képet jeleníti meg előttem, ami ezekről az amerikai neoprotestáns prédikátorokról úgy általában bennem él. A legjobb, hogy nem veszi komolyan magát, és simán el tudom képzelni, hogy vannak ennyire gyökér emberek, mint ebben a sorozatban. Az elején kissé untam, aztán valahogy ráálltam a poénokra és sokat nevettem rajta. Egyelőre nézem.

Mersby - 2019. 08. 29. 08:40

winnie

Igaz, ízlések és pofonok.

Tetszettek benne a poénok, bár lehet csak azért mert rég néztem már komédiát és jók a színészek ha a nevük nem is ugrik most be. Viszont tényleg semmi extra, nálam egy 10/7-t ért.

Furcsálltam az osztályzatot meg a sok negatívabb kommentelőt, aztán hirtelen felindulásból írtam az előzőt :D elnézést ha szúrósnak tűnik.

Persze jó írás volt ez és csak köszönhetem az összes többit is, sokat segítetek a sorozatok világában, igazi csemege!

winnie - 2019. 08. 29. 09:17

persze, de mondom, a sorozatról nem tudok (még) nyilatkozni, csak annak kapcsán, hogy a kiégés nem fenyeget, ezt elhiheted:)

Szekrényláb - 2019. 08. 29. 09:31

A második résznek talán a vége – az ima alatti képsorok – voltak az első részhez hasonlóan szatirikusak, illetve a képanyag megszerzése – az nagyon vicces volt :D a többi közepesre sikeredett. Nem nagyon tudok ráhangolódni a zsarolós szálra, még azzal együtt sem, ami az utolsó másodpercekben történik.

Mersby - 2019. 08. 30. 20:26

A kiégés nem nektek szólt. Inkább a többi junkienak. Ti egyértelműen sokkal többet néztek mint én és sokkal szakmaibb szemmel nézitek azokat. Tőletek ostobaság lett volna azt kérni, hogy lassítsatok. :)

JKJ - 2019. 09. 09. 05:21

Mersby. Kifejezetten megválogatom mit nézek és gyanítom, hogy sokan (mint én is elsősorban időhiány miatt), ugyanezt teszik. Nem arról van itt a sorozatról szó, hogy rossz lenne, hanem, hogy sokkal jobb is lehetne. Én örülök, hogy téged szórakoztat. Komolyan. De én mindenképpen több potenciált látok ebben a felállásban, mint amit a készítők kihoznak belőle.

mic88 - 2019. 10. 23. 21:29

Zsenialis volt az egesz evad :D

kedvenc resz egyike:

https://www.youtube.com/watch?v=R-znj7Uf9Oo

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz