login |

Mindhunter: vége a 2. évadnak

2019. 08. 23. 21:45 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Furcsa lesz ezt mondani a Mindhunterről, de valahogy csak az izgalom érdekes a Netflix sorozatában. Pedig kelthetne gondolatokat, hiszen még most is meglepő, hogy az emberek mennyire érdeklődnek a sorozatgyilkosok iránt, akárcsak sorozatos szinten, meg ott az emberség kérdése, és a sötétségbe nézés, de ez rólam mind lepattant a 2. évad közben rólam, annak ellenére, hogy az elsőnél jelen volt.

Igazi átívelős krimi volt ez az évad. Vagyis az a része kötött le a legjobban. Ahogy a kezdésnél írtam, most nem kell minden centi előre lépésért küzdeni a profilozóknak, hiszen az új főnökük mindenféle céllal tolja az osztályt, és a sikerükkel lehet, hogy önös érdekeit is eléri, de közben azért az igazságszolgáltatás is fejlődhet.

Ez utóbbi amúgy sokszor előkerült, mármint, hogy ki miért is foglalkozik sorozatgyilkosokkal, mivel a fontosság és a kötelességtudat is mozgatórugójuk volt az évad során, akár a magánéletük kárára is. Mondjuk utóbbi talán a leggyengébb szálakat hozta idén – igen, még Holden csajozásánál is rosszabbakat. Viszont szerencsére a pánikroham sokkal kisebb jelentőséget kapott a későbbiekben.

Viszont közben beetettek minket az érdekes interjúkkal, meg hogy jön majd Manson, ehelyett azt az ügyet kaptuk, ami áttörést hozott az ügyosztály és a módszereik elismertségében. Ennek megfelelően amúgy pont az évad második fele volt erősebb. Sokkal jobban lekötött, mint a második-harmadik rész.

Az idei fő helyszín Atlanta lett, ahogy fekete gyerekek tűnnek el, hogy utána holtan kerüljenek elő. Ezt az ügyet oldják meg az FBI-osok valamennyire az új módszereikkel, megpróbálva megelőzni a gyilkost, ahelyett, hogy folyamatosan csak reagálnának a tetteire. Nehéz ezt a határvonalat érzékeltetni, és a Mindhunter néhol inogva, de azért képes volt egyensúlyozni rajta.

Nagyon tetszett, hogy látszólag nem írták át az ügy végét, hisz mindenféle hősiesség, vagy világmegváltás hiányzott belőle. Amolyan igazi szürke befejezést kaptunk. Mint amilyen az élet? Azért remélem még a BTK-ügy feldolgozását is megkapjuk rendesen valamikor az esetleges kasza előtt.

24 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2019. 08. 23. 22:11

Engem az első pár epizód jobban lekötött, de valószínűleg azért, mert nagyon sok idő telt el az első évad óta, így megint tudott kicsit az újdonság erejével hatni a sorozat.

Mindenesetre az atlantai szálat is élveztem, viszont szintén baromira hidegen hagyott a többi szál – akár a Tench família válsága, akár Dr. Carr magánélete. Utóbbival karakterrel egyébként szerintem látványosan nem tudtak mit kezdeni ebben az évadban.

-E. - 2019. 08. 23. 22:13

Az elején féltem, hogy Holden pánikrohamának nagyobb szerepe lesz az évadban, de nagyon örültem, hogy átugrották ezt a klisés vonalat. Az átívelős szál is bejött, a magánélet annyira nem, bár a Brian dolog szerintem nagyon érdekes kérdéseket vet fel a nature vs nurture koncepcióban.
Összességében szerintem simán volt olyan jó, mint az első évad, sőt, néha még úgy éreztem, jobb is. Nagyon remélem, hogy lesz harmadik évad, van itt még mit kibontani.

tr7 - 2019. 08. 23. 22:17

Nekem ez a sorozat abba a kategoriaba esik, ahol minden resz vegen feleszmelek, hogy megint eltelt 50 perc vagy egy ora. Szerintem egy nagyon komoly munka all a sorozat mogott es mar csak emiatt is iszonyu boldogsag nezni.
Szineszek teren es kepileg is kenyesztetve vagyunk, nekem folyamatosan a Hannibal jut eszembe errol a sorozatrol.
Remelem lesz meg legalabb egy evad, legalabb!

cherockee - 2019. 08. 23. 22:21

Megnéztem, élveztem, hiányzott egy nagyobb ívű történet nekem, valahogy nem volt erős a vége, és dokinő szála nekem nem volt érdekes, nem kapcsolódott a történethez, tudom tudom, trendi leszbikus történet volt, engem az első évadban is épphogy érdekelt Holden története, de annak legalább volt kapcsolata a nyomozó karakterével. Dr. Carr történetének is van, hogy a miként gondolkodnak a kollégái az ő szexualitásáról, de nekem nem működött mint történeti szál.

Várom a harmadik évadot, rühellem, hogy ez azt jelenti, hogy majd mondjuk leghamarabb 1,5 év múlva…

seven - 2019. 08. 23. 22:35

Simán 9/10 volt nálam az évad. A Manson interjú volt talán a csúcspont, de a vége is brutál erős volt. Nagyon jól átjött a frusztráció. A folyamatos bürokrata buktatók, a sajtó folyamatos felbukkanása, az elbénázott követés, a bizonyítékokkal való bénázás illetve az akkoriban még nem elfogadott tudományos bizonyítékok ignorálása….

Na meg ugye Holden aki az elejétől fogva jól gondolkodott, annak ellenére hogy érzelmi alapon sokan a KKK-ra akarták fogni, és emiatt folyamatosan nyomták.

Nekem is tetszett hogy nem volt semmi nagy akció vagy áttörés, hanem az egész a háttérben el lett simítva.

Az egyeetlen egy negatívum nekem Wendy magánélete volt. Hasonlóan mint az 1. évadban Holden barátnője. Csak itt még talán annyival rosszabb volt a helyzet hogy az évad felétől alig tett hozzá a nyomozásokhoz Wendy, így az egész magánéleti szál csak úgy lógott a levegőben…

Majd biztos elnyeri az értelmét késöbbi évadokban (csakúgy mint Holden pánikbetegsége) de így jelenleg kicsit olyan érzést ad mintha csak a játékidőt vitte volna el.

Benjy - 2019. 08. 23. 22:52

Kibeszélőben leírtam, hogy nagyon tetszett, kevésbé, mint az első évad, de tetszett. Hiányoztak nagyon az interjúk, és sajnos a nyomozás meg nem volt annyira erős, hogy ezt kompenzálja. Ezt úgy értem, hogy 9/10 helyett inkább 8/10 felé billent nekem a mérleg. A vége viszont nagyon jó volt, a frusztrációval, és a bürokráciával. Illetve, hogy végül mégis elég lett a közvetett bizonyíték, csak azért, hogy legyen egy ember akit bűnösnek lehet nevezni.

Elméletileg volt egy interjú, ahol Fincher azt nyilatkozta, hogy öt évadot tervez, hát meglátjuk. Én még elnézegetném, és egyelőre egy 3. évadnak is örülnék. Szerintem még rengeteg érdekes sorozatgyilkos van akit kibonthatnának.

dukyka - 2019. 08. 24. 00:31

Holt McCallany nyilatkozta többször, hogy Fincher elvileg 5 évadot tervez és pontosan tudja, hogy hova akarja kifuttatni a történetet és a karaktereket.

Engem leginkább az zavar, hogy nem érzem, hogy csapatszinten bármi előrelépés történt volna, és ugyanezt el lehet mondani karakterszinten is. Hiába kaptak több magánéleti percet. Bill szála iszonyat lassan halad. Valahova eljuthattak volna az évad végére. Már csak azért is, mert háromszor annyi jelenetet kapott, mint ami indokolt lett volna.

Ott van még Wendy is. Kapott egy romantikus szálat, aminek nem volt se íve, és látszólag értelme se. Simán ki lehetett volna hagyni, attól függetlenül, hogy én bírtam ezeket a jeleneteket. Ez leginkább Anna Torv miatt van, aki szerintem idén a legerősebb volt színészileg. Én ezt a Fringe alatt nem néztem volna ki belőle, pedig már akkor is szerettem. Ezért is fájdalmas, hogy szartak rá az utolsó 3 részben, miközben kulcsfontosságú a karaktere.

Ami viszont nagyon bejött, az Wendy+Bill összes közös jelenete. Remélem ebből több lesz a folytatásban.

Összességében olyan, mintha csak egy fél évadot láttam volna. Szerintem ez túl nagy luxus, főleg egy olyan sorozatnál, ami várhatólag 2 év múlva folytatódik, ha folytatódik.

JayJay - 2019. 08. 24. 01:13

Elsőre azt gondoltam, hogy nagyon unalmas évad lesz, mmivel vontatottan indul és nem kicsit klisésen, de pozitívat csalódtam. Pont kellett nekem a bürokratikus buktatóhullámvasút amivel megadták az értő, de akkor magatehetetlen FBI ügynök alapot (egy gyilkos elmékkel szemben komolyan ez volt a steak-ek tökéletes medium rare-je). Közben szépen megmutatták maga az általuk felállított elemzés mennyi csapdát és buktatót rejt, beleéíptve ezt a tévedéseikbe és próbálkozásaikba. Igen, a szerelmes leszbikus pár vonal nagyon vontatottra sikeredett sajnos, főleg egy ilyen semmitmondó lezárással, de amikor utána néztem az évad “főellenségének” és konkrétan mondatról mondatra visszaköszönt amit ott kaptunk, meghálált a sorozat mindent amiért néztem :)

koax - 2019. 08. 24. 07:48

Engem kifejezetten feldühített, hogy ennyire nincs csoportkohézió a csapatukban. Holden mellé talán 1-2 alkalommal állnak, úgy viselkedik vele mindenki mint valami hülyegyerekkel. Nem látok kötődést, szeretetet. Nem lehet hogy egy ilyen mérvű és ennyi ideig tartó munka mellett ennyire szürkék legyenek, sehol egy vicc, sehol egy mosoly. A 70-es években is emberi kapcsolatok az emberi kapcsolatok.
Holdennél fellélegeztem, hogy nincs magánéleti oldal, Billnél és Wendynél meg nem kötött le, nem volt olyan súlyú:(
Tudja valaki hogy mennyire valósághű ez a történet? A csapat is így állt fel a profilozás hajnalán vagy ez a kitalált rész.

Gaabor - 2019. 08. 24. 09:07

Az első 4 rész után csalódott voltam, de az 5. résztől 9/10 volt. Engem sokkal jobban megfogott, mint az első évad. Lehet, hogy újra is fogom nézni.

- 2019. 08. 24. 09:07

Megadtam rá a ritka 10est. Eszméletlen minőség.

JKJ - 2019. 08. 24. 10:19

Mivel hosszabbra lett tervezve, mint 2 évad, ezért látni kell, hogy mindennek meg van a helye és oka. Emiatt jár a 10 pont. Számomra mindegyik szál működik.

Aleysa - 2019. 08. 24. 15:57

Egyik legjobb amit ebben az évben láttam.
Annak ellenére, hogy egy sokszor egy nagyon lassú sorozat, egyszerűen abbahagyhatatlan nekem.
Nekem az ötödik rész volt a csúcspont.
Szerintem van csapat, s azzal sem értek egyet, hogy nincs vicc, én nagyon sokszor felnevettem ebben az évadban, ami kicsit meg is lepett. Ez nem a gyilkos elmék. Csodás összenézések voltak a szereplők között, akár a Bill-Holden, Bill és a felesége viszonylatban.
Van kapcsolat, az normális szerintem hogy nem borulnak egymás nyakába.
Bill családi szála nagyon szépen be lett építve a nyomozások mellé. Holden amellett, hogy most emberi is volt, újra felvette a Manson látogatásnál, a fura “rajongó” fejét :-D
Wendy karaktere érdekes, és nagyon jó volt látni, hogy interjúztat, imádtam, érdekes volt ahogy parkolópályára tették, csak mert nő. Viszont Anna Torv.. Nem néztem interjút vele, s nem láttam másban, de miért ilyen karót nyelt p…
A színésznő egyszerűen annyira ellenszenves és távolságtartó, hogy képtelenség átérezni a magánéleti dolgait, vagy bármit, ami nem a profilozás kialakításához kapcsolódik. Próbálták közelebb hozni, megmutatni az emberi oldalát, de képtelen átadni hitelesen. Imádtam interjúztatás közben, ott remek volt a szenvtelen arcával, de amint pl. Billel próbált együtt érezni, vagy épp kiakadt h Holden egyedül lett hagyva, már csak megpofozni akartam volna.
Szinte értelmetlennek tűnt a kapcsolati nyűglődése, illetve nem tudtam hova tenni a behódoló, fura viselkedését a másik csajjal. Annak ellenére h utalt rá, hogy alárendelt volt a korábbi kapcsolatában.
Nekem újranézős lesz a 2.évad is

Thusor - 2019. 08. 24. 16:43

Számomra ez az évad felülmúlta az előzőt. Nem hittem volna, hogy képesek lesznek azt überelni, de összejött nekik. Várom a következőt, de addig még elég sokat kell várni.

Snoopyzit30 - 2019. 08. 25. 09:12

Nekem is jobban tetszett ez az évad, mint az előző, főleg mivel az első évadban sok olyan rész is volt, amin majdnem elaludtam és tényleg lengett a kasza.
Szerintem jót tett a sorozatnak, hogy nagyon átívelést kapott, bár egyet tudok érteni az előttem szóló kritikus hangokkal, hogy voltak azért bajok is bőven. Néha annyira gyorsan pörgették az eseményeket, hogy azt sem tudtam, hogy most akkor hányadik gyilkosságnál járunk. Itt jobban örültem volna egy Killing-féle alaposságnak, de tudom, hogy ennek a sorozatnak nem az a lényege, hogy a nyomozást mutassák elejétől a végéig.
Én vártam azt is – sokakkal ellentétben – hogy Holden pánikrohamai visszatérnek, azért az is tovább színesítette volna a képet, nekem Bill családi drámája már néha sok volt, de nem volt rossz az a vonal sem, csak kicsit sok. Visszatérve Holdenre, a pánikrohamok azért szerintem ilyen gyorsan nem múlnak, de a készítők biztos úgy gondolták, hogy az már sok lenne, ha mindkét ügynöknek ennyire gáz lenne a magánélete.
Dr.Carr-ral megint csak nem nagyon tudtak mit kezdeni, kicsit erőltetett volt a biszex szál erőltetése, azt a jelenetet szolgálta az egész, amikor felhasználja az egyik kihallgatáson és kb. ennyi.

Fentieken túlmenően csak dicsérni tudom a sorozatot, a képi világ, a színészek nagyon rendben voltak. Az íróknak is odatették magukat, az első évadból jól építkeztek, Ed Kemper újra szerepeltetése szerintem nagyon jó ötlet, ahogy a Manson-interjú is rendben volt, főleg Bill kiborulása közben nagyon emberi volt.

A sorozat zárása volt talán még kicsit meglepő számomra, semmit nem tudtam az atlantai gyerekgyilkosságokról, szóval amikor elkapták a fickót azt hittem az lesz a vége, hogy rábizonyítanak – szinte – mindent, de megdöbbentő volt, hogy mennyi bürokrácia és egyéb dolog volt ami hátráltatta őket. Lehet, hogy ez is célja a sorozatnak, nem tudom, de azt tényleg jól bemutatják, hogy mennyire más volt még akkor minden, mennyit fejlődött azóta mind a profilozás, mind a nyomozás és egyéb hatáskörök.

Amellett, hogy várom a 3. évadot, nagy valószínűséggel újra fogom nézni az 1. évadot is.

8,5/10

Snoopyzit30 - 2019. 08. 25. 09:18

Off

@Aleysa

Ajánlom, hogy nézd meg Anna Torvot a Secret city című ausztrál sorozatban (2 évad 6-6 résszel) ott egy oknyomozó újságírónőt alakít, ő az abszolút főszereplője a sorozatnak. Sokkal szélesebb skálát mutat be ott mind érzelmekből, mind színészi játékból.
Mind a 2 évad más-más sztori, így önálló minisorozatként is megállja a helyét, de minimális utalás van a 2. évadban az elsőre.

pearl - 2019. 08. 25. 12:27

Anna Torv-ot a Fringe óta bírom nagyon. A sorozattal sajnos hamar végeztem. Nekem jobb volt, mint az előző.Igaz az interjúkat hiányoltam. Mansonos viszont nagyon jó volt. De a nyomozás kárpótolt. Holdent bírom, bár nehéz megérteni ezt a rajongást. Bill drámája érdekelt, de Anna Torv szál nem igazán. A csapos csaj nagyon ellenszenves volt nekem. Jó lenne, ha hamarabb jönne a következő évad.
Közben rájöttem, hogy meg van a könyv, úgyhogy előszedtem és újra olvasom 20 év után.

Anni - 2019. 08. 27. 16:19

Nem tudom eldönteni melyik évad jött be jobban.

Tetszett, hogy ott folytatták ahol abbahagyták, nagyon bírom a karaktereket szerintem irtó jól működik ez a hármas. Holdent nem bántam, hogy kicsit háttérbe szorult mivel az első évad ő róla szólt leginkább.
Bill családi élete engem lekötött végig és meg is lepett a dolog annak ellenére, hogy a kisfiúval lerítt, hogy van valami baj.
Wendy karaktere volt az évad első felében a legjobb, imádtam mikor interjúztatott nagyon tökös volt, sajnálom, hogy aztán kb eltüntették…

Az utolsó részt végigizgultam, nem tudtam semmit az Atlantai gyilkosságokról, az ügy lezárása pedig.. hát elég szomorú, hogy ennyivel elintézték a való életben.

Nagyon várom a következő évadot, hátha jövőre jön és nem kell sokat várni.

ericghar - 2019. 09. 01. 14:25

A sorozat témája nagyon ott van. Egyben néztem meg, és közben át-átpillantottam a wikipédiára, hogy az adott nyomozás hogyan festett a valóságban. Kísértetiesen megeggyezően. Ez nagy piros pont, hogy ilyen aprólékos műgonddal emelték át a megtörtent eseményeket egy fikciós keretbe.
A leszbikusok magánélete résznek semmi értelme nem volt sem a karakter, sem a sorozat dramaturgiájának szempontjából, az időt viszont remekül vitte. Meg a másik, amikor a viselkedéskutató atyaisten nem ismeri fel a fiában a nembeszélő autistát. Tanácstalanul állnak a gyerek felett, amikor akkoriban az USA-ban már voltak szókártyák, meg kismillió fejlesztés. A tematikus sorozatoknál a “magánélet” továbbra is vékony jég.

Jack Bauer - 2019. 09. 04. 15:26

Első évad azért jobb volt. Nem sokkal de jobb.

Snoopyzit30 - 2019. 09. 08. 00:00

Ledaráltam újra az 1.évadot és most így a 2. után jobban tetszett, mint amikor először néztem. Nézném is rögtön a 3.évadot, de arra picit várni kell.

denee - 2019. 09. 08. 11:20

Brutál jó volt, alig lehet szavakkal kifejezni. Ez első felében son of sam, Manson interjúk és Bill családi szála, meg a BTK jelenetek is nagyon erősek. A második fele pedig egy az egyben mintha a Drótot néztem volna, zseniálisan lett megcsinálva.

MG - 2019. 09. 08. 11:31

Felemás érzések vannak bennem.

Kb. a 4.-5. részig nagyon tetszett (főleg a Son of Sam, Manson és Tex interjúk), aztán kezdett sok lenni a Bill-féle tök érdektelen és sehova nem vezető mellékszál, ill. az, hogy Wendyvel se tudtak mit kezdeni. A nyomozás is olyan esetleges volt néha.

A cinematography és a színészek rendben voltak (kivéve a Nancyt alakító nő..meh), de ezt már el is vártuk az első évad után. Nyilván összességében egy fasza évad volt, de én valahogy többet vártam. Persze lehet, hogy csak túl magasra tettem a lécet.

10/7.7

Running - 2019. 09. 24. 08:05

Én most pörgettem le az első és rögtön a második évadot.
1.évad: Minden szempontból zseniális volt. Nagyon tetszett. 10/10
2.évad: Hát fura volt, nem volt rossz, de így rögtön az első után gyengébb volt.
> A magánéleti szál a gyerek körül túlzás volt, túl sok időt vitt el ahhoz képest, amit hozzátett a sorozathoz. Ismételgették részről részre ugyanazt: gyere haza, nem tudok, költözzünk, ne költözzünk, brian így, nem amúgy. Rém unalmas volt.
> Anna Torn karaktere a filmben egy karót nyelt picsa, ami tök jó munka közben, de a magánéleti szálban semennyire sem volt érdekes így ebben a megoldásban. Két mondatot tett hozzá a sztorihoz, kicsit dinamikusabbá kellett volna tenni, mert így egy sima béna küszködés volt.
> Holden pánikrohama kurtán furcsán lett kezelve, megnyitottak vele egy problémát, majd nyomtalanul eltűnt, érthetetlen volt így. Pár jelenetsor, vagy 1-2 szitu simán belefért volna, lebegtetve, hogy nincs rendben, és máris jó lett volna.
> Főszál: Értettem mit akartak megvalósítani, de sajnos rém unalmasan sikerült végigvinni. Nekem teljesen megölte a dinamikát, sokkal jobb volt az előző évadban, hogy jöttek-mentek, interjúztak, tanultak, csapat dinamika, pörgés, stb… itt a 2.-ban szinte semmi ilyen, Bill repked ide oda, Holden baszogatja, szenvednek, az ügy szenved. Nem volt jól megoldva.

Összességében biztos jobb lett volna nem egymás után darálni a két évadot, mert így kijött jobban a különbség. A második nekem 7/10 lett. Remélem az új évadra valamit javítanak a hibákon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz