login |

Pilot-mustra: Beforeigners / Fremvandrerne / Időbevándorlók – 1×01

2019. 08. 24. 16:50 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Manapság egyre gyakoribbak az olyan műfaji történetek, mint például a krimik, amiket high concept, világteremtős köntösbe csomagolnak. Ilyenkor persze mindig nagy kérdés, hogy eltalálják-e az arányokat, azaz a krimi iránt érdeklődőket fogja-e zavarni a körítéssel kapcsolatos elkalandozás, illetve azok, akiket csak a high concept vonz, azok mennyire lesznek oda a nyomozgatásért.

Mindez azért jutott eszembe, mert az HBO Nordic eheti premierje (ami itthon az HBO GO-n világpremier volt magyar felirattal és szinkronnal), a norvég Beforeigners pont ilyen sorozat. Alapvetően egy átívelős krimiről van szó két nyomozóval. A csavar az, hogy az egyik “normál”, mai ember, a másik viszont a múltból a jelenünkbe kerülő barbár viking harcos. MIVAAAAN?

BEFOREIGNERS – 1×01 – 7/10

Az Időbevándorlók ugyanis egy olyan világban játszódik, ahol egyszer csak rejtélyes időutazók, idővándorok jelennek meg. Nem önszántukból teszik, egyszerűen csak fényjelenségek kíséretében egyenként a tengerben teremnek, hogy aztán vagy kiússzanak a partra, vagy megfulladjanak, vagy kimentsék őket. A helyszínünk természetesen Norvégia, azonban nem lokális jelenségről van szó, hanem globálisról. A világ minden táját ellepik az újonnan érkezettek .

Az időutazók rejtélyes módon háromféle korból érkeznek: a kőkorszakból, a vikingek korából, illetve a 18. századból. És persze amnéziájuk van, vagyis gőzük sincs, hogy mi történt velük, hogy miképp kerülnek a 2010-es évekbe. Amint a pilot ezt tisztázza számunkra egy jól szituált, boldog házas nyomozó bemutatásával ugrunk pár évet az időben előre. És elég meglepő világot láthatunk viszont.

Amellett, hogy a nyomozónk lepukkant, gyógyszerfüggő lett, a kapcsolata tönkrement (nyilván a sorozat erősen fog foglalkozni az okokkal), láthatjuk azt is, hogy mennyire alkalmazkodott a világ a jövevényekhez, akik közül még az első hullám óta is évi 13 ezer érkezik Norvégiába, amiből ki lehet számolni, hogy ez világszinten mondjuk 5 év alatt hány “új” ember megjelenését jelenti.

Alkalmazkodás alatt nem holmi menekülttáborokra meg szeparációra kell gondolni (azok csak ideiglenesek), hanem az időbevándorlók részleges asszimilálódására. Mármint olyan szempontból, hogy részesei lesznek a társadalomnak, azonban nem 21. századi emberként, hanem a saját hagyományaikat megtartva, korhű ruhákban járva (igen, az ősemberek is, akik olykor fákról lógnak), korhű eszközöket (is) használva, korhű szokásoknak hódolva. Egyeseknek saját nyelvük van, saját üzleteik, vendéglátó egységek épülnek rájuk, stb.

Oké, valójában mindebből még nagyon keveset látunk, így csak feltételezni tudunk dolgokat, de egy biztos, hogy a Beforeigners fő motívuma ez az új, megváltozott világ lesz, amiben a ma embereinek 3 különböző helyről (időből) érkező kisebbséggel kell együtt élnie (illetve nézőponttól függően eltűrni őket). Nem tudom, hogy mennyire láthatjuk mindez politikai szemszögből, vagy csak maradunk a mindennapi élet kiemelésénél, de az biztos, hogy ezen körülmények között kapunk egy gyilkossági ügyet.

Híreink következnek 19. századi hallgatóink számára.

A szokásos esti időbevándorló-hullám (elég kemény lehet a központoknak napi rendszerességgel összeszedni, fertőtleníteni, majd eligazítani őket, konkrét állami gépezet (Érkezési Igazgatóság) épült ki e célra) egyik alanyát ugyanis holtan találják az öbölparton. Ez megszokott, rutinügy lenne, azonban a főhős nyomozónak feltűnik valami, ergó gyilkossági ügyként kezdik el kezelni az esetet. Azonban múltja miatt Lars Haaland csak akkor dolgozhat rajta, ha maga mellé veszi egy újonc rendőrt, aki egy pár éve a viking korból érkezett harcosnő – mindennek PR okai vannak, a rendőrség jó színben akarja feltüntetni magát.

Az ügy első látásra nem “ki tette?”-sztori lesz, hiszen a pilot végére elég sok infót megtudhatunk róla, bár reménykedem abban, hogy nem akarják a 2. részre lezárni az ügyet, hogy epizodikusba váltsanak át, mert a nő halála kapcsán abszolút látszik, hogy mire mehet ki a játék. Egy dolog ugyanis, hogy a multik és a pénzemberek próbálják kihasználni az új népcsoportokat, mások negatívabb előjellel viseltetnek irántuk elég erős evilági párhuzamot szolgáltatva a szériának.

Az ügy mellett persze a két főhős múltja is szolgál némi rejtéllyel. A férfi volt párja egy 19. századi emberrel él már együtt (és a lányuk már most saját sztorit kap amerikai módra – csak remélni tudom, hogy ez a szál nem ballaszt lesz amerikai módra…), és egyelőre sejtésünk sincs arról, hogy mi történhetett velük. Mint ahogy arról is csak flashback-villanásokat látunk, hogy a viking Alfhildr Enginsdottir-rel mi a helyzet – ő is rátalál a jelenben olyanokra, akiket ismert, és akikre igencsak neheztel múltbéli történéseknek köszönhetően.

Az efféle, alternatív világot építő sorozatok kapcsán szeretem mindig kiemelni (nyilván feleslegesen, hiszen mindenki tisztában van vele), hogy csak azoknak érdemes belevágnia, akik képesek átadni magukat a készítői vízióknak, elfogadják, hogy az adott világ (ld. The Handmaid’s Tale) egy bizonyos módon alakult át, és nem egyes dolgok kialakulási folyamatának logikáját firtatják, mert akkor jó eséllyel sok mindent megkérdőjeleznek.

Összességében a kezdés érdekes volt, mert van annyira izgalmas az alapkoncepció, hogy elvigye magával a lassabb alapozást. A két fő karakter ugyan egyelőre elég képlékeny (és az nem segít sokat, hogy mindkettő múltja egy böhöm nagy kérdőjel, szóval nem sokat tudunk róluk), de a kezdetekben nem túl egészséges, egyik oldalról lekezelésre alapuló kapcsolatuk hordoz magában annyi dinamikát (és humort), hogy előre fele görgesse a történéseket.

Félre ne értsetek, nem volt benne agyeldobás, de a potenciálnak köszönhetően pilot abszolút olyan lett, hogy indítottam volna is a következő epizódot. De hát, heti lesz, ez van.

36 hozzászólás Ne habozz!

libamaj - 2019. 08. 21. 11:12

nagyon bejott az elso resz, es baromira zavart, hogy nincs ott az egesz evad :)

Angelus - 2019. 08. 21. 21:46

szuper volt az első rész, várom a folytatást

Marcipáncica - 2019. 08. 23. 16:20

Én is néztem volna már a következőt. Jó volt, tetszett.

Shred - 2019. 08. 23. 16:33

Jó volt, tetszett. Amikor a csaj kiugrott a kocsiból mohát szedni, fetrengtem a röhögéstől:)

Tiffauges - 2019. 08. 24. 20:55

Érdekes koncepció, mindenképp folytatom, szeretnék még többet látni az átalakult világból.

szjoe - 2019. 08. 25. 12:10

Jó volt,bár a begyógyszerezett viking lány aki felismerte a halott lányt, a hófehér fogaival minimum fura volt ! :)

Danzig - 2019. 08. 26. 00:00

Jah mikor kiugrott mohát szedni, amit az elején öltözködés közben elhagyott és a parancsnok vette föl a földről azt se tudva mire jó, azt érdemes visszanézni mi fejet vág rá a csaj 😃
Különben tetszik az ötlet és a megvalósítás, hogy már együtt élnek velük, az kicsit Will Smith orkos tündés filmjére emlékeztet.

Shred - 2019. 08. 28. 07:13

Danzig: Igen, a Bright nekem is beugrott mint alapötlet.

Energiavampir - 2019. 08. 29. 21:55

remek a sorozat, de kár hogy nincs felirata, mert az ónorvég nyelv nem erősségem :)

tonks - 2019. 08. 31. 17:45

A 2. rész is jól sikerült, Alfhildr máris hatalmas kedvencem, de Lars is alakul. A szemcseppet mondjuk elhagyhatná végre, milyen hatása lehet amúgy? (Nem áll be tőle, erős fájdalomcsillapító hatása lehet minden mellékhatás nélkül? Mondjuk a kezével még mindig nem lettünk okosabbak.) A világok összemosása tetszik a legjobban, Alfhildr flashbackje egész hátborzongató volt, de Navn meséje is jól sikerült. A vége megint érdekes lett, várom a folytatást. Remélem a zenéjét is megjelentetik hamarosan, jó viking (bocs, normann származású :D) cucc.
A SKAM után meg kifejezetten vicces, ahogy felnőttek vitatkoznak a russ-bus miatt, ez tényleg ennyire központi téma Norvégiában, hogy egy ilyen sorozatba is bele kellett tenni? :D

walaki - 2019. 09. 01. 00:56

Végre volt egy kis időm megnézni. Nagyon örülök, hogy megtettem! A Pandora és an Another Life után alaposan elszontyolodtam, hogy képtelenek mostanában jó sci-fit csinálni, de ez a sorozat (szerencsére) rámcáfolt!

Nagyon tetszik az alapötlet, a karakterek is alakulnak, mint púposgyerek a prés alatt, már most sem egydimenziósak. Sajnos egy részben az időhiány miatt nem lehetett túl sokat megvillantani, de az látszik, hogy megpróbálták, ami nagyon bíztató! Ha ilyen ütemben sikerül a világot építeni és bemutatni a karaktereket, már jó, de remélem azért kapunk egy egész szérián átívelő fő sztorit is, úgy lenne az igazán tuti.

És tökre igazatok van, én is indítottam volna máris a második részt! Remélem holnapra fent lesz rendes felirattal.

kiskiraly - 2019. 09. 05. 23:53

Hát így nagyon gáz, hogy vadászni kell az angol feliratot:(
Már négy rész lement, a release csapat(ok) nem nagyon serénykednek. Majd inkább megnézem ha összes rész megjelent.
Amúgy pöpec sorozat és a megvalósítás. Látványilag (és egyáltalán a fényképezés) már amerikai sorozatokét idézi.
Két rész alapján erős 8/10.

Energiavampir - 2019. 09. 08. 23:57

Akit érdekelne a főcímzene, nekem bejött

https://www.youtube.com/watch?v=WcF8Aos4XDA

kiskiraly - 2019. 09. 14. 13:48

No sikerült megnézni, hála a hamar felkerült angol feliratoknak

Tehát:
Várható volt hogy maradni fognak nyitott kérdések. én már a 3. rész után gondoltam, hogy itt nem fognak mindent lezárni a 6 részben.

Kicsit nyomozós, kicsit átívelő szálas, kicsit humoros.
Az tetszett benne, hogy nem mint a 4400-ban (igen, még emlékszek ilyen sorozatra) ott folytatódik a sorozat, hogy megjelentek hirtelen a múltból az emberek és egyből elkezdtek nyomozni. Hanem ugrottunk pár évet (talán ennek is oka volt hogy nem írták ki mennyit)
és az időbevándolók már részei az életünknek.

Kevésnek tűnik a 6 rész, de nincsenek benne üresjáratok. Biztosra veszem, hogy lesz folytatás, elég pozitiv buzz van körülötte.

Pacsi a főszereplő színésznőnek ha tényleg betanulta a szövegét ebben a norvég sorozatban. Ugyanis a színésznő finn. Kemény munka lehetett.

8/10 az évadra

Kiegészítő infó:
Van említve két norvég történelmi alak, akiket gugliznom kellett hogy megértsem a történetet
Tore Hund: pogány norvég vezér, aki harcolt a kersztények ellen többek között testes Olaf (II. Olaf király vagy később Szent Olaf) ellen is aki kb olyan volt a norvégoknak mint nekünk Szent István.
Az ő temploma előtt tüntetnek néha a középköri visszatértek (legalábbis néha a helyi hiradóba bemondják)

Ennyi infó elég a sorozat megértéséhez :)

kiskiraly - 2019. 09. 14. 13:53

*középköri helyett pogány

mmonitor - 2019. 09. 15. 18:50

kiskirály: nem értem mi a bajod a feliratokkal. A stream kiválasztás menüben megtalálod.

Danzig - 2019. 09. 16. 07:20

mmonitor: szerintem az hogy nem hbogo-n nézte volna :)

A sorozatban használt nyelvekről pedig egy érdekes cikk:
https://sciencenorway.no/history-language-media/creating-languages-of-the-past-for-hbos-beforeigners/1560670

Így már érthető, hogy az ónorvégon miért nem volt felirat :)

winnie - 2019. 09. 16. 08:16

nem tudom, most mi a helyzet, de amikor én néztem az 1×01-et, akkor nem volt magyar felirat a mosdós jelenetnél, viszont angol felirat volt.

Shred - 2019. 09. 19. 11:02

Alakul ez a történet, nekem így a vége felé is tetszik. Valóban elbírt volna még néhány részt. Most, hogy kevesebb az eltérő kultúrák együtt éléséből fakadó konfliktus és poén, komolyabb hangsúlyt kapott a nyomozás, és úgy látom, krimiként sem rossz a sorozat.

kiskiraly - 2019. 09. 20. 00:22

Danzig: Talált ;)

miles - 2019. 09. 20. 14:20

0101 30.percében beleszerettem a sorozatba. Nem tudom mi fog történni. Amíg ezt kapom a szinészeitől, marad ez a zenei vonal, amíg meg tud nevettetni meg kicsit el is gondolkodtat addig csak kaparni fogom a falat, hogy miért csak 6 rész. Ilyet még, sokat!

Sanya - 2019. 09. 20. 18:51

Az első 4 részt daráltam, de nagyon néztem volna még. Ez az 5. rész után sem változott. Nagyon remélem, hogy folytatják!

walaki - 2019. 09. 23. 12:05

Ledaráltam, és bizony bitang jó lett! Kicsit furcsa volt, hogy milyen gyorsan rájöttek a rejtélyekre, meg hogy milyen gyorsan elvarrták a mellékszálakat, de gondolom ez a limitált epizódszám számlájára írható. Szerintem simán elbírt volna kétszer ennyi részt is az évad.

Nagyon jó a hangulata, nagyon jók és összetettek a karakterek, a dragmaturg is kiváló. A túl rövid mellékszálak mellett is kellően érdekes a sztori, jól sikerült a világ. Inkább ezek, mint egy rahedli specális effekt! :-) (Semmi kifogásom az effektek ellen, csak az a gond, ha más nincs.) Végezetül soundtrackről nemigazán beszélhetünk, mert főként csak hangulatkeltő aláfestés van, az viszont nagyon el lett találva, és a főcímzene is nagyon ütősre sikerült!

Nagyon várós a második évad!!!

Edrick - 2019. 09. 25. 15:12

Vártam volna, hogy mi lesz jövő héten, de csak állok, hogy ez volt az évadzáró? :D Nagyon szeretném, hogy elmozduljanak valamerre, legyen belőle durva mindfuck (de ugye meddig lehet húzni azt, amit most elkezdtek: legközelebb Larsról fog kiderülni, hogy valójában viking?), vagy foglalkozzanak jobban a létrejött világgal, ne essenek két szét között a pad alá, mert ez így nekem még mindig csak egy tök jó koncepció, amit alig aknáztak ki. Részemről 7/10
Nem találtam, hogy lesz-e második évad, de ha igen, a kezdésre még tuti, benevezek.

Zoli - 2019. 09. 25. 20:01

Jó kis sorozat, de úgy érzem még jobb lesz. Egyértelműen lesz 2. évada, hisz befejezetlenül ért véget.

tonks - 2019. 09. 25. 21:05

Miért csak 6 rész ez az évad, nem ér, tovább akarom nézni! Már az alapötlet is tetszett, de a megvalósítás is jól sikerült, végig érdekes maradt, jól mélyítik ezt a világot. Inkább amolyan bevezető évad volt ez, bár a nyomozós átívelős szálat végül is megoldották.

Shred - 2019. 09. 28. 22:39

Hát ennek nagyon hirtelen lett vége, kicsit hiányoltam valami kerekebb évadlezárást. Simán jöhetne a következő rész.

SPOILER:

Amikor Alfhildr együtt aludt a kikötői rendőrrel, az kitépett egy szálat a hajából, gondolom DNS mintához. Ennek volt valami jelentősége most? Vagy csak a következő évadban lesz? Mivel emberünket lecsukták a végén, nekem nem lett világos, mit akart pontosan a mintával.

Danzig - 2019. 09. 30. 02:05

Spoiler
@Shred: ha láttad az utolsó részt, akkor szerintem abból kikövetkeztethető. Mivel a mi korunkból származik, tudni akarják kik a szülei, mikor tűnt el stb.

Sanya - 2019. 09. 30. 22:22

@tonks: Igazából az átívelő szálat sem oldották meg, hiszen nincs meg az igazi indíték, illetve, hogy valójában ki áll a háttérben. Szóval ezt csak elkezdték, de nem fejezték be… :-(
Dühös leszek, ha nem folytatják!
De elvileg tervezik a 2. évadot: https://variety.com/2019/film/festivals/beforeigners-anne-bjornstad-hbo-first-norwegian-original-series-1203310317/

Horváth Péter - 2019. 10. 05. 18:45

Ja hogy vége lett? :)

BAkker én meg várom a következő részt és nem értettem hogy miért nincs :)

Energiavampir - 2019. 10. 12. 11:27

Végére borzalmasan szétesett, értelmetlen lett, mintha tényleg nem tudtak volna mit kezdeni a készítők azzal hogy 4 részre volt terv, utána ad hoc befejezték..
befejezték? ez túlzás..abbamaradt..

citrom - 2019. 10. 30. 19:19

Danzig, koszi, ez erdekes cikk volt!

Amugy, ket ev izlandi (nehezsegerol mindent elmond, h kb meg 15 kellene, hogy ne csak toredekeket ertsek, de beszelni is tudjak XD )es het honap sved nyelvtanulas (ezzel pl a norvegot is ertem alapszinten) utan volt a szemi-fiktiv oeszaki parbeszedekben jopar kifejezes, amit felismertem.
Nagyon jol megcsinaltak, total furcsa volt, hogy ertettem is, meg nem is.

(De az elso reszben a nev-mizeria eleg szerencsetlen volt. Az Àlfhildur/Alfhildr manapsag ritka, de amugy elvileg eszakon regen elterjedt, ismert, ma foleg izlandon adott nev-de pl. a Gesta Danorumban is van ilyen nevu szereplo, szoval a “buuuu nem tudjuk kimondani” kisse eroltetett volt.)

A ludditaknak nagyon orultem, meltanytalanul mellozott csoport (sorozatban talan csak a Nightflyers jut eszembe, ahol hasznaltak oket.)

Viszont attol kicsit tartok, hogy a Þóre Hundr vs. II. Olaf csörte àtkerul napjainkba- nagyon necces tema ez a pogany vs kereszteny szembenallas.
Mondjuk, annyibol erdekes, hogy ezek szerint, Þóre a stiklestad-i csata utan, Olaf meg elotte/kozbeni idosikbol jott.

Osszessegeben, az elso evad nagyon rovid volt, de szorakoztato. -ugy, hogy a valos “migranshelyzetre” eleg eroteljesen reflektal. (a kornyeken elo ismeroseim tapasztalatai alapjan).
Pl. az elejen az “ertekallo, belvarosi, draga lakas” hopp, par ev mulva az eredeti ar toredeket eri az uj szomszedsag miatt- mikozben a masik oldal sem jokedveben v. kiszurasbol hagyott hatra mindent–De a politikai reszebe biztos nem megyek bele :)

noinipo - 2019. 11. 20. 19:44

volt egy jó alap ötlet, de nem sikerült túl sokat kihozni belőle
végül, egy totál középszerű, de inkább az alatti produktum lett
5/10 max nálam

EveMarlowe - 2020. 01. 01. 22:16

Hát ez a sorozat…:O Hát ez mekkora jó volt már! Mióta megnéztem, azóta csak ezen kattog az agyam.

Szó ami szó, rövid volt, nyilván minden hiba ebből fakad. Kicsit néha olyan volt, mintha csak belekaptak volna dolgokba, h nesze neked néző, mennyi érdekesség van itt a tarsolyban.

Nagyon megkapó a sztori, minden színész egytől egyig 10 pontos, a zenével együtt. A pillanatképek, az arcok akik megjelennek a múltból, szerintem sikerült nagyon élethűen ábrázolni őket. Külön pacsi tényleg hogy a vikingek és az ősemberek nincsenek megdizájnolva, főleg a férfiak szakálla. És a partyjeleneteket ki ne hagyjam. Mondjuk a 19.szd-i emberek meg olyan mintha jelmezbe bújtak volna…vagy mintha angolok lettek volna. Az kevésbé jött be.
Eredeti nyelven, magyar felirattal néztem és nem győztem gyönyörködni a nyelvekben és hangsúlyokban. Mindenképpen a vikingek vitték a prímet, én celük vagyok.
Ó ja a Madi szál…hát az nagyon érdekes volt…

Amiben segítsetek lécci és itt SPOILER jön:

***SPOILER***
Na most a nő akit megöltek, őskorinak mutatta magát, mert rájött hogy a kormány(?) valamit csinál az ideérkezőkkel, így akarta kinyomozni és kifogták a hálóval az ősember (Navn) emberei, majd a kikötői arcok Jeppe meg a másik, megölték, mert rájöttek, h rosszban sántikál a nő. Illetve ők csak végrehajtották. Na most a megölt nőnek a baratnője volt az a 19szd-i nő(nek öltözött) volt katona csaj, akire ráfogták, hogy a katonai drónnal megölte a nyers nyulat zabáló ősfickót, Navn-t, aki prostihálózatot vitt az időbevándorló csajokból, ugye akiket úgy fogdostak össze hálóval…na de őt miért kellett megölni? Mert a rendőrség rájött h mit csinál? Meg jó alkalom volt hogy bemártsák a volt katona csajt, mert az is szaglászott…? Vagy volt még vmi kapcsolat?
***SPOILER VÉGE***

Várom a folytatást, de nagyon!

Snoopyzit30 - 2020. 01. 28. 17:46

Daráltam ezt a 6. részt, de vegyesek az érzéseim. A koncepció zseniális, a nyomozás már döcögősebb volt. Voltak részek, amiken unatkoztam. A főszereplő nyomozó pasi a Felmentő ítélet c. sorozatban is főszereplő volt, de ott jobb volt kicsit.
Szóval jó volt, de azért a kimagaslótól messze van. Van tere a fejlődésnek, mert ebből tök jó dolgokat lehet(ne) még kihozni.

7/10

Biohazard - 2020. 02. 22. 21:21

Most néztem egyben az egész évadot és olyan igazi fejvakarós a dolog. A hangulat, a képi világ, a snittek a nem igazán odaillő emerkékkel jópofák..de ennyi. A ‘nyomozás’ kriminek halovány, a misztikus vonalból meg szinte 0 derül ki. Mindezt klasszikus skandináv tempóban, idegőrlő lassúsággal (és külön kiemelték a kritikusok, hogy ez egy szokatlanul gyors menet volt), és egy erős ‘meeeeeh’ végkifejlettel.
Hirtelen több sorozat is beugrik, mint érzésre nagyon hasonló: Dark, az ugráló idővonalak és a kisváros-realitás, de mégis valami naaaagy van a háttérben; Manifest, a világrengető felütés, amit leépítenek teljesen az évad alatt; Ragnarok, ami nagyon hasonló tempójú.
Összességében érdekes cucc, tényleg kell hozzá egy határozott szemlélet, hogy befogadja a néző.. de semmi kiemelkedő (158. lóg a fán az ősember a belvárosban jelenet már nemigazán üt)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz