login |

The Affair: kezdett az 5. évad

2019. 08. 25. 21:10 - Írta: Shannen

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem túl gyakori, hogy egy sorozat záróévadára a fél szereplőgárda távozzon és még egy 30 éves időugrással is megspékeljék a történetet. Márpedig a The Affair esetében pontosan így kezdtünk neki az ötödik és egyben befejező évadnak. Ahogy azt már közel egy éve tudni lehetett, se Alison, se Cole karaktere nem tér vissza idén, ellenben a felnőtt lányukat, Anna Paquin megformálásban, látni fogjuk.

Mivel a 4. évad kifejezetten erősen zárt, ráadásul akár sorozatzárónak is beillett volna, komolyan megfordult a fejemben, hogy érdemes-e továbbnézni úgy a sorozatot, hogy pont az engem leginkább érdeklő karakterek távoztak? És abban is biztos vagyok, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ezen elgondolkodott.

A The Affair ugyanis erősen karakterizáló dráma. Köszönhetően annak, hogy négy szemszögből ismerhettük meg eddig a történéseket, a legtöbb néző akarva-akaratlanul is jobban szimpatizált egyik vagy másik karakterrel. Így aki Alison és Cole miatt nézte elsősorban a sorozatot, az most biztosan csalódni fog. Ráadásul idén is kapunk POV-epizódot a két megmaradt főszereplőnkön és Joanie-n kívül is, ami megint csak annyira lesz érdekes, amennyire a nézőt érdekli az adott karakter sorsa (engem például kevésbé).

Amiért mégis úgy tűnik, hogy működik ez az új felállás, legalábbis az évad, a sajtónak előzetesen kiküldött első három része alapján, az az, hogy valójában minden logikusnak hat (a sorozat kereteihez mérten persze), mintha az öt évad egy nagy kört írna le, a kérdés csak az, hogy végül bezárul-e.

Bár a sorozat Noah és Alison afférjával indult és sokáig ők is voltak a középpontban, a második évadtól a készítők kinyitották a világot, hogy nagyobb bepillantást nyerjünk a románcuk következményeibe. Míg az előző évadzáró (nagyrészt) pontot tett a Noah-Alison és Alison-Cole sztori végére, addig a Noah és Helen közti viszony rendezése továbbra is nyitva maradt. És az ötödik évad ezt a történetet igyekszik így vagy úgy lezárni.

A tovább mögött röviden folytatom apróbb spoilerekkel.

Idén az évad három fő sztoriszálon halad: egyrészt Helen igyekszik feldolgozni Vic elvesztését, míg Noah próbálja rendbe hozni a kapcsolatát volt feleségével (no meg a gyerekekkel – akikkel továbbra is nehezen tudnak mit kezdeni az írók). Nem hiszem, hogy Helen olyan könnyen visszaengedné maga mellé Noah-t és nem is biztos, hogy jó tenne neki miközben épp próbálná a saját útját megtalálni.

Másrészt Noah bestsellerét, melyben megírta az Alisonnal való viszonyának történetét, megfilmesítik az ő forgatókönyve alapján. Claes Bang egészen zseniális találat volt Noah kitalált énjének a megformálására. Ez a sztoriszál nemcsak poénforrásnak kiváló, de ad egy újabb réteget is a sorozatnak, és ezzel a szereplőink is kapnak egy újabb lehetőséget, hogy visszatekintsenek/feldolgozzák/túllépjenek a viszonyon, ami végleg tönkretette a házasságukat.

Végül pedig ott van a 30 évvel később játszódó történetszál, ahol a felnőtt, depressziós Joanie visszatér a félig már víz alá került Mountakba. Egyelőre annyira kevés játékidőt kapott ez a sztori, hogy nehéz megmondani, hova fog kifutni. A The Affair nem sci-fi, viszont ekkora időugrásnál nem lehetett kikerülni, hogy néhány futurisztikus eszközt ne csempésszenek bele Joanie mindennapi életébe. Szerencsére nem vitték őket túlzásba, úgyhogy eddig egészen hihetően sikerült ábrázolni a 2050-es éveket.

Összességében korrekt volt a kezdés. Hogy lesz ebből olyan jó évad, mint az első volt? Nem valószínű. De ha már megközelíti az előző szezon minőségét, akkor elégedett leszek. 

Az HBO jóvoltából láthattuk az évad első 3 részét.

27 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 08. 25. 22:15

Jövőbeli szál nem fogott meg, előzetesből úgy sejtem, hogy majd a jövőben derül ki, hogy Allison nem öngyilkos lett. Színészileg sem fogott meg, és az ágyjelenet, sőt, a többi is erőltetett volt nekem.

Noah szála viszont nagyon tetszett, még mindig nagyon jól van eljátszva, és nagyon jól van megírva szerintem. Helen története is nagyon jó volt, csak azt nem értettem, hogy hogy a penészbe lehet akkora tapló, hogy ilyent mond a volt férjének (aki kimentette őt a börtönbüntetésből, és ezért azt kapta, hogy gyűlölik a gyerekei, szép).

Noah önreflexiója a könyv után most a film készítésével folytatódik, ez kifejezetten tetszik, várom, nézném tovább, lenne már meg az összes rész…

(Ez is mennyire méltatlanul ismeretlen sorozat, ma jutott eszembe ez is, a Black Sails is, …)

dbew - 2019. 08. 26. 10:27

Alison pont nem hiányzik. :-D

Fegyula - 2019. 08. 26. 11:15

Pont Alison miatt volt zseniális az első két évad. Utána már csak rágógumi.

Ennn - 2019. 08. 26. 17:55

Annyira elszomorított ez a rész.
Látni, ahogy a gyerekek megismétlik a szüleik hibáit, ahogyan átöröklődött a fájdalmuk a következő generációra.
Joane nem tudja megélni az anyaságát, nem tud boldog lenni a szerető és törődő férje mellett, valami visszatartja, valami, ami fáj és nem tud tőle szabadulni, valami aminek meg sem szabadott volna történnie.
Remélem Whitney kevésbé szúrja el a házasságát.

vighmarag - 2019. 08. 27. 08:35

Remek volt a kezdés, csatlakozom az előttem szólóhoz, a legfájdalmasabb tényleg ez, hogy a gyerekek milyen komplexusokkal küzdenek. Noah önreflexiója a filmessel pedig zseniális ötlet. Féltem, hogy egy szuper negyedik évad után utoljára mit tudnak kihozni, de az első rész után bizakodó vagyok.

punyapapa - 2019. 08. 28. 20:17

A gyenge 3. után nagyon erős 4. évadot kaptunk, aminek a vége akár sorozatzárónak is beillett.
Viszont így megélhetjük azt a pillanatot, amit sok sorozatnál nem. Mi lett a vége után a kedvenc karaktereinkkel.
Nekem nagyon bejött az évadnyitó. Ott folytatták, ahol a 4. be lett fejezve.

Ennn - 2019. 08. 29. 00:39

Ma megnéztem az 1 évad 1 részét megint, most hogy már tudom:
– mindenki mindíg sokkal ártatlanabbnak látja magát mint amilyen
– nem Whitney az idegesítö, hanem csak legtöbbször Noah szemszögéböl látjuk, aki nem érti öt
– nem számít kinél volt a cigi és ki tukmálta rá kire
Szóval miután újra elbüvölödtem kicsit olyan életszagúnak éreztem megint az egészet

Nikolka - 2019. 08. 29. 01:23

Az egyik legbizarabb jelenet volt amit valaha láttam, a baba a haldokló apán, apa párjával, és annak exférjével..
Borzasztóan sajnálom Vicet. És Helent is. Szegény folyamatosan csak szenved.

Joanie már most nem szimpatikus, olyan, mint az anyja, akit úgyszintén nem szerettem.
I

tommy - 2019. 08. 29. 01:28

1 résznek tökéletes volt, de később biztos fog hiányozni Alison és főleg Cole. a Joanie szálból kíváncsi vagyok mit hoznak ki, örülnék ha Cole azért megjelenne valamilyen formában.

Susie - 2019. 08. 29. 17:44

A harmadikat kivéve minden évad nagyon tetszett. Egyelőre nem tudok mit kezdeni a 30 éves ugrással, de majd kiderül hova fut ki. Azért azt kétlem, hogy ennyi idő elteltével kiderülne Allison halálával kapcsolatos igazság. Helen abszolút a kedvenc karakterem, átérzem és értem minden rezdülését. Mikor azt a durva dolgot mondta Noah-nak, számomra az is teljesen logikus volt…szívbemarkoló az egész sztori, hihetetlen ereje van.

vighmarag - 2019. 09. 02. 18:26

2.rész:
Janelle nem rossz karakter, de nem vagyok benne biztos, hogy a finálé előtt feltétlen be kellett hozni még egy nézőpontot. Helen viszont szerintem messze a legjobb karakterré nőtte ki magát, Maura Tierney pedig ha így folytatja, akkor egy igazán emlékezetes alakítással búcsúzik. A filmes szál továbbra is fantasztikus, a jövőbeni szállal kapcsolatban viszont vannak fenttartásaim, ezt a “visszamegyek a helyszínre x évvel később” dolog elég elcsépeltnek tűnik.

tommy - 2019. 09. 04. 01:48

nézi még valaki? iszonyat volt a 2. rész, 3. évad érzésem van. komolyan az utolsó évadban kapunk egy Janelle nézőpontot? de Vicről is ugorhatnánk már, csak harmadjára néztük meg a temetését. én a Helennel való kapcsolatát se éreztem olyan erősnek ahogy most előadják. jövőbeni elhagyatott Montauk szál totál nem illik a sorozatba, az teljes wtf, de a rész mélypontja a Joaniet alakító nő, borzalmas casting. úgy érzem nagyon szenvedni fogunk az utolsó részig.

vighmarag - 2019. 09. 04. 19:26

jelen, én nézem, a Janelle szálat én sem értem, a jövőbeni valóban klisésnek tűnik, Anna Paquin meg hiába jó színésznő, ezt a karaktert nagyon nem érzi, feleslegesen grimaszol és túljátsza a szerepet.

Gevin - 2019. 09. 04. 23:10

Nevetségesen rossz és semmitmondó ez a 30 évvel később jövőbel szál. Paquin borzasztó.

Az írók totál nem tudják kiírni magukat ebből a helyzetből, teljes az ötlettelenség. Helen szála tűrhető, de én is azt hittem, hogy a második rész azért már halad előre majd valamennyit, de még egyszer kelett a temetés…

Az első két évada baromi érdekes volt a sorozatnak, de azóta egy katyvasz az egész. A negyedikben voltak remek nézőpontok, de igazából ez sem menti meg attól, hogy mára teljesen átmentek az írók szappanba, ami már röhejes.

Az üjszülött a haldokló apán tényleg a legbizarrabb jelenet a sorozat történetében. De a sokkhatáson kívül nem igazán vágott mellbe.

Anni - 2019. 09. 05. 23:18

Hát elég nagy változásnak kellene történnie, hogy ez a sorozat jól búcsúzzon bár várható volt így, hogy se Cole se Alison nincs.

Noah nagyon unalmas, kb. már csak Helen érdekel. De ha összehozzák őket a végére kiakadok :D

Joanie szála azt hittem érdekesebb lesz, totál lehúzó a karakter, úgy viselkedik mint Alison mikor meghalt a kisfia pedig neki látszólag rendben van a családja.

Maradok a végéig ha már eddig is kitartottam bár az eddigi évad mind jobb volt.

bara - 2019. 09. 06. 21:51

Egyelőre a 4. évad vége méltóságteljesebbnek tűnik, mint amit most látunk.

Helen és Noah nekem oké, de Cole nagyon hiányzik, amúgy meg tök furcsa, hogy a jelen idősíkban egyszerűen elpárolgott az Alison family egésze, de említés nélkül.

Anna Paquin szerintem minden karaktert ugyanúgy játszik, nem különösebben kedvelem, de szerintem nem igazán az ő hibája, hogy olyan esetlen a szál. Részenként 5 percben, aminek egy jó részét a jövőbeli tech arcunkba erőltetése volt, meg a kínosan érzéketlen kapcsolat a férjjel és gyerekekkel, hát ebből zseniális színészi játékkal sincs mit kihozni.

Maradok, érdekelnek a bent tartott karakterek, de nem az igazi, amit látok.

szepi06 - 2019. 09. 08. 20:45

Hát a fenti kommentek nem hozták meg a kedvem a folytatáshoz. ☹️ Lehet, hogy élükön velem úgy, hogy a negyedik volt az utolsó évad és ebbe bele sem kezdek. Az sztem simán lehetett volna egy kerek zárása az egész sztorinak. Egyébként egyre több sorozatnál érzem azt, hogy elhúzzák, nem elég tökösek, hogy kellő időben lezárják én meg kiábrándulok. Tipikus példája szerintem az Orange Is The New Black vagy a személyes örök kedvencem a Grey’s Anatomy. Utóbbit nem vagyok képes kaszálni, érzelmi okokból, de néha jobb lenne ha nem lenne.

Ennn - 2019. 09. 08. 21:45

Most tartok a harmadik résznél ötletem nincs hogy fog összeállni ez egy egésszé

Anni - 2019. 09. 09. 09:49

@szepi06

Teljesen egyetértek. Az orange-nak pont az utolsó évada lett a leggyengébb sajnos. A Grey’s Anatomy-val nincs nagy bajom még, de nálam is ez a nem bírnám ott hagyni dolog van jelen.
Még számos példát lehetne felhozni de tényleg sokszor túltolják a készítők. Ez a fő baj ezzel a sorozattal is.. A kevesebb néha több. :)

vighmarag - 2019. 09. 11. 20:49

három részen vagyunk túl, úgyhogy messzemenő következtetéseket nem vonnék le, de jelenleg úgy néz ki, hogy megint egy méltatlan búcsúval van dolgunk.Abban konszenzus volt közöttünk, hogy Helen maradt a legjobb karakter.Na, az ő leépítését is elkezdték. Ez a kapcsolat nevetséges.Oké, Janelle se minden idők karaktere, de a Noahval való kapcsolata ennyit ért?
Komolyan, a jövőbeli szállal mit akarunk kezdeni? Az, hogy Anna Paquin részenként öt percre felbukkan relytésen nézni, nem lesz elég.Ne arra fussom mar ki az egész, hogy ő most akkor elkezd detektíveset játszani.

Snoopyzit30 - 2019. 09. 12. 12:55

Szerintem Noah továbbra is érdekes karakter. Ahogy nem tudja megváltoztatni önmagát, pedig próbálja. Próbál jobb lenne, de a saját bőréből nem bújhat ki. Helent én nem látom a legjobb karakternek, semmivel sem jobb, mint Noah.
Alisonnal már az előző évadban sem tudtak mit kezdeni, így ő nem hiányzik, viszont Cole nagyon, de ő meg Alison nélkül nem érdekes, szóval azt a szálat nem volt hova vinni tovább. Hogy a lányuk jövőben játszódó jeleneteit mire akarják kifuttatni az számomra is rejtély. Valami nagyon félrecsúszott nála is. Gondolom nem lehetett könnyű feldolgozni, hogy az anyját megölték és máig nem derült ki az igazság. Mert gondolom azt sejti, hogy nem öngyilkos lett.

Abban egyetértek, hogy a sorozat már csak árnyéka önmagának, de én nagyon kíváncsi vagyok mire futtatják ki.
Még annyit, hogy azon nem csodálkozom, hogy Helen most hirtelen ugrik bele a kapcsolatba ezzel a színész fickóval, hiszen anno Vic-kel is ezt csinálták. Találkozott vele egy étteremben/bárban és rá egy órára más le is feküdt vele az alagsorban.

szepi06 - 2019. 09. 13. 22:14

@Ani: Jó olvasni, hogy nem vagyok egyedül. :)

Én még most sem tudtam rávenni magam, hogy elkezdjem ezt az 5. évadot. Lehet, hogy csak a kommentekből összerakom magamnak, hogy ugyan mi történhet itt és ha esetleg valami csoda folytán jókat írtok megnézem. Pedig a mai napig emlékszem, hogy amikor az 1x 01-et néztem (és még két évadon keresztül) mennyire odáig voltam meg vissza. Szerintem 10/10-es pilot volt.

tulipán - 2019. 09. 18. 17:05

4. részen túl. sztem szép a történetmesélés és szinte reboot ahogy a következő generációt látjuk. érdemes lenne azzal a szemmel nézni, h. mi van ha a nagymamám és nagypapám / anyám apám történetét látom, én abból mennyit értek, ha ők sem tudják mi történt pontosan. és a saját cselekedeteim fényében kezdjek csak el ítélkezni a felmenőim felett. nekem tetszik. de lehet, h. igénytelen vagyok.

szepi06 - 2019. 09. 18. 17:28

Dehogyis, azt szerintem senki nem gondolná, hogy igénytelen vagy🙂Mindenkinek más tetszik és lehet hogy sokan engem néznek annak mert nem jön be az (okkal?) agyonhájpolt Walking Dead vagy GOT.

tommy - 2019. 09. 21. 20:33

önmaga paródiája lett a sorozat, Noah vibrátorokat dugdos el az exfelesége udvarlójának házában, ezzel visszaszerezve Karent???

tommy - 2019. 09. 21. 20:35

*Helent

Shannen - 2019. 09. 21. 22:14

5×04
Whitney része tetszett, régebben sokszor zavart a karaktere, de most érdekes, ahogyan kezdi felnőni.
Továbbra sem támogatom azt, hogy Noah ennyi év után vissza akarja szerezni Helent, remélem Helen ennél okosabb.

A Joanie-szál továbbra is borzalmas. És ha az évad végére tényleg kinyomozza, hogy az anyját megölték, úgy hogy részenként 3 percet kap a szál, akkor azon tuti nevetni fogok…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz