login |

Emlékeztető: Kapd el, ha tudsz! 1. évad

2019. 08. 26. 18:35 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: ajánló, hazai termék, kampány, vetélkedő, ,

Ma. 20:55. TV2. Kapd el, ha tudsz! – 1×01 (előzetesek + az eredeti változat videói)

Ez komolyan bruttó 95 perc? Ha csak 65-70 lesz összességében (a TV2 sajtóoldala szerint nettó 70 lesz), már az is sok, de úgy tűnik, hogy a TV2 továbbra is inkább vizezi az optimálisan 40 percre kalibrált műsorait. (Persze, ha kiderül, hogy két játékot kapunk kétszer 40 percben, akkor nem szóltam, és hamu meg mea culpa, csak a látszólagos játékidő elég ijesztő, na!)

A fenti linkeken elég sokat írtam az angol Catchpoint-licencre épülő játékról, illetve a saját véleményemet is elmondtam (és azt is, hogy nincs baj a címmel, puszta szójáték, ami a vetélkedőre utal), de azért a biztonság kedvéért leírom, hogy 3 két fős csapat vetélkedik két körön át (mindegyik kap 2*2 kérdést 100e, 200e, 400e és 500e forintért), hogy a harmadik körbe már csak kettő jusson (a legkevesebb pénzt gyűjtő duó kiesik). Ott egy villámkörben (10 kérdés, darabonként 150 forint) győztest avatnak, akik választhatnak, hogy elviszik az addigi nyereményüket (max. 2,7M forint), vagy megpróbálnak válaszolni az 5 milliós kérdésre, ahol rossz válasz nullázást von maga után.

Ennyi. Unalmas. Ezerszer látott. De van egy csavar: a jó válasz nem elég. Az kell, hogy az ember elkapjon egy labdát. Amit, ha nem kap el, olyan, mint rosszul válaszolt volt. És, ha rossz válasz esetén elkapja a labdát, akkor olyan, mintha jól válaszolt volna.

A játék úgy működik, hogy minden kérdésre van 10 válaszlehetőség sorba állítva valamilyen logika szerint, mindez egy nagy LED-falra kivetítve, és a játékosnak a szerinte jó válasz elé kell állnia, mert a jó válasz panelje fölül le fog esni egy labda. Amit el kell kapnia. Ha alatta áll, ez gyerekjáték. Ha nem alatt áll, akkor is van esélye, hogy nagyjából jól válaszolt. (Apró variáció, hogy van kérdés, ahol egy nagy labdát kell elkapni, és van, ahol sok kis labda közül a megfelelő színűt.)

Ennyi. Az egész játék elvileg 6+6+2*10+1 kérdésből áll. A kérdések érdektelenek, azok nem fogják az embert lázba hozni, hiszen a lényeg a labdás dráma, az “elkapja vagy sem?”. Ez adásonként minimum 33-szor fordul elő, vagyis ennyi csúcspont van. Ami egyrészt jó (mert van ennyi csúcspont), másrészt pedig mérhetetlen időpazarlásnak tűnhet, hiszen alapvetően azt nézi az ember másfél órán át, hogy 30+ labdát elkapnak-e.

Akit ez leköt (illetve az, hogy sokat beszélgetnek a játékosokkal), annak be fog jönni. Annak ellenére, hogy ez nálam totál felejtős, még egyszer hangsúlyoznám, hogy maga a játéktervezés nagyon jó, mert bár eltűnik a suspense, ami a helyes válasz mivoltát illeti (a néző eleve tudni fogja általában), viszont megjelenik egy másik fajta feszültség. Sok játéknál, ha tudjuk a választ, az időhúzás idegesítő, hiszen tudjuk, hogy jó vagy rossz a megoldás. Itt viszont, ha tudjuk, hogy jó a megoldás, akkor is lehet rossz elkapás. És ha tudjuk, hogy rossz a megoldás, akkor is lehet bravúros mentés.

Ja, a műsorvezető Kasza Tibor. (Eredetileg ugye Stohl András lett volna.)

A TV2 hivatalos leírása a végére:

Az idei év egyik legizgalmasabb formátuma a Catch Point, azaz a Kapd el, ha tudsz! game-show, amely nemcsak a tudásról szól, hanem a jó reflexekről is. Egyedülálló képi- és látványvilággal készül a műsor, amely egy óriási méretű stúdióban forog: ugyanis a feladványokhoz tartozó válaszlehetőségek monumentális méretű képeken jelennek meg a hatalmas ledfalakon. A műsorban három páros csapat verseng egymással az ötmilliós fődíjért, két fordulón keresztül. Amelyik páros a legkevesebb pénzt gyűjtötte az első két fordulóban, az elbúcsúzik, s a másik kettő jut tovább a harmadik fordulóba. A harmadik fordulóban a két továbbjutó egy sajátos párbajban méri össze a tudását és az ügyességét. Amelyik párosnak több pénze lesz a kör végére, az kerül a fináléba, ahol egyetlen kérdésre kell válaszolni, miközben kockáztatniuk kell. Ebben a játékban tehát nemcsak a tudás számít, a jó reflex és a taktikázás is hozzásegítheti a párokat a mesés nyereményhez!

10 hozzászólás Ne habozz!

Springer - 2019. 08. 26. 20:02

Elolvastam a játék leírását, kizárt, hogy 3 percnél tovább lekössön, de az első résznek adok egy esélyt. Érdekes, hogy ez száll úgymond versenybe az RTL Love Island-jével, talán stratégia, hogy egy héttel előbb kezd, vagy puszta véletlen is lehet.

Csaba121 - 2019. 08. 26. 20:30

Azért magyarul megtanulhattak volna TV2-nél, mert így a címnek semmi értelme. (Viccesnek pedig nem vicces.)

winnie - 2019. 08. 26. 20:44

én továbbra sem értem, mivel fog ki pár emberen a cím… nem vicces, de értelmes: kapd el a labdát, ha rendelkezel a tudással, azaz, ha tudsz.

(szimpla szójáték, mert a tudni tudásra is utalhat, meg képességre is. nem véletlen, hogy nem kapd el, ha tudod a cím, mert utalni akarnak a műveltségi komponensre.)

winnie - 2019. 08. 26. 21:02

nyilván nem védeni akarom, nem mondom azt, hogy jó cím, csak azt, hogy van értelme, ês hogy teljesen egyértelmű, mire céloznak. (mármint nem én vagyok a legokosabb ember, de abba voszonylag gyors volt belegondolni, hogy miért is a kifacsarása a kifejezésnek, és, hogy mi a cél vele.)

Slushyberry - 2019. 08. 26. 22:45

Most komolyan, van bárki aki szerint Kasza Tibor jó műsorvezető?

Scat - 2019. 08. 26. 22:49

Egy szójáték nem írja felül a nyelvtant. Ha ez lenne a mérvadó, akkor semminek sem lenne semmi értelme, mert minden megmagyarázhatóvá válna.

Egyébként a “tudod” miért nem utalna a tudásra?

winnie - 2019. 08. 27. 04:46

Slushyberry: nem lesz népszerű vélemény, de abszolút – jön belőle a mondanivaló és van személyisége. vagyis talán zsűritagként láttam valamikor, amikor nem ismertem, és csak néztem, hogy mennyire spontán.

bár ezzel nem mondok sokat, mert így hirtelen nem jut eszembe olyan, visszatérő műsorvezető, aki ne lenne jó. lehet, hogy az segít, hogy egyébként nincs róla véleményem a szimpátiaskálán? általában az emberek a kedvelem/nem kedvelem alapján mondják, hogy valaki jó vagy nem, én meg abszolút nem foglalkozom a magyar képernyősökkel ilyen szempontból. ha tv2, akkor majka, till, stohl, liptai és valamennyire még ördög is jó, szerintem, ha rtl, akkor ott is hasonló a helyzet, bár most jönnek új arcok. a nem jó vagy a rossz nálam horváth évákkal meg szabó zsófikkal kezdődik, akiket talán hamar ki is pörgettek.

winnie - 2019. 08. 27. 04:54

scat: nem írja felül a nyelvtant, de mivel nyelvtanilag helyes a mondat, ezért sincs gond.

a “tudod” ilyen formában a fizikai képességre utal elsődlegesen, mint “kapd el (a labdát), ha el tudod (kapni)”, “kapd el (a labdát), ha képes vagy rá” – ergó a “tud” ige a tárgyra vonatkozik, ami nem szerepel a mondatban, a labdára – ugyanarra, amire az “elkapni”.

nem vagyok nyelvtan-tanár, de a “válasz”-ra nem igazán vonatkozhat (mint “tudod a választ”), mert akkor két láthatatlan tárgy lenne a mondatban és kavart okozhatna. de akárhogy is, itt jön be a csavar, amivel konkrét, a játékra utaló jelentést csempésznek bele a címbe. a “tudod” helyére kerül a tárgyat nem megkövetelő “tudsz”, mint “tudsz, te ha akarsz”. így nem elég, hogy nem lesz félreérthető és nem a játékra utaló, hanem még a kvízjellegre utaló plusz jelentést is megkapta. a cím kvázi azt jelenti, hogy “kapd el a labdát, ha elég okos vagy”, csak lerövidítve és frappánsra hangszerelve, mert a “kapd el, ha okos vagy” szimpla leírás.

Essence - 2019. 08. 27. 07:59

Kasza saját stand-up show-ja, kamu röhögésekkel. Ez az ember egy ripacs, a műsor egy dögunalom, rakás guano.

Springer - 2019. 08. 28. 07:02

Egy adást néztem végig, csak azért, hogy véleményt tudjak alkotni. Ez egy nagy nem, szar poén – de kasza!

Erőltetett, műanyag, unalmas. Nem tudtam röhögni a poénjain, a játékosokat kicsit érdekesebbé tehetné, de az egész róla szól. Nem tetszik.

Azért az meg valahol szomorú, hogy a jövő héttől 21.00-22.30 tartományban a 2 legnagyobb csatornán Kasza és ÉNB Lali között lehet válogatni (jó, tudom, utóbbi esetében kevés szerepe lesz a műsorban).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz