login |

Pilot-mustra: Carnival Row – 1×01

2019. 08. 30. 22:10 - Írta: winnie

50 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Some dark god… wakes.

Ahogy írtam a The Dark Crystal-kritikában, a mai premierek közül nem csak egy piszok ambiciózus világépítős fantasy sorozat volt, hiszen itt az Amazon Prime, elég nagy költségvetésű debütánsa is, ami ugyancsak ezt a hatalmas feladatot vette nyakába, ami természetesen azzal jár, hogy az újszerű világ alapjait, történelmét, földrajzát bizony magyarázni kell – remélhetőleg minél jobban beillesztve a történetbe.

Azonban az első sorozat, ami eszembe jutott a Carnival Row-ról, a múlt héten bemutatott Időbevándorlók volt, már csak a menekültes tematika miatt. Na meg persze a Bright című film, ami mögé anno ugyanolyan alapos hátteret írt Max Landis, mint amit ide elképzelt 2005-ben Travis Beecham, amikor még filmes szkriptként próbálta eladni a projektet. Több, mint egy évtizedig tartó, elég nehéz szülés volt a megvalósulás. A kérdés, hogy megérte-e ennyit várni?

CARNIVAL ROW – 1×01 – 7,5/10

Szerintem (egyelőre) megérte, de azért hangsúlyozom folyton ezt a világépítést, hogy jelezzem valamennyire, hogy elég elfogult vagyok a műfajjal szemben. Olykor ugyan elveszek a részletekben és van, hogy újra kell néznem egyes jeleneteket, hogy az információkat 100%-osan feldolgozzam, de az efféle szériáknak, főleg az elején az az előnyük, hogy a kevésbé a sztorira koncentráló jeleneteket is kettőzött izgalommal tudom nézni, keresni bennük az apróságokat, amik egyes lényekre vagy nem evilági dinamikákra utalnak. Amikor nézőként a világ felfedezésének fázisában vagyok, az szuper érzés.

Ah, don’t be so old-fashioned. This is the seventh century.

A Carnival Row mindezt hozta annak ellenére, hogy a hasonló dolgokért kevésbé rajongók rengeteg olyasmit fognak találni a pilotban, ami kissé visszaveti majd a lelkesedésüket (egyes témák behozása meg lesz, akit rögtön elveszítenek). Például a főhősök bemutatása mellett bőven elindulnak mellék (vagy kezdetben azoknak tűnő) szálak, amik a legalább egy tucat fontos karaktert bemutatják, arról nem is beszélve, hogy az egyik kiemelt karakter egy nyomozó, aki egy sorozatgyilkos nyomában van.

Persze nem kell aggódni, hiszen a mellékszereplőkön át is az új világot ismertetik meg velünk, a krimiszál pedig amellett, hogy hamar megoldásra kerül, konkrétan az első szezon fő történetét is beindítja – és mellettük a Lovecraft-rajongókat. Egyelőre még gőzünk sincs, hogy mire megy ki a játék és, hogy miről lehet szó, de a sorozat fő plakátja nem nagyon rejtegette a méreteket.

Ja, hogy térjek ki a történetre is? Némi történelem leckével kezdünk (a Dark Crystal-hoz hasonlóan szoborszerűségekkel), miszerint a fae-k (törékeny, szárnyas lények, legyenek tündérek) birodalma mítoszok és legendák földje volt – míg meg nem jelent az ember és uralma alá nem hajtotta. Hét éve ért véget a Nagy Háború, amikor az emberi Burgue Köztársaság visszavonult és a fae-k földjét, Tirnanoc-ot könyörtelen riválisának hagyta, A Falkának. A pokollá változott világból minden fae menekülni akar, de ez nem egyszerű.

Itt lépünk be a sztoriba, egy nagyobb szabású mentési kísérletbe, amit egy emberek által pénzelt fae vezényel jó pár fajtársát juttatva egy hajóra, hogy azokkal eljusson a fővárosba, Burgue-be. A mentési kísérlet végül kudarcot vall, a menekültek szinte mind egy szálig odavesznek, de hősünk, Vignette eljut oda, ahova akart, más kérdés, hogy nem szabad polgárként, hiszen szolgasorba adják.

Az emberek városában ugyanis annak ellenére, hogy rengeteg a menekült, más fajú lény, státusz szempontjából elég alacsonyan vannak, szolgálnak, a tündérek például éjszakai pillangóskodnak, kitörésre kevés lehetőség van. És Carnival Row a város azon, kis utcás, sikátoros része, ahol a menekültek zöme összeverődik a világ háború sújtotta területeiről – a fae-k mellett kentaurok, trow-k  és faunok.

Rycroft Philostrate-nek hívják a fent említett nyomozót, aki egy Carnival Row-n garázdálkodó gyilkos nyomában, és aki olyan aggasztó infók tudomására jut, amik révén az általa ismert egész világ sorsa megváltozhat. Persze egyelőre csak sötétben tapogatózik és időbe fog telni, míg fogalma lesz arról, aminek mi már úgy ahogy tanúi lehetünk elég hamar.

De, ahogy lenni szokott, az első részben nem sok minden derül ki, hiszen bőven kell alapozni ezt a világot és a tényleg nagyon gazdag mitológiát, tippre időbe, vagyis jó pár részbe fog telni, míg nagyjából látni fogjuk a viszonyokat – ráadásul a főhősök (közös) múltja is elég homályos. Az persze már most is magától értetődik, hogy ami a menekülteket illeti, az emberek és a politikusok is erősen megosztottak a kérdésben, megy a gyűlölködés és a kizsákmányolás, de ez csak egy része a Catrnival Row által bedobott tematikáknak.

Nem csak a világépítés szeretem, hanem a mágikus realizmus felé elhajló történeteket is, melyeknél mindig elég fontos, hogy a szereplők elég hihetőek legyenek. Ahogy olvasom sem Orlando Bloom, sem Cara Delevingne megítélése sem makulátlan, de nem volt gondom sem a karaktereikkel (Bloom Hardy-t idézi olykor, bár csak a morgásaival), sem a dinamikájukkal, sem a játékukkal – prekoncepcióim szerencsére nincsenek, mert előbbit 15 éve láttam utoljára, utóbbit meg még soha. Ami viszont kellemes meglepetés, az a sok jó arc kisebb szerepekben.

Mint írtam, a Carnival Row elég ambiciózus, nekem nagyon tetszett a kinézete, mind a világ, mind a lények, de akármi is lesz a látvány általános megítélése, nem hiszem, hogy bárki azt mondaná, hogy nem látszik, hogy mennyi pénzt öltek bele. Más kérdés, hogy csak a költségvetés nem lesz elég az üdvösséghez, szóval kíváncsian várom a történet kibontását amellett, hogy kissé aggódom, hogy túl sokat akarnak ebben a 8 részben elmesélni a fő szál mellett.

(Amikor egyébként párhuzamokon gondolkodtam, óhatatlanul eszembe jutott az Emerald City is, de utána elhessintettem, mert a Carnival Row a körítésének köszönhetően sokkal inkább emlékeztet egy korai újkori IRL/steampunkos mixtúra kosztümös sorozatra, mintsem egy kardos/varázslós fantasy-re.)

50 hozzászólás Ne habozz!

LAcika - 2019. 08. 30. 22:18

5 perc után tekertem, ugrottam, ugrottam – gyenge ez, de nagyon, már bánom, hogy rászántam ezt a néhány percet is.

Anonymus - 2019. 08. 30. 22:32

Bele bele nézegettem énis az első részbe (felirat nélkül nem folytatom tovább), de a hangulat és a látványvilág az valami brutális. Engem kilóra megvettek.
Imádom a Lovecraft hangulatot és nagyon kevés sorozat képes rendesen megidézni.

Az egyetlen problémám vele maga a stúdió, vagyis az Amazon. Értem én, hogy az HBO nyomába kell lépni és minden sorozatba tartani kell a meztelenkedési rátát, de szerintem ez a fantasy világ nagyon nem indokolja a minimum 1 csöcs/részt.

winnie - 2019. 08. 30. 22:35

nem mondom, hogy indokolt, lehet benne valami, de itt annyira nem azavrt, mert ugye egyrészt adott a bordély helyszín és a prostik (és a fő szexjelenettel bemutatták a tündérszexet:), másrészt pedig ez is olyan világnak tűnik, ahol a mocskot meg a szarazélet fílinget testi élvezetekkel próbálják valamennyire kompenzálni, valahogy úgy voltam még bloom és a csaja első jelenetével is, hogy hozzátett a karakterhez és a kapcsolathoz is, ahogy rögtön a témára tértek.

JKJ - 2019. 08. 31. 09:02

LAcika. Konstruktív visszajelzés következik:

Ha már eldöntötted, hogy megnézed az első részt. Tehát, rászántad az időt, akkor miért nem nézted meg? Én direkt belenéztem az elejébe és az első 5 perc alapján nem lehet ezt eldönteni. Főleg, hogy itt egy új világot kell felépíteniük, illetve a teljes évados premier miatt, maga a sorozat felépítése sem a klasszikus stílust követi. Hiába tekertél bele az elő részbe, az itt nem segít.

Az pedig, hogy bánod a részént 5 percet is, azt jelenti, hogy soha nem is tervezted komolyan venni a részt, illetve a készítők szándékát. Természetesen lehet így is sorozatot nézni, de semmiképpen nem jó megközelítés. A legrosszabb viszont, hogy itt írtál egy kommentet, amivel semimlyen érdemi információt nem közöltél, csak azt közvetítetted a sorok közt, hogy komolytalan vagy.

winnie - 2019. 08. 31. 09:40

na igen, az első 5 perc az kvázi egy akciós prológ, aminek sok köze nincs a folytatáshoz, bár azért nem írtam, mert aki beleteker, ezt látja.

Hallak65 - 2019. 08. 31. 11:29

Én végignéztem. A hangulat nagyszerű!
Világ építés megvan, de tele lyukakkal, amit be lehetne tömni egy külső wikia oldallal, mint anno a Defiance, de olyan nincs. A GoT jut hirtelen eszembe, hogy bár ott is megvannak a könyvek, a sorozat első évadja mégis úgy bevezet a világba, hogy nem marad nagy kérdője ki-mi-hol-micsoda kapcsán. Például ott van az egész háború. Ki az a Pact? Miért háborúzik a másikkal? Ha elvileg nyertek, akkor még miért öldösnek mindenkit? Vagy ott a könyvtár! Visszavonultak a “jófiúk”, a könyvtár területét elfoglalta az ellenség, a csaj végleg lezárta a könyvtárat, ami még rejtve is van, utána megjelenik egy kiállításon az egész? Mivan?
SPOILER
A fő szál meg egy az egyben lenyúlja a Johnny Depp féle Sleepy Hollow-t! Nyomozó mindkettőben, jó csaj mindkettőben, akibe a nyomozó beszeret. Misztikus elején “összefüggéstelen” gyilkosságok. Majd egy boszorkány kavarja a szart mindkettőben egy elpusztíthatatlan varázslénnyel, amit csak akkor lehet legyőzni, ha a boszorkány pusztul el.
A mellék szállak is lógnak a levegőben. A Raven féle banda, csak annyira van kifejtve, hogy legyilkolják az árulóikat. A patás szerelmi szál, csak annyira hogy dugnak egy jót, de a fő szálhoz semmit nem tesz hozzá. A politikai szál, kb megint a dugásra koncentrál, de a politikus gyerekek sincsenek kifejtve. Most komoly, hogy a csaj ott az apja haláláig ki se mozdulhatott otthonról, a végén meg ő a nagy mastermind? A rendőrfőnök pártfordulása megmagyarázhatatlan. Kiderül ami kiderül, a főnök azonnal a magas C-n kezdi és a főhös ellen fordul, majd amikor visszavonják a vádakat, a főnök hirtelen “ja jó elfelejtve minden és hiszek neked” WTF? Katyvasz az egész. Grandiózus akar lenni, de nem működik.
Kellett volna még 8 rész, ahol ezeket szépen kifejtik vagy fele ennyi szál.
6,5/10 Kár érte, nagyon akartam szeretni.

e-batta - 2019. 08. 31. 11:36

Nem láttam az Emerald City-t, engem a képek és a trailer alapján leginkább a Tökéletes teremtmény (Perfect Creature, 2006) című filmre emlékeztet, hangulatában és színvilágában. Bár az is igaz, hogy az nem egy elképzelt fantasy-világ, hanem inkább egy párhuzamos univerzum, a Földünk egy másik dimenziója. De elsőre tetszik, Orlando Bloomot szerettem Legolasként, Will Turnerként és Balianként is. Úgyhogy bepróbálom.

Ronaldo - 2019. 08. 31. 15:56

JKJ: Hogy engem mennyire idegesítenek ezek a film tekergetősök. Nem látták a filmet, csak részleteket, de van véleményük, arról amit nem is láttak, és elvárják, hogy komolyan vegyük.

Reptilian - 2019. 08. 31. 18:13

A Bright mögé pakolt alapos háttérről azért lerí, hogy jó eséllyel a Shadowrunt nyúlták le, pardon, vették alapul hozzá. Ennyi párhuzam a kettő közt nem lehet véletlen.

winnie - 2019. 08. 31. 21:46

lotr ide vagy oda, a dragonlance-nek is van alapos háttere. attól, hogy valami generic fantasy, azért még nem nyúlás, és nekem a shadowrunról inkább jut eszembe először a korporét háttér vagy a dekások, a brightban nem volt sok techno fantasy, ráadásul a mágia is parkolópályás. szóval érthető a gondolat, de csak azért mert orkok és jövő, meg ez-az, nem ugyanaz. de nem is ez a lényeg szerintem, hanem a mitológia. az alapok, a váz egy dolog, de bright esetében is inkább a részletekben rejtezik az ördög. azokban a részletekben, amik persze a filmben nem is szerepelnek, mert kiesnek az első rostán..

m minnifield - 2019. 09. 01. 08:48

Apropó, Dragonlance…abból egy sorozat de jó lenne…akár minőségi animációs is, de ma, amikor milliókkal dobálóznak a tévében, egy élőszereplőst is bevállalhatna valaki. Most kéne ráindulni a GOT hiánypótlására, jó kiindulás a Witcher, meg a LOTR de az említett Dragonlance mellett titokban egy jó Forgotten Realms világban játszódó dologra vágynék igazán.

JKJ - 2019. 09. 01. 13:03

Ronaldo. Megértem, de ráadásul ezzel maguknak rontják el az élményt. Nekem mindegy mit néz :-)

Alterego9 - 2019. 09. 01. 15:48

Egyébként a város látképe csak nekem tűnik nagyon Budának? Különösen a közepén a Vár alakja, mögötte a Karmelita kolostorral.

Meg a neve is, hogy The Burgue” úgy hangzik mintha a “Buda” és a “The Hague” szavakat keverték volna.

winnie - 2019. 09. 01. 16:53

prágában forgatták, szóval a stílus lehet hasonló.

Alterego9 - 2019. 09. 01. 17:52

Nem is az utcai szintű jelenetek hátterére gondoltam, hanem a CGI panorámákra.

Biohazard - 2019. 09. 01. 23:21

2 rész után én nem látom ennyire derüsen a sorozat eddigi részeit. A két főszereplő sem jó választás, Cara (a horrorisztikus szemoldökével) alakításait egyenesen siralmasnak értékeltem. A világot rengeteg helyről próbálják összeollózni, de elég nagy katyvasz eddig. XIX század közepei Londont próbálnak másolni, de borzasztóan gyengén. Társadalmi osztályok ábrázolása kiábrándító, fél nap munkával én több és hitelesebb díszletet tudtam volna rittyenteni. Ruhák detto (láttam egy cipzáros kabátot), kék haj (miért.. és főleg:hogyan?!), fiús frizura egy cselédlánynál, az inspector elszívott egy cigit (nem pipát, cigit!) és még sorolhatnám. Fércmunka. Eddig.
Fae történelemből eddig nem sokat láttunk, bár hallottam Titania (summer queen) nevét..gondolom majd lesz Mab is valahol? Summa: eddig nem túl meggyőző, talán 5.5/10. A dialógusok sokszor kifejezetten fájdalmasak, remélhetőleg helyrerakják ezeket is.

Fragmented - 2019. 09. 01. 23:30

Csak én érzem úgy, hogy Orlando Bloom játéka rohadt szörnyű? Sokszor úgy érzem mikor ő a jelenet központja, mintha színházban lennék, nem érzem, hogy illene a sorozatba az amit csinál. Mintha túltolná a dolgokat vagy én nem is tudom mi volt vele a bajom.
A sorozat atmoszférája kifogástalan volt, nagyon bejön a világ meg minden, de ez a story elég húgy meleg volt, egyetlen résznél sem éreztem, hogy történne bármi egetrengető. Kíváncsi vagyok mit tudnak kihozni még belőle..

Morgane - 2019. 09. 02. 18:07

Nekem inkább egy másik J. Depp film jutott az eszembe róla:A pokolból.
Egyenlőre engem is a kitalált univerzum tart a képernyő előtt, nem a történet.

irgum76 - 2019. 09. 03. 14:40

Biohazard:

ha érdekelnek a válaszok keress rá “Steampunk” kifejezésre

igaz ez nem 100% Steampunk legyen a neve Steamgothpunk

mikkamakka - 2019. 09. 03. 14:50

Hallak65 tény hogy katyvasz de a könyvtárra speciel adtak magyarázatot: egy időre visszafoglalták azt a területet akkor találták meg és pakolták fel az egészet hajókra

a színészekkel, díszletekkel viszont nem volt gondom

Kpeter - 2019. 09. 05. 09:39

Úgy látom Orlando Bloom fikázása még nem ment ki a divatból. Szerintem az ég világon semmi baj nem volt a játékával.

mSO - 2019. 09. 06. 02:33

A Brighthoz hasonlítani elég fura, mert ott a Shadowrun kiherélése adta az alapot, itt viszont szépen kidolgozták (persze nem feltétlenül eredeti, de jól pakolták meg a zsákjukat a különféle alapanyagokból). A díszlet, hangulat nagyszerűen működik, különösen a harmadik – visszaemlékezős – részben. Orlando Bloomot először fel sem ismertem, jól játszott, nem hasonlít sem a kalózos, sem a csodatünde szerepére. Cara Delevigne is jól játszik, bár tény, hogy a szövegekre tényleg ráfért volna néhol egy-két szerkesztői kéz. De összességében nagyszerű sorozatélmény.

winnie - 2019. 09. 06. 05:46

mso: azért, mert van benne ork? írtam, hogy ilyen logika alapján a dragonlance-nek a lord of the rings kiherélése adta az alapot, ennek meg a random viktoriánus fantasy-é. csak azért, mert valaki valami emlékeztet valamire, még nem jelent semmit, aki akar, az bármit ráhúzhat bármire, a saját világok esetében a saját ötletek mellett törvényszerű, hogy fel fogsz fedezni máshol is látottakat. aki akar, és valamiért olyanja van, az mindet elintézhet egy kézlegyintéssel.

de a hasonlításoknak pont az a lényege, hogy mindenféle érzelem vagy értékítélet nélkül történik és informál. és a bright egy saját világgal rendelkező fantasy volt (miközben olyan, hogy shadowrun nem is létezik a streaming világban, szóval eleve az a fura, hogy bárkinek fura egy egyértelmű párhuzam, csak azért, mert valami nem létezővel kötné össze inkább.)

nagydee - 2019. 09. 06. 23:39

2 nap alatt daráltam le, 4 rész egyik éjszaka (kényszerítve magam, hogy aludjak is, mert egyébként néztem volna tovább), 4 rész következő éjszaka, aztán akut alváshiány a következő napon.
Van valami nem túl gyors, határozott, ellenállhatatlan sodrása a történetnek, engem el is ragadott teljesen.
.
SPOILER(-szerű)
.
Az apát azt viszonylag hamar megfejtettem, de a fő-gonosz az nem esett le, pedig így utólag elég egyértelmű. Valószínűleg úgy jártam, mint a boszi, csak azt nem láttam, ami az orrom előtt volt.
Az új fő-gonosz meg egészen kaotikus második évadot sejtet. De hogy marad a képben az ifjú pár? Nem kéne elveszíteni őket.

Geza Kovacs - 2019. 09. 07. 00:45

18,5 percet bírtam. Ez a Harry Potterbe oltott 19. századi kamuangliás Bright korcs nem megy le a torkomon, pedig impozáns a színészi gárda, ezért is kezdtem el nézni. Rettenetes gagyi szörnyűség.

citrom - 2019. 09. 07. 02:02

Hasonloan jartam, mint nagydee, veletlenul ledaraltam :D

Nehol valoban idegesitoen lassu, de a hangulat viszi tovabb.

Nem ertem a Bloom fikazast, jol hozza a vakok kozt a felszemu inspectort.

Imogenek szalat is kiemelnem- barmennyire is mellekszal es sablonos romeojulia, bàjoska.
– csak szegeny Tamzin Merchantrol ne jutna mindig eszembe, hogy mennyivel jobb Daenerist jatszott volna, mint Emilia Clarke ( TM volt az eredeti castban Dany) :D :D

piszkosfred - 2019. 09. 07. 15:29

Adok ra egy 9/10-et, szerintem nagyon jo a hangulata, igenyesen van megcsinalva, a szineszek is rendben vannak. Igazabol ebben a vilagban barmit neznek, bejon nagyon!

tomex - 2019. 09. 08. 10:08

Gyorsan sikerült elkaszálnom. A második részre még esélyt akartam neki adni, de a felénél leállítottam. Nagyon nagyon vártam pedig!

kpeter - 2019. 09. 08. 20:01

tomex, az első két rész volt a leggyengébb szerintem. Igazából a 3. résztől kezdtem megkedvelni.

ravengirl - 2019. 09. 10. 15:05

piszkosfred+1
Kb. ugyanezek álltak össze a fejemben, csak előtte Te leírtad. Nagyon vártam már és én nem csalódtam.
Tényleg emlékeztet a Hasfelmetsző Jack-sztorira (From Hell), de ez nem zavar :)

zolij - 2019. 09. 10. 22:08

Mostanra sikerült befejezni az évadot. Az eleje kicsit vontatott volt, de aztán beindultak a dolgok. A 3-4. rész környékétől már daráltam, kivéve az utolsó részt, mert annak az elején (hajnali fél 4-kor) elzavartam magam aludni “holnap munka” felkiáltással.

A 6. rész környékén már elkezdtem sejteni ki állhat a Darkashers mögött, de a konkrét miértre így sem sikerült rájönnöm, amíg fel nem fedték, szimplán a bosszúra tippeltem.

polovcev - 2019. 09. 12. 00:46

A 4. részig tartott mire rájöttem mi a problémám a sorozattal. Előszőr Vignette szemöldöke miatt idegenkedtem, aztán az bosszantott, hogy gyakorlatilag nem volt olyan szála a történetnek amit ne láttam volna korábban tucatszám.

Ugyanakkor a legnagyobb bűne -szerintem-, hogy iszonyatosan régimódi. Szerencsétlen fae csajnak nem volt egyetlen döntése, húzása, cselekedete sem, ami nem azzal végződött, hogy valakinek meg kelljen őt mentenie. Folyamatosan csak sodródik a cselekménnyel, a döntései meggondolatlanok és következetlenek.

Persze még csak a sorozat felénél járok.

winnie - 2019. 09. 12. 05:09

polovcev: ha döntéseket hoz, akkor nem sodródik. sőt, az hogy bajba kerül, az pont azt jelzi, hogy ő alakítja a sorsát. ő döntött arról, hogy szabadítási akciót indít, ő döntött arról, hogy lelép és felkeresi a volt szerelmét, ez így elég aktív.

polovcev - 2019. 09. 12. 17:13

Szerintem inkább csak reaktív amit tesz.
Nézd a 4. részt. Otthagyta a szolgálatot az erőszak kísérlet miatt-ez rendben is van-, majd azonnal hajlandó lett volna prostinak állni. A barátnője 3 perc alatt lebeszélte erről és “beajánlotta” a fae maffiának. Az első akciója a zászló lopással kudarc volt, és csak Philo segítségével jutott ki. Majd meglátták őket együtt, emiatt a felügyelőnek be kellett áldoznia a besúgóját, hogy életben tartsa.
Majd amikor ki kellett volna iktatni az árulót, bucira verték és csak azért maradt életben, mert a Philo megint jókor volt jó helyen.

A karakter ösztönösen cselekszik-ami nem lenne probléma-ha nem végződne ennyi tette kudarccal. És ez írói következetlenség, hiszen olyasvalaki, aki évek óta fae-ket menekített ki egy megszállott országból nem lehetne ennyire suta különben már rég halott lenne.

Milka 78 - 2019. 09. 13. 21:23

3 rész után én maradok, tetszik a világ és annak hangulata, ráadásul ahogy olvasom pont az elsó 3 rész a leggyengébb így ha eddig is tetszett ezután csak jobb lehet.

mSO - 2019. 09. 14. 21:45

winnie:

“mso: azért, mert van benne ork?”

Nem. Azért, mert egyszer csak felébredt a mágia, és a modern emberi társadalomba beilleszkedve, rasszizmussal körüllengve szerepelnek elfek, orkok, törpök, sárkányok (és más lények) meg mindennapos a varázslás. A kritikák többsége egyből a Shadowrunhoz hasonlította.

“ilyen logika alapján a dragonlance-nek a lord of the rings kiherélése adta az alapot”

Tekintve, hogy a LotR fektette le a fantasy műfaj alapjait, szinte minden szerző abból merített utána. Jó néhányaknak sikerült teljesen újszerűen értelmezni, mások csak másoltak. A Brightban nem igazán éreztem semmi forradalmian eredeti ötletet, ami a Shadowrunon túlmutatna.

Ami a Carnival Row-t illeti, itt a lények kidolgozása, háttere, a cselekmény mind tükröz valami újszerűt, még ha az alapok már ismerősek is valahonnan. A zene pedig csodálatos aláfestést kínál mindehhez. Kíváncsian várom a folytatást.

Stevie - 2019. 09. 20. 14:36

Csak a Pilot epizódot láttam,de szerintem hiányzik belőle az újszerűség.Azért még nézem tovább,hátha valamit meglátok benne.
Egyébként ezekről a szárnyas és szarvas lényekről folyton a Saga című képregény jut eszembe.

Sunabubus - 2019. 09. 21. 18:49

Engem berántott a világa. Persze vannak hibái, pl. a lecsiptetős rajztábla a rajzolos faenel, erre még hajnali fél negykor is önkéntelenül felszaladt a szemoldokom, de még így is osszessegeben tetszett.

SPOILER

Pietyt játszó, korabban ugye Ellaria a GoTbol nekem kezdettől gyanús volt, csak nem tudtam hogy hozzák össze a szálat. Amúgy szerintem sokkal jobb lett volna, ha Orlando sima ember, es nem a saját sztoriját kell kibogoznia, hanem valahogy máshogy oldják meg.

Sunabubus - 2019. 09. 21. 18:54

Ez még lemaradt a végéről: igy kissé túl klises az egesz, kicsit 12 egytucatos. De mint mondtam engem steampunkkal nem kell sokat gyozkodni. Fantasy steampunk meg aztan meg annyit se… :)

Marcipáncica - 2019. 09. 24. 18:45

Stílus, képi világ, zene, jó szereplők. Nekem irtóra bejött. Hihetetlenül örültem ennek a sorozatnak, minden apróbb hibájával együtt is egy igényesen összerakott kis gyöngyszemnek tartom. Csak a képi világ és hangulat miatt is néztem volna még tovább bármeddig.

Zoli - 2019. 09. 25. 21:42

Nagyszerű rendezés, képi világ, történet. Kissé nehezen indul be, de jó lesz a végére nagyon. Sima 10/8.

warez - 2019. 09. 27. 08:14

Nekem személy szerint eléggé megnyerő sorozat lett. Az első pár rész valóban még döcögősre sikeredett, de ahogy elkezdték kibontani a sztorit, elkezdtem megérteni kb miről szól az egész, majd a csavarokkal teljessé vált. Tényleg az utolsó 3-4 rész nagyon várós kategóriába esett, és tekintve, hogy a The Boys-al karöltve néztem, igazán kellemes véleményem lett az Amazon-os sorozatokról.A sorozat legnagyobb gyengesége a Vignette és Philo közötti kémia. Értem, hogy a tündéreken valószínűleg kevésbé látszik az öregedés, de inkább hajazott volna a kapcsolatuk egy apa-lánya viszonyra, mint szeretőkére. A sorozatot nekem színészileg inkább a mellékszereplők húzták, de azonosulni tudtam Philo-val. Nálam 8/10

Biohazard - 2019. 09. 27. 21:49

Carival Rav és ‘újszerű’ egy mondatban?! :O
Eddig húztam az évadot, most sikerült nagy nehezen befejezni. Semmi, de semmi újszerű nincs ebben a sorozatban. 0, zéró, még a gondolat sem új ami köré felmaszatolták az egészet. Összeloptak mindent, amit érdekesnek találtak, berakták az NDK turmixba és kijött ez a fura, darabos, pépes izé amit 18+ cici-villantással próbálnak letolni.
Remek tündér legendák és mitológia? Eeeeeee, semmit nem vettek át az amúgy igen gazdag ‘fae’ irodalomból. Egyszer elhangzik Titania neve… és ennyi. Ilyen ötlet szegény lopást rég láttam. Kéken világít egy fél pixie szárnya, ha orgazmusa van? ENNYI?!
Modern ipari forradalomba oltott társadalmi dráma? Eeeeee, lépten nyomon megbukik a wannabe-anglia. Még egy létező, jól dokumentált IRL korszakot és/vagy helyet sem sikerült hitelesen átemelni. Egyik pillanatban mintha a klasszikus rémtörténetek korszakában játszódna a story (Jack the Ripper, Dorian Grey és a többiek), aztán előkerülnek totálisan oda nem illő tárgyak, ruhák, fegyverek.
Felnőtt tartalom, tündérekkel? EE…eeh. Párszor láthat a nagyérdemű csöcsöket, párszor turkálnak belekben…ennyi. Hogy miért?? Mert csak!!
A párbeszédek ‘minőségén’ sokszor felnevettem. Autizmus határán mozog a legtöbb. A leg oda nem illőbb pillanatokban tartanak önismereti dráma-napot a szereplők, belebámulnak a nemlétező messzeségbe és akkora clicheket mondanak a levegőbe, hogy csak furán vigyorog az ember.
Pár hsz-el feljebb 6/10-re saccoltam, de nagyon-nagyon fölélőttem. 4/10-nél többet semmilyen szempont szerint nem szabadna adni neki. Nincs egyetlen, önálló gondolat mögötte, férc az egész. Az utolsó rész annyira anti-clmiax, hogy egyszerűen fájt. Talán a ‘férc’ túl szép erre a sorozatra. A ‘gány’ lehet a helyes kifejezés.

winnie - 2019. 09. 27. 22:07

“Carival Rav és ‘újszerű’ egy mondatban?! :O”

Most is tanultál valamit, ezért is írok le ilyesmiket. De nem hiszem, hogy elment volna melletted az infó, hogy a sorozat nem a mi világunkban játszódik, hanem egy másikban. Egy újban. Egy olyanban, amit nem nagyon látunk a tévében. Ez nem minőségi jelző, hanem tény, ki lehet mellette állni nyugodtan, attól nem fog sérülni a vélemény előjele. Vannak más újszerű világok is a tévés fantasykben (nem a game of thrones-ra gondolok meg más tipikusabb, középkorra hajazó cuccokra), de ez az egyik legkevésbé tipikusabb (ez már simán ránézésre látszott, a promóanyagokból kiderült), és a legkomplexebb (erre persze már csak a közben, és persze a cuccok révén derült fény.)

Egy világ definíció alapján persze már akkor is újszerű, ha az ember minden jelentben várja, hogy milyen sajátosságokra derül fény, és rakosgatja össze, hogy mi hogy merre mennyi. (az ördög ilyen téren mindig a részletekben lakozik, nem a felszínen. ahogy volt róla szó, sok fantasynek ugyanaz a lényege, pár ecsetvonás különbözteti meg őket, de mikroszkopikus méretre nagyítunk, akkor rengeteg sajátos ízt lehet felfedezni. egy író ott tud pluszt hozni (kezdve a ruhák részleteivel a nyelven át egészen szokásokig, mindenféle apró ötletekkel), és azokra a pluszokra tud építkezni. és ha jól csinálja, akkor épít valami “jó nagyot”.)

Ötletek kapcsán viszont előbb azt írod, hogy keveset vettek át, majd ötletszegénységet, utána meg lopást emlegetsz, így nem sok mozgástér marad – loptak, de nem eleget? Az egyik a három közül nem kéne bele. Más kérdés, hogy ezt a lopás dolgot szerintem érdemes elfelejteni, annyira abszurd ilyen téren emlegetni (főleg, hogy csak az teszi, aki negatív akar lenni, mert ha pozitív, akkor ugyanerre a jelensége más szavakat használ) (OFF: mondjuk eleve szerintem komolytalan azt hinni, hogy egy író lopni akar, amikor még egy átlagembernek is ezer ötlete van – egyszerűen csak kiválaszt sok ötlet közül egy legjobbat). plusz ugye nincsenek monopóliumok, ami valakinek eszébe jut, az másnak is eszébe juthat, amit valaki megír, azt nem stippistoppolja le, és úgyis minden a befogadó személyétől függ, hiszen valaki, aki számára minden új (mondjuk nem ismeri a témát) eredetinek fog hatni, másnak meg visszaöklendezésnek.

de most már meg kéne nézem nekem is, mert kíváncsi vagyok rá.

Biohazard - 2019. 09. 29. 21:18

winne:
Szerintem, pontosan tudod hogy mit akartam mondani amikor kifogásoltam hogy emberek ‘részletgazdag’, ‘kidolgozott világ’ és ‘újszerű’ jelzőket aggatnak rá, mint a sorozatot legjobban és pozitívan leíró jelzők. Kelta-skandináv-görög-szláv (így hirtelen) mondakörök léteznek, amikben a tündérek jelen vannak..innen lehetett (kellett?) volna meríteni. Nem tették. Helyette vannak fél pixie (vagymi) meg fél kentaur..izék, 0 háttérrel, vagy mitosszal hogy mégis kik ők és honnan jöttek meg miért. Van egy ‘új’ világ, ami csak nevében az, mert ugye Prága, valójában wannabe-London.. pont annyi ‘új’ van jelen ilyen szempontból. A kosztümök sem újak, hiszen megbeszéltük, hogy anglia-reneszánsz koppintás(mondhatni, lopás?). Hogy a chuthulu-szerű csápos fejű izé miért és milyen módon kerül képbe, inkább a ‘humoros’, mintsem ‘újszerű’, vagy ‘ötletes’. Ilyen erővel robotot is idézhettek volna..jah, egy gólemnek aktuálisan lett volna értelme! Ejjj :(
Már csak azt nem értem, miért védesz egy megalapozatlan álláspontot, ha nem is láttad? Tényleg arról vitázunk, hogy az ‘új-újszerű’ definíciója mi is pontosan? De akkor leírom egyértelműen.. világ úszerűsége(kreativitás):5%(legyen 10) 70% koppintás (világ és tündér szempontból) 20% mutatunk valami merészet, de felsülünk vele. A 70-20% ingadozik, a kreativitás nem megy 10% fölé. Mondom mindezt úgy, hogy szeretem az angol reneszánsz-misztikus vonalat, sokat olvasok tündéresdit (ebből fakadhat a hamis elvárásom). Ha megnézted, nagyon szivesen megvitatom veled az élményt, vajon akkor is ilyen harcias leszel? Peace out.

Enzo - 2019. 10. 11. 00:51

1×01 (pótlás múlt előtti vasárnapról)

Tetszett a kezdés, hozta a sorozat azt, amit vártam tőle. A mitológiában kicsit sok az új név, de ugyanakkor mégsem érződik töménynek, és hagy elég titokzatosságot (pl. hogy kicsoda-micsoda a Paktum). Erős társadalomkritika érezhető a sztoriban (a “migrant ships” újságcímen azért akaratlanul is felröhögtem), az eyecandy-faktor pedig amennyire kell az egészbe, annyira nem érződik öncélúnak. Cara Delevingne szerintem remekül játszik, Orlando Bloom valahogy még nem az igazi, a mellékszereplők közül egyelőre az arisztokrata csajt emelném ki – vicces volt nézni az arckifejezését, amikor kiderült, hogy a szomszédba beköltözött úr egy kenta úr annyira a szóviccre fókuszáltam, hogy csak elcsesztem, szóval nem kentaur, hanem faun, na. Tanulni kell még a fajneveket.
Még 2 dolog: jók a klasszik fantasy családnevek: Breakspear, Stonemoss, Spurnrose, Longerbane ; és az 1.rész végén naná, hogy belengetésnek mutatni kell a nagy monsztát :)

1×02 (pótlás múlt keddről)

1. Fel se tűnt, hogy az első részben nem volt főcím. Szép egyébként, de ma már nehéz olyan sorozatot találni, aminél ez nem mondható el.
2. Két darabban néztem meg a részt, mindkét nézés során kajáltam, úgyhogy nagyon tudtam örülni az elsőnél a kibelezett tündér, másodiknál meg a macibélből jóslás premier plánban való mutatásának… :D
3. A kis koboldok de aranyosak :DD
4. Hát Vignette melója a Spurnrose-háznál nem tartott sokáig.
5. Fel se tűnt, hogy Prágában forgatták a sorozatot, pedig éltem ott, de ezentúl majd jobban figyelem. Nekem abszolút régi London vibe-ja van az egész Burgue Birodalomnak.
6. Ajhe, Lady Piety rabolta el a saját fiát, Jonah-t :O Az csavar!
7. Ezt a zászlólopást, amivel Vignette-et megbízták, nem is lehetett volna ennél feltűnőbben teljesíteni :D De Philo ennyiből már rájött, hogy a Fekete Holló küldte a csajt?

#hétidézete:
“-You want to work here?
-I could.
-Vignette, listen…
-Why not? Working for my own kind. Making my own money.
-Because you’re a ghastly fuck.
-I’m magnificent, you cow.” :DD /Vignette meg a tündér prosti csaj/

ayren - 2019. 10. 12. 18:45

Ez nekem bejött, erős hangulatú és képi világú sorozat. Csatlakozom azokhoz a véleményekhez, hogy az eleje döcögős, de azután, ahogy kezd kibontakozni a háttérvilág és árnyaltabbak lesznek a szereplők, megértjük a mozgatórugóikat, beszippant a történet, és nem ereszt. Részemről várós a folytatás.

Enzo - 2019. 11. 07. 15:50

1×03 (pótlás)

Valahol várható volt, hogy lesz egy flashback-es rész a 7 évvel korábbi dolgokról. A legjobb lenne ezután visszanézni korábbi részbeli jeleneteket, az új ismeretek fényében.
Vignette és Philo első találkozója nem mondható éppen romantikusnak, de aztán szépen összemelegedtek, visszatért az eyecandy-faktor a részbe ;) Megtudtuk, hogy Philo félig tündér (hoppá), illetve, hogy kvázi Tourmaline mondta neki, hogy hagyja el Vignette-et (és így is tett, megüzentette a királynővel, hogy meghalt).
A Paktumról is ideje volt, hogy kapjunk valamit (jé, van paktumos tündér is!), de ez leginkább további kérdések formájában jött: például miért oltja be magát valaki, hogy vérfarkas legyen? (Ez a farkasátok érdekes téma.) Az meg tök egyértelmű volt, hogy Philo parancsnokát megharapták, nem nagy titok.

Még 2 dolog:
– A tündér kisbabák mennyire….tündéri aranyosak :3
– Feltűnt, hogy a tündéreknek van külön szavuk a szárnnyal nem rendelkezőkre, pontosabban szerintem csak a sima emberekre egy pejoratív kifejezés: faan-troigh (“lépkedő”-nek lett fordítva).

#hétidézetei:
“-I’m a broken thing.
-Not to me. I accepted you. All of you. Can this world say the same?” (ez mennyire erőteljes és szép jelenet volt már a végén!)

“-Bligh, is there any sort of animal you wouldn’t fuck?
-Sure, Crabbe. Your mum.” :DD (buuurn)

“I look forward to the change. I’ll be shitting bones and leather for a week.” :D /Darius/

1×04 (pótlás múlt keddről)

Nem szarakodtak sokáig a misztikus szörny rendes megmutatásával és az első konfrontálódással, Philo már rögtön össze is találkozott vele az elején. Elég creepy dolog ez az ébenáser (dark asher), hogy így mindenféle egyéb halott dolgok testrészeiből áll össze (lásd epizódcím). A nagy kérdés, hogy mivel minden dark ashernek van egy mestere, ezé ki lehet? Ja meg a béljósló nénis (jé, ez ugyanaz, aki múltkor a maciból is jósolt) jelenet volt a legjobb, mikor Philo realizálta, hogy a “magja” kell a kis próba-teremtmény életre keltéséhez :D

Jonah Breakspear elrablós szálán is sokat haladtunk, érdekes volt – egyfelől Longerbane lányának (és a családi belső feszkónak) a behozása, másfelől Lady Piety ügyeskedése, hogy egy füst alatt Longerbane-t is kiiktatta (lehet, hogy tényleg csak a férjének akar kedvezni?) és a fia hollétét is így “””megszerezte”””. Jonah viszont rájött a cipőből, hogy az anyja rabolta el, az a jelenet is nagyon tetszett. Lesz itt még bonyodalom…

Darabkák:
– Hehe, a tülkös (Agreus) eléggé szépen átlátta Imogen ötletét, hogy miért is hívta át teázni őt a lány :) De ami meglepett, hogy utána Imogen meglepően őszintén bevallotta a pénzügyi gondokat Agreusnak :O
– Philo előtt átment egy fekete macska, figyeltétek? Nem hiszem, hogy ez fontos lesz, de hátha.
– Philonak nincsenek gondjai a prioritásaival: fel kell dobnia Hamlynt, a Fekete Holló-s besúgóját Vignette új feladata miatt (köszi Tourmaline az összekötésért!), és habozás nélkül feladta a fickót.
– Vignette jól kezdte Hamyln becserkészését a szexuális érdeklődésre való utalással, de aztán ennél egyszerűbben is csinálhatta volna magát a gyilkosságot. Így Philonak kellett pont jókor jönnie a végén, és megmentenie őt, eh, klisés.

Enzo - 2020. 01. 10. 00:52

1×05 (pótlás)

– Fura egy részkezdés volt, eltelt 20 perc és Vignette még sehol.
– A bábelőadás még mindig cuki, úgyhogy kár, hogy elvitték a koboldokat :( de vajon miért fontos ez a szál?
– Jaj de kínos, hogy Agreust szolgának nézi mindenki :D de legalább egy vendég van Spurnrose-éknál, aki viszonylag jófej vele…
– Nem hittem volna, hogy Sophie Longerbane is rasszista, jól átvertek mindenkit, hogy majd biztos homlokegyenest más lesz, mint az apja.
– Na, megtudtuk, hogy az árvaház igazgató meleg volt. Ez a faszi, aki a szeretője, nemtom kicsoda, de már közben őt is leölte a szörny.
– Aislingnek szép hangja van és fene gondolta, hogy ilyen fontos szerepe lesz.

1×06 (pótlás)

Na, szépen összeértek a szálak, ahogy megtudtuk a részleteket a koboldos fickótól: tehát Aisling volt Philo anyja, és Spurnrose-éknál szállt meg a köröndön, amíg megszülte Philo-t. Az apa ismeretlen, Morange meg elvégezte a szárnyatlanítást. Sejtettem, hogy nem lesz jó ötlet Mrs.Fyfe-nak elmondani a titkot…és lőn, Dorsey kiszedte belőle, és most azt hiszik, Philo követte el a gyilkosságokat… (Ha elkapják, legalább csatlakozhat Vignette-hez a börtönben. :D)

Darabkák:
– Oké, Sophie mégse rasszista, jólvanakkor. :D
– Mit keresnek a tirnanoci könyvtár cuccai a kiállításon?? Nem csoda, hogy Vignette így kiakadt…
– Óóó, eddig fel se ismertem, hogy ez a fickó, akit Philo látogat, az a vérfarkas-parancsnok a múltkori flashbackből…

#hétidézetei:
“-She had sex with him in the carriage on the way here.
– How do you know that?
– We Puck have keen senses. I’m surprised they made it inside. That girl is so tightly wound, it’s a miracle the fool didn’t get stuck.” :DDD /Agreus/

Enzo - 2020. 01. 24. 17:52

1×07 (pótlás)

Nem igazán érzem, hogy évadzáró előtt vagyunk, de legalább elkezdtek kiderülni dolgok és összeérni bizonyos szálak: pl. a koboldos bácsi Jonah tanárával (Symes) találkozik a pályaudvaron és beáll a helyére; vagy hogy Philo rájön, hogy az apja is lehet a gyilkos, a nézőknek meg mutatják, hogy sanszosan Breakspear az apja (hoppá).
A kapcsolatok is minden értelemben fűtöttek voltak a részben: Vignette és Philo érzelemdús beszélgetésétől kezdve Jonah és Sophie hintóban lezavart gyors kufircán át Agreus és Imogen szexjelenetéig (Tamzin Merchant kiválóan játszik továbbra is), utóbbi már azért érett egy ideje.

Darabkák:
– Philo igazán becsületes, megmenekülhetett volna, de ehelyett inkább őszintén bevallotta, hogy tényleg Aisling az anyja. Taps.
– Na Berwick-ben maradt némi emberség, legalább figyelmezteti Philo-t, hogy jönnek érte…
– Előzőleg elírtam a pofaszakállas k*csög nevét: nem Dorsey, hanem Dombey :D

1×08 (pótlás tegnapról)

Hű de sokminden volt ebben az évadzáróban. Ezt a tülkös szektás szálat eddig eléggé elkülönítetten vezették a többitől – most behozták a Breakspear elleni merényletkísérlet erejéig, de azért még egyrészt van benne potenciál, hogy folytatódjon, másrészt komoly következményeket is okozott: a soron egyfajta koncentrációs táborba terelték össze az összes kreatúrát, ami egy izgalmas helyszínt ad a második évadra.
Apropó helyszínek: gyanús volt, hogy a két főszereplő akarna lelécelni máshova, nem is jött össze a zárlat miatt, de talán az időben elhajózó Agreus-Imogen pároson keresztül (erről a szálról nehéz bármit írni, láttam jönni, hogy Ezra megtudja és nem fog örülni) megismerhetünk valami új helyszínt. Kell is, mert a tirnanoci flashbacken kívül nem jártunk máshol, és igazából az elején bevezetett Paktum-os történelemórát azzal a lendülettel le is zárták, hogy a helyi ügyekre koncentráljanak, remélhetőleg ez változni fog (én személy szerint el is feledkeztem róla, de abszolút felróható negatívumként).

A Nagy Leleplezés nekem nagyrészt tetszett: tényleg ott volt a megoldás az orrunk előtt, és ahogy felfedték a két párhuzamos jelenetben (Lady Piety Breakspear-nél, illetve a béljóslós néni utolsó szavai), az remekre sikerült. Egyedül az lett talán kissé túlzóan “könnyű” megoldás, hogy a néni még élt “megrekedve valahol” és el tudott mondani minden fontosat…nemtom pontosan mit vett be, amitől nem vitte el a szörnyeteg a máját. A kis leleplezésen (Jonah apja valójában Longerbane, így Sophie-val tesók) még nagyobbat néztem, Sophie-t mondjuk saját bevallása szerint nem nagyon érdekli a vérfertőzés (lol :D), úgyhogy össze is fognak a közös fenyegetés ellen. De hogy még a zsarolólevelet is a csaj írta Aisling nevében, az már tényleg elég durva.
(Kicsit belterjes a sorozat, nem? :D Longerbane-ék lánya Sophie, aki apja és Piety titkolt fiával kever, Breakspear titkolt gyereke meg Philo…)

A dark asher ritka creepy egy lény, annyi szent (lazán visszarakja a levágott fejét :D), meg a helyszín se semmi, ahol a darabjait preparálta Piety. Viszont maga a végső harc azon kívül, hogy a nő irányította a lény mozdulatait, nem volt egy nagy durranás, sokáig se tartott és Vignette előre látható módon oldotta fel a szituációt.

Összességében bejött a sorozat mitológiája, tetszettek a szálak, az eyecandy faktor és néhány remek színészi játék (Delevingne, Merchant) már csak a hab volt a tortán, kifejezetten zavaró körülményt meg nem tudnék mondani, úgyhogy mindenképp maradok a második évadra.

#hétidézete:
“Stay dead. You’ll live longer.” :DD /Breakspear/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz