login |

Pilot-mustra: The Dark Crystal: The Age of Resistance – 1×01

2019. 08. 30. 19:05 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Úristen! Le a kalappal.

Ma két piszok ambiciózus, világépítős fantasy sorozat indult el, mindkettő teljes évados premierrel, szóval ember legyen a talpán, aki mindkettővel belátható időn belül végezni akar. Arról nem is beszélve, hogy szerintem a Netflix-es (magyar szinkron és felirat, naná!) The Dark Crystal-sorozat nem olyan, amit ész nélkül le kéne tudni, sokkal inkább illene hozzá egy komótosabb, bámészkodósabb nézés. Ami persze lehet akár napi is, de ezt a műfajt én szeretem hagyni lélegezni.

THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE – 1×01 – ??/10

És nem, nem a fantasy-ről van szó, mint műfajról, hanem a bábanimációról, aminek készítői (és a bábosok) aprólékos munkájával hoztak létre valami gyönyörűt (és olykor creepy-t, nézőpont kérdése), és valahogy furcsa lenne az egészet egy szuszra letüdőzni. Azért persze remélem, lesznek gyors nézők.

A sorozat az 1982-es, a Jim Henson’s Creature Shop által készített lényekkel forgatott Dark Crystal című film (itthon: A sötét kristály) előzménye, de természetesen nem kell hozzá a film ismerete (aki viszont ismeri a filmet, az nem 100%-os, hanem jóval gazdagabb élményt kap a sok ismerős dolognak köszönhetően) – én nem láttam az előzményt, ezért jól jön az elején a narrált gyorstalpalás, de nagyon sok minden idővel, a világ felépítése közben derül ki.

Egy másik korszakban, egy másik világon, Thra bolygóján járunk, mely három Nap körül kering, ahol minden élet forrása egy hatalmas kristály. Egy bizonyos Aughra védelmezi ezt a kristályt, és szívéhez legközelebb a koboldok faja állt (A koboldokat hét klán alkotja, köztük művelt hegyi, a harcos erdei és nemes lelkű mélységi koboldok.) Ezt az évezredes egyensúlyt borítják fel jövevény lények, a skeksis-ek, akik Aughra-t lenyűgözték a világegyetem csodáiról szóló meséikkel, ő pedig a figyelmét egy neki épített planetáriumnak és a csillagok tanulmányozásának kezdte el szentelni, miközben a keselyűszerű új lényekre bízza a kristály őrzését, akik a bolygó urainak nevezik ki magukat. És magukat a kristály segítségével tartják életben, melynek hatását kvázi megfordítják, életerőt szívnak el belőle.

A sztori pár kobolddal ismertet meg minket (több szálon indulunk el, szóval több klánt kapunk), és az indítja be az eseményeket, hogy egyikük rájön az igazságra, amit a skeksis-ek természetesen nem kötnek Thra lakói orrára, és innen elkezdődik (gondolom) a klasszikus fantasy-s küldetések és mellékküldetések sorozata – már persze leegyszerűsítve a dolgokat.

Akárcsak a Carnival Row esetében (ravasz vagyok, mert arról csak este jön a kritika, de ott is leírom ezt), itt is kőkemény feladatot kaptak a készítők, hiszen az új nézőknek egy számukra semmire sem hasonlító univerzumot kellett felvezetniük. És akárcsak a Carnival Row-nál, ez természetesen mindenre értendő, a gazdag történelemre, a változatos földrajzra, kasztrendszerre. És a készítők nem lazázták el a dolgokat, pazar módon alkották meg a világot (imádtam a lehet, hogy random, de apró részleteket). Ez még akkor is igaz, ha térképes segítség nélkül teljesen esélytelen lettem volna olykor – annyira azért nem rágnak szájba mindent.

Essünk túl a kötelezőn: valami eszméletlenül jól néz ki a világ, engem egész egyszerűen lenyűgözött a látvány. A karakterekkel kissé nehezebb dolgom volt, de ez ugye kit érdekel, mert rohadt szubjektív, mint ahogy az is, hogy ki mennyire tudja magát átadni a történetmesélésnek és karakterizálásnak, ha “fabábukat” lát maga előtt. (Összességében egyébként a legtöbb lény, főleg a mellékesek, nagyon bejött, bár némelyik kiemelt koboldot inkább creepy-nek éreztem, és nem volt egyszerű egy hullámhosszra kerülnöm velük. Ez a gonoszoknál nem volt gond, ők jó, ha ijesztőek.)

Ami még ennél is pazarabb, az a rendezés. Basszus, amit Louis Leterrier leművel, az helyenként valami fenomenális. Nem tudom, hol segítettek rá, de már eleve az egésznek a víziója, a kameramozgás kitalálása, a snittek elképzelése engem a végletekig lenyűgözött, annyira kreatív megoldásai vannak. (Speciel tőle nagy kedvencem a Now Yoe See Me (vicceltek, bűvészek és heist?!!), de de azért mégiscsak ott van a munkái között a Clash of the Titans, a Transporter 2 és a The Incredible Hulk is.) De egyébként a külsőségeket a díszletektől kezdve csak felsőfokú jelzőkkel tudom illetni. És tudjátok, hogy mi az egyetlen hiba ennek kapcsán a sorozatban? Az, hogy tudja magáról mindezt, és már az első részben mintha túl magasztosan prezentálná magát. Nem nagy ügy, de ez volt az érzésem.)

Oké, jár a taps a technikai jellemzőknek, de azt falra lehet kenni, ha nem lenne semmi mellette. Akkor mi a helyzet a többivel? A történettel és a karakterekkel? Na ez az, ami egy-két rész után még nem nagyon fog átjönni, még bármi lehet a kezdetben klasszikus fantasy elemekből és figurákból. Ahogy olvastam és várható, a sorozat elmélyül idővel és bőven drámai is lesz, ami miatt sajnálom, hogy az a 7+-os Netflix-es korhatár nem feltétlenül fogja megállni a helyét, pedig a gyerekeknek érdekes lenne megmutatni.

Főleg az eyecandy miatt mindenképp bejött a kezdés, de csak ennyi alapján kissé felületes lenne értékelnem a pilotot, nem? Szóval még várnék pár epizódot ezzel. Max annyit jegyeznék meg, hogy érzem, nekem eggyel nehezebb lesz neveket társítanom a koboldokhoz, akiket sokkal egyszerűbb lehet hang alapján megkülönböztetni őket (lehet, hogy már csak ezért is érdemes eredetiben nézni? eléggé A+-os a szinkrongárda Jason Isaacs-től Simon Pegg-en és Sigourney Weaver-en át Mark Hamill-ig sokan mások – ez a magyar).

A filmet ismerők és a rajongók minden bizonnyal oda lesznek azért, amit látnak, az egyedüli kérdés az lesz, hogy a kissé túlzottan modern váltás a régi film és az új sorozat között nem fog-e soknak tűnni számukra. Nyilván a technikai tökéletesség sosem szabad, hogy gondot okozzon, de azért mégiscsak éles a kontraszt (itt a 82-es film előzetese), főleg ami a CGI-megoldásokat illeti.

35 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2019. 08. 30. 21:55

első részes vélemény:
Sok mindenről ugyanazt gondolom, mint winnie. Tényleg le a kalappal a munka előtt, amit beletettek, de maga a stílus, főleg a főbb karakterek megjelenése és mozgása sokszor kizökkentett. Valahogy kicsit rontja a hangulatot, amikor a főhős olyan mozgással menekül a gonoszok elől, mint a muppet show vagy a süsü karakterei. De lényegében ez adja az értékét is, mert ez a fajta egyediség teszi emlékezetessé, emiatt fogunk rá emlékezni évek múlva is (feltételezem).

Ami egy rész után nem túl igazságos kritika, ha a sztoriba kötök bele, mivel sem az utózmányt (előzmény ellentéte?) nem láttam, sem még a pilot utáni részeket, de ha nincs a világépítés, akkor a bitang egyszerű történet szálak miatt már lehet ki is szálltam volna. Kap még egy rész esélyt, de sajnos van egy olyan érzésem, hogy a gyermekien egyszerű dialógusok és történetvezetés nem igazán fog tud majd fejlődni, de ne legyen igazam (mondjuk nagyon rossz előjel, hogy egy darab poén vagy humoros momentum nem volt a pilotban, ami annak a mutatója, ha valami túl komolyan veszi magát).

Aztán persze az is lehet, hogy maga az egyediség fog megragadni (van rá esély), és kitartok a végéig. Meglátjuk, jöjjön az e02…

Lutovics - 2019. 08. 30. 22:58

A bábok tényleg gyönyörűek, de nem stop-motion bábanimációról beszélünk, hanem élőben felvett bábjátékról egy kis CGI-jal megspékelve. Itt egy kis betekintés a kulisszák mögé https://www.youtube.com/watch?v=UMRz6Hfjelo
Utálok tudálékoskodni, de szívügyem a dolog.

Jolly - 2019. 08. 31. 00:02

Lutovics jo hogy írod, hogy ez sima báb film, mert nem értettem miert nem bírtam tovább nézni tíz percnél a figurákat. A látvány kitűnő volt pedig, történet is jól hangzik de hiába az edzettségem (nagy kedvencem a Laika stúdió munkássága és Wes Anferson babfilmjei is) ez a nagyon darabos bábmozgás kikeszitett sajnos.

Ronaldo - 2019. 08. 31. 00:12

@Lutovics: na, én is egyből a “stop motion”-ös mondatra csodálkoztam rá. Mert ugye SM-höz képest, azért elég sima az animáció, plusz SM-nel nem igazán lehet leanimálni a szélfújta hajat, meg a lobogó ruhákat :)

Janika - 2019. 08. 31. 09:14

Engem lenyűgözött az első rész,tetszik a világa a látvány a sztori,a bábos megvalósítás számomra fantasztikus,szinkron minőségi hozzá.A Szraner Things miatt lettem előfizetőjük és az ingyenes hónap utan csak maradtam mert szerintem ennyi pénzt bőven megér hogy ilyen minőségi sorozatokat kapunk.

winnie - 2019. 08. 31. 10:10

a bábanimáció kapcsán: ofkoz, hisz jim henson, meg ugye ott a hogy készült videó, meg a netflixre kijött crystal calls is, ami részletes werkfilm – gőzöm sincs, hogy miért stop motionözök folyton:)

Cleda - 2019. 08. 31. 11:59

Én tegnap végignéztem, és hát nem nagyon nyűgözött le. Mármint nem vizuálisan, az teljesen korrekt volt és bejött a stílus, viszont elég rendesen untam. Igazából nem is tudom, miért néztem végig, mert egyszerűen nem tudta lekötni a figyelmem. Az első fele még nem volt annyira unalmas, de aztán már csak így fogtam a fejem, hogy mikor lesz már vége, de gondoltam csak azért is végignézem. Az utolsó rész némileg kárpótolt, mert hajlamos vagyok úgy visszaténi egy sorozathoz,ami úgy annyira nem jött be, mert a cliff felkelti az érdeklődésem és bőven hagytak itt lehetőséget új szezonra. Lehet azzal volt a baj, hogy túl gyorsan akartam ledarálni és “megemészteni”, de szerintem nekem ebből ennyi elég volt.

Zsombi2002 - 2019. 08. 31. 19:34

Két részt láttam, nem lenne ez rossz, de számomra sajnos nevetségesek ezek a bábok. Nem tudom magam beleélni így. :/

Dregnarr1 - 2019. 08. 31. 20:14

Elképesztően gyönyörű a megjelenése, de a bábok groteszksége mellett (mozgással együtt) egyszerűen nem tudok szemet hunyni, így sajnos tudom, hogy nem élvezném a filmet sem. Nagyon nagy kár, egy ilyen elképesztően megjelenített fantasy világ CGI-vel vagy más megoldással nálam betalált volna elég erősen.

Szeretném még megemlíteni a sorozathoz használt betűkészletet és dizájnt, egyszerűen szemet gyönyörködtető, a lilás megjelenítés a hangulatosan rajzolt betűkkel. Legkedvencebb fontom lett.

damien. - 2019. 08. 31. 22:02

Sajnos nekem sem jott be. A tortenet, a vilag, a latvany nagyon ott van a szeren, viszont mikor a babok mozognak, az szamomra is kizokkento.

Ronaldo - 2019. 09. 01. 16:00

Nem tudom, engem nem zavar a mozgás. Lehet azért mert Süsün, Mazsolán meg Hakapeszi Makin nőttem fel :)

zolij - 2019. 09. 01. 17:31

Le is csúszott az évad, az eleje még kicsit döcögősen, de az utolsó 3-4 részt már egyben néztem. A mozgáson meg a bábokon az első 2-3 rész alatt túltettem magam (kivéve a podlingokon, rajtuk valahogy nem sikerült), onnantól nem zavart. Jöhetne egyből a folytatás :)

walaki - 2019. 09. 01. 21:01

Hát izé. Megnéztem az első pár részt, de megmondom őszintén, nem értem, kinek szánták.
A besorolása (7+), a sztorivezetés és a dialógusok, valamint az, hogy bábjáték mind gyerekmesére utalnak, ugyanakkor én semmi pénzért sem mutatnám meg a gyerekeimnek.

Így az első pár részből:
– horrorisztikus, kifejezetten ijesztő lények
– undortó gennyes kelések
– hidegvérű, érdekből elkövetett gyilkosság
– árulás és aljas hazugságok tömege
– szándékos mérgezés
– drogelvonási tünetek
– durva, agresszióba torkolló rasszizmus
– csonkítás (komolyan, egy bogárral kietetik a szemét??? És ezt ráadásul az áldozat szemszögéből mutatja a kamera?)
– kínzás, kínvallatás
– részeg tivornya
– egyik főhős apjának elevenen (!) felfalása a gyereke szeme láttára
– …stb.
Hát, ha valaki azt hiszi, hogy ettől egy átlagos 8 évesnek nem lesznek rémálmai, az egész egyszerűen hülye (már bocs a kifejezésért, de ez az igazság). Rossz esetben akár tartós traumát is képes okozni a képi világ meg a bemutatott szörnyűségek. És most nemcsak a bábok kivitelezésére gondolok.

Gyerekeknek nagyon nagyon nem való, felnőtteknek meg dögunalmas a sztori együgyüsége miatt. Szóval akkor kinek is szánták? (szarkazmus) Beszívott vagy értelmileg visszamaradott tiniknek? (/szarkazmus)

leslieb - 2019. 09. 02. 17:46

Most értem a végére. Ez valami fantasztikus utazás volt az elmúlt napokban. A látvány pazar és a bábok megjelenését is hamar megszoktam. Ami meglepett, hogy a történetben vannak érzelmek és megvan a kellő mélysége is.

walaki-vel egyetértve: ez nem kisgyerekeknek való, 12+ inkább

leslieb - 2019. 09. 02. 17:49

+ami kimaradt: a remek angol hangok, hirtelenjében nem is tudnék választani, hogy kinek sikerült a legjobban a hangját adnia a karakteréhez

CrashBoostZoom - 2019. 09. 04. 08:58

Én sem értem hogyan szánhatták ezt (és annak idején a filmet) gyerekeknek. Oké, hogy dark fantasy van a leírásban de azért amit itt láthatnak azért az elég sok tud lenni.

Viszont azért vannak olyan dolgok amik a felnőtteknek szólnak. Hiszen az egész arról szól, hogy a felső tízezer hogyan ver szét gátlástalanul mindent és mindenkit ami az útjába kerül, hogy hatalmát megtartsa és/vagy növelje miközben egymás ellen is áskálódnak. Ismerős szituáció? Az, hogy ez most éppem bábokkal van elmesélve az semmit sem von le mondanivalóból.

Ez egy olyan dolog amire nem árt időről időre emlékeztetni a felnőtt nézőket is.

walaki - 2019. 09. 04. 22:46

Na, a végére értem. Szerencsére az együgyü dialógusokból egyre kevesebb van a vége felé, meg miután megszokta az ember a bábjátékot, könnyebb is nézni. De ettől függetlenül is javuló tendenciát mutat, mintha a készítők is megtalálták volna a hangjukat valamelyest a végére.
Jóval összetettebb sztorit el tudtam volna képzelni, pláne, hogy felnőtteknek szóló dolgokat is megpendítettek, szóval tényleg nem gyerekmese. A kivitelezés egyébként remek, és mint említettem a sztori is valamelyest helyrerázódik, szóval így az évad végén nem annyira rossz az összkép, mint az első pár rész után.

Summa summarum, részemről jöhet a második évad, ha így folytatják. (De a gyerekeimnek továbbra se mutatom meg :-)

piszkosfred - 2019. 09. 07. 15:35

Nekem osszessegeben bejott, az egyetlen bajom az evad elso feleben az volt, hogy nehezen tudtam megkulonboztetni a szereploket, tulsagosan hasonlitanak egymasra, jo sokaig fogalmam sem volt, hogy most epp ki-kicsoda :)

Azzal egyetertek, hogy a vege tenyleg beindul, engem a babjatek amugy egyaltalan nem zavar, sot, hozzaad a hangulatahoz.

Es a kerekes jarmuvek megoldasa nagyon kreativ :D

tomex - 2019. 09. 08. 10:04

Gyerekeknek sok, felnőtteknek kevés! Ráadásul a karakterek ábrázolásától rosszul vagyok. Ilyen gusztustalan amorf karaktereket még nem láttam..

Trevor - 2019. 09. 08. 11:14

A fantasy világ láttán felcsillant a szemem valami élő szereplős fincsi cuccra számítottam, ehelyett Bogyó és Babóca fantasyt kaptam, kár érte, de ezt inkább kihagyom.

piszkosfred - 2019. 09. 08. 14:56

@tomex: A besorolasa PC, vagyis szuloi felugyelettel ajanlott. (Igazabol szerintem ennel durvabbakat is latnak a gyerekek manapsag)

piszkosfred - 2019. 09. 08. 14:57

Akarom mondani PG :)

mrzltn - 2019. 09. 08. 21:33

Imádtam!
Hihetetlen látványvilág!
Érdemes végignézni a 80 perces így készült részt is, döbbenten amit ezek az emberek véghezvittek…
Nem láttam az eredetit, de imádom a 80-as évek klasszikusait és látatlanban is méltónak érzem az eredetihez.
Ebben az is sokat segített, hogy sok olyan ember is dolgozott rajta, akik a filmen is.

Dikki - 2019. 09. 09. 10:59

Az eredeti film sem valami nagy szám, nem több, mint érdekesség. Az 80-as évek sci-fi-s fantasys korhangulata miatt jöhetett létre. Olyan, mint a Blade Runner vagy a Düne, érdekesség ként meglehet nézni, de semmi több.

walaki - 2019. 09. 10. 18:55

Azért ne essünk túlzásokba, ne említsük egy lapon a Blade Runnerrel vagy a Lynch féle Dűnével. Mindkettő alap kultfilm, része a mainstream popkultúrának, amiket számtalanszor idéztek/hivatkoztak/újrafeldolgoztak. Lásd Ötödik elem kínai kajája, Ahová lépek szörny terem stb.

Továbbá gondolj csak a BR magyar nyelvű beszólására az angol szinkronban (“Lóf*szt, nehogy má’, te vagy a Blade Runner!”) vagy Hauer híres monológjára, hogy Vangelis zenéjét ne is említsem. Hasonlóan a Dűnében String Harkoonenje vagy Toto zenéje… Akármennyire igényesen is kivitelezett az eredeti film, azért ilyen erővel nem bír a Dark Crystal.

Claire8310 - 2019. 09. 12. 21:15

Imádtam minden percét. Lehet a nosztalgia is dolgozik, mert gyerekkoromban rengeteg bábos mesét néztem és ott volt a Labirintus is, de ez valami elképesztően bejött. A hangulata, a szinkronszínészek, a látvány, a munka amit beletettek, a bábok és kinézetük, minden telitalálat a volt nálam, pedig nagyon nehezen vettem rá magam, de lepörgött hipphopp.
Valahogy nagyon klassz dolog, hogy ez ma elkészülhetett egyáltalán.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 09. 12. 21:18

megnéztem, tetszett, csak kicsit hosszúnak találtam

az elején nálam nehezen indult be, a középső részekre elkapott, de az utolsó 2 részt már untam, a végén “haladjunk már” érzésem volt

a bábjáték szerintem zseniális volt, tökéletesen hozta a klasszikus bábjátékot – a muppet show és yoda, vagy akár Süsü ugyan így mozgott – talán az 1. vagy 2. epizódban a földalatti barlangban amikor Deet megsérült, jött a bányász maudra a kis kuckóban, konkrétan 1-az-1-ben úgy mozgott, mint anno Yoda a birodalom visszavágban a botjával :)

gyereknek tuti nem mutatnám, volt jópár olyan jelenet benne, ami szerintem még sok lenne egy kisgyereknek – és most nem az undormányra gondolok elsősorban

az alaptörténet rendben volt nekem, klasszik egyszerű fantasy sztori, néha már túl klisés is volt egy kicsit, utazás, akadályok, szétváló vonalak, amik újra összeállnak, közdelem, hősiesség, önfeláldozás

meglepett, hogy nem fejezték be a történetet, hogy több évadosra akarják nyújtani – hát, nem tudom, lehet nem a legjobb ötlet

a látványvilág pedig gyönyörű volt, csillagos 5-ös a készítőknek érte – csak ne lett volna ilyen vontatott néha a történet vezetés

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 09. 15. 14:45

Skeksis elvonásom volt, ezért megnéztem a 1982-es filmet :)

filmes SPOILER

Érdekes lesz, hogy akarnak a sorozatból eljutni a filmhez – eleve, a sorozat is, a film is az 1000. év/ciklus -nál kezdődik, így elvileg nem sok időbeni távolság van a történések között

viszont a film azzal indít, már régen sikerült kiirtani az összes gelfling-et (kettő kivételével) a sorozat végén bemutatott új pók-mutáns-katonával, így szerintem a sorozat inkább egy reboot, mintsem előzmény

illetve a sorozatban volt egy látomás, miszerint a hiányzó kristály szilánkot Rien helyezi vissza a sötét kristályba, míg a filmben az utolsó életben maradt gelfling hajtja végre ezt a tettet

egyébként nem csodálom, hogy nem lett óriási siker a film, alig vannak benne szereplők és tök kusza lenne a történet, ha nem láttam volna a sorozatot és érteném a dolgokat és okokat

CrashBoostZoom - 2019. 09. 15. 15:34

@KiváncsiFáncsi2019

Én 100%-ra veszem Rian és Jen a filmből okkal hasonlítanak ennyire. Mindenki (in-universe a karakterek és a nézők is akik nem látták a filmet) azt hiszi, hogy Rian lesz az aki újraegyesíti a kristályt és így rohan majd mindenki a végzetébe. Illetve a rokoni kapcsolat több mint valószínű.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 09. 15. 17:17

@CrashBoostZoom:

én nem vagyok biztos benne, hogy a filmhez fog kilyukadni a sorozat, mert akkor az azt jelenti, hogy akárhány évad küzdelem után a sorozat utolsó epizódjában megdöglik (esszenciálódik :) ) az összes gelfling és győznek a Skeksis-ek – az meg azért elég vakmerő húzás lenne egy mesesorozat készítőjétől

ezért szerintem vagy teljesen máshova fog kifutni a sorozat, vagy pedig újraalkotják az utolsó évadban a film főbb cselekményét – mindkét esetben reboot-ról van szó

Batawanga - 2019. 09. 17. 20:01

Nekem is lecsúszott végre, napi adagolásban. Fokozatosan elkapott, talán a hetedik rész a csúcs (bábjáték a bábjátékban!). Összeségében vegyes érzelmeim voltak, néha aranyos, néha gyomorforgató, megértem azt, aki nem szívesen mutatná meg a gyerekének.

sumblinker - 2019. 09. 21. 21:52

A régi filmet láttam, de itt valahogy eleinte fura volt a figurák mozgása.

Aztán látom a manók és a keselyűk is főleg bábok, igenám, de mindkét faj utóanimálva van számítógéppel, mert a száj és szemmozgást borzasztó nehéz meló megoldani kézzel.

Ezért is szerettem jobban a régi filmekben a lényeket, iszonyat munkával hozták össze őket. (Jabbában 3 pali ült, egy meg vezérelte. :D )

Ez a vegyes dolog gázabb szerintem, mint bevállalni egy oldschool technikát. (Yoda is ilyen kevert volt a Star Wars VIII-ban.) De a hangulat az bejön most is.

CrashBoostZoom - 2019. 09. 27. 19:15

@sumblinker

Nagy tévedés :D

Elég csak a nemrég kijött blooper reelt megnézned:
https://www.youtube.com/watch?v=xittZJQ5STk
és látni fogod, hogy ezek a bábok már elég sok mindenre képesek.

Iszonyat munkával lettek ezek is összehozva. Nagyon kevés CGI van a sorozatban.

Taz - 2019. 09. 30. 12:11

Én is úgy tudtam, hogy jobbára csak néhány háttér, meg a távoli jelenetek vannak megoldva CGIal, de ez Pl a repülős jeleneteknél látszik is. De az tuti, h a bábok mozgása meg a szájmozgás nem animált. És látszik is a rengeteg belefektetett munka.

Kowy - 2019. 11. 20. 17:13

https://www.youtube.com/watch?v=rbFAeGcjsoM

ebben a videoban a narracio elmond mindent szepen, erthetoen…

A 3 nap egyuttallasakor a kristaly eltort es megteremtette a Skeksi es a Mystic fajt, nem pedig “joveveny lenyek” voltak.
Aughra sem a kristaly vedelmezoje volt, hanem egy josno…

…plusz van meg par erdekesseg :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz