login |

Vis A Vis / Locked Up – írta heidfeld

2019. 08. 31. 14:50 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Őszintén bevallom: nagyon bejönnek, spanyol sorozatok.

Most soroljam? Las Chicas Del Cable, La Peste, El Ministerio Del Tiempo, El Embarcadero. Néznék még legalább hatot, de én németül tanultam, irigylem is barátnőmet a spanyol nyelvtudásáért. És hiába várt vagy 10 sorozat az Amazon kínálatában, a Netflixen fent lévő börtönös Vis A Vis mellett döntöttünk. (A 3. évadja pénteken került el magyar felirattal.)

Hogy mennyire jól tettük, azt nehéz szavakba önteni. A sorozat döbbenetes, pörgős, megrázó, emberi. Orange Is The New Black-nézőként, kicsit tartottam tőle, mivel töltik ki a börtönbe zártságából adódó korlátokat, vagy hogy nem lesz-e túl sok a karakter, mint ott, ahol a kedvenceim akár részekre is eltűnnek.

Talán nem spoiler, ha leírom: erős átíveléssel oldották fel a korlátokat. Annyira nem kedvelem ezt a megoldást, de itt kiválóan működött, a túl sok karakter problémáját meg egyszerűen kezelték.

Legfőbb különbség az Orange és a Locked Up között a brutalitás, az egyszerű emberek élet-halál harcba való küldése, profi bűnözőkkel, kegyetlen terroristákkal szemben. És itt tényleg ki is fordulnak önmagukból a hétköznapi emberek a túlélés érdekében. Döbbenetes, ahogy Maca családja, egyre jobban süllyed az ügybe.

Macarena egyébként mondhatni a főhős, akinek a szemén keresztül megismerjük ezt a világot. Úgy sittelik le, hogy idősebb szeretője sikkasztási-balhét ver rá, amit 7 évvel büntetnek. Az első börtönben töltött napjának bemutatására, a pilotra “csak” 10/10-et tudok adni.

Nagyon kemény lehet naivan, ártatlanul átélni azt, ahogy a legszimpatikusabb cellatárs, reggelre már halott “Öröksége”, az elrabolt 9 millió euró felkutatása indítja be a lavinát. Ahogy Maca ismerkedik a benti élettel – saját kárán tanulva -, úgy döbben rá, hogy még mindig jobb a családjától segítséget kérni, mint a cellatársától, a benti alvilág egyik királynőjétől.

Másik úrnője a börtönnek Zulema, akinek minden rokona bűnöző, vagy terrorista. A pénzre ők is igényt tartanak, így kerülnek szembe a háziasszonnyal, a hivatalnokkal, a nyugdíjas rendőrrel. Hihetetlenül kemény látni, ahogy kifordulnak egyesek emberi mivoltukból a túlélés érdekében. Szó szerint elképesztő jelenetek követik egymást és hullanak is az emberek derekasan.

Bent Maca egyre jobban alkalmazkodik. Barátokat szerez, egy kitartó udvarlót is, de idővel megrázó dolgok is történnek vele, egyre inkább megedzik.

A második évadban új átívelést hoznak a történetbe, de ez is ékes bizonyítéka annak, hogy miért is veszélyes az ilyesmi. Ha valami egyszerűen nem elég érdekes, akkor az nem fog nagyot robbanni. Igaz, hogy nagyon magasan volt a léc, de akkor is. (A beépített rendőrös sztoriból sokkal többet ki lehetett volna hozni például). Szerencsére az első átívelést nagyobb részét is lezárták, ami kifejezetten keményre sikeredett, így nem azt gyengítették a folytatásban.

A 2. évad története már egy olyan Macát szabadított el, aki az eredetire kicsit sem hasonlított. Az összes rossz tulajdonsága felszínre került, mint a naivitás, a lobbanékonyság, illetve a borzalmas ízlése a férfiak terén. Kőkemény fokozatba kapcsolva veszi át az irányítást, rabszolgát vesz, érzéketlenné válik.

A 3. évad pedig… Ott végképp sok minden felborul, és szeptember végén az utolsó, a negyedik szezon is elérhetővé válik a Netflixen, hogy után jöhessen jövőre a spinoff, a Vis a vis: El oasis.

Első évad nekem konkrétan legjobb sorozatélményem volt eddig az évben. Jár a 9/10 neki. A második közepén érezhető törés volt, a megváltozott Maca nagyon nem jött be. Hullámzóbb is lett a színvonal, de egy 7-es, 8-as jogosan járhat még itt is.

19 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2019. 08. 31. 16:09

Las Chicas Del Cable óta tudom, Maggie Ciavantos milyen jó színésznő. De itt varázsol..
Erős alakítások vannak, még érdekesebb karakterek. Saray, Fürtös volt csaja, Anabel. a csempész, Tere, a drogos. Sandoval, a nagycsaládos orvos. aki maximálisan használja ki, hogy ő a börtön orvosa. Olivia Delcán- Bambi, a rabszolga. Delcán kiválóan beszél angolul is, egyébként.
Tényleg kíváncsi lennék, valóban ennyire “liberálisok”-e, spanyol börtönök? Érdekesen kezelték a foglyokat.

Trallala - 2019. 08. 31. 22:02

Nagyon jó sorozat.

Deny - 2019. 09. 01. 01:27

Eszméletlen jó sorozat, nem egy 10/10-es résszel. A harmadik évad a szokásosnál is elvetemültebb eddig, és egyértelműen bizonyítja, hogy az írók nem gatyáznak, és bármi megtörténhet. Az utóbbi 2 hónapban szinte csak spanyol sorozatokat néztem, és el vagyok ragadtatva tőlük.

valentin1964 - 2019. 09. 01. 09:40

Ezeket az egzotikus sorozatokat honnan szeditek le? Ha nem tilos itt megadni, tudtok torrent forrást pl. ehhez?

winnie - 2019. 09. 01. 10:37

mindig próbáljuk írni az elérhetőséget (a letöltéseket az erre szakosodott oldalakra hagyjuk), és ott is van az első bekezdésben, hogy a netflixen fent van magyar felirattal. ha nem is akarsz költeni rá, az első hónap tök ingyen a netflixen, így ha csak ez érdekel, akkor 2 perc előfizetni rá bárhonnan, és már nézheted is.

heidfeld - 2019. 09. 01. 11:10

Meghívós oldal, vagy Netflix… De valamelyik évad HBO go-n is lesz, vagy én olvastam rosszul. Le is került, Netflixről, egy időre.. Bár az teljesen követhetetlen, mi-miért..
Magyar szinkronra kíváncsi lennék, de csak eredetit javaslom addig, felirattal.

Boldrik - 2019. 09. 01. 22:10

Felkeltetted az erdeklodesem, de nem talalom
Netflixen. Lehetseges, hogy UK Netflixen mas a
valasztek mint magyaron?

winnie - 2019. 09. 02. 05:07

nem csak lehetséges, de biztos, hogy más. egyes sorozatok jogait nem mindig tudják minden piacra megvenni, és szerintem angliában a walter presents-nél van a sorozat, de ez csak tipp.

heidfeld - 2019. 09. 02. 07:02

@Boldrik: Channel 4, vagy Amazon, ha jól tudom.

winnie - 2019. 09. 02. 08:16

vagy mindkettő:) igen, a walter presents a channel 4 európai sorozatos platformja.

Boldrik - 2019. 09. 02. 13:06

Koszi winnie es heidfeld

totoro - 2019. 09. 04. 20:23

Sajnos nem tudok egyetérteni a kritikával. Megnéztem az első évadot, az első pár rész még rendben volt, de aztán mindinkább megvilágosodtam, hogy ez semmi több, mint bármelyik tucat spanyol vagy török szappanopera, csak egyszerűen van benne explicit erőszak és meztelenség. Ugyanolyan fordulatok, ugyanolyan sekélyes sablonszereplők, ugyanaz az érzelgősség. Szóval, én totál átverve éreztem magam a végére, nem mondom, hogy ez egy rossz szappanopera, mert annak jó, de nem egy minőségi sorozat.

Deny - 2019. 09. 08. 14:35

Most fejeztem be a 4. évadot. Hát a FOX-os évadoknál azért picit megtört a varázs. A 3. évad második fele már gyengébb volt (spoilerek nélkül: talán azért, mert eltűnt az összes jó konfliktusforrás), a 4. évad elejére meg már kicsit átestek a ló túloldalára a brutalitással. De aztán a 4. évad egész korrektre sikeredett, a finálét pedig imádtam.

Szóval nálam az első két évad a 8 és 10 pont között mozog, a 3. összességében 6/10, az utolsó meg legyen 7/10.

Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy volt-e értelme ilyen körülmények között feltámasztani. Úgy érzem, sokkal jobbat is kihozhattak volna belőle, ha nem lett volna megkötve a kezük. De örülök a spinoffnak, úgy érzem, azzal kárpótolhatnak minket azért, ami hiányzott az utolsó két évadból.

Timi - 2019. 09. 28. 11:31

Életem egyik legjobb sorozatélménye. :)

Timi - 2019. 10. 02. 11:19

“Las Chicas Del Cable óta tudom, Maggie Ciavantos milyen jó színésznő. De itt varázsol..”

Elképesztően jó színésznő, nagyon brutál ívet ír le a karaktere a sorozatban, ezt csak a legjobbak tudják eljátszani. Zulema, Saray, Anabel és Fürtös színésznője is kiemelkedő.

KOvi20 - 2019. 10. 04. 00:46

Zseniális sorozat. Iyenkor imádom hogy sorozatjunkie vagyok és infot kapok ezekről a remekművekről. Őszintén szólva azt hittem hogy női börtönös sorozatba a két kötelező után /OITNB és Wentworth / már nincs mit nézni ,és hála ennek sorozatnak nagyot tévedtem. Lassan indul az elején de hamarosan brutálisan beindul. Hihetetlenül jó hogy az írok ilyen bátrak és ennyire kemény sztorit írtak ilyen kőkemény szereplőkkel. Egy pár jelenet nálam még a Bansheet is kenterbe verte. Alapmű ,kötelező. Kezd el, megéri, ajánlom xd.

Jako - 2020. 04. 09. 11:20

Épp a második évad közepe után vagyok, és azon tűnődöm, hogy jobb-e a IOTNB sorozatnál, amiből a 3. évad vége fele kiszálltam, mert nem tudtak újat mutatni, mondani – nos, ez azlrt tényleg jobb habár: ” totoro – 2019. 09. 04. 20:23 ” – és akkor meg is érdeklődném, hogy hol és MIT keresgéljek?

Liverp00l - 2020. 04. 11. 15:40

Az első évad egészen jó volt. Jók az alakítások. Viszont ahogy halad előre a sorozat, egyre nagyobb blődségek vannak benne. 8 hónap kóma után úgy ébredni fel… Hát egy óvodás lehet elhiszi, de azért mégse kellene ennyire hülyének nézni az embert. És ez csak egy a sok irreális dolog közül. Felületesen vagy nyakatekerten elvarrt szálak is akadnak benne szép számmal. Szóval itt is a kevesebb lehet hogy több lett volna. Ugyanazt éreztem mint a La casa de papel esetében.

zlcsik - 2022. 04. 06. 08:42

Az első két évad remek volt, a harmadik az új helyszín miatt jól indult, de utána teljes csőd sajnos, a negyedik kínszenvedés volt. Megint egy jó ötletet sikerült elrontani azzal, hogy mindig emelni kell a tétet, és a profi sztoriból így lett egy hiteltelen zagyvaság.

Ja, 2019, EU, börtönben kutyával tépetjük szét az embert…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz