login |

A mi kis falunk: kezdett a 4. évad

2019. 09. 02. 21:00 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Ne kezdd!

Elkezdtem írni a szezonpremierről, de azt vettem észre, hogy pont ugyanazt ismételgetem, amit a tavaly őszi és az idei tavaszi nyitánynál írtam. Annak meg semmi értelme. Szóval továbbra is hajlamos vagyok azzal elintézni A mi kis falunk-at, hogy bár nem sokat változott a minősége (mármint lefelé), egyszerűen csak számomra pár rész után elérte a szavatossági idejét.

Ez valahol nem is csoda, mert a készítők (teljesen jogosan) nem akarják megjavítani azt, ami működik, és olyan szempontból nem érheti szó a ház elejét, hogy nem csak korábbi háttérszereplőket tolnak előtérbe, hanem újakat is behoznak visszatérő kapacitásba, hogy új, másféle sztorikat meséljenek el segítségükkel, illetve új karakterdinamikákat hozzanak be. Azonban minden hiába, ha minden más egypoénos marad.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

És itt főleg a karakterekre gondolok. Aláírom, az az egy poén (van, akinél kettő van?) általában nagyon jó és működik, de hányszor tudja az ember meghallgatni ugyanazt a viccet? Hiába szuper, ha egy idő után unalmassá válik. A mi kis falunk is nagyon bejött elsőre, utána egy ideig kevésbé, utána meg már nem kötött le. Épp úgy, ahogy ez a 4×01 sem.

Voltak benne remek dumák? Voltak. Voltak benne vicces karakterpillanatok? Voltak. És a fizikai humor működött? Volt, hogy nagyon jól.

– Néha te is mondhatnánk nekem szépeket.
– Felni.

De… ennyi manapság nem elég. Volt egy időszakom, amikor a Critical Mass-féle Burning Love-ot hallgattam loopon munka közben órákon át, máskor Alan Wake-től az Ignite-ot vagy a Within Temptation Hydra albumát, esetleg a Hachiko című film imádnivaló zenéjét, de idővel mindegyik kikerült a körforgásból, egyszerűen besokalltam. Elhallgatom őket olykor rövidebb ideig (most, például, csak azért, mert eszembe jutott), de ennyi. Szóval ha minden héten látnám az aktuális Gyuri/Erika-jelenetet, akkor azokat élvezném. De az egypoénosságból nem hogy 40, de 20 perc is sok lenne.

Hogy azért kicsit konkrétabb legyek, a közepesen gyenge és helyenként unalmas évadnyitóban Erika Erika volt, Gyuri meg Gyuri. És Laci… elég Laci, bár hozott magával némi meglepetést, de azt nem, mint karakter, hanem történeti fronton.

És ez a pozitívum. Hogy miközben a karakterek szerethetőek és rövid távon abszolút viccesek a maguk egypoénosságával (én némelyik újjal nem tudok megbarátkozni, de tökéletesen látom, hogy miért vicces egy Bazsó sokaknak), nagyon, nagyon lassan azért adnak a készítők ívet a sztorinak, előre-előre lépnek a sakkfigurákkal, de persze azért óvatosan, hogy nehogy komolyabb status quo-váltásra kerüljön sor.

Mondhatni Teca és a pap szálát most komolyabbra is vették, Stoki nyomozása meg szokás szerint afféle bohózatbetétként funkcionált, ami mellé mindenki csak asszisztált, miközben  a polgármester magánszámot adott elő, Erikával pedig látványosan nem tudtak mit kezdeni. Így kissé gazdaságosra lett véve a forgatás, de ez is az ára annak, hogy le tudják forgatni a részeket ennyi emberrel ennyi idő alatt – nem lehetnek túl sok sokszereplős jelenet.

A kezdés azért ütős volt. Nem tudom, hogy saját ötlet-e, vagy az eredetiből való, de telitalálat volt. Azt mondjuk továbbra sem tudják, hogy hol érdemes elvágni a jelenetet, hogy jó cold openként működjön, mert sokszor irtó ritmustalanul szokták ráereszteni one, two, three, four-főcímet a felvezetésre, de ez tényleg csak szőrözés. Az már nem, hogy nálam a túlzott mozdulatlansága, bebetonozottsága miatt hasalt el a sorozat.

Igen, valahol ironikus, hogy miután egypoénosságról beszélek, minden elővigyázatosságom ellenére csak leírtam sokadjára is ugyanazt. Én is egypoénossá váltam A mi kis falunk kapcsán.

7 hozzászólás Ne habozz!

Springer - 2019. 09. 01. 14:19

Nem igazán volt jó az évadnyitó szerintem, nekem nem tetszett, pontosabban inkább nem kötött le. Talán majd az évad többi része.
Pedig akartam szeretni, a fókuszban elég sok info volt, talán túl nagy elvárásaim voltak :-)

Mom - 2019. 09. 03. 07:38

Még az előző évad felénél elmaradtam. A szünet után valahogy semmi kedvem nem volt folytatni. Most a nyáron lett volna időm és alkalmam is felhozni magam, de valahogy nem vitt rá a hangulat. Azt hiszem tudat alatt elkaszáltam, csak még nem jött meg mellé az elhatározás is. Pedig a harmadik évad első feléből a meghiúsult esküvőn és az idióta nászúton kívül nem is emlékszem semmire, szóval talán ideje lenne kimondani.

motch - 2019. 09. 03. 10:09

Az első évadot azért néztem (és szerintem mások is) mert ilyen még nem igazán volt, magyar vígjáték sorozat? hát hol élünk mi, a magyar nem szokott hozzá a nevetéshez mert ilyen savanyú nemzet vagyunk szóval nekem telitalálat volt az első évad, teljesen magyar mégis a vicces oldala nem az a megszokott búskomor. A második évad természetesen kötelezővé lett számomra de valami történt ami miatt már nem volt olyan jó mint az első, a karakterek kezdtek kifulladni és unalmassá válni. A harmadik évad kb folytatta ezt a zuhanást. Az első évadban Lacika töketlensége szórakoztató volt, most meg már idegesítő hogy egyszerűen nem bír golyókat növeszteni. A polgármester önző-bunkósága szórakoztató volt de most szívlapáttal verném agyon és azon gondolkoznék hogy lehet egy ember ennyire bunkó. Erika és Gyuri semmit nem változott és már kezd unalmas lenni ez a féltékenykedős hisztizés, komolyan ha nem nyomott volna Gyuri egy puszit Erika homlokára el is felejtettem volna hogy ők együtt vannak. Számomra ez a sorozat kifújt, már nem tud olyat mutatni ami szórakoztatna szóval kasza, pedig kár érte, kiváló ügynök volt.

Sawyer - 2019. 09. 03. 15:47

Az a baj ezzel a sorozattal, hogy átívelősnek nem elég átívelős, epizodikusnak nem elég epizodikus. A karakterek nem fejlődnek sehová, ugyanazokat a köröket futják különböző helyzetekben. Vannak jó poénok, de mikor elmerülnék bennük, kizökkentenek az idióta faviccek – a szóvicceket imádom, én is nagymester vagyok, a faviccek a 2000-es évek “Legjobb xy viccei”-ből kimásolva viszont gagyik.
Az első évad óta szajkózom, hogy Szabó Győző minden részt elbsz, túltolja az idiótát, és a nevéhez fűződik a “vallása? római katolikus”-poén, ami a sorozat tényleg már a legalja.
Akik hozzák a szintet, az Gyuri, a közmunkások és a kattant szipogó agresszor srác. A többiek kifulladtak.

Desmond Wallace - 2019. 09. 03. 15:49

Továbbra is bírom a sorozatot.
Bazsó nagy kedvencem lett.
A szereplők pont annyi karakterfejlődést mutatnak fel, mint azok a falusiak, akikről mintázták ezeket a szereplőket.

“És Laci… elég Laci, bár hozott magával némi meglepetést, de azt nem, mint karakter, hanem történeti fronton.”

Ez a szál már a 3. évadban elindult, és gyanítom, hogy Ildikót fogjuk még látni Laci oldalán Pajkaszegen.

winnie - 2019. 09. 03. 20:29

nekem nem kell, hogy fejlődjenek, mint ahogy az sem, hogy reális legyen, egyszerűen a kiszámíthatóság zavar, az egypoénosság. lehet, hogy az igazi falusiakat is megunnám, ha túl sokáig nézném őket:)

zsu - 2019. 09. 05. 17:22

Remek sorozat, nagyon szeretem. Nekem nem ült le, jók a szereplők. Várom a következő részeket, remélem van még mit kisütni ebből a faluból. Gondoljunk csak Bödőcsre, aki a saját falujával mennyit humorizál. Mindig történik valami. Ha meg vége lenne, jó vége legyen már, annyi a baj, meg sületlenség a világban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz