login |

(Magyar) Love Island: kezdett az 1. évad

2019. 09. 02. 17:30 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra, reality,

Kifejezetten érdekes és merész választás volt az RTL Klubtól a Love Island-re építeni az őszkezdést és ezért a beváltnak mondható Survivor új szezonját 2020-ra űzni. Merész, mert egyrészt az egzotikus helyszínes, párválasztós versenyreality-k itthon nem voltak nagy sikerek (az Éden Hotel kábelen jól hozott, de alulteljesített, országoson pedig maximum közepes nézettséget produkált, a TV2 nem is erőltette), másrészt mert a Love Island miután egy angol kábelcsatornán siker volt, elég sok országban sült be – legutóbb Amerika gondolta, hogy egy országos csatornán érdekelni fogja a közönséget, de nem így történt.

Szóval az ötlet teljesen a józan ész ellen való (igen, az idei évre többszörösére nőtt a nézettsége, de egy Great British Bake Off-ot még mindig kétszer annyian néznek, az mégis kábeles itthon…), de ez nem jelenti azt, hogy ne robbanthatnának vele. Ehhez kompenzációképp csak annyi kell, hogy valami olyasmit prezentálnak, amire nem mondja azt a profi néző, hogy csak sima Éden Hotel-klón. Na, ez az, ami az első résszel nem sikerült.

Mint írtam korábban, az eredeti, angol verziót nem ismerem túl jól, de a nyáron bemutatott amerikai Love Island-et néztem (itt a kritikám róla), így kénytelen vagyok ahhoz hasonlítani, hiszen az Éden Hotelt sem követtem annyira (azért az alapok megvannak), de az utóbbi magyar változatait ismerők véleménye nagyon érdekelne a Love Island kapcsán, főleg arról, hogy az 1×01 szerintük miben különbözött.

A (nevezzük így) pilot elnézhető volt, azonban teljesen szétfolyt, a világon semmi pláne nem volt benne, bármennyire is a hosszú epizódok ellen vagyok, ha már ilyen szellősre vették, akkor ide kellett volna a 90 perc, mert a műsornak csak egy csúcspontja volt, utána minden más tötymörgéssel ért fel, így összességében maximum egy gyenge közepest érdemel ez a start.

A tovább mögött folytatom az okokkal, spoileresen.

Komolyan fel nem foghatom, hogy miért nem vittek bele valami egyedit a kezdésbe? Vagy több csúcspontot? Az amerikai változatnál legalább egy rém ócska cliffhanger előtt eljutottunk az első, ugyancsak 60 perces rész végére addig, hogy választhatott a pár nélküli egy párt magának. Itt viszont a szokásos magyar reality-betegség jelentkezett, miszerint a szerkesztők még a szappannak is csak jóindulattal nevezhető nem túl érdekes párbeszédekre koncentráltak.

Ezek a dialógok azért nagyon becsapósak, mert valamennyire jelzik, hogy azért történik valami, de utólag kiderül, hogy csak rengeteg ürességet lepleznek el, az eseményekre hatással lévő párbeszédek között töltik ki csak a helyet. Persze ez adódik valamennyire a műsor jellegéből is, hiszen míg egy Survivor-t lehet a végkimenetel ismeretében vágni és alakítani, itt a tévések inkább csak sodródnak az árral, és sokszor olyan szálakat indítanak el, amik sosem kapnak elvarrást.

De oké, ezzel a stílussal meg kell barátkozni, tudjuk, hogy amit máshol 40-60 percben zavarnak le, ahhoz itthon 80-100 perc kell. De ettől még legalább az első rész végére tehettek valami komolyabb eseményt. Ha ugyanis eljutnak egyke párválasztásáig vagy lenyomják a karaktereket valamennyire bemutató, titokelárulós játékot vagy a csókok osztályozását, vagy bármilyen versengést, akkor máris kevesebb hiányérzetem lenne, mint most, amikor egy ideig pár embert láttam beszélni a párválasztást követően.

A párválasztás nyilván mindig érdekes, bár itt a magyar lányok nem nagyon kavarták meg sok előre lépéssel – az efféle óvatosság sem tesz annyira jót a műfajnak, de legalább látszik, hogy nincs bunda. A készítők oldaláról a casting viszont elég érdekes volt, mert amellett, hogy hoztak két-két nagyon hasonló karakterű lányt és fiút (hadd keverje össze őket a felületes énem), sikerült két totál ízlésfüggő jópasit is szállítani, ami nem biztos, hogy a legszerencsésebb választás.

(Az azért vicces volt, ahogy a két szerencsétlen máris együtt lógott az első este. Patrik nem tudom, hogy fog kivergődni a szopóágról, hiszen ha valaki nagyon nem jön be a társának, ha az esélyt sem kapja meg, ha a társ van annyira buta nemstratéga, hogy nem használja ki a kezében lévő hatalmat, miszerint egy totál érdek-, “szerelemről szó sem volt” szövetséget kötve, úgy irányítja a fiút, ahogy akarja, akkor semmi esélye a túlélésre.)

Technikailag is látszik, hogy a reality hazai motorosai dolgoznak az anyagon, hiszen a vágás fantáziátlan, egy-két jobb megoldástól eltekintve nélkülöz minden ötletet és dinamikát, a zenéket csak úgy egymásra pakolták (az amerikai változatban voltak nagyon emlékezetes választások, de persze ott 5 ember dolgozik rajta, itt meg 1 – vagy itt 5, ott pedig 20), mintha előre kiválasztották volna őket, nem a jelenetek láttán tették.

Egyedül a kisfilmes bemutatóknál volt erősebb a zene, hiszen ott volt idő rá – más kérdés, hogy az elég kőkeményen explicitre vett szövegek kicsit megleptek. De a kisfilmek mögött volt legalább agymunka és irónia.

A körítésről még annyit, hogy ez a ciprusi helyszín bár nyilván szép, de közel sem olyan ütős, mint mondjuk az amerikai vagy angol változat esetében. Nem tudom, hogy a konkrét helyszínen múlik-e, a díszleteken, dizájnon és a berendezésen vagy szimplán a filmezésen, az is lehet, hogy itt más változatok is készültek, de összességében nem sugárzott róla sem a luxus, sem a játékosság, és még színpompás sem volt.

Ahogy az amerikai változatban, itt sem kapott sok szerepet a műsorvezető. Kamarás ‘Lali’ Norbertnek ugyan hosszabb jelenléte volt, de az csak egy jelenet levezénylésére korlátozódott, és annyi alapján nagyon gyengének éreztem, valahogy ez a szimpatikus haversrác karaktert nem éreztem képernyőkésznek, nem volt meg benne az a plusz, ami elválaszt egy átlagembert attól, hogy levezessen egy ilyen műsort. De persze nem ő tehet a saját castingjáról.

Mellette a stáblista mélyén eldugott Gacsal Ádám sokkal nagyobb szerepet kapott narrátorként, de ő is csak afféle tűrhető produktumot tett le. Oké, legalább nem irritált, mint a sokak szerint zseniális amerikai társa, de cserébe itt még véletlenül sem tudtam volna kiemelni vagy pikírtnek nevezni a szövegeit, pedig a “kikacsintós közvetítés” az eredetinek is az erőssége. (A szövegeket Tóth Bussy Viktória írta, akinek nem egyszerű a munkája, és idővel belerázódhat, ha merészebb lesz, de egyelőre színtelen-szagtalan, amit csinált, csak pár cukiskodó komment mutatott személyiséget a szövegek mögött.)

Míg az amerikai változat után érdekelt a folytatás, itt sajnos nem nagyon fogom tudni magam rávenni a 2. részre. Nem azért mert rossz volt a kezdés, hanem mert teljesen semmilyen. Ennél már az is jobban állt volna neki, hogy ha trash-be fordítják. Arra végképp nem indultam volna be, de az ingerszegény langyosvíz a lehető legrosszabb választás ennél a műfajnál.

A műsornak van egyébként egy netes napi vlogszerűsége is Love Story címmel, na abban, a műsorvezető kiélheti magát.

ui: typo? ez komoly?

29 hozzászólás Ne habozz!

Springer - 2019. 09. 02. 13:16

Mindenképp esélyt adtam az első résznek.
Pozitív csalódás Lali, akarom mondani Kamarás Norbert. Jó műsorvezető lehet belőle, más műsorokban is el tudnám képzelni.
A szereplők…hagyjuk :-D én bírtam ezt a műfajt, anno a Éden Hotelt néztem, de eddig ez nem jött be. A szőke srác, az Ákos?! talán és a hosszú hajú Patrik?! egész érdekes karakterek, a többiek semmi extra, a lányok meg futószalagon gyártottak, semmi érdekes karakter nincs köztük.
Műsorvezető 10/8, maga a műsor 10/2.
Én itt kaszáltam, a kísérő műsort néha-néha meg fogom nézni, kiváncsi vagyok Norbert fejlődésére, mint műsorvezető.

Cordelia - 2019. 09. 02. 14:19

Én esküszöm nem akartam nézni, de képtelen vagyok ellenállni a trash reality műfajának :D tudom, tudom….shame on me…. :D
Elsőre persze fura az egész, egy csomó jó csaj, akik ifjoncként már tökéletesen tudják milyen férfire vágynak, és egy csomó jópasi akiknek a belső fontos nem a külső, de sanszosan kb tutira nem állna velem szóba :D
Fura, de nekem Tibi az aki nagyon kilóg a srácok közül, és asszem Helga a csajok közül. Bennük látok egy kis értelmi szikrát.
A műsorvezetés..hát, nekem ez a Norbi gyerek olyan művi. Egy csepp természetes mozdulata és hangsúlya sincsen. Reméljük belejön, de őszintén szólva nem nagyon bízok benne.
Várom a folytatást, tőlem kap egy esélyt a show.

winnie - 2019. 09. 02. 18:17

random hülyeség: a műsorvezető magázta a nézőt, a játékos tegezte. kit érdekel, de wtf.

Dave - 2019. 09. 02. 18:19

Nekem volt egy olyan rossz érzésem, hogy Lali szövegeinek egy részét utószinkronizálták.

winnie - 2019. 09. 02. 18:27

lehet benne valami. az elején néztem, hogy nagyon kilógott a lóláb, mert nekem iszonyat élettelen volt (de nem ismerem őt korábbról, így nem tudom, milyen a stílusa), de amikor egyszer láttam, hogy eléggé stimmel a szájmozgás és ugyanolyan volt a hangszín, akkor abbahagytam a figyelést, és el is feledkeztem erről.

mmonitor - 2019. 09. 02. 18:43

Fél óra után egyszerűen annyira kínosan éreztem magam, hogy ki kellett kapcsolnom pedig az egyik kedvenc reality-m láttam az összeset de a magyaroknak ezt is sikerült elbaszni.

Never - 2019. 09. 02. 20:16

“amire nem mondja azt a profi néző, hogy csak sima Éden Hotel-klón”

jelzem hogy nagy a baj (rogton ez volt az elso gondolatom 5 perc utan)

Pácsó Ármándó - 2019. 09. 02. 20:28

ÉNB Lalinak jobbról őszül a szakálla egy foltban? Először azt hittem csak porcukor egy franciakrémesről :)

Ancsa - 2019. 09. 02. 20:34

Nézettséget lehet már tudni? Őszintén érdekelne. Köszi!

Deny - 2019. 09. 02. 20:46

Ancsa: MűsorVízióról: RTL Klub: Love Island: 382 ezer (10%), 18-49: 160 ezer (11,3%)

Elég gyenge, az Ázsia Expressz majdnem kétszer annyit hozott ellene.

Ancsa - 2019. 09. 02. 20:57

@Deny: köszönöm, ez tényleg vérszegény…

winnie - 2019. 09. 02. 21:52

nem írom még le a sorozatot és nyilván vak tyúk is talál szemet, én is beletrafálhatok véletlenül, és nem mondom, hogy “megmondtam”, de azért valahol zavar, hogy a fenti logika alapján bukásra volt ítélve, de ők (akik tényleg értik a szakmát) mégis sikert láttak benne.

persze fel lehet állni innen, meg is fordulhat a dolog, hogy aztán ritka nagy hülyeségnek tűnjön a jóslatom, és amerika is abban bízott, hogy beindul valami buzz, ami segíti a love islandet, de ilyen kezdés után lehet, hogy nem fog sok nézőt szerezni.

aztán persze kiderülhet, hogy hátköznap sokkal erősebb lesz, és itthon is életképes lesz a formátum.

kiskiraly - 2019. 09. 02. 22:06

Ki forgom rakni majd a blogomra is, de ide is kiirom

https://www.youtube.com/watch?v=93qb6hAPt9E

Russell Howard dumája a Love Island-ról.
“Is brexit a cabbage?” :)

citrom - 2019. 09. 02. 22:43

En nem tudom, mi van velem, toredelmesen bevallom, egesz jol szorakoztam az elso ket reszen.

MINTHA a casting is piciket jobban sikerult volna, mint a korabbi trasheknel, vannak okos, sunyi manipulatorok (nem is egy!) es naiv, megvezetheto szereplok is. A korosztaly is valtozatos (19-32, ha jol emlekszem)

Agykikapcsolos bargyun vigyorgos musornak egesz jo- mondom ezt ugy, hogy a szereplok egyikevel sem tudok azonosulni, mar a jajjdeszepek vagyunk,fitnesseletmod alapveteseben sem. A valo eletben mo.cskosul.irritalnak – de itt most kb (bocsanat mindenkitol) de kb. mint az allatkertben, tok jol elnezegetem oket.

GoHawksDani - 2019. 09. 03. 09:37

Én az angol változatot bírom nagyon. Az ausztrál elment, az amcsi gyenge volt, a magyarba csak belepillantottam, de elég szörnyűnek tűnik. Itt elég fontos szerintem a narrátor szerepe, amit a UK változat hoz simán. A magyar casting brutál gyenge. Itt csak a kigyúrt nagypofájú, zéró IQ-val rendelkező papírmasé figurákat sikerült berántani. Nincs egyéniségük, nincs személyiségük.

Pácsó Ármándó - 2019. 09. 03. 10:41

@citrom: Velem is ez lehet, mert az első részt megnézve én is elszórakoztam rajta. A J.Deep hasonmás verseny utolsó helyezettje, (asszem Patrick) egyértelműen rossz lóra tett Niával, Ákos és Helga között detto 0 a kémia, mert Helgának Tibi jön be, akit alig láttunk a párja mellett, (asszem Kittynek hívják).
Ticián csinálja a showt, és már egy adás után kiderült számomra, hogy Gábornak miért nem sikerült rendes csajt összeszednie: full para az egész koma, hogy egy nap után lecsapják a kezéről Zsófit, ha kint is így tolja akkor …

Rodney - 2019. 09. 03. 16:23

Én kifejezetten élveztem a kezdést. Persze kérdéses, hogy napiba majd, bemutatkozók és párválasztás nélkül mennyi tartalom lesz egy-egy epizódban. A formátum erősebbnek, a büdzsé szegényebbnek tűnik, mint az Exek az édenben esetében. Ami engem kicsit meglepett, hogy BB-vel meg Survivor-rel ellentétben itt a játékok nem adnak semmiféle immunitást vagy előnyt, csak úgy vannak. Ja és #karolafeneke #csöcscsárdás #bummm.

ui: ez a műsorvezető szörnyű.

Pácsó Ármándó - 2019. 09. 03. 20:24

@Rodney: Szerintem az immunitás, az előny és a többi csavar később lesz, a 2. adásnál még nem vetik be ezeket.
A #csöcscsárdást melyik emlegette, Tibi? :)

Helga nem kis meglepit okozott a beszéde végén kiválasztott Patrickkal, főleg Ákosnak, akinek megígérte, hogy kitart mellette. Nia legalább szólt előtte a srácnak, hogy mire számítson.

Rodney - 2019. 09. 04. 00:19

@Pácsó Ármándó: Úgy rémlik, Erik volt, amikor Tibivel együtt edzettek.

tommy - 2019. 09. 04. 04:44

Lalit kivágták a műsorból? 1. rész óta nem rémlik, hogy szerepelt volna, még a szőke srác kiesésénél se volt ott :D

winnie - 2019. 09. 04. 07:52

nem láttam, de az amerikai verzióban is szinte csak szobanövény volt a műsorvezető.

Pácsó Ármándó - 2019. 09. 04. 08:02

@winnie: Itt is úgy néz ki, a kiválasztások és a játékok nélküle zajlanak. Van egy háttérműsora, abban kiélheti magát :)

Springer - 2019. 09. 05. 07:40

Eljött a kaszás. Ez nem az én műsorom…
Kíváncsi lettem volna a műsorvezető fejlődésére, de gyakorlatilag mintha nem is lenne. A háttérműsorban meg eddig szerintem a “Lali” szerepből nem tudott kibújni.
Nagyon nem köt le, egyáltalán semmi izgalom, csavar nincs, a játékok meg…még ha azoknak lenne valami tétje, akkor a “survivor hülyéknek” helytálló lenne, de így az sem.
Kíváncsi leszek, hogy meddig várnak a műsorváltozással.
Láttam a hétfői számokat, elég gyengén adja elő, az a szerencséjük, hogy a Kasza Tibi műsora szintén borzalmas számokat hoz, még annyit sem, mint a Love Island.

Amúgy ha egy kicsit érdekesebb és kevésbé irritáló karaktereket válogatnak, talán jobb lenne.
Akartam szeretni, de nem megy.

Erikkkoooo - 2019. 09. 06. 22:22

Angliában minden a Love Island-röl szòl minden nyáron. Love Island-es bögréket, vizes kulacsokat, love Island csengöhangot (üzenet hang is kimondottan Love Island-os) látni, hallani sokfelè. 5 ève rekordokat dönt, szòval nagyon vártam a magyart ès meg kell mondjam mèg az Angolnál is sokkal izgalmasabb. Jó nèzni vègre valami kis hazait mèg így is hogy hasonlítanak nagyon az Essex fiùkra meg lányokra 😂

winnie - 2019. 09. 06. 22:59

(mint írtam, a rekorddöntögetésnél fontos kitéel, hogy a saját, illetve esetleg a csatorna rekordjait, nem általános nézettségiket. meglátjuk, hogy a másik aspiráns, a the circle hogy teljesít majd idén.)

Aleysa - 2019. 09. 07. 20:45

Én egyébként nem nézek ilyen reality műsorokat, viszont valamiért az Éden Hoteleket is néztem, meg ezt is.
Egyáltalán nem színvonalas, de mégis leköt. Lehet, hogy a butaság, meg a kavarás miatt. Ezek a típusú emberek annyira nem az én köröm a való életben.
Elég buta műsor, s már a harmadik adásra kijött az ilyen műsorok tipikus hibája, hogy egyszerűen nem mutatnak be történéseket, s ettől randomnak hatnak a kapcsolatok változásai.Egyik részben nagy a “szerelem”, a következőben meg már utálják egymást, s vk olyannal kezdenek, akivel addig látszólag szóba sem elegyedtek. Értem én hogy vágni kell, meg nyilván a kavarás meg balhé ami kell a népnek, de ez a hiba nagyon hamar előjött.
A szerpelők olyanok, amilyenek, nem számítottam másra. Esti hullafáradt agyzsibbasztónak nekem pont elég

Springer - 2019. 09. 08. 17:46

Közben rájöttem, hogy ebből mi hiányzik, amitől elviselhető, sőt szórakoztató lenne. A hogyvolt. Az éden hotelekhez volt hogyvolt, emlékszem, hogy pont a hv miatt kezdtem el nézni. Azt még Sixx írta emlékeim szerint és zseniális volt.
Van ehhez is, Sixx írja, de ezesetben csak az írást olvasom.

winnie - 2019. 09. 17. 05:21

jajj, hát még mindig itt tartunk? magyar reality játékosok 2019:

“A vita pedig nem szólt másról, csak arról, hogy mi a fontosabb: a taktika vagy az érzelem…”

(nem nézem már, csak az rtl klub minden nap kiküldi a sajtónak az adás válogatott klipjeit némi kommentár kíséretében, ez meg nia választás után vitájára utalt.)

Taranis - 2019. 09. 29. 19:53

Jómagam végignéztem 2 évadnyi Love Island-et az angol ITV-n és azt kell mondjam, hogy ez a műsor szinte csak nevében azonos az eredetivel.

Nem tudom, miért érzik késztetésnek a műsorkészítők, hogy generálják a felesleges feszültséget. Mindamellett elszomorít, hogy ekkora a mentalitásbeli különbség a magyar és angol közt.

Míg az itthoniak azt nézik, hogy “Na, ma kit szavazzunk ki” és jóformán meg sem próbálnak érdemi párkapcsolatokat kialakítani, addig az angol résztvevőkön simán érződik, hogy ők nem a pénzért (50000 font volt tán a fődíj) mennek be, hanem barátokat/párt találni és persze bulizni. Hisz erről szólna a műsor.

Az RTL sarának tekinthető negatívumok közé tartozik a fényképezés minősége, a kiesők visszatolása, érzésre szükségtelenül gyakori párválasztások és amit Aleysa is írt a random kapcsolatokról, ami talán a vágás kontójára írható.

A narrátornak jár egy kis elismerés, mert bár döcögősen és vacakul kezdte, hétről hétre jobb, viccesebb. Egészen belerázódott.

A műsorvezető eltávolítása is kissé érthetetlen. Az angol sem volt jelen, talán csak a heti párválasztáson, de Lalit látni sem nagyon lehet.

Szóval azoknak, akik nem értik, hogyan lehetett a Love Island sikeres… hát úgy, hogy az eredeti az nem ilyen, mint amit mi kaptunk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz