login |

Pilot-mustra: Jófiúk – 1×01

2019. 09. 02. 15:20 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Kezdem azzal, hogy előbújok a dobáláskompatibilis élelmiszerek elől és azt mondom, hogy nem láttam a Balfék körzetet, aminek a feldolgozása az RTL Klub új, saját gyártású komédia sorozata. És talán nem is baj, mert szerintem egy kivételével, ami bejött ebben az első részben, az az eredeti változat történetvezetésének köszönhető. Azonban azt az egy valamit, a három főszereplőt és köztük lévő, szerintem elég jó kémiát már a készítők tették hozzá.

JÓFIÚK – 1×01 – 6,5/10

Kifejezetten jól kezdett a Jófiúk. Mármint úgy értem, hogy az első jelenet fő poénja működött. Pedig amikor jött angolul keménykedés, azt hittem, kínos lesz, de a poén a felpörgetéssel már ült. És lehet, hogy ez is volt az egyetlen alkalom, amikor hangosan is felnevettem, de szerencsére a folytatásban is bőven akadtak jól sikerült, mulatságos pillanatok (például rögtön a 2. jelenet), és összességében ezek vitték el ezt az első részt. Mondom, szerintem hála az eredetinek – nem kisebbítve a magyarok érdemeit.

A sorozat három nem annyira rossz, nyilván korábban is eredményeket elérő, de olykor nagyon idióta haverrendőrről (nyomozóról!) szól, akiket egy ballövésük után áthelyeznek a város leggázabb körzetébe. Ahol az egyikük apósa a parancsnok, valamint a közvetlen főnökük is valami nagyon menő figura, nekik pedig azonnal bizonyítaniuk kell nem létező rátermettségüket, ráadásul pont a ballövésük helyrehozásával.

Mint írtam, a sorozat nagyban azért működik, mert a három főszereplő együtt nagyon rendben van, és hajlok afelé, hogy külön-külön is működni látszanak. Jó volt látni, hogy a klasszikus filmes/sorozatos arcokat ezúttal hanyagolták (oké, Hevér Gábor Alvilágozott, Pokorny Lia pedig az Ízig-vérig mellett A mi kis falunkban is megfordult egy ideig), de épp ennek köszönhetően lesz egy fokkal nehezebb eladni az “új” arcokat.

Hármójuk közül is Mihályfi Balázs karaktere van leginkább kiemelve (neki a családját és az otthonát is megismerjük) – a színész nem okozott meglepetést, őt már színpadról elég jól ismertem, hozta azt, amire számítani lehetett tőle (Hevértől is tudtam, mit várhatok), azonban Király Dániel nálam eléggé kérdőjel volt, és kellemes meglepetés volt, ahogy ő is szinte azonnal eladta a karakterét.

A trió nem csak ökörködni fog, hanem közben valódi nyomozásokat is folytat poénokra lehetőséget adó heti ügyekkel (nyugi, nem kell félni komoly rendőri munkától) – tippre ez lesz az a porció, ami működni is fog (human-nel ellentétben, én mindig üdvözlöm a Hóbortos hétvége megidézését!). Nyilván poénos alapanyagból nem lesz hiány, ha a rendőri kliséket nézzük, akkor bőven van miből meríteni (a jó zsaru/rossz zsaru elővétele halálegyszerű volt, mégis működött)

A nagy kérdés, hogy mennyire lesznek rendben az egyelőre nem annyira poénokra építkező és az 1×01 alapján egyelőre feleslegesnek ható mellékszálak. A karakterekkel nem volt gondom, a sztorijaiknál van a kérdőjel: a pilotban feleség és a barátnő még elment, de főhős  lánya kapcsán behozott szomszéd srác egyelőre totál luft, az efféle, hihetetlenül erőltetett surmó karakterek taszítanak. Akár ez van az eredetiben, akár nem, tényleg minden itteni író azt mondta, hogy ez a dinamika szuper, imádni fogják a nézők?

Megint a “nem váltotta meg a világot“-közhellyel jönnék, és azzal, hogy nem tűnik kihagyhatatlan sorozatnak a Jófiúk, de azok után, hogy a több komédia-próbálkozás lemorzsolódott nálam, magyar sorozatként mindenképp protekciója van és 2-3 részt még fog kapni, mielőtt végleges döntést hoznék. És nagyon remélem, élni is fog vele. Ehhez szerintem csak annyi fog kelleni, hogy a kínos szálakat működőképessé tegyék.

25 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2019. 09. 01. 21:12

Nem voltak rosszak a karakterek főképp a három zsarué.

Liát nem tudom miért kellett átmaszkiroztatni (eredetit nem láttom, ott is ugyanígy maszkot raktak a színésznő arcára?)

Kiváncsi leszek majd a nézettségére. Azért adhatták volna reklám nélkül is (ha már premier).
Persze a Love Island-et egyből nyomták utána

Olyan 6,5/10 nálam elsőre.

Deny - 2019. 09. 01. 21:18

Kellemes csalódás volt, hasonló gagyit vártam, mint A mi kis falunk (tudom, hogy adaptáció mindkettő, de mivel ugyanazokkal az írókkal reklámozták, nem sok reményt fűztem hozzá.) Viszont nem tudom végig ki fogok-e tartani. Én 6/10-re értékelném.

Mikilós - 2019. 09. 01. 22:41

Nekem tetszett, én is lemaradtam pár percről, meg az eleje kicsit nehezen indult be, így poén áradatban, de a reklám után, már egész jó lett. Bár a vágás furcsa volt nekem, ez leginkább az éttermes jelenetnél volt. Egy mondat a zsaruknál, majd a feleség mond egy mondatott a barátnőjének, akkor megint egy mondat a zsaruknál. Nem.az a jelent vágásban furcsa volt.

Kiváncsi leszek, mikor lesz majd az első magyar crossover. Mondjuk a Jófiúk és A mi kis falunk között. Simán meglehetne valósítani mind a két sorozatnál, ha már egy családban vannak.

Adamzget2 - 2019. 09. 02. 00:10

Nekem kellően bejött annyira, hogy folytassam. Bár Szabó Győző jeleneteinél azért sokszor látszott, hogy rájátszik (Fejdobálós jelenet, csomagtartó ajtós). Meg azt a bábut sem feltétlen tudom hova tenni. Még csak meg sem próbálták elrejteni, hogy ne legyen ennyire feltűnő. Vagy ez direkt ennyire gagyi? :D

Springer - 2019. 09. 02. 06:11

Kíváncsian vártam az első részt.
Az eleje nehezen indult be, aztán egész jó lett.
Nem ismerem azt a sorozatot, ami alapján készült.
Nekem tetszik, pedig az előzetesek kapcsán voltak előítéleteteim.
7/10

kiskiraly - 2019. 09. 02. 12:03

“Meg azt a bábut sem feltétlen tudom hova tenni. Még csak meg sem próbálták elrejteni, hogy ne legyen ennyire feltűnő”

Jaja, az nekem is feltűnt :)

Tomi - 2019. 09. 02. 15:40

Egy Mi kis falunk skálán hová lehet helyezni? Szerintem az egy botrányosan gagyi sorozat úgyhogy tartok ettől. Minőségibb vagy ugyanaz a szint csak rendőrösben?

winnie - 2019. 09. 02. 15:51

nem hiszem, hogy bárki tudná, hogy a te skáládon milyen lenne – csak a sajátját tudja megítélni, az egyik szlovák, a másik spanyol sorozat alapján készült. de írtunk arról a sorozatról is kritikát. plusz a pilot nézhető online, az rtklub.hu-n, pár percből lejön szerintem.

winnie - 2019. 09. 02. 15:54

” Bár a vágás furcsa volt nekem, ez leginkább az éttermes jelenetnél volt. Egy mondat a zsaruknál, majd a feleség mond egy mondatott a barátnőjének, akkor megint egy mondat a zsaruknál. Nem.az a jelent vágásban furcsa volt.”

igen, ezt nem tudom beletenni a kritikába, mert nem illett sehova, de az irtó gyatra és funkciótlan volt. azt hittem, valami kiderül, de így… semmi értelme nem volt. egyszerűen egy jelenetnek akkor van értelme, ha van kifutása, vagy csúcspontja, vagy “mini cliffje” (nem tudom, hogy nevezik ezt), nem csak helyfoglaló. ha felszabdalnak egy működő jelenetet több jelenetre, akkor az megszűnik működni.

tzs - 2019. 09. 02. 15:56

Hevér Gábor már az Átokban is főszerepet játszott (mondjuk vagy 15 kilóval nagyobban) meg az Aranyéletben is volt szerepe, de amúgy meg nézzétek meg az Őrült nők ketrecében, nagyon jól untermankodik Stohlnak :)

dochollywood - 2019. 09. 02. 16:02

@tzs

Őrült nők ketrece… +1 :)

winnie - 2019. 09. 02. 16:03

nekem talán az igenis, miniszterelnök úr volt a favoritom azokból, amikben láttam:)

tzs - 2019. 09. 02. 16:04

@winnie
annak a vágásnak nem úgy volt a ritmusa, hogy amikor a Parti Nóra a suttyó/bűnöző pasiját emlegették, akitől szült gyereket – mutatták Győzőt, ergo ő lehet az (nem került kimondásra). Amikor meg Lia tesze-tosza pasiját, akihez hozzáment, mutatták a rendőr férjét?

winnie - 2019. 09. 02. 16:06

igen, erre gondoltam én is, hogy kiderül, mert akkor ugye infóadagolás/csepegtetés, vizuális segítség, így meg csak lóg a levegőben mindenféle reveal nélkül.

vighmarag - 2019. 09. 02. 18:19

Próbálom tartani magam ahhoz, hogy minden magyar sorozatnak adjak egy esélyt, így történt most is. A Mi kisfalunkkal nem nagyon tudok mit kezdeni hosszú ideje, valahogy nagyon nem rám szabták az egészet, épp ezért fenttartásokkal ültem le ez elé a sorozat elé is, de pozitívan csalódtam. A poénok sokkal közelebb állnak hozzám, a színészek jók( mondjuk velük a Mi kis falunkban sincs gond), az egésznek volt egy sodrása. A mellékszálak egyelőre borzasztó súlytalanok, bár Parti Nóra szerintem nagyon-nagyon jól játszik. Kicsit jobb magánéleti részekkel egész jó dolog sülhet ki ebből ,én még pár részig biztosan maradok.

Edrick - 2019. 09. 02. 18:32

Én kicsit elfogultan állok hozzá, mert elég durván kötődöm az eredetihez (az volt az első sorozatom), így kíváncsian vártam, mit kapnuk, de alapvetően nem volt rossz (mondjuk magyarításból kicsit lehetne több, mert Gyula felesége is valami spanyol étteremben keresett munkát, és a bankrablók elfogásának helyén is mariachi zenekar volt – mennyit adott volna mondjuk egy csárda ehelyett?). A három főszereplő kémiája egy rész alapján tök jól működik, a mellékszereplőkkel volt bajom nekem is, de még adok időt, már csak azért is, mert a bejelentett színészeknek kb. csak a felét láttuk, legalább 4-5 ember hiányzik, rájuk nagyon kíváncsi leszek.
Ami viszont számomra óriási kérdőjel, hogy elég minimális változtatásokkal emelték át az eredeteit (és még kapcsolati szinten is elkezdték Sárit és Bencét építeni), és ránézésre a következő rész sem néz ki úgy, hogy történetvezetésben eltérne. Szóval a kérdés számomra, hogy mennyire fognak ragaszkodni az eredetihez, ahol 2-3 évad után a szerencsétlenség eléggé háttérbe szorult, vicces helyzetek persze akadtak, hogy oldják a feszültséget, de már inkább egy akció-dráma volt, mint komédia? Nyilván oda el is kell jutni, így lehet, hogy nem érdemes ilyeneken kattognom, de nagyon kíváncsi leszek arra, hogy mennyire tartják meg inkább a komédiát, és mennyire mozdulnak el komolyabb irányba (már ha elmozdulnak, persze).

Deny - 2019. 09. 02. 20:19

Edrick: Ezt én is olvastam, hogy elég durva változáson ment keresztül a sorozat. Spanyol rendszer szerint korhatár nélküli akcióvígjátékból 16-os karikás thriller lett.

Energiavampir - 2019. 09. 02. 20:36

15-20 percet bírtam, ez f*s
ennyi

Puki - 2019. 09. 02. 20:40

Hát ez igen gyenge epizód.
Nem képesek dinamikusra vágni, több kamerával vehetnék akkor lehetne bátrabban vágni.
Poénok sem ártanának bele.
Jól lehet ezzel keresni, mert ilyet én is írok.

delMaar - 2019. 09. 02. 23:07

ez sajnos óriási csalódás, még úgy is hogy nem vártam sokat tőle. ami működik valahogy az MKF-ben, az itt szinte semennyire. ráadásul mivel settopboxról néztem vissza lemaradt az első pár perc, azt még visszanézem.

spetra - 2019. 09. 03. 23:50

“oké, Hevér Gábor Alvilágozott, Pokorny Lia pedig az Ízig-vérig mellett A mi kis falunkban is megfordult egy ideig”

Király Dániel meg az Egynyári kalandban volt benne, a 2. évadtól végig :D

Kissur - 2019. 09. 04. 21:30

Hát ez 48 percnek túl sok volt. 20-25 perces sorozatként szerintem sokkal jobban működne. Alapból lehetne kukázni a feleséges, magánéleti szálat a lánnyal, meg a szomszéd fiúval, és akkor egy pörgős, néhol kifejezetten vicces széria lenne. Az első jeleneten hangosan röhögtem. Az nagyon szépen fel lett építve.

winnie - 2019. 09. 05. 06:56

az a baj, hogy az efféle szálak, amiket most én is feleslegesnek érzek, x rész után érnek be, és akkor értelmet nyernek – nyilván optimális esetben. vagy egyszerűen csak akarnak adni neki is valamit, ha a zsaru nem elég. de, nem ismerve az eredetit, ha mázlink van, akkor nem románc, hanem valami bűnközeli dolog lesz.

wouhn - 2019. 09. 05. 11:21

Én meg sem akartam nézni, de nagyon tetszett, végig imádtam.

Kissur - 2019. 09. 06. 07:10

winnie: Mondjuk az a kifőzde elég nagy bűnbarlangnak tűnik már most. Lehet, hogy a feleség vagy a lány beszáll a bizniszbe, és akkor lesz érdekes.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz