login |

Elementary: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is.

2019. 09. 04. 14:50 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

As long as we’re together, what does it matter?

Ewan McGregor a 2017-es Fargo után nemsokára két új sorozatban lesz benne, Kevin McKidd hosszú évek óta kórházsorozatos főszereplő, Robert Carlyle 7 évad fantasy sorozatozás után nemsokára scifizni (War of The Worlds) fog, Kelly Macdonald-nak már volt idén sorozatfőszerepe és még lesz is, és ugye itt van nekünk Jonny Lee Miller, aki 7 évadnyi nyomozás után akasztja szögre a nagyítót – ki hitte volna a 20 évvel ezelőtti Trainspotting főszereplőiről, hogy ide eljutnak?! (Nem feledem Ewan Bremner-t sem, ő is volt nemrég a Will-ben.)

Nem hiszem, hogy kevesen lennének azok, akik azt mondják, hogy a legjobb tévés Sherlock Holmes búcsúzott pár hete az Elementary-vel, ami olyan epizodikus országos krimi volt, ahol szükség volt a komolyabb színészi játékra, ahol jól megrajzolt és mély emberi kapcsolatok voltak jelen. És ahol a készítők azért valamennyire agyaltak is a rejtély-komponensen. Oké, inkább az első szezonokban, de később is volt, hogy elsült a Final Draft-juk.

Van egy olyan érzésem azonban, hogy az Elementary esetében a legvégéig kitartók már nem a heti ügyek miatt maradtak, hanem egyrészt a legutóbbi pár erősebb átívelés, valamint Holmes és Watson kapcsolata, barátsága miatt, ami az utolsó szezonban is hozott pár emlékezetes pillanatot, a fináléban pedig…, de csitt!

A sorozat lezárása kapcsán (ugye a 6. évados finálé is utolsó résznek volt tervezve) nagyon kíváncsi voltam, hogy mivel terveznek Rob Doherty-ék, hiszen aki olvasta Conan Doyle munkáit, az tudja, hogy Sherlock Holmes történetének több lezárása is volt, az pedig, hogy a 7. évad egyik új, kiemelt karakterét Odin Reichenbach-nak hívták, kicsit meg is előlegezte, hogy mire számíthatunk az utolsó részekben. (Számomra öröm volt látni, ahogy a novellákból a szokottnál több dolgot is átemeltek az utolsó évadra és konkrétan a zárásra is.)

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Meghalt Sherlock Holmes!

Él(jen) Sherlock Holmes!

Sőt, tovább megyek, ugyanezt Watson-nal is “eljátszották”, s bár benne volt a fake out, azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy végeznek vele. Kicsit hirtelen lett volna, de hatásos, és már készítettem is a zsebkendőt, de végül inkább úgy döntöttek, hogy az élet megy tovább, mint a legtöbb krimisorozatban, azaz lezárás ide vagy oda, holnap is lesz ügy, amiben nyomozni kell.

A finálé 3 éves ugrással kezdődött (és sok meséléssel), majd pedig egy éves hoppal zárult, és közben prezentáltak nekünk egy minirejtélyt, aminél sejteni lehetett, hogy egy visszatérő karakterrel lesz dolgunk, de a kötelező rész eleji emlékeztető, valamint a vendégszereplők kiírása nem hagyott sok elmélkednivalót azoknak, akik néznek, illetve olvasnak ilyesmiket botor módon, főleg egy sorozatzáró esetében.

Nem is baj egyébként, hogy kicsit lötyögött a finálé, nem volt túl feszes, a többiek is megkapták a maguk búcsúját, a sztorijuk előre görgetését, nekünk pedig volt időnk gondolkodni azon, hogy vajon mi lesz a folytatásban Sherlock & Watson-nal, hogy milyen sors várhat rájuk, vajon együtt folytatják, vagy külön. A választ megkaptuk, és szerintem nem akkora baj, hogy nem valami tragikus lezárásra került sor.

Na de sebaj, az ennyi volt az Elementary, emlékezni fogunk rá, mert tényleg a jobb országos nyomozósok közé tartozott, remek színészi játékokkal (komolyan nagyon kíváncsi vagyok, hogy Jonny Lee Miller mihez fog kezdeni ezek után? – nem igazán követem az életét, így nem tudom, hogy marad-e Amerikában, vagy rövidszezonos angol sorozatokban látjuk-e legközelebb, ha marad a tévében) – lehet, hogy nem annyira az utolsó évadra fogunk emlékezni többek között Watson eljelentéktelenítése miatt, vagy a Moriarty-szál kezeléséért, de sajnos vannak esetek, amikor a készítők keze is meg van kötve.

Most pedig, ahogy mondták a zárásban:

The game goes on.

15 hozzászólás Ne habozz!

Running - 2019. 09. 04. 15:20

Remek sorozat volt, remek színészekkel. Voltak gyengébb pillanatok, de alapvetően jó volt mindig. Mondjuk lehetett volna egy ütősebb, jobban kifuttatott lezárás, de még mindig jobb volt így, mint ha hirtelen kaszát kap.

winnie - 2019. 09. 04. 15:22

igen, így van. sok sorozattal szemben mondhatni itt pont fordítva volt, hirtelen új évadot kapott, amikor már a készítők is búcsúztak tőle, üröm az örömben a 13 rész, meg az, hogy nem volt esélyük natalie dormert visszahozni.

eanna - 2019. 09. 04. 15:59

Nekem a második lezárás is remek lezárás volt és Watson halálán se lepődtem volna meg, úgy is kerek lett volna, de azért így boldogabb voltam sokkal.

Jonny Lee Miller időközben amerikai állampolgár lett legjobb tudomásom szerint, így nekem úgy tűnik, ott tervez tovább. Persze ez biztosan függ a lehetőségektől is :) mindenesetre Sherlock-ként kiváló volt.

Lucy Liu-t ezután a Why Women Kill-ben látni igazán nagy élmény volt!

mSO - 2019. 09. 04. 17:00

Szerintem is a színészi játék és a szereplők sokszínűsége az egyik legerősebb erénye ennek a sorozatnak, a történet mellékes, bár van, hogy az is épp kiemelkedő volt.

Claire8310 - 2019. 09. 04. 17:36

Imádtam az egész sorozatot, és a lezárás is olyan Elementarys lett, mind egy éve mind most. Baromi jó színészi alakítások, hogy bitang erős barátságot építettek a két főszereplő között és nem mást, az egy nagy csillagos ötös. Voltak kiemelkedő részek, voltak szokásosak, de mindig meg volt az a hangulata, amiért jó volt leülni elé, mint egy meleg takaró. És ettől a sorozattól kaptam az egyik legnagyobb gyomrost anno a 3. évad fináléjában.
Respect, szép búcsú.
Még egy valakit nem hoztak vissza a fináléra, Clydeot a tekit még megnézem volna :) Johnny Lee Miller akármit csinál nézni fogom, ugyanúgy Lucy Liut is.

Phoeni10 - 2019. 09. 04. 19:46

“legjobb tévés Sherlock Holmes..” – hát…Az első 2-3 évad valóban remek volt és fanja voltam a sorozatnak, de aztán el is vesztett. Totál lecsúszott egy átlag krimi szintre – abból sem a túl izgalmas fajtába – és semmi Sherlock Holmes nem volt benne. Gyenge.

winnie - 2019. 09. 04. 20:01

Phoeni10: jogos, lehet, hogy félreérthető, de jonny lee millerre gondolok, nem a sorozatra – szerintem nem ez a legjobb SH-sorozat. és nyilván abban sem kell egyetérteni a jeremy brett vagy benedict cumberbatch-pártiaknak, hogy JLM lenne a legjobb karakter. (én azért vagyok szerintem elfogult, mert sokkal, de sokkal több ideig játszotta SH-t, mint cumberbatch, így jobban belémívódhatott.)

viszont azzal nem értek egyet, hogy nem volt semmi SH benne. oké, én eleve krimiken nőttem fel, 8 éves koromtól csak ilyesmit olvasok és mindegyik novella vagy tízszer megvolt, de szerintem rob dohertyék nagyon figyeltek arra, hogy megidézzék a szellemiséget. a 7. évadban is volt olyan rész, ahol konkrét régi esetet szedtek elő, de az azért tetszett, hogy nem csak egypoénosra vették a figurát, nem csak az antiszocialitásán rugóztak. abban egyetértek, hogy nem egy az egyben vették át a karaktert, némely jellemzője nem érdekelte őket, viszont nagyon sok jegye átjött, és _viszonylag_ konzekvensen használták.

Geza Kovacs - 2019. 09. 04. 20:08

Borzalmasan rossz, unalmas sorozat volt, a vége meg különösen szánalmas lett. Nagy megkönnyebbülés, hogy vége.

speranza - 2019. 09. 04. 21:16

Az örökös időhiány miatt valahol a 6. évad elején lemorzsolódtam, de nem adtam fel a reményt, hogy egyszer végignézem, ami még hátravan, mert nekem is az egyik kedvencem volt. Az első évad kezdetén még kételkedtem, hogy az Elementary működni fog a női Watsonnal, de ez a páros minden kételyemet eloszlatta. Örültem, hogy legalább a főszereplőt brit színészek közül választották, és Jonny Lee Miller minden szempontból jó Sherlock volt. Azért csak jó, és nem a legjobb, mert a személyes kedvencem továbbra is Jeremy Brett marad, mivel Doyle több Sherlock novelláját és regényét is olvastam, és ő áll a legközelebb az eredetihez. :)

Kati néni - 2019. 09. 05. 00:17

Így elröpült az idő? Még otthon néztem az első két évadot és jó Monk-pótléknak találtam.

ilyr - 2019. 09. 06. 01:21

Johnny Lee Millertől ez elött csak az Escapist fimjét láttam, de abban is nagyon bejött és ez a sorozat is nagy kedvenc lett miatta. Kezdetekben szkeptikus voltam a női Watson verzió kapcsán, de egész ügyesen megcsinálták az alternatív Sherlock Holmes világot. Sajnálom, hogy vége, sokáig tudtam volna még nézni… :)

mollyhooper - 2019. 09. 08. 00:02

A legjobb tévés Sherlock Holmes Benedict Cumberbatch volt. Nála nincsen jobb.

Aidan Pryde - 2020. 01. 30. 01:03

Ízlések és pofonok, szerintem a legjobb tévés Sherlock az Jeremy Brett.
Cumberbatch és Miller osztoznak a második helyen.

Florabell - 2020. 06. 19. 10:18

Nagyo jó volt,kár,hogy vége,de még mindig jobb,mintha feleslegesen sokáig húzták volna.A 6.évados lezárás azért jobban tetszett,mint a mostani. Natalie Dormer hiányát nagyon sajnáltam,annyira jó karakter volt az első évadban.Egy újabb heti nyomozós amitől el kell búcsúznom.

Jani - 2020. 09. 23. 00:10

Nálunk top3-ban volt :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz