login |

Instinct: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

2019. 09. 05. 17:10 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Na, az Instinct ott fejezte be, ahol elkezdte, én meg beakadt lemezjátszóként ismételhetem magam, hogy ha egy krimi szállít két jó fő karaktert, közöttük egy jó kis dinamikát (mindenféle romantika nélkül), akkor igazán fordíthatnának annyi figyelmet a heti ügyekre, hogy azok ne fulladjanak sablonba. Hiába a változatos témaválasztás, ha állandóan ugyanazt az öntőformát használják.

Akár vitára is bocsáthatnám a kérdést, hogy mennyire fontos az epizodikus krimikben az, hogy az ügyek is lekössék az embert, de azok után, hogy olvasom némelyik népszerű műfajtársnál (pl. Lucifer), hogy sokan megbocsátják a nyomozások szenvedését, félek, hogy alulmaradnék az érveimmel. De komolyan nem luxus a mai szuper kínálatban egy 40 perces sorozatepizód nézése során 20 perc gyenge tartalmat kapni?

Mondjuk az Instinct nem csak az ügyektől szenvedett nálam (az évad eleji fellángolás eléggé múló volt…), hanem attól a pár rossz és érdektelen mellékkaraktertől is (mínusz a halottkém, ő jó volt), akiket valamiért úgy írtak meg, hogy zongorázni lehessen a köztük, valamint a Dylan/Lizzie páros közti hatalmas különbséget. Az arányokon azért a 2. évad új jövevényei valamelyest javítottak, de közel sem annyit, ami elég lett volna az üdvösséghez.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Maga az ügy pedig elég érdekesen indul előbb egy, majd még három levágott fejjel, és a végére a guillotine is kellemesen morbid volt (a gyilkos filozófiája viszont pff…), de megint csak azt játszották el, amit a kezdetekben is állandóan: a kiemelt vendégszereplők mellett volt egy mellékes figura is a sztoriban, és ő lett a gyilkos. Oké, kivételesen nem csak egy jelenetet kapott, de amikor megjelent (feleslegesen) másodjára, akkor rögtön tudtam, hogy nem lehet más a tettes. Mondom, az efféléken csak a krimirajongói énem rugózik, és sajnos a Royal Pains korábbi készítője nem szedett össze túl krimiprofi írógárdát maga köré.

A fináléban egy másik kriptonitom is jelen volt, a látomás, amivel mondjuk lehet, hogy érdekes sztorit indítottak volna el, de mivel eljött a Kaszás, így nem is nagyon akarom értékelni a Pasternack-vonalat, mivel sosem tudjuk meg, hogy mire futtatták volna ki a Dylan látásával kapcsolatos gondokat, ezért nem is akarok tudomást venni a létezéséről, lehet, hogy a készítők is elkenhették volna, ha akadt rá lehetőségük.

Alapvetően szóra sem érdemes zárást kapott az Instinct, amire adná magát a fordulat, miszerint magát a sorozatot is szóra sem érdemesnek tituláljam, de nem teszem, mert a központi páros nagyon bejött, és még az egyikük magánélete is elfért, s ki tudja, egy 3. évadban, ha kisöpörték volna Julian-t, akkor Lizzie is használhatóbb sajátsztorikat kapott volna, akár azt is, hogy Gary-t motoroztatja körbe a városban.

3 hozzászólás Ne habozz!

Annatar - 2019. 09. 05. 19:46

Instinct-et nem nézem, így arról nem tudok véleményt nyilvánítani, csak ha már szóbakerült a Lucifer is, azt megvédeném. Mármint hogy annál miért nem tragédia, ha a heti ügyek érdektelenek. Sablonosnak nem mondanám őket, több más nyomozós sorozattal ellentétben, viszont az tény, hogy sok érdekes ügy nem szokott lenni. Viszont. A Lucifer nem nyomozós sorozat természetfeletti faktorral, hanem természetfeletti főszereplőkkel és azok emberekkel kapcsolatos viszonyaikról szóló dramedy nyomozós faktorral. Szóval a nyomozás a mellékszál, katalizátor a fő történetben, nem pedig a fő csapás. Szóval Lucifer a kakukktojás :)

winnie - 2019. 09. 05. 20:11

de ezt így akkor embere válogatja preferencia alapján, nem? mert nekem egyértelműen nyomozós, egy term.folötti mellékszállal (ami elfér, de nem nagyon izgat, cserébe viszont a karakterek zöme bejön), katalizálni másképp is lehetne, mint muszájból nyomoztatni. még az izombie jut eszembe példaként, ahol volt egy érdekes keret, amit képtelen voltam nézni a sótlan ügyek miatt.

emeric - 2019. 09. 06. 06:57

Végignéztem a sorozatot, elég ártalmatlan volt. Főleg Eli Gold eltalált karaktere miatt maradtam, pedig most be se ugrik a neve… A rendőrnő viszont szerintem csak a közös jeleneteikben működött jól, magában sótlan volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz