login |

Pilot-musta: Our Boys – 1×01

2019. 09. 05. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Még egy megtörtént események alapján készített sorozat indult pár hete az HBO-n, azonban az igen erős készítői gárdával bíró izraeli dráma számomra több szempontból is hatalmas csalódás volt. Ez akkor is igaz, ha nem csak a sorozat tehet erről, hiszen részben ennek az az oka, hogy a stílusa abszolút eltér az amerikai szériáktól, így sokkal nehezebben befogadható. Igényesség ide, jó témaválasztás oda, valami nagyon hiányzik belőle.

OUR BOYS – 1×01 – 4/10

Muszáj azzal kezdenem a sztori ismertetése előtt, hogy a sorozat egy minimum alapszintű ismereti szintet megkövetel, már ami az izraeli zsidó és palesztin viszonyokat illeti Jeruzsálemben. A kiinduló pont egy 2014-es eset, három zsidó tinédzser elrablása, ami az egész országot megrázta is imára sarkallta. Miután kiderül, hogy meggyilkolták őket egy arab srácot is elrabolnak, majd később egy égett holttestet is találnak.

Az ügyben persze megindul a nyomozás, a középpontban pedig emellett az események kapcsán az Izrael és a Hamasz terrorszervezet között fellángoló konfliktus van, mely több ezer áldozattal járó háborúban csúcsosodik ki. Az Our Boys pedig leginkább az odáig vezető folyamatokra kíváncsi, miközben megannyi témát érint a rasszizmustól a kettős mércén át a szélsőséges, vallási fanatizmusig.

Mint ilyen, a sorozat sokak tyúkszemére léphet rá – legalábbis azokéra, akik képesek kitartani mellette. Márpedig ez szerintem kihívás lesz az egyszeri sorozatjunkie-nak (jelen!), mert olyan piszok lassú az egész, ami már számomra is tolerálhatatlan volt helyenként (pl. az 1×02 elején képtelen vagyok elhinni, hogy a sokáig cél nélküli utcai jelenetet nem lehetett volna lerövidíteni), s mindezt még nyakon is öntik szenvedéspornóval. (És ugye itt nem nagyon dobnak be hangulati vagy vizuális elemeket az élményre való ráerősítés céljából.)

Persze teljesen jogos az érv, miszerint ez a valóság, az embere szenvednek, de az efféle szikár megvalósítás nem túl nézőbarát, csak egy vékonyabb réteget fog izgalomba hozni, a többiek inkább választanának helyette egy alapos újságcikket, már ha érdekli őket a téma. Az a téma, amely bár igencsak régióspecifikus, de valójában mindannyiunkról szól, az emberekről, illetve még mai is abszolút aktuális kérdésekről, melyek némi csavart kapnak a puskaporos, szemben állós miliőnek köszönhetően.

Számomra az Our Boys-ból hiányzott a komolyabb dramaturgia. Nem azt mondom, hogy manipulatívabbra vagy hatásvadászabbra kellett volna venni, de sokáig szinte csak krónikát, dokumentarista stílusra hajazó történetmeséléstmutatást látunk, ami ugyan informatív és gondolatokat indukál, azonban nem nagyon köt le, szórakoztatni pedig egyáltalán nem szórakoztat – már amennyire persze szórakozásnak lehet nevezni egy ilyen valós történet interpretációját.

A másik mínusz egyértelműen a karakterekre jár, hiszen a fő nyomozó figuráján kívül egyszerűen senki sem volt emlékezetes, a fiatalok főleg nem ragadtak meg a karaktereikkel, márpedig azért egy sorozatnak ezen az érzelmi szinten is működnie kéne, nem csak az kell, hogy érdekelje a nézőt, hogy miképp eszkalálódik a szembenállás, illetve miféle előítéletek és igazságtalanságok munkálnak a színfalak mögött.

Jót akar az Our Boys, erős gondolatok vannak mögötte, a készítők sem voltak szívbajosak a témaválasztással, és azzal, ahogy hozzáálltak az ábrázolt konfliktushoz, azonban számomra nem állt össze két rész után sem a sorozat, egyszerűen képtelen voltam ráérezni a ritmusára – talán azért, mert nem is volt? Hiszem, hogy (számomra) sokkal hatásosabb lett volna a végeredmény, ha feszesebbre veszik a történetmesélést, és inkább a makro dolgokra koncentrálnak.

A sorozat érdekessége, hogy itthon a tévében sem szinkronnal fog menni, hiszen elég komoly dramaturgiai szerepet kap benne a nyelv, sokat jelent benne, hogy épp héberül vagy arabul beszélnek. Ez ismét csak egy jele a készítők irányából érkező átgondoltságnak, azonban aki nem nyelvszakértő, az nem nagyon fogja tudni, hogy épp milyen nyelvű a társalgás, kivéve, ha céloznak rá, vagy olyan karakterek beszélnek, akiknek a származása nem kérdés.

8 hozzászólás Ne habozz!

takingsider - 2019. 09. 05. 23:55

underrated

Obé - 2019. 09. 07. 19:52

Nagyon erős sorozat. A történetvezetés kicsit lassunak tűnik, de a feszültség végig fennmarad. Betekintést nyerhetünk mind az ultra ortodox családok napjaiba, mind a palesztinok életébe. Valóban nem egy karakterdráma, de egy ilyen szituációban talán nem is baj, ha nem ránt be érzelmileg annyira. 5 rész utan nagyon varom a folytatást.

Gerion - 2019. 09. 08. 13:20

Hadd csatlakozzam harmadikként. 9/10.

Regnak - 2019. 09. 09. 11:42

Magam pedig negyedikként. Szerintem remek sorozat.

Nagyon várom a 6. részt. Érdekel a téma is. A Faudára meg még sokat kell várni.

Attila - 2019. 09. 19. 19:27

Szerintem nagyon jó sorozat.
A történet amit feldolgoz remek választás.
Pont azért mert nem amerikai minta jó a fényképezés, teljesen visszadja izraeli kepvilagot.
Jó a nyomozás levezetése.
Teljesen rendben van

Sári - 2019. 11. 04. 16:36

Szerintem nagyon jó sorozat, izgalmas és nagyon jól mutatja be a zsidó-palesztin konfliktust. A készítőknek pont az a célja, hogy bemutassa, hogy mennyire nehéz megtalálni a különbséget a két nép között, éppen ezért ajánlják, hogy felirattal nézzük. Az is nagyon tetszik, hogy úgy tekerik a szálakat, hogy egyik karakter sem lesz szimpatikus vagy éppen az ellenkezője. Szerintem baromi jól közelít meg egy olyan kényes témát, amiről sokan nem mernek ilyen őszintén beszélni.

mildi - 2019. 11. 10. 20:53

jó volt.
a sori kifejezetten a shabak nézőpontjára megy rá, és ebből a szepontból a palesztin fiatalok nem érdekesek
(pedig shadi mar’i-t még elnézegettem volna kicsit).
a másik meg, h a politika mennyire folyásolja be az egészet (netanyahu nacionalizmusa, ugyi), a végén simon hazudni kénytelen a bíróságon.

hamupipacs - 2020. 05. 05. 16:46

Sokáig húztam, halasztottam a megnézését a valós események miatt. Most daráltam le. És nagyon ütős volt! Ahogy az előttem szólók írták. Talán annyi még, hogy híres rabbi figurája ütött szíven, hogy mennyire kicsi ember volt. És nem volt képes vállalni a felelősséget.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz