login |

Pilot: The Spy

2019. 09. 06. 21:40 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

A régimódi kémtörténetekért rajongóknak? Nagyjából ennyivel tudom igazán ajánlani a Netflix ma indult minisorozatát. Ami egyre kevésbé meglepetésként, de rögtön szinkronosan került fel, na meg magyar felirattal persze, bár utóbbi aztán tényleg nem újdonság manapság.

A történet egy bizonyos Eli Cohen körül bonyolódik, aki Izraelnek kémkedett, méghozzá úgy, hogy sikeresen beépült Szíria legmagasabb köreibe. Elvileg annak, amit tett a 60-as években, még ma is érezhető a hatása a Közel-keleten. Továbbra is nemzeti hősként tartják számon Izraelben.

A The Spy pedig komolyan vette ezt a témát, és olyan valóságszerűen bontja ki, hogy aki odavan a realista pepecselésért, az mindenképp nézzen bele. Nem pejoratívan használtam az előbb azt a jelzőt, hanem tényleg, amikor akció van, az nincs túltolva, az izgalom és a dráma nem azokban a jelenetekben csúcsosodik ki.

Konkrétan 6 részes az évad, és egy flashforwarddal indít, szóval azzal megvan a keret a történethez. Direkt kerülgetem a forró kását, mivel általánosabb az ajánló, és hát nyilván nem mindenki tudja miket tett Cohen. De 2 rész alapján mindenképp érdekes a története.

Viszont az igazi súlyt a háttérrel teszik az események mögé. Egyrészt bemutatják, hogy milyen döntések vezettek a beszervezéséhez, mennyire kétségbeesett húzás volt pont őt kiképezni és be is vetni a kémkedés világába. Mindeközben pedig a családi élete is ad egy horgonyt a személyiségének, megingatja a küldetéstudatában a felesége iránti szeretete.

Sajnos nem tudok teljesen pozitív lenni, mert ez a pilot vizuálisan nekem túl digitálisan nézett ki. A deszaturált színvilág tök jó ötlet, de ehhez filmre forgatás és némi képzaj illett volna, nem a szokásos “nesztek, itt az Arri kamera, mert Netflix tartalom csak 4k lehet!” Legalábbis így néz ki eddig, teljesen digitális érzés, pedig a 60-as évekről van szó. De ez csak egyéni vesszőparipám, nem akarok lebeszélni vele senkit.

Ami mellett ugye a képek alapján sem mehetek el, hogy a főszereplője Sacha Baron Cohen. Amikor először csak a hangját halljuk, az furcsa volt, de amint feltűnt mindenfajta korábbi (komikus) karakterét feledtette velem. Mármint eddig is tudtam, hogy jó színész, csak mondom, ha valaki miatta nem ülne egy komolyabb sorozata elé, nem feltétlenül kell megijednie.

Igazság szerint bejött a kezdés. Ránézésre egy nagy filmként érdemes nézni, mivel csak 6 rész a szezon. Bár van íve az epizódoknak, de adja magát mindig a folytatás is. Legyen 7/10? Nem az a kötelező, nem is lesz hype-os, de részemről azért eléggé ajánlott.

Netflix, szóval a teljes évadot kiadták, a spoilereket lehetőleg jelöljétek, és ha általánosabb ajánlót írtok, mert tetszett nektek, akkor azzal lehet másokat is rábeszéltek.

17 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2019. 09. 06. 22:39

Érdekes ez a történet, akkor és ott, remekül ügyködött. Tanítják is, mint példát, mindkét értelemben. Ma 1 nap alatt lebukna, de akkor legendává vált. Bátor ember volt az biztos. Kérdés megérte ez az egész? a közel Kelet azért amilyen most, nagyrészt ő is felel :) “Ki tudja mi lett volna?” kérdést sokan feltették már vele kapcsolatban. Ma már persze irreleváns, de abban a kis országban szentként tekintenek ár. Talán jogosan. Kíváncsi vagyok a film mit ad át ebből, a korhűség nagyon fontos, és a motivációk. De megérteni a történetét, ahhoz azért kellenek előtanulmányok, és helyi történelmi ismeretek, mert anélkül sok dolog érthetetlen lesz benne.

Piccolo_Machiavelli - 2019. 09. 06. 23:38
Stuffy - 2019. 09. 07. 09:19

Eskü az a pályaudvar nagyon hasonlít a Keletire…

winnie - 2019. 09. 07. 09:22

:) gondolom, azért is tette be. írtuk, hogy egy rêszét budapesten forgatták.

clegane - 2019. 09. 07. 10:16

“nagyon modern lett azóta a zürichi pályaudvar, hol tudnánk forgatni, ami még európai, de 50 évvel le van maradva Svájchoz képest?”

sorozat/gyilkos - 2019. 09. 07. 12:48

@Stuffy Arra kevésbé, a Nyugatira már inkább.

Lenny - 2019. 09. 07. 13:33

Stuffy:
A mozdony meg a magyar V43-asokra, nem? ;) Rengeteget exportálhatott a Ganz Svejcbe anno :D Ja és mellette az InterCity felirat eleje a kocsin. :)

kmaate - 2019. 09. 08. 07:41

jó nagy része Pest, teljes Svájc és teljes Argentína szóval kb 25%
amúgy így 4 rész után nem rossz, de nem is átütő, ha ez az eredeti sztori, akkor azért sablonos, mert sok kémsztori ebből merítkezik.

Peti007 - 2019. 09. 09. 21:04

Ez csak 1 évados?

winnie - 2019. 09. 09. 21:36

a minisorozat címkėt az egy évadosaknál használjuk, aztán persze bármi előfordulhat.

Anni - 2019. 09. 11. 20:32

Még csak a 2. résznél járok nekem tetszik. Nagyon fura Sacha ilyen szerepben de jó értelemben. :)

SPOILER

Eredeti hanggal nézem és jól láttam meg hallottam, hogy aki odaadja Elinek a babát mert megszült a felesége, az Vándor Éva?

fajro - 2019. 09. 14. 04:58

Anni, igen! Visszatérő karakterként. :)

Anni - 2019. 09. 15. 11:06

Igen utána már biztosra tudtam, hogy ő az. :)

Végig néztem nekem tetszett, végig izgalmas volt.
Sacha vállalhatna több “komoly” szerepet is. Amikor mondta, hogy Yalla teljesen beugrott a Who is Americás karaktere. :D

Rendex - 2019. 10. 05. 04:03

Két este alatt megvolt. Szerintem érdemes rászánni ezt a durván hat órát, főleg annak aki szereti az igaz történeten alapuló sorozatokat/filmeket.
Nagyon jó volt a színészi játék, volt feszültség a legtöbb részben meg úgy is, hogy az első pár percben már kiderül (azok számára is akik kevésbé szeretik a törit:D), hogy mi lesz Eli sorsa.

Snoopyzit30 - 2020. 01. 15. 09:55

Örülök, hogy megnéztem ezt a sorozatot, mert nagyon bejött. Sacha Baron Cohent mindig is egy bohócnak tartottam, de tud ő ha akar. Remélem a jövőben elvállal még sok hasonló szerepet, ahol megmutatja, hogy ő egy tehetséges színész.

Kellenek az ehhez hasonló sorozatok, a történelem tudásunk minden ilyen darabbal bővül.

Neel - 2020. 06. 19. 19:45

Nagyon jó volt, kár, hogy alig van komment és ajánlás. Nézzétek!

rary - 2020. 07. 11. 10:34

Most vagyok a felénél, tényleg jó ötlet volt belekezdeni, nem szabad beskatulyázni a színészeket az eddigi szerepeik alapján, ez bebizonyosodott most. Informatív, ha valaki jobban érdeklődik a kémes sorozatok után, bátran ajánlom én is. 7/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz