login |

Poldark: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta nargli

2019. 09. 08. 20:40 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

— Ross, you will come back?
— I swear to you, my love. I will return.

Az évadnyitó írásomban azt írtam, hogy a sorozat jó kezekben van, még így is, hogy az 5., záró évad a Poldark-családnak azon éveit tárja fel, amelyeket Winston Graham nem írt meg. És a befejező epizódot nézve szerencsére nem is kell módosítanom az állításomon: a legutolsó egy órában mindenki az őt megillető helyre került, elnyerte a boldogságot vagy méltó büntetését.

Az évad közepén azonban voltak pillantok, amikor a fejemet fogtam, hogy hogyan fogunk ebből a káoszból kijutni. Most is van tehát miről beszélgetnünk, a tovább mögött néhány spoileres gondolattal el is indítom a társalgást.

Azzal kezdeném, hogy Debbie Horsfield készítő a saját dolgát nehezítette meg ebben a szezonban. Először is a rendelkezésre álló 10 kimaradt év helyett csak kettőt mutatott be. Egy nagyszabású tabló helyett így kaptunk egy kis képet, amelyikhez új szereplők is kellettek. Ezért lehet, hogy megjelent sok olyan figura, amelyeket nem Winston Graham talált ki.

Ezzel persze alapvetően nem lenne semmi baj, csakhogy azért Winston Graham szab irányt, hogy hova kell eljutni. Tehát ezeknek a nála nem szereplő karaktereknek nincs lehetőségük kiforrni, és a sorsuk az, hogy eltűnjenek.

Ezért ért véget például sután, gyorsan Cecily Hanson és Geoffrey Charles Poldark szerelme. Mert ugyan milyen apai fenyegetés akadályozhatta volna meg, hogy az ifjú szerelmesek együtt szálljanak hajóra, és új életet kezdjenek Amerikában? Ez egy romantikus dráma, ha igazán szeretik egymást, nincs az a fenyegetés, amely útjukat állná. Cecily azonban Wiston Grahamnél nem létező szereplő, ezért kellett távoznia. Geoffrey Charlest más feleség, más élet várja.

Erre persze mondhatjuk, hogy én nehezítettem meg a saját dolgomat azzal, hogy olvastam a regényeket. Ha nem tudnám, mi történik a könyvekben, jobban élvezném ezt a különleges évadot. De még ezt figyelembe véve is van, ami zavar.

Két példát hozok, az első: Morwenna és Drake kapcsolata. Loveday Carne valóban megszületik, és valóban ilyen nem mindennapi nevet kap. De ahogy a születése előtt Morwenna lezárja magában a múltat, egyik percről a másikra kész a szenvedélyre, az a sorozatbeli karakterét ismerve is hihetetlen. A könyvekben pedig nagyon szépen föl van építve, hogy bár nagyon szeretik egymást, Drake és Morwenna kapcsolatában végig van egy félénk távolságtartás, mert a múltat nehéz feledni.

A második példám: George megőrülése. Az nem is kérdés, hogy Jack Farthing alakítása kiemelkedő. Amikor hálóingben bolyong a vad, sziklás cornwalli tájon, az Shakespeare drámába illő. És akkor mi történik? George gyakorlatilag két perc alatt, miután tett néhány frissítő sétát Dr. Enys társaságában, hirtelen meggyógyul. És ha mindez nem lenne elég, ezek után George számító módon, csak a pénze és a kapcsolatai miatt elvenné Cecily Hansont.

Ezen a ponton Debbie Horsfield már nemcsak Winston Grahammal, de saját magával is szembe megy. Mert ha van valami, amit szeretni lehet az egyébként válogatott aljasságokra képes George-ban, a sorozatban és a regényekben is, az az, hogy a szerelmi kapcsolataiban mindig is tiszta érzelmek vezették. A könyvekben egy olyan nő lett a második felesége, akihez őszintén vonzódott. Nem őrült meg, de Elizabeth, legnagyobb szerelme, hiányát senki sem pótolhatta.

Egy valamit azonban ki kell emelnem, amely a regényekben nem volt benne, de a sorozatban nagyon tetszett: azzal, hogy George hazafias érzelmektől vezérelve megmentette Ross életét, a kettejük kapcsolatában eljött végre a feloldozás. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ők ketten barátok lesznek, de legalább egy pillanatra megértették egymást.

A Poldark záró évadja tehát így foglalható össze: jól indult, a közepén szörnyű tumultus keletkezett, rengeteg szállal, amelyek hosszan épültek, hogy aztán megmagyarázhatatlanul hamar, és gyakran ügyetlenül zárják le őket. A végére pedig kaptunk két epizódot, amelyek mindennek ellenére szép, kerek lezárást adtak az egész sorozatnak.

Az utolsó képsorok megadták azt az édes-bús bizsergető érzést, hogy hiányozni fog ez a világ: a bányák, a szenvedély és a lélegzetelállító cornwalli sziklák. Úgyhogy én csak remélni tudom, hogy Ross Poldark betartja utolsó szavaival tett ígéretét, és valamikor a jövőben visszatér. A könyvekben rengeteg kaland van még, amelyeket el lehet mesélni.

Köszönöm, hogy írhattam nektek erről a sorozatról, és hogy beszélgetünk róla. Ahogy az előző írásomban ígértem, jövök még meglepetésekkel, addig is mindenkit arra bíztatok, hogy olvassa a regényeket. Ha lesz rá igény, szívesen írok egy könyves kibeszélőt is, Poldark megérdemli, hogy ne felejtsük el!

24 hozzászólás Ne habozz!

Crystal - 2019. 08. 29. 21:26

Én most befejeztem az évadot, szóval spoiler? Nem igazán tetszett az évad. Ned szála szinte egyáltalán nem érdekelt, idegesítő is volt a karaktere, untam ilyen sok epizódon keresztül nézni. Ezzel szemben pl. George a “megzavarodásából” egy epizód alatt kigyógyult, ez meg nagyon kevésnek tűnt.
Kicsit sok szálon futottak az események, én pl. pár hét kihagyás után pótolva a részeket Hansont és Merceront ugyanannak a karakternek hittem, mert tényleg hasonlítottak :D Szóval ennyire nem fogtak meg a londoni politikai események.
Az új karakterek, új történetek közül Geoffrey Charlesé és Cecilyé érdekelt a leginkább, illetve azt is nagyon vártam (hiába), hogy Tess valami kellően megalázó nyilvános száműzetést kapjon a faluból :D
Alapvetően sorozatzárásnak megfelelt, ha nem is volt a legkreatívabb meg giccstől mentes. Nagyjából mindenki a saját mértékéhez mérten a legjobb befejezést kapta. (Mérges is lettem volna, ha Dr. Enys és Caroline nem rendezi a kapcsolatát.) A legnagyobb pozitívum viszont George fejlődése, bár nem csak ebben az évadban.

Marcsi - 2019. 09. 02. 12:33

Erdekelne , hogy alakul Ross es Demelza sorsa eletuk vegeig a konyv alapjan mert a sorozat nem viszi vegig . Nyitva marad a csaladtortenet es legalabb kettojuk tovabbi sorsa erdekelne halalukig . Ha valaki tudja roviden irja meg. Koszi

ChristineJane - 2019. 09. 03. 18:31

Marcsi: SPOILER! a regények végén Ross és Demelza még élnek, Ross 60, Demleza 50 éves, nevelik a gyerekeiket, már amelyik még otthon van. Nehéz így összefoglalni az életüket, de én nagyon benne lennék egy könyves kibeszélőben, ha van érdeklődés, és narglinak van hozzá energiája.:)

Marcsi - 2019. 09. 05. 15:07

Koszonom a rövid választ ! Nem tudtam ,
Hogy a könyvek nem követik végig a két főhőst.Én most kezdtem el az első könyvet olvasni és nagyon érdekesnek találom . A film befejezo részéből az nem derül ki egyértelműen , hogy találkoznak e meg az életük során a főszereplők ?! Erre nagyon kiváncsi lennék ?!

ChristineJane - 2019. 09. 05. 16:52

Marcsi: a regényekben mindenki találkozik még mindenkivel. Van aki kevesebb teret kap, de senkiről nem feledkezik meg az író.

Ha a Poldarkról többet akarsz tudni, nargli blogját ajánlom egyébként, ott biztosan lesz még írás a könyvekről, Cornwallról és a sorozatról is.:)

https://puffcinq.blog.hu/2016/08/17/move_over_mr_darcy_ross_poldark_has_arrived

jessm - 2019. 09. 08. 23:47

Nekem alapvetően tetszett a záró évad, annak ellenére ,hogy voltak hibák. Tény, hogy egy kicsit kevésbé volt gördülékeny a szálak mozgatása mint amikor a könyveket követte a készítő.

Nekem a Drake- Morwenna dolog rendben volt, én mondjuk a későbbi könyveket nem olvastam, de ha valóban olyan a kapcsolatuk , amint írtad, szerintem még akkor is rendben volt ez a szál. Hiszen ahhoz , hogy a gyerekük megszülethessen , ahhoz kellett egy lezárás Mrowenna részéről, még ha teljesen soha nem lehet lezárni és gyereket elfelejteni.

Szerintem rendben volt Geoffrey Charles – Cecily szerelme , nekem még ez a suta elhajózás is rendben volt, hiszen Cecily apja van olyan szörnyű ember , hogy gondoskodjon arról, hogy ha a lánya valaha is megszegi a szavát, akkor megölje a fiút, még ha nincs is az élők sorában az apa. Mondjuk jobb megoldás lett volna, ha az apja férjhez adja a lányát valamilyen csellel, és akkor valóban elérhetetlen lett volna Geoffrey Charles számára.

George-nál nehezen tudtam elképzelni az örületet, inkább egy mély depressziót büntudattal jobban el tudtam volna képzelni, de gondolom az nem lett volna olyan izgalmas ha geogre egy egész évadon keresztül a szobában ül. A cecily dolog is nehezen volt elképzelhető, mert tényleg a szerelem kérdése volt az egyetlen dolog amiben George nem volt manipulálható, a bácsikája bármennyire is próbálta.

Nekem a Despar sztori egy kicsit hosszúra nyúlt, és Ross konoksága kicsit idegesített, de Cathrine kárpótolt érte , hiszen egy szeretehető karakter volt.
Plusz tetszett amit ez a konfliktus okozott a Dwight – Caroline házasságában, mert az egy átéhető konfliktus volt.

Amúgy Cecily apja és nagybátyja egy jó hozzáadás volt, hiszen jól utálható karakterek voltak és tény, hogy jól ábrázolta, hogy vannak Georgenál is rosszabbak , hiszen Georgenak van valamennyi alapelve. Amivel Ross időről időre manipulálni tudja pl az rendkivül vicces volt, ahogy rávette , hogy fizesse Geoffrey Charles iskoláját vagy hogy újra nyissa a bányát.

Az utolsó részben tényleg rendkivül izgalmas volt Ross és George kapcsolata és tényleg tetszett ahogy megmentette rosst. És karakterhű is volt hiszen hazafisága sosem volt megkérdőjelezhető .

Szóval jó volt az évad. A folytatás is jó lenne, de ha azt gondolom hogy a következő 5 évben nem lesz hozzá a színéseknek kedve, szóval maximum más színészekkel elképzelhető. Nekem az sem lenne ellenemre.

Rabyn - 2019. 09. 09. 11:28

Még várom a feliratot az utolsó három részhez. De sosem zavartak a spoilerek.:))
Viszont arról lehet tudni valamit,hogy a könyvek mikor jönnek magyarul? Az első már megvan, nagyon gyorsan kiolvastam, és érdekelne a többi is.:)

nargli - 2019. 09. 09. 11:42

jessm: Morwennával kapcsolatban igazad van, ahhoz, hogy gyereke lehessen tovább kell lépnie, nekem igazából az átmenettel volt bajom. Epizódokon keresztül, amíg az volt izgalmas és drámai, az volt, hogy Morwenna az érintést se bírja, aztán hirtelen, amikor a történet szempontjából már az kell, akkor minden oké.

Ugyanez volt George örültségével is, amíg izgalmas és drámai, addig eszét veszti, de aztán hirtelen vissza kell fordulnunk oda, hogy semmi baja.

De, ahogy írtam is, magammal szúrtam ki, másfél éven át a könyvekkel éltem, így érzékenyen érint, hogy a sorozat nincs olyan jól fölépítve.

Aki egyébként William Wilberforce-ra, és a rabszolga felszabadítási törekvéseire kíváncsi, amit futólag említettek a Poldarkban is, az erre kanyarodjon:

https://puffcinq.blog.hu/2019/08/01/amazing_grace_353

jessm, ez téged is érdekelhet!:)

ChristineJane - 2019. 09. 09. 11:48

Én az évad közepén komolyan féltem, hogy George megházasodik… Debbie Horsfield tényleg bekormányozta magát olyan helyekre, ahonnan aztán nehéz volt kijönnie. És Ned karakterét is borzasztóan elpazarolta.

De én azért nagyon élveztem a záróévadot, és hiányozni fog a sorozat!

örülünk, vincent - 2019. 09. 09. 11:48

A George és Ross kapcsolat érzelemteljes epizódja nagyon szép volt.
Köszi a leírást, tetszett :)

salinger - 2019. 09. 09. 11:51

George megőrülése ciki részlet, felesleges.

LilyCat - 2019. 09. 09. 11:52

Én nem tudnám elképzelni a folytatást más színészekkel, de meggyőzhető vagyok!:) Az írást majd kiteszitek oldalra? Köszönöm!:)

Tjviki - 2019. 09. 09. 12:41

Szeretném tudni, hogy magyar nyelven, a Ross Poldark című első könyvön kívülit többi még talán 11 (Demelza, Warleggan, Jeremy Poldark, A fekete hold könyveket hol és hogyan szerzhetném be? köszönöm a segítséget.

Crystal - 2019. 09. 09. 13:25

nargli: tényleg nem csak a könyv olvasása okolható ezért, ezek enélkül is zavaróak voltak :)

Egyébként most egy kicsit meg is hoztad a kedvem a könyvekhez, érdekelne Morwenna és Drake kapcsolatának kicsit részletesebb ábrázolása. Meg George második felesége. Az az igazság, hogy sajnos mostanra mindenki más érdekesebb számomra ebben a történetben, mint Ross és Demelza :)

nargli - 2019. 09. 09. 16:57

Sziasztok!

Igen, 12 két kötetből áll a Poldark sorozat, Magyarországon még csak az első jelent meg, tavaly decemberben. A többi megjelenéséről még nem tud információt adni a kiadó, de amint lesz valami kézzelfogható, szólok!

Addig is, a BBC készített egy szívhez szóló videót Ross és Demelza szerelméről, nézzétek meg:

https://puffcinq.blog.hu/2019/09/09/bucsu_a_banyaktol

Crystal: köszönöm!:) A könyvek olvasására csak biztatni tudlak, angolul is olvastatják magukat!:) És mindenki szerephez jut, nemcsak Ross és Demelza.

Adrienn - 2019. 09. 10. 08:36

Sziasztok!

Én még nem néztem meg az 5. évadot teljes egészében, de már láttam pár képkockát a részekből. Sajnos és nem tudok angolul, csak németül. Ezért nekem kicsit nehezebb megnéznem a sorozatot angolul…
Ezért várom nagyon de nagyon, hogy jelenjen meg a többi kötet is magyarul, mert nagy csalódás lenne, ha nem tudnám végignézni vagyis végigolvasni. Remélem, hogy lesz rá érdeklődés!? Mondjuk győri lakosként azt elmondhatom, hogy alig tudtam beszerezni a könyvet, annyira elkapkodták! Ha jól emlékszem 2 nap alatt kiolvastam a könyvet, mert nem bírtam letenni.

Kedves nargli! Én szívesen vennék ilyen könyv kibeszélős dolgot, engem bármilyen információ érdelek, mert hatalmas fan vagyok!!! Ha lenne, akkor szeretnék csatlakozni, ha lehet?! Imádom ezt a sorozatot!!!
Annak is örülök, hogy Rád találtam, és plusz infókat szereztem a könyvekkel kapcsolatban.
Minden érdekel, ami Poldark!!!

Szép napot! Adrienn

dmmddm - 2019. 09. 10. 15:42

Már kétszer néztem meg magyar felirattal az évadzáró részt és még mindig nem világos nekem, hogy George miért is menti meg Rosst? Ha valaki erre tudna magyarázatot adni, jó lenne…

nargli - 2019. 09. 10. 21:35

dmmddm: SPOILER! Ross ugye jelentést akart küldeni a francia partraszállásról az angol udvarnak. A két gonosz csávó ezt a jelentést elfogta, és képesek lettek volna a papírt átadni a franciáknak, csak hogy Rosst bajba sodorják. Azaz képesek lettek volna a hazájukat kockáztatni, csak azért, hogy Ross eltűnjön az útból, és nekik üzletileg jobb legyen.
Ez már George-nak is sok volt, aki ugyan galád, de hazaszerető és erkölcsileg szilárd. Ezért segített Rossnak, mert most egy oldalon álltak. A jelentésnek el kellett jutnia az udvarhoz, hogy a francia támadást megakadályozzák.

Abigel - 2019. 09. 10. 21:47

Hol tudtad megnézni a 8. részt felirattal? Láttam már felirat nélkül és folyamatosan figyelem, hátha felteszik végre feliratozva, de eddig mindhiába…sajnos nem beszélek angolul, s jó lenne pontosan érteni a párbeszédeket…

dmmddm - 2019. 09. 11. 07:01

nargli : Köszönöm, így már jobban értem, illetve megértettem. Egyébként az előző évadokat nézve megállapítottam, hogy George-ban néha előjönnek emberi érzések… Számomra ez akkor világlott ki legjobban, amikor Ross kislányának haláláról értesült nagybátyjától a reggelizőasztalnál. Az az arckifejezés nagyon őszinte, meglepődött és emberi volt.

Abigel: Én a sorozatbaráton néztem, ott már végig van feliratozva az 5. évad is. (Oda meghívó kell, ha gondolod, tudok segíteni.)

Abigel - 2019. 09. 11. 18:57

Köszönöm szépen a választ dmmddm! Közben sikerült találnom egy oldalt, ahol végre meg tudtam nézni felirattal az utolsó részt!

dorgo - 2019. 09. 12. 19:20

Ma sikerült megnéznem az utolsó két részt és már most hiányzik a sorozat :D
Valóban nem volt a legjobb ez az utolsó évad, de örültem, hogy itt a végén megint lehetett kicsit utálni Rosst. :)
Az utolsó részben nagyon szép jelenetek voltak, nekem tetszett.
Különösen örültem Aidan Turner és Robin Ellis közös jelenetének, az egy nagyon jó ötlet volt. :)
Remélem, hogy ezek a szerepelők nagyon vigyáznak az egészségükre és 10 év múlva újra láthatunk velük legalább egy évad Poldarkot. :)

nargli, annyira örültem, hogy megemlítetted az Amazing Grace c. filmet, az egyik nagy kedvencem. Minden évben újra nézem min. egyszer. :)
Ha néha, néha írsz még infókat Poldarkról, azt én is ezúton is megköszönném, biztos, hogy vevő lennék rá. :)

A sorozatok világában meg reméljük mihamarabb találunk hasonló sorozatot.

ChristineJane - 2019. 09. 24. 16:01

Már a 6. részhez zs van felirat, ha valaki még keresné.:)

Marcsi - 2019. 10. 12. 10:15

Nagyon tetszett a sorozat , biztosan megnézem többször is ?! Sajnos a 4 . Ik évad 6 részét nem találtam meg magyar felirattal . Ha valaki tud segíteni megköszönném . Hasonló sorozatok érdekelnének ha valaki tud ajánlani írjon ?! Remelem , hogy lesz folytatása a Poldark sorozatnak ha a könyvek alapján meg van lehetőség ?! 😢

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz