login |

Yellowstone: vége a 2. évadnak – írta Zsanna

2019. 09. 08. 15:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Ez az évad sokkal ütősebb volt, mint az első. A lassú kezdés után csak beindultak az események. Volt egy-két rész, ami visszavetette a tempót, például a negyedik és nyolcadik, de ez csak fokozta a várakozást. Ugyanis nem fogom tagadni, bár az első két rész nem igazán nyűgözött le, utána mégis újra beszippantott a sajátos hangulat, és minden epizódot tűkön ülve vártam.

Azt nem mondanám, hogy teljes volt a katarzis, de az utolsó részben felvonultatott akció szellemében megidézte a Sicario jobb rajtaütéseit, és azt a fajta lélegzet-visszafojtott várakozást éreztem, amit mostanában nagyon ritkán sorozatok esetében.

Idén valóban megismertették velünk a montanai cowboyok életét, és az eseményeket többnyire a farmon zajló munkálatok ölelték körbe melléksztoriként. Érdekes volt látni, hogyan és mikor indul náluk egy reggel, hogy egy kerítés megjavítása, akár egész napos elfoglaltság lehet öt embernek akkor is, ha csak pár métert kell kihúzni, vagy csak látni, hogyan járnak el egy felfúvódott marhával, milyen fizikai munkát jelent a lovak gondozása, vagy szénabálák pakolása.

Tetszett, hogy nem tessék-lássék avatnak be bennünket, és a nagy házból követtük a mindennapokat, hanem az igazi munkát mutatták. A célt elérték, mert eddig is lenyűgöző volt a környezet, de most hogy láttuk mennyi munka van benne, milyen kapcsolat van a birtok, a Dutton család és a munkások között, meg is szerettették velünk a helyet, és már nem csak egy darab föld, mint a nevenincs-sosem látott olajmezők pl. a Dallas-ban.

Jó húzás volt ez, így mi, nézők is értjük, hogy mi a tét, miért megy a harc. Mert természetesen ebben az évadban is a Yellowstone birtok megszerzése, vagy ha az nem jön össze, akkor az ellehetetlenítése volt a középpontban.

Az évad 8,5/10, és hogy miért van ez így, spoileresen elmondom a tovább mögött.

Ahogy jósoltam, Jamie végül feladta álmait, és kivert kutyaként visszatért a családhoz, de nem kellett csalódnunk, mert a szaros bödön, amit kevergetett, főzögetett, végül csak a fejére borult. Vele kapcsolatban nem tudom beazonosítani, hogy mégis mit vétett a család ellen, ami miatt Beth ennyire gyűlöli őt, és amiért az apja sem bírja kimondani, hogy szereti.

Gondolom, a következő évadban kiderül ez is. Ettől függetlenül nem mondtak le róla, és kisegítették az újságírónős bajból. Persze újabb állomás következik nála is, mert úgy néz ki, apa lesz.

Kayce nagy nehézségek árán, de visszaszerezte a feleségét, és a kis család beköltözött a nagy házba. Abszolút nem értek egyet Monicával, szerintem Kaycenek igenis a farmon a helye, itt aztán az lehet, aki valójában. Egy szociopata gyilkos. Korábban is mindig bajba keveredett, most legalább kiélheti magát, és nem keresi a helyzeteket, amibe feleslegesen avatkozik bele.

Beth apja kérésére maradt, és tovább folytatta a földvásárlásokat, melyhez a birtok volt a fedezet. Kapcsolata Rippel rendeződött. Mindent egybevetve ugyanaz a szókimondó, kemény b*tch karakter maradt, ugyanakkor néha soknak tartom. Bár lehet ez abból fakad, hogy kedvelem a Jamie-t alakító Wes Bentleyt, így nem tudok azonosulni a teljes kikészülésekkel, amiket mellette vág le Kelly Reilly.

John varázslatosan kigyógyult a rákból/fekélyből. Nem tudom, hogyan indult ez az egész, mennyit fog szerepelni Kevin Costner, de nagyon jó döntés volt (bárkié is volt), hogy csavartak egyet a sztorin, és mégis maradt.

Nagyon sok visszaemlékezés volt vele kapcsolatban idén, így láthattuk a fiatal énjét Jamievel, Beth-szel, Rippel, az apjával. Idén hozott nagyon sok szimpatikus döntést pl. a kiköltözése a házból, Jamie megmentése az öngyilkosságtól minden ellentétük mellett, a ház adományozása Ripnek, vagy csak amilyen nagypapaként Tate-tel.

A cowboyok közül Walkert, Ripet és Jimmyt emelném ki ebből az évadból. Walker végül a bélyeg ellenére szabadon távozhatott, Rip megkapta a fiú-státuszt, amire mindig is vágyott, Jimmy pedig végre megtalálta azt, amiben jó, még ha útközben veszteségek is érték.

Aztán, hogy szóljak néhány hiányosságról is. Rettentő gyors volt az új főgonoszok, a Beck testvérek megjelenése. Abszolút nem éreztem lezártnak a történetet a szálloda-kaszinó megépítése kapcsán. Persze, nem ez az első eset, hogy a marakodók hirtelen egy csapatban találják magukat, mert megjelenik egy náluk is sokkal rosszabb. Valahogy így volt itt is, azonban hagyott bennem néhány kérdőjelet, és nem is éreztem feltétlenül lineárisnak.

Mindenki nagyon dörzsölt, és kettő perc alatt összerakták, hogy csak egymás ellen akarják fordítani őket (ami már amúgy is megvolt), ugyanakkor azért elég erős volt a sok vér a Beck testvérek részéről és mindezt azért, mert nem engedték őket beszállni a kaszinóba, plusz John nem kívánt részt venni a vendettájukban.

Szóval a Beck testvérek mindent egy lapra tettek fel, ujjat húztak Johnnal, aki nem hagyhatta, hogy a hőn szeretett birtokot, majd pedig a családját is célkeresztbe tegyék. Mellette állt a harcban szinte mindenki, és útközben sikerült kibékülnie a kormányzóval is, a saját jelöltje lett az államügyész, minden gyereke hazaköltözött. Valahogy a legrosszabb helyzetből is jól tudott kijönni, mert a Beck testvétek ténykedése nyomán még a szálloda-kaszinó építkezése is leállt.

Azt hiszem, a csúcspont a hetedik rész volt Beth megtámadásával. Ez már előrejelezte, hogy itt nem lesz megállás, kegyelem, és ahol már tényleg feltette magának a kérdést az ember, hogy ér ennyit ez a darab föld, egy név, a sok pénz? Az állandó manőverezés, a folyamatos akadályokba ütközés, a szembenállók, a stressz, egymás kihasználása, a hazudozás?!

Az utolsó két rész is drámai volt, és nem bíztam benne, hogy mindenki túléli. A történtek mindenkiben törést okoztak, érzelmekben nem volt hiány a végére. Az évad összességében egyenletes volt, néha volt egy-két lyuk a sztoriban, és itt-ott előfordult, hogy a kevesebb több lett volna, de érezni, hogy az író-rendező páros kezd kiteljesedni.

Jön a következő évad, amiben ezek után is a földterület megtartása lesz a legnagyobb probléma. Legalábbis a finálé után úgy gondolom, ismét erre bazíroznak. Nem tudom elképzelni másként ezt a sorozatot, de ha minden évadban valaki ellen harcol a Dutton család a birtok megtartásáért, akkor élek a gyanúperrel, hogy unalmassá válik a történet.

Ugyanakkor nagyon kíváncsi lennék egy olyan fordulatra, amikor John végre rájön, hogy ő a leggonoszabb a harcban résztvevők között. Hú, a végére elfilozofálgattam, pedig nem ez volt a cél.

A sorozat nagyon jó, kellemes élmény azoknak, akik egy lassan építkező, mégis drámai történetre vágynak, ahol el lehet mélázni a gyönyörű képeken, ahol néhány insider infóval látnak el a cowboy életmódról, és azért az akcióval sem fukarkodnak. Nézzétek!

7 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2019. 08. 29. 23:38

Meglepően színvonaltalan volt az évadzáró. Hova lett a kedvenc neowesternem? Ez valami Strike Backre hajazó C kategóriás akciófilm volt, csak azoknak jól áll.

Adam9456 - 2019. 08. 31. 13:10

Eléggé felemás volt számomra ez az ėvad, voltak benne jobb pillanatok, a fénykepezés és a színeszek nagy rėsze kiváló továbbra is, de az nem tetszett hogy bizonyos karakterek eléggé háttérbe szorultak, míg másokat nagyon nyomtak.
Például szerencsétlen Jamie aki az évad második felében szinte statiszta szerepbe kényszerült, miután a többi cowboy-al kellett együtt élnie a házban. 1-2 jelenetben emlekeztetnek hogy igen ő meg itt van.
Neal McDonough-t méltatlanul nem használtak ki, beharangozták őt és a bátyját mint az évad nagy gonoszait, ehhez képest alig szerepeltek, csak a háttérből irányítottak. Most a finálėban is csak arra kellettek hogy megöljėk őket és előtte kiszedjék belőlük hol van Tate.
Helyette Jimmy volt az aki szinte minden részben kiemelt szerepet kapott, viszont ezt nem bántam, mivel az ő karakterét bírom. Külön tetszett amikor megnyerte a rodeót ės az öreg cowboy (nem jut eszembe a neve) is megdicsérte. :)
Rip ,John Dutton, valamint Kayce és a többi cowboy ők elég jó karakterek, nagyrészt ők viszik a hátukon a sorozatot.
Aztan itt van a pszichopata Beth akinek az őrültségeit idén nagyon túltolták, pedig az első évadban mėg bírtam, de most elég ellenszenves lett számomra.
Végül Monica akit nagyon előterbe helyeztek idén érthetetlen módon. Számomra a sorozat legidegesítőbb szereplője az állandó világfájdalmas arckifejezésével, panaszkodásaival, nyavajgásával. (szerintem ebben a színésznő nem túl erős játéka is benne van). Margaretre emlékeztet a Boardwalk Empire-ből, ő irritált ennyire utoljára. De még így is megsajnáltam,amikor elraboltak a fiát, ės örülök hogy visszaszerezték.
Ettől függetlenül varom a 3. Evadot jó kis nyári sorozat tovabbra is de nekem az első evad jobban bejött.

zoli221 - 2019. 09. 05. 13:03

Hát nem derült ki :( de nem is csoda, olyan volt ez az évad,hogy sokat markol, de keveset fog :(

Roxi - 2019. 09. 07. 14:04

Az évadzáró nagyon simára sikerült,se cliffhanger,se egy áldozat Costnerék oldaláról.Pedig Ripre számítottam,hogy miután fiáva fogadta feláldozza az életét vagy ilyesmi.

heidfeld - 2019. 09. 08. 17:16

Irgalmatlanul sokat foglalkoztak halàlosan unalmas, érdektelen karakterekkel.
Rip-Beth, vagy indiàn tanìtònő-Kayce dolog halàlra van ìtélve, de 4 részt pazaroltak rà…Utòbbiak rossz szìnészek is, ràadàsul.
Jamie szàllàt úgy vàgtàk kukàba, hogy csak na. Neal McDonough-t nem hasznàlni többet..Őrültség.
De még nagyobb, hogy az épìtési vàllalkozònak ég, testőre volt😀😀
Még itt, vidéken is 3-4 “problémàkat kezelőkkel” jàrnak, fontosabb emberek…
Lenne benne potenciàl, csak az ìròkat orosz gulàgra kellene vinni, pàr hétre, hogy az orosz robotos sorozat, első évad, màsodik részéért felelősöknek talàlkozzansk.
6/10 az évad

Lindello - 2019. 09. 09. 09:11

Szerintem is hullámzó volt az évad, a csúcs a Beth megtámadása rész. Rettenetesen idegesítő nőszemély, néha úgy gondoltam tényleg le kellene ütni, de amikor ez megtörtént összeszorult a gyomrom, brutális volt! Szörnyű, felkavaró jelenetek!
Attól függetlenün, hogy nem dokumentum filmről van szó, számomra még mindig meglepő, ahogy a gyilkosságokat kezelik egy sorozatban, csak megtörténnek, következmények nélkül!

Snoopyzit30 - 2020. 02. 09. 19:42

Az első 3 részt már korábban láttam, aztán kicsit félretettem a sorozatot (főként felirat hiányában), de most (a pocsék) szinkronosan csak megnéztem. Jó volt újra látni a karaktereket, meg a szép helyszíneket, de a véleményem továbbra is az maradt, ami az első 3 rész után volt.

Óriási túlzások mentek. Beth karaktere egy (rossz) vicc lett, teljesen érthetetlen amit csinál, egy paródiája még az első évados önmagának is. Jamie iránt érzett gyűlölete nem jelent meg az első évadban sem így, valamit nagyon elő akarnak vezetni az írok.

A birtok körüli dolgok is (részben) a semmiből jöttek. Elég lett volna a kaszinó és az e körüli problémákat tovább vinni, de kellett egy pszichopata testvérpár, az öldöklés meg a vendetta, mintha nem lehetett volna valami mást kitalálni.

Egyet értek azzal, aki azt mondja, hogy a Jamie vonal le lehett húzva a WC-n? Miért? Erre abszolút lehetett volna építeni. Jamie ellent mert mondani, felrúgta a ki nem mondott családi szabályokat és akkor erre meg ennyire lenullázák a karakterét? Megtudtuk, hogy az apja küldte a Harvardra, eddig szolgálta a családot és most az derül ki, hogy az apja nem is szereti? Nem tudom nekem ez furcsa. És miért van Beth-nek ennyivel több hatalma a családba, mint Jamie-nek? Jamie a harvardi meg politikai stb. kapcsolatai hol vannak? Nekem most nagyon furcsa, hogy ő ennyire egymagában van most a családon belül.

Az indiánlány 26 évesen professzor (előtte csak egy rezervátumi általánosba tanított), szóval ő azért vágtat felfelé a karrier lépcsőn, de valahogy vele kapcsolatban is azt értem, hogy biodíszlet. Persze a bőrszín miatti megkülönböztetés jól ki volt domborítva a ruhaüzletben történtek bemutatásával, de ott is Beth örültségére világítottak rá, arra, hogy istennek képzeli magát a csaj, aki minden és mindenki felett áll.

Kétségkívül a 7. rész volt a legjobb, amikor végre jól helyre tették, de nyilván lehetett tudni, hogy nem fogják megölni.

Rip továbbra is a kedvencem. A lojalitása, a hűsége szerintem figyelemre méltó. Először azt hittem, hogy csak egy eszköz az öreg szemében, egy paraszt, akit lehet a sakktáblán ide-oda mozgatni, de az szép gesztus volt, hogy neki adta a házat (meg egy darabka birtokot is ha jól értettem). Aztán 2 jelenettel később meg már majdnem a halálba is küldte. Hát ez nem volt túl szép…

Összességében az utolsó 2 részt nagyon eltúlzottnak láttam. Semmilyen gyilkosságnak nincs következménye, az események csak aláhúzták azt, amiért Jamie otthagyta a családot. A földjük megvédéséért Istent játszanak, mindenen és mindenkin átgázolnak, akik az útjukba kerülnek és még felsőbbrendűnek is hiszik magukat. Magyarázzák, hogy majd ők megoldják, de tulajdonképpen ők is ugyanúgy alárendelnek másokat a saját céljaik érdekében, mint ahogy a pszicho testvérpár is tette.

Vegyesek az érzéseim. Tetszett az évad és kíváncsi vagyok a folytatásra, de egy teljesen más irányt kellene venni úgy gondolom és inkább az 1.évadbeli stílushoz lenne jó visszatérni.

7/10 az évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz