login |

Peaky Blinders: kezdett az 5. évad – írta speranza

2019. 09. 09. 21:22 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

…sometimes death is a kindness.

A Shelby család visszatért!

A Peaky Blinders új arcokkal, és a régi lendülettel jelentkezett új otthonában, az angol BBC csatornán. Mit ne mondjak, sokat vártunk erre az évadra, de részemről nem bánom, mert már az első epizód sem okozott csalódást. Nem volt nehéz újra belerázódni az eseményekbe, mert abban a pillanatban, amikor felcsendült Nick Cave előadásában a „Red Right Hand”, engem azonnal magával ragadott a hangulat.

A tovább mögött apróbb spoilerekkel folytatom.

Két év telt el azóta, hogy Tommy-t alsóházi parlamenti képviselővé választották, de a Shelby família életében úgyszólván semmi sem változott. A családtagok élvezik az életet, amit a tőzsdén is egyre jobban prosperáló családi vállalkozás lehetővé tesz, de a múlttól nehéz megszabadulni, úgyhogy a biztonság kedvéért a régebbi bevételi forrásaikat is megtartották. Az asszonyok a pénzt, a férfiak a golyókat szórják, amikor egyetlen pillanat alatt minden összeomlik.

1929-et írunk, és a gazdasági világválság a céget sem kíméli. Michael ballépésének köszönhetően a Shelby Company Limited rengeteget veszít a tőzsdén, és persze ismét a család eszére vár a feladat, hogy kitalálja, hogyan lábaljanak ki a válságból. Tommy feje felett újra összecsapnak a hullámok, miközben az állapota súlyosbodik és új ellenségek is mutatkoznak a láthatáron… Izgalmas évad elé nézünk.

No need to worry. I’m no gentleman.

Az új szereplőkről nehéz még bármit is mondani, mert egyelőre nem sokat láttunk belőlük. A legérdekesebb figurának a Sam Claflin által alakított, fasiszta eszméket valló Oswald Mosley tűnik – aki mellesleg valós személy volt – de gyanítom, hogy Michael újdonsült feleségét, Ginát (Anna Taylor-Joy) is csak bajkeverőnek szánják az évadban.

Az első rész legjobban megrendezett jelenete egyértelműen az újságíróval folytatott interjú volt, akit Elliott Cowan személyesít meg. A hátam is beleborsódzott, amikor Tommy Shelby hozzálátott, hogy megdolgozza a kellemetlenkedő zsurnalisztát, mert ebben a percben újra éreztem azt a lelkesedést, ami a sorozat kezdetekor elkapott. Bármennyire is szeretné megőrizni a nyilvánosság előtt a komoly politikus álarcát, pillanatok alatt képes visszavedleni a régi, felkészült gengszterré, ha a helyzet úgy kívánja.

We are flying above the rules now.

Cillian Murphy még mindig nagyon-nagyon jó a szerepében és hozzá hasonlóan Helen McCrory rövid megnyilvánulásai is élményszámba mennek. Sőt, nem csak az övéi, mert a család nőtagjait a kezdetektől fogva jobban megírt karaktereknek érzem, mint a férfiakat.

A nőkkel ebben az évadban is folyton csak a gond van, pláne, hogy ilyen erős egyéniségekről van szó, mint amilyenekkel tele van a sorozat. A férfiak nem képesek „kézben tartani” őket, sőt, Tommy már a gyerekeit se nagyon, pedig azok még egészen kicsik. (Úgy vélem, hogy a gyerekekkel kapcsolatos problémákkal már a következő évadok konfliktusait szeretnék megalapozni.) Arthur önmagához képest még mindig visszafogott, az időközben férfivá érett Finnek pedig nagyobb teret igyekeznek adni az évadban, de kérdéses, hogy a fiatal színész, Harry Kirton képes lesz-e felnőni a többiekhez.

No, I’m not God. Not yet.

Ami a sztori alakulását illeti, úgy látszik, hogy bár a történések reflektálnak a 30-as évek világrengető eseményeire, most mégis valamiféle visszatérést terveztek a gyökerekhez. Hogy ez mennyire bizonyul majd jó iránynak, az csak a végére fog kiderülni.

A sorozat legjobban sikerült szezonja eddig minden szempontból a második volt, és bár elfogult vagyok, vak nem. Az ötödik évad szerintem nem fogja felülmúlni a korábbiak sikereit, de én már azzal is kiegyezek, ha nem lesz rosszabb, mint az előzőek. Az évadnyitót egyébiránt olyan 7,5/10-re értékelem.

10 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2019. 09. 09. 22:04

Nagyon jó idézeteket találtál, ezek nekem is megmaradtak. Vártam már a folytatást és nem csalódtam. Amit hiányolok az az őrült Arthur, akit korábban láthattunk, de úgy tűnik ő az asszony és a gyerek mellett valamennyire lenyugodott, tisztábban látja a dolgokat, persze a bőréből azért nem bújik ki.
Michael karakterével mintha nem tudnának mit kezdeni, olyan terelésnek érzem ezt a bízhatunk-nem bízhatunk benned dolgot. A felesége már most idegesít. Finn Cole-nak az Animal Kingdomban sokkal súlyosabb, jobb a karaktere, mint itt.
Tommy továbbra is viszi a hátán az egészet, de nem értem miért pont most jön megint elő a PTSD-je, ha egyáltalán az a baja és nem simán az elmúlt n+1 küzdelmes év. Azon is meglepődtem hogy feleségül vette Lizzie, ez sem volt megalapozva túlságosan.
Polly szokásosan jó az 1-2 mondatával, Ada néger gyereke meg biztos fontos szerepet kap, ha már a fasizmus is téma.
Én bízom benne hogy jó évad lesz, és erre megvan minden okom.

Nekem az 1-2.rész 8/10

Geza Kovacs - 2019. 09. 09. 23:54

Baromi jó, mint minden korábbi évada/része.

PRSPCT - 2019. 09. 10. 06:59

Mint mindig, most is tökéletesen voltak a zenék.
Hatalmas ötlet volt, hogy a fekete csütörtökhöz “fekete” zenéket válogattak: Black Strobe, Black Sabbath.

Kendall - 2019. 09. 10. 07:41

Még mindig tudják folytatni, féltem, hogy nem lesz olyan izgalmas, mint a korábbi részek. Imádom. Nagyon jól sikerültek az új részek – legalábbis az első 3.

Pietro - 2019. 09. 10. 20:01

Imádom, és nagyon jó volt a kezdés, de egyszerűen nem tudok elmenni szó nélkül Helen McCrory – számomra –
sokadjára irritáló játéka mellett, amivel úgy néz ki egyedül vagyok… De nekem akkor is megfekszi a gyomrom, ahogy már az első pillanatoktól fogva megpróbálják rám erőltetni ezt a mű dáma karaktert, amit szerintem teljesen erőltetetten, hiteltelenül alakít. Hitelten, amikor a 20 éves pilóta dugja, hitelten, amikor keménykedik, amikor az egy sorosaival próbál laza lenni. Nem, nem tudom, miért, de nálam rohadtul nem működik. Még mindig a Sons of anarchy Gemmáját látom benne, azaz annak egy gyenge koppintását.

Snoopyzit30 - 2019. 09. 10. 21:08

@Pietro

Az a baj hogy nem tudnak egy ideje jó történetet írni Polly karakterének. Most csak asszisztál a többieknek, szerintem a színésznő kihozza a maxot a pársoros szövegeiből. Egy idei újoncba is játszott a MotherFatherSon című sorozatban és ott is nagyon rendben volt az alakítása. Nézd meg abban és utána nem fog iritálni, mert nem csak ezt az egy karaktert fogod benne látni.

Anthonz - 2019. 09. 16. 12:45

Egész nap tudnám ezt nézni bakker.

WalakyMas - 2019. 09. 17. 15:35

Tudja valaki, hogy mi történt a Annesherley83-l aki a feliratot fordította? Úgy tűnik tegnap a Twitterről is törölte magát. Remélem nincs komolyabb gond nála.

Szabó Tamás - 2019. 09. 18. 18:02

Hálisten talán csak vaklárma volt . Itt mintha
info lenne : https://twitter.com/hashtag/anneshirley83?src=hash

Peaky Blinders for ever, főleg ha jön talán a mozifilm is :)

WalakyMas - 2019. 09. 20. 13:16

Nem a feliratért aggódtam, hanem a fordítóért. :D

Köszönöm az info-t!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz