login |

Pilot: The Capture

2019. 09. 09. 14:50 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Újabb thrillert szállítanak az angolok, de az első rész után elég vegyes érzelmeket hagyott bennem az egyébként általatok elég jól fogadott a The Capture. Nehéz beszélni róla, méghozzá két ok miatt.

A történet középpontjában egy veterán katona áll, aki 6 hónapot volt börtönben talán ártatlanul. Mármint ez a sorozat egyik alapköve, hogy a technológiában nem bízhatunk teljesen, mégis azok szerint hozunk döntéseket. Vagy épp az emlékezetben nem bízhatunk? Szóval úgy ítélték el a férfit, hogy egy másik katona sisakkamerájából úgy nézett ki, mintha lelőne egy ártatlant.

A felmentése (15 perc nagyjából ez a fordulat) pedig azzal függ össze, hogy valójában a kép és a hang nem volt rendesen szinkronizálva, így a látottak és a hallottak nem teljesen úgy történtek, hogy könnyen elítélhető legyen bárki azok alapján. Viszont a szabadulása után sem mindenki fogadja el, hogy ártatlan.

Ezen nem fog segíteni az, hogy belekeveredik egy másik ügybe is rögtön, mármint a szabadulása utáni estén. És mit tesz isten, itt is a technológia játszik közre: egy térfigyelő kamerán úgy néz ki, mintha elkövetne valamit. Viszont valahogy furcsa az egész, és ezt a főszereplő elméjén és a helyzet körülményein keresztül is kiemeli a sorozat.

Igazi két oldalas thriller lehet belőle, ami a megszokott figurákat mozgatja egyelőre. Van nyomozónk, aki régimódi, keményfejű, van, aki törtető, és mindenféle titok is képbe kerül. Valahogy minden előkerül, amit egy ilyen “látszólag ártatlan ember belekeveredik dolgokba”-témánál várnánk.

Igazából egy nagy problémám volt a résszel: az elején a flashforward – valahogy továbbra is olcsó húzásnak tartom az effélét. Mármint lehet jól használni, de itt nem az volt, hogy látunk valamit, és akkor mire odaér a történet, akkor átértékelődik a helyzet. Egyszerűen csak nem mutatták ami történik, és akkor 40 percnél végül felfedik. Nem hozta előre a feszültséget, csak erővel igyekeztek tétet helyezni valahogy már az első percekbe is.

Azon kívül viszont működött ez a kezdés. Most épp nem vágyom ilyen thrillerre, viszont tényleg nyugodt szívvel tudom ajánlani. Amint elkezdenek működni a szálak rögtön jönnek a kérdések, a rejtély be tudja rántani a nézőt. És a karaktereket is ügyesen építették többnyire, szóval még izgulni is lehet értük minden oldalon. Nem is a fizikai sorsuk, csak úgy az életük kapcsán is.

Pontszám tekintetében jár az erős 7/10, csak a hangulatommal nem stimmelt most, amúgy simán nézném. Ha ez a poszt lesz a kibeszélője, akkor írjátok már majd be, hogy a megfigyelés, a big brother mennyire kérdőjeleződött meg a végére, vagy csak a karaktereknél tartották a fókuszt végig.

9 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2019. 09. 04. 12:21

Ez kezdésre nagyon ott volt.

Ha nem láttam volna a nevet, hogy más az alkotó, Williamsékre tippeltem volna. Utána is néztem, az író-rendező a The Missing 2. évadának rendezője volt, szóval azért van valami összefüggés :)

Egyébként nem tudom, melyik lenne spoileres leírás, hogy “egy ártatlan ember” vagy “egy ártatlan(?) ember”.

Szóval úgy néz ki, pár hétig megint lesz miről agyalni :)

Kissur - 2019. 09. 04. 17:47

Így kell kezdeni egy sorozatot! Az első jelenet, meg úgy az első rész nagyon jó volt. Megvan az idei év Bodyguardja számomra. Úgy tűnik, hogy angol sorozatokat kell néznem, mert imádtam! Laura Haddockba már most szerelmes vagyok, és a másik két főszereplő is remekül működött. Az intro kicsit Person of Interestes volt.
Remélem lesz róla kibeszélő, mert tutira maradok!
(Végre egy pilot, amit bepróbáltam, és azonnal be is rántott. Remélem nem csak 1 évados lesz, hiába mini-tv series-nek írják.)

gromit - 2019. 09. 09. 19:09

Na, akkor beszéljük ki :)

1. rész – SPOILER nyilván

Van egy szem térfigyelő kamera, aminek nézik a képét. De manapság arrafelé a buszokon is van. Én speciel kíváncsi lettem volna arra is, mit lát a buszon a kamera.
(Persze ha az egész egy nagy összeesküvés, akkor azt is manipulálhatták…)

human - 2019. 09. 09. 22:15

spoiler

egyelőre a bár wc gyanús jelenete miatt sztem tuti összeesküvés, hiába utalgatnak rá, hogy a katona sem 100-as.

amúgy nekem is kicsit necces, hogy a bűnözőket is ringatják a biztonságtudatba. Az arcfelismerő is több pontot használ, pl sapka meg napszemüveg az már semmi neki lassan, sőt, ugye már mozgásból is elég jól azonosítanak. hopp, mindjárt nekiállok a paranoiás elméleteknek :D

Kissur - 2019. 09. 11. 17:46

1×02

Hát ez már nem volt olyan jó, mint az első rész. Persze fontos volt, meg minden, de itt most csak az utolsó negyed óra, a követéses jelenet volt ami ütött. Ott viszont néztem, hogy mégis mi a franc folyik itt?

gromit - 2019. 09. 18. 00:26

3. rész

Egyre több minden történik meg derül ki, de nem állítanám, h egyre jobban értem, mi folyik itt

Viszont micsoda magyar jelenlét volt :)

Sherlock20 - 2019. 09. 18. 20:40

uh nagyon bejövős a 3 rész alapján, hiányzott már egy ilyen igazi brit thriller :D

payskin - 2019. 09. 20. 01:16

mit válaszol Gábor arra, hogy “mi történt Gábor, kik ezek az emberek”? 10x visszahallgattam, de nem értem. egyébként is fura: teljes tisztán beszél a nő, de rosszul hangsúlyozza a kérdést…

egyelőre nagyon bejön, most már csak azért izgulok, ne valami blőd baromság legyen a megoldás

gromit - 2019. 09. 20. 22:54

Amikor a pasas elkiáltotta magát, hogy Jutka, ráéreztem, hogy Jutkát lazán fogom majd érteni, és tényleg :)
(a BBC csak annyit mondott, hogy “speaks own language”)

Viszont elsőre a pasast (Gábor) én se értettem. Most visszanéztem, és nem rögtön ennél a válaszánál, hanem eggyel később esett le, hogy azért is, mert ott nem is magyarul beszél. Németnek hangzik, “ja, was denkst du denn?”. Szerintem “Gábor” csak annyit mond magyarul, hogy “igen”.

Az első válasza többedszerre hallgatva talán, “die wollen die Türen auf haben”, ki akarják nyittatni az ajtókat, bár eleinte “Aufnahmen”-t értettem ki a végére, ami felvételek lenne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz