login |

Pilot: The Capture

2019. 09. 09. 14:50 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Újabb thrillert szállítanak az angolok, de az első rész után elég vegyes érzelmeket hagyott bennem az egyébként általatok elég jól fogadott a The Capture. Nehéz beszélni róla, méghozzá két ok miatt.

A történet középpontjában egy veterán katona áll, aki 6 hónapot volt börtönben talán ártatlanul. Mármint ez a sorozat egyik alapköve, hogy a technológiában nem bízhatunk teljesen, mégis azok szerint hozunk döntéseket. Vagy épp az emlékezetben nem bízhatunk? Szóval úgy ítélték el a férfit, hogy egy másik katona sisakkamerájából úgy nézett ki, mintha lelőne egy ártatlant.

A felmentése (15 perc nagyjából ez a fordulat) pedig azzal függ össze, hogy valójában a kép és a hang nem volt rendesen szinkronizálva, így a látottak és a hallottak nem teljesen úgy történtek, hogy könnyen elítélhető legyen bárki azok alapján. Viszont a szabadulása után sem mindenki fogadja el, hogy ártatlan.

Ezen nem fog segíteni az, hogy belekeveredik egy másik ügybe is rögtön, mármint a szabadulása utáni estén. És mit tesz isten, itt is a technológia játszik közre: egy térfigyelő kamerán úgy néz ki, mintha elkövetne valamit. Viszont valahogy furcsa az egész, és ezt a főszereplő elméjén és a helyzet körülményein keresztül is kiemeli a sorozat.

Igazi két oldalas thriller lehet belőle, ami a megszokott figurákat mozgatja egyelőre. Van nyomozónk, aki régimódi, keményfejű, van, aki törtető, és mindenféle titok is képbe kerül. Valahogy minden előkerül, amit egy ilyen “látszólag ártatlan ember belekeveredik dolgokba”-témánál várnánk.

Igazából egy nagy problémám volt a résszel: az elején a flashforward – valahogy továbbra is olcsó húzásnak tartom az effélét. Mármint lehet jól használni, de itt nem az volt, hogy látunk valamit, és akkor mire odaér a történet, akkor átértékelődik a helyzet. Egyszerűen csak nem mutatták ami történik, és akkor 40 percnél végül felfedik. Nem hozta előre a feszültséget, csak erővel igyekeztek tétet helyezni valahogy már az első percekbe is.

Azon kívül viszont működött ez a kezdés. Most épp nem vágyom ilyen thrillerre, viszont tényleg nyugodt szívvel tudom ajánlani. Amint elkezdenek működni a szálak rögtön jönnek a kérdések, a rejtély be tudja rántani a nézőt. És a karaktereket is ügyesen építették többnyire, szóval még izgulni is lehet értük minden oldalon. Nem is a fizikai sorsuk, csak úgy az életük kapcsán is.

Pontszám tekintetében jár az erős 7/10, csak a hangulatommal nem stimmelt most, amúgy simán nézném. Ha ez a poszt lesz a kibeszélője, akkor írjátok már majd be, hogy a megfigyelés, a big brother mennyire kérdőjeleződött meg a végére, vagy csak a karaktereknél tartották a fókuszt végig.

21 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2019. 09. 04. 12:21

Ez kezdésre nagyon ott volt.

Ha nem láttam volna a nevet, hogy más az alkotó, Williamsékre tippeltem volna. Utána is néztem, az író-rendező a The Missing 2. évadának rendezője volt, szóval azért van valami összefüggés :)

Egyébként nem tudom, melyik lenne spoileres leírás, hogy “egy ártatlan ember” vagy “egy ártatlan(?) ember”.

Szóval úgy néz ki, pár hétig megint lesz miről agyalni :)

Kissur - 2019. 09. 04. 17:47

Így kell kezdeni egy sorozatot! Az első jelenet, meg úgy az első rész nagyon jó volt. Megvan az idei év Bodyguardja számomra. Úgy tűnik, hogy angol sorozatokat kell néznem, mert imádtam! Laura Haddockba már most szerelmes vagyok, és a másik két főszereplő is remekül működött. Az intro kicsit Person of Interestes volt.
Remélem lesz róla kibeszélő, mert tutira maradok!
(Végre egy pilot, amit bepróbáltam, és azonnal be is rántott. Remélem nem csak 1 évados lesz, hiába mini-tv series-nek írják.)

gromit - 2019. 09. 09. 19:09

Na, akkor beszéljük ki :)

1. rész – SPOILER nyilván

Van egy szem térfigyelő kamera, aminek nézik a képét. De manapság arrafelé a buszokon is van. Én speciel kíváncsi lettem volna arra is, mit lát a buszon a kamera.
(Persze ha az egész egy nagy összeesküvés, akkor azt is manipulálhatták…)

human - 2019. 09. 09. 22:15

spoiler

egyelőre a bár wc gyanús jelenete miatt sztem tuti összeesküvés, hiába utalgatnak rá, hogy a katona sem 100-as.

amúgy nekem is kicsit necces, hogy a bűnözőket is ringatják a biztonságtudatba. Az arcfelismerő is több pontot használ, pl sapka meg napszemüveg az már semmi neki lassan, sőt, ugye már mozgásból is elég jól azonosítanak. hopp, mindjárt nekiállok a paranoiás elméleteknek :D

Kissur - 2019. 09. 11. 17:46

1×02

Hát ez már nem volt olyan jó, mint az első rész. Persze fontos volt, meg minden, de itt most csak az utolsó negyed óra, a követéses jelenet volt ami ütött. Ott viszont néztem, hogy mégis mi a franc folyik itt?

gromit - 2019. 09. 18. 00:26

3. rész

Egyre több minden történik meg derül ki, de nem állítanám, h egyre jobban értem, mi folyik itt

Viszont micsoda magyar jelenlét volt :)

Sherlock20 - 2019. 09. 18. 20:40

uh nagyon bejövős a 3 rész alapján, hiányzott már egy ilyen igazi brit thriller :D

payskin - 2019. 09. 20. 01:16

mit válaszol Gábor arra, hogy “mi történt Gábor, kik ezek az emberek”? 10x visszahallgattam, de nem értem. egyébként is fura: teljes tisztán beszél a nő, de rosszul hangsúlyozza a kérdést…

egyelőre nagyon bejön, most már csak azért izgulok, ne valami blőd baromság legyen a megoldás

gromit - 2019. 09. 20. 22:54

Amikor a pasas elkiáltotta magát, hogy Jutka, ráéreztem, hogy Jutkát lazán fogom majd érteni, és tényleg :)
(a BBC csak annyit mondott, hogy “speaks own language”)

Viszont elsőre a pasast (Gábor) én se értettem. Most visszanéztem, és nem rögtön ennél a válaszánál, hanem eggyel később esett le, hogy azért is, mert ott nem is magyarul beszél. Németnek hangzik, “ja, was denkst du denn?”. Szerintem “Gábor” csak annyit mond magyarul, hogy “igen”.

Az első válasza többedszerre hallgatva talán, “die wollen die Türen auf haben”, ki akarják nyittatni az ajtókat, bár eleinte “Aufnahmen”-t értettem ki a végére, ami felvételek lenne.

Kissur - 2019. 09. 25. 20:49

1×03
A második rész után elvesztettem a lelkesedésem, ezért a múlt héten el is felejtettem megnézni, most pótoltam. Semmi kedvem nem volt, de szerencsére elég jó kis rész volt. Mozgalmas volt, a titkos társaság ígéretes, de a főszereplő srác nagyon antipatikus számomra. A vége pedig hát odab***ott. Nem hittem volna, hogy ténylegesen meglépik ezt. Sajnálom, mert elég jó kis eyecandy volt számomra.

payskin - 2019. 09. 27. 21:34

1×04

Eh, ez nagyon nem volt jó. :( Mi értelme volt szigorúan nézni, bevárni a rendőröket, későn elfutni előlük, lebunyózni az egyiket (most már ténylegesen vádolható valami komoly dologgal), aztán félig vakon ellopni a kocsit, és kisétálni egy 3 sávos főútra (azért ennyire nem volt vak), ahol pont azok ütik el.

Broáf, ez rettentő szar volt már eleve.

Utálom ezt a kurva klisét, hogy azzal csinálunk feszültséget, hogy két ember nem beszél egymással, és a fél epizód erre épült. Persze, kövesd Almát, aki nem mond el neked semmit, végig titokzatoskodja az egész sétátokat, bevisz egy discoba, hogy ott aztán a “mi vagyunk a jó fiúk” földalatti, kamerakerülő mozgalom testet öltsön. Ki volt a végén az ürge a cliffhangerrel? Az ügyvédcsaj partnere? Nincs kedvem visszanézni, és így heti bontásban már elfelejtettem.

A másik meg, hogy Carey rájön, hogy veszélyben lehetnek, felhívja a Flynnt, hogy vigyázzon magára. Flynn visszahívja, többször, és NYILVÁN nem veszi fel. Mert lelkizni a szerető volt főnököddel fontosabb. Mennyire szar már ez is?

Nem tudom, ez így most nagyon elszomorított. :(

Kissur - 2019. 10. 01. 19:16

1×04
Nagyon hullámzik a sorozat. Az 1. és 3.rész nagyon jó volt, de a 2. és ez a 4.rész nagyon untatott. Tipikus időhúzó rész volt. Naná, hogy az utolsó 2-3 perc volt megint király. Most már végigszenvedem, de ennél messze sokkal jobban meg lehetett volna írni.
De annyira sajnálom, hogy Hannah tényleg meghalt. Gyönyörű ez a színésznő.

payskin: Igen, ő volt a társa. Legalábbis én visszanéztem az 1.részt, és a tárgyalóteremben ő ült Hannah mellett.

_Peter - 2019. 10. 07. 09:07

Most találtam rá erre. Összeesküvés és Lucrezia Borgia? Jöhet!

gromit - 2019. 10. 08. 20:49

huh, ez a korrekció dolog elég durva, de azért ügyvédék se kismiska..

még egy rész, ugye?

(igen, az tényleg az ügyvéd társ volt. a nevét meg nem tudtam volna mondani, de az ír akcentusa miatt megmaradt bennem :) )

_Peter - 2019. 10. 11. 18:19

Charlie az ügyvéd neve.

Tényleg durva ez a deepfake videó technológia, ha polgármester lennék most ezzel védekeznék :D

Hannah részéről még egy kicsit bővebben kifejthették volna, úgy használta fel Toy Soldiert, hogy majd kiderül az ártatlansága, és nélkülük úgyis börtönben ülne az afgán ügy miatt így csak nyerhetett velük.

Talán a szokásos rövid brit évad lévén nem maradt idő többet moralizálni.

Rachelnél is csak találgathatunk a végén, mérlegelte a fenyegetéseket ha nem áll be a programba, vagy azért állt be majd belülről bomlasztja a rendszert?

Kb. 7 pont szintet hozott nálam a sorozat. Nehéz lehet az íróknak a modern világban műfeszkót teremteni hogy két szereplő nem éri el egymást, azért szórakozhattak annyit a hangpostás megoldással.
A katona mégis bűnös klisé bűntudat végkifejlet sem okozott meglepetést, viszont kaptunk valamilyen lezárást a legtöbb szereplővel amit folytatni is lehet.

payskin - 2019. 10. 12. 20:43

Ma volt időm megnézni az 5-6. részt és hát ütött mindkettő rettentő csúnyán. Az 5. részben a fordulat… hát… kimondottan szeretem, amikor ennyire nem látom jönni, és úgy ver fejbe, hogy köpni-nyelni nem tudok.

A 6. rész bírósági jelenete pedig feltette az egészre a koronát. Mert nem tudok jó válasz adni Garland durva morális kérdésére, és ez zavar és bosszant is.

That man supplied bomb materials to terrorists! He denied it of course and lied through his teeth. But I ask you – which is more accurate? His testimony… or our footage?

Most is beleremegek. És ideges leszek tőle. És nem értem, hogy nem jutott eszembe eddig ezen gondolkodni?

A jelenlegi jogrendszer úgy működik, hogy ha nem tudod bizonyítani, hogy bűnös, akkor azt hazudik, amit akar és ez a hazugság lesz kihirdetve igazságként. És egy olyan kor felé közelítünk rohamléptekben, ahol egy videófelvételről már nem biztos, hogy meg lehet majd mondani, hogy amit látunk és hallunk, az a valóság, az az igazság-e. Muszáj ezen még gondolkodnom egy kicsit.

Nálam simán 8/10, azzal a megjegyzéssel, hogy nagy kár a 4. részért, azt rettenet mód elcseszték. Előtte is, utána is az év egyik nagy sorozatélménye számomra.

gromit - 2019. 10. 14. 11:22

“it’s not fake evidence, it’s the truth re-enacted”

na igen, ha így nézzük… csakhogy rögtön nagyon adja magát ennek a veszélye is, hogy bármit meg lehet rendezni, és akkor semmi különbség nincs az “újrajátszott” és a “megrendezett” jelenet között – mint ahogy azt a sorozat világában is láttuk a gyakorlatban, és fenyegetésként is.

Rachelnél a végén én is elgondolkoztam. Eléggé ijesztő a fenyegetés (érti ő, hogy bárkit simán csőbe lehet ezzel húzni). Tuti nem győzték meg és állt át a másik oldalra – az a pendrive még megvan.

payskin - 2019. 10. 14. 19:35

Igen, igen, én is ezen töprengtem, hogy ha bárkiről bármilyen videó készíthető — a közreműködése nélkül –, akkor meddig lehet a videó bizonyíték bármire is. Meddig lehet, mondjuk, halálos ítéletet hozni Amerikában videós bizonyítékok alapján? Óriásgáz, de abszolút efelé haladunk.

gromit - 2019. 10. 15. 00:03

Pedig ez még csak nem is új dolog. Huh, a Forrest Gump már 25 éves film, és a technika csak fejlődött azóta.

Érthető, hogy a “program” részvevőinek meg kell akadályozniuk, hogy nyilvánosságra kerüljön, mert ugye tényleg csak addig működik, amíg a nép nem tud róla, és senki nem kérdőjelezi meg a bizonyítékokat.

(Amerikában a halálos ítéletek eleve problémás terület, pl. John Olivernél is volt szó róla, de biztos máshol is előkerült, h mennyi ítélet áll ingatlan lábakon, és akár utólag derült ki, h de amúgy ártatlan volt.)

walaki - 2020. 01. 24. 18:27

Nagyon jó kis sorozat! Van egy-két időhúzós része, a kezdés szerintem kicsit gyengébbre sikerült, de mindezek ellenére is süt róla, hogy nem idióta amcsiknak készült. Rettentő üdítő látni egy olyan sorozatot, ami nem veszi hülyére a nézőt és intelligens! És szerintem ahogy felgöngyölítik a sztorit, az kiváló, szépen sorra megválaszolnak minden általatok feltett kérdést (busz kamerája, miért csak egy cctv képe volt stb.), a végén a csattanó is logikus és elgondolkodtató, pont ahogy kell! Csak dícsérni tudom a forgatókönyvírókat.

Mindemellé jön még, hogy jók a színészek (kivéve a főszereplőt, az valami botrányos, amit színészkedés címén művel), mind Hannah, mind Rachel karaktere egyszerűen szemetgyönyörködtettő, és nemcsak azért, mert csinosak. Itt szeretném megjegyezni, hogy a nyomozó nem úgy nő, ahogy azt az amcsik általában ábrázolják, itt tényleg abszolút egyenrangú társként van bemutatva, és a rengeteg premier plán is kifejezetten az előnyös vonásaira koncentrál. Rettenetesen nőies, a kifejezést legeslegjobb értelemben értve, még annak ellenére is, hogy a munkája kifejezetten nem női hivatás (vagy talán pont ezért). Na ilyen egy igazi femme fatale, a nagybetűs NŐ. Remek!

@payskin: “A jelenlegi jogrendszer úgy működik, hogy ha nem tudod bizonyítani, hogy bűnös”
Hát, szép is volna, ha így lenne. Az igazság azonban az, hogy nincs bizonyítás per se, hogyha ki van tömve pénzzel, meg tudja fizetni a menő ügyvédeket, meg vannak kapcsolatai, akkor semmi sem számít, nyerni fog. Sajnos az is elég gyakran előfordul a való életben, hogy ártatlanságot kell(ene) bizonyítani, amit meg ugye nem lehet. Az igazság, melyet az igazságszolgáltatás hivatott volna kideríteni, már sehol sincs, elnyelte a törtető érdekek és az anyagi haszonszerzéstől elvakult rendszer mocsara.

“Meddig lehet, mondjuk, halálos ítéletet hozni Amerikában videós bizonyítékok alapján? Óriásgáz, de abszolút efelé haladunk.”
Nem haladunk, már régesrég elhagytuk. Minden, amit a sorozat bemutat sajnos már évek óta létező dolog.

@gromit: “Pedig ez még csak nem is új dolog. Huh, a Forrest Gump már 25 éves film, és a technika csak fejlődött azóta.”
Angliában évekkel ezelőtt valóra vált Orwell rémálma, maga lett a megfigyelési állam (a sorozatban nem hazudtak a köztéri kamerák számát illetően), a hollywoodi filmekben meg halott színészek játszanak (lásd Peter Cushing a Zsivány Egyesben). Ez nem sci-fi, ez a valóság…

A sorozat szerintem nagyon intelligensen nyúl ahhoz a témához, hogy a technológia önmagában nem lehet rossz vagy jó. A kérdés csupán az, hogy kinek a kezébe kerül. Ezt, bármennyire elcsépelt tény is legyen, nagyon-nagyon jól ábrázolták a mai viszonyokban. Hatalmas piros pont érte!

Lui - 2020. 07. 24. 01:03

Nagyon tetszett, pár nap alatt lement.
8/10

Érdekes a párhuzam amit állított itt valaki kommentben a Person of interest-el. Az intro is ja, de nekem a hangulata is eszembe juttatta.
Imádtam azt is, újra is nézem hamarosan!

A vége kicsit olyan meh volt de még is így hatalmas sorozatnéző-élmény volt – úgy, hogy nem 10, nem 100 hanem JÓVAL több sorozatot láttam már..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz