login |

Második blikk: Jófiúk

2019. 09. 12. 14:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

– Nekem is, őrmester!
– Főhadnagy.
– Ki számolja?

Kifejezetten korrekt volt az RTL Klub sajátgyártású újoncának első része, és igazából a folytatásban sem kellett csalódnom, éppen ezért bosszantó egy cseppet az, hogy a sorozat sokkal jobb is lehetne, ha itthon egy fokkal profibb lenne a sorozatok írási folyamata. És épp emiatt kicsit gondban is vagyok, hogy azt, hogy egyelőre jól csapódik le bennem a Jófiúk, mennyire érdemes az eredeti széria számlájára írnom, és mennyire a magyar stábéra?

Bár… számít ez? Egy sorozat nem lesz kevesebb attól, hogy jó az alap, ráadásul pontosan tudjuk, hogy remek eredetiből is lehet nagyon rossz feldolgozást csinálni. Ezúttal, szemben a szinte 100%-ban másolat Alvilággal, nincs előttem az eredeti, hogy összehasonlítgassak (valaki kommentben megtette), éppen ezért az is lehet, hogy a kifogásaimat annak is címezhetném, de az írók azért vannak, hogy kijavítsák azokat?

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül, de kicsit technikai dolgokba másznék bele, mert tényleg sokkal jobb is lehetne a végeredmény.

Arra gondolok profibb írás alatt, hogy ebben a sorozatban rémisztően lógnak egyes jelenetek. Lógnak, és épp ezért kilógnak a nagyon ritmusos és jól sikerült jelenetek közül. A sorozatírás alapjai, hogy minden jelenetnek legyen jelentősége, illetve kifutása, legyen meg benne a konfliktus vagy a kérdésfeltevés, és ne csak az történjen, hogy egy hosszabb jelenetet feldarabolnak és elszúrnak pár percenként. Az pedig végképp kardinális bűn, ha valami érdekeset vagy vicceset megszakítanak valami érdektelennel.

Ilyen szempontból már a pilotnak is voltak problémái, de az 1×02-ben teljesen lufi, töltelék percek voltak mindenféle ív nélkül, mint például a kosárlabdázás, a virslis párbeszéd vagy amikor a kirúgásról volt szó. Nyilván funkciót lehet tulajdonítani nekik, ha mást nem, akkor az infóátadást, de ha komédiáról van szó, akkor kikerülhetetlen a “punch up”, azaz a jelenetek poénokkal vagy frappánsabb fordulatokkal való feldobása. Ez az a folyamat, amikor egy kész szkriptet felolvasnak az íróknak, és arra szánnak egy teljes napot, hogy minden jelenetet, minden egyes mondatot átrágnak, és megpróbálják kitalálni, hogy miképp lehet humorosabbá tenni azokat, miképp lehet még érdekesebben megközelíteni a témát. A “punch up”, a szöveg utógondozása nagyon hiányzik.

Persze nem érdemes ilyesmin rugózni, hiszen a sorozatot nagyrészt a színészeknek kell elvinniük, és a főszereplő trió (valamint az otthoni női duó, mármint Pokorny Lia és Parti Nóra) még mindig jól működik, nekik köszönhetően nézeti magát a sorozat, ráadásul most a mellékszereplő rendőrök is kaptak némi feladatot, mondhatni letették az alapjaikat. Arról nem is beszélve, hogy az sem lenne rossz ötlet, ha a heti ügyek kapcsán mindig lenne valami ismert vendégszereplő, mint most Kálloy Molnár Péter. (Az más kérdés, hogy míg ő nagyjából működött, addig a bérgyilkosos vonal, azzal a lófráló karakterrel totális csőd volt. Vele kapcsolatban ismét csak hiányzott valami írói plusz, mert így csak kellékként funkcionált.)

A nagy kérdés csak az a folytatás kapcsán, hogy mennyire sikerült tartani az arányokat a könnyed komédia és a drámázás között, mert ez pont az a műfaj, amit el szokás vinni a lötyögősebb kezdés után kicsit komolyabb (vagy mélyebb) irányba, és tippre egyes mellékkarakterek vagy -szálak nem azért lettek felvezetve, hogy semmit se kezdjenek velük. Mármint egy jó író ilyet biztos, hogy nem tenne.

(Tényleg, ez a Negyedik Falas kibeszélés a főhőstől jelen volt a pilotban, vagy csak random azt követően került bele, hogy megkapták az RTL Klub-tól a pilot leforgatása után a sorozatberendelést?)

6 hozzászólás Ne habozz!

Avera - 2019. 09. 12. 15:33

A Pilotban is volt egy mondat, amelyet a nézők felé mondott Mihályfi (esetleg max kétszer, ha figyelmetlen voltam, de egyre emlékszem még az elején) és csodálkoztam is, hogy akkor ennek így, ebben a “mennyiségben” mi értelme?

Mert vagy többször kellene és akkor kvázi narrálná a sztorit, vagy egyszer sem, mert így csak zavaró tényező, nem feature.

winnie - 2019. 09. 12. 15:37

köszi, nem emlékeztem – rémisztő, hogy mennyire rövid ilyen szempontból a memóriám.

mondjuk így, hogy egyszer az elején, egyszer a végén van, van benne némi logika, de tény, hogy ez is csak “van”. vagy ha már van, akkor úgy kéne (és itt megint a punch up-ot veszem elő), hogy legyen mögötte valami tartalom, vagy ütős, esetleg meghökkentő mondat (poén). de csak azért, hogy legyen, mert lehet vagy mert van az eredetiben, teljesen értelmetlen, és pont ez az a dolog, amit egy feldolgozás írójának kontrollálnia kéne. ha valami nem kell, akkor kuka. feleslegeset pedig nem érdemes kitalálni. valamit kezdeni is kell az eszközzel.

Sawyer - 2019. 09. 13. 19:29

A szomszéd kosaras srác is értelmetlen, nem funkcionál semmit.
Két rész után nálam hozza a A mi kis falunk szintjét, és minden tekintetben egy skálán mozog vele. Akadnak bőven ripacskodások, amiről azt gondolják, vicces (ebben például az autóban éneklés és veszekedés maradt meg), de vannak jót elsütött poénok. Csak a magyarok agymenése, hogy a színészek túltolják a szerepet, artikuláció a maxon, és oké, előadják a karaktert, de hiteltelenül. Ebben Kálloy Molnár Péter kritikán aluli volt, mintha egy alkeszt odaraknának, hogy produkálja magát.
A három főszereplő közül Mihályfi Balázs nagyon jól játszik, Hevér Gábor elmegy (jól adja elő magát, csak érezni a betanulást), de Király Dániel szerintem borzalmas. Mind beszédben, mind mimikában, mind testbeszédben.
A fiatal csaj szintén nagyon jó, hiteles, a két barátnő meg nemtom, túl tiszta a beszédük. De hát a magyarok a filmekben, sorozatokban is azt hiszik sokszor, hogy színdarabban vannak.
Épp az előbb néztem bele az egyik új magyar krimi előzetesébe, hát az elhangzott mondatok mindegyike olyan volt, ami angolul biztosan hatásos, de magyarul röhejes. És még az a rájátszás…
Én is írtam forgatókönyveket, nem könnyű olyan dialógusokat írni magyarul, amik hitelesek és hatásosak az adott környezetben (én mindig felolvastam, beleélve magam), de Kapitány Iván A mi kis falunkban és ebben is megtalálta az arany középutat.
Jó kis sorozat ez, csak szerintem több komolyabb karakter kéne bele, mert ha mindenki fogyatékos, akkor egy idő után unalmas lesz a sok hülyeség.

Eddig 7/10 mindkét rész.

Springer - 2019. 09. 15. 12:46

Bele-bele néztem az eredeti Balfék körzetbe, de nem nézem meg végig az egész sorozatot, nehogy negatívan befolyásoljon a továbbiakban, mert tetszik ez a magyar feldolgozás. Nem vagyok szakértő, csak egyszerű földi halandó sorozatfogyasztó. Pl. a karakterek, ott is az egyik zsaru ilyen hosszabb hajú, ebben is a fiatalabb srác az. Mondjuk ez apróság. Akkor pl az első részből az autós jelenet, az szinte egy az egyben ua, csak modern formában. Így a 3. rész előtt azt mondom, de csak halkan, hogy a hazai gyártású sorozatok közül (ami jelenleg is fut) jobban tetszik, mint A mi kis falunk.
Azt írtam, hogy kíváncsi leszek, hogy amikor az eredeti átcsap kaszabolós thrillerbe, azt hogyan oldják meg a magyar készítők, hogy marad ez a humoros vonal, vagy követik azt az irányt. Jobban örülnék, ha maradna ez a vonal.

Springer - 2019. 09. 16. 08:35

Kifejezetten jót szórakoztam ezen a részen.
Az új szereplőre kíváncsi vagyok (Gábor exfelesége).
Ez a sztori meg már feltűnt A mi kis falunkban is, hogy elvitték a kocsit és egyezkedni kellett a telepen. Biztosan véletlen, sőt, tuti, de emlékszem, hogy ott is volt.

altenmarkt - 2020. 06. 30. 14:07

Kifejezettnek jónak tartom ezt a sorozatot,szeretném ha folytatódna, nem sok esély van rá.
A nézettség talán a csatorna hibája is, hogy dobálták
ide-oda.
Én már megnéztem a 14 részt és tetszett.
Ha valaki tud kérem segítsen.

1. rész 14,35-15,00 -ig
8. rész 45,31-45,42 -ig
9. rész 31,24-31.28 -ig (itt a legjobb) szerepel egy hölgy,de a mellékszereplők között sem találom.
Talán valaki tudja akkor kérem írja meg.
köszönöm

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz