login |

Pilot-mustra: The I-Land – 1×01

2019. 09. 13. 18:30 - Írta: winnie

34 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– We don’t know who or where we are. And we got two things.
– Nope. You have something, and I have something. I don’t know me, and I don’t know you.

A Persons Unknown megvan? Na, a The I-Land első blikkre arra hajaz. Pár, egymást nem ismerő ember magához tér mindenféle emlékek nélkül egy idegen helyen és megpróbálják kideríteni, hogy mi a franc is történik. (Itt írtunk a Persons Uknkown koncepciójáról – benne van sok link egyéb írásainkhoz, köztük a nagyon lelkes pilotkritikámhoz, valamint a sorozat utolsó pár percéhez, ami nálam minden idők legjobb sorozatzárásai közé tartozik.)

Tudom, hogy human már írt a pilotról, és azt is, hogy a Netflix tegnapi premier, rajongói műfajt képviselő scifis beütésű, high concept sorozata nem is nagyon érdemel ennyi betűt, de mégiscsak lenne pár gondolatom és rácsodálkozásom, amit ide vésnék. Meg aztán így lesz mire hivatkoznom, ha írok évadkritikát, amiben majd mindent jól elspoilerezek azoknak, akik kiszálltak az első rész után.

THE I-LAND – 1×01 – 2/10

Szóval egy sziget homokos partján tér magához 10 ember, mindenki egy-egy tárggyal, azonban senki nem tudja, hogy miképp került oda, és azt sem, hogy kicsoda – amíg nem talál mindenki az inge címkéjén egy-egy nevet. Hamar megindul az ismerkedés, páran közelednek egymáshoz, mások távolodnak (megint mások sokat sejtetően néznek), és persze agyalnak azon, hogy mi a franc is van. Én meg rutinos nézőként azt a kérdést teszem fel, hogy ki a tégla, hiszen hamar kiderül a néző számára, hogy itt bizony megrendezett dolgok történnek.

Van tehát min agyalni, egy ideig úgy tűnik, hogy szabaduló szoba-jelleget ölthet a sorozat, ahogy a karakterek nyomokat találnak azzal kapcsolatban, hogy mi is a helyzet, de konkrét cél nélkül nem nagyon lehet mit tenni, az állóvizet csak az egyik kiemelt karakter (kettő és fél van, a többi háttérfigura) fejébe bevillanó flashback-ek/álomképek kavarják fel, amik a világon semmit sem mondanak, de vannak, hogy a néző még több kérdőjelen rágódjon.

Most már nem fogom WTF-nak tartani, hiszen a Van Helsing-et is ő készítette (annak a pilotját legalább 2,5/10-re hoztam ki!), de ettől még fura látni, hogy Neil LaBute a sorozat fő embere – nem ő készítette, de minden rész szkriptjét ő írta. LaBute-ot gondolom sokan nem ismerik, de nálam a 97-es In the Company of Men-je alapfilmnek számít, utána pedig olyanokat írt és rendezett, mint a Your Friends & Neighbors, a Possession vagy a The Shape of Things. És sorozatoknál sem trash-sem indított, hanem a Full Circle-lel és a Billy & Billie-vel.

Viszont, ha már LaBute, akkor színpadi szerzőként azért elvárható lenne, hogy a sorozat legalább dialógok erősek legyen, de mondhatni ezen a téren bicsaklik meg leginkább – no meg a karakterek cselekedetei kapcsán. Megértem, hogy nem mindenki bizalmaskodik, azt is, ha valaki ellenséges, de minden ok nélkül hallgatni egy felfedezésről (“legyen a mi titkunk”) olyan, mintha az ember a Survivor-ben lenne és stratégiai játékot űzne. Itt ilyesmire semmi szükség. Miért gáz beszélni egy vízlelőhelyről?

Ezen kívül valamiért mostanság trendnek tűnik, hogy egyes sorozatokban úgy próbálnak konfliktusokat generálni, hogy a karakterek mindent túlreagálnak, különféle apróságokat felfújnak – és itt most véletlenül sem a vízesésnél történtekre gondolok. Az Another Life meg a The A List is ezektől a mondvacsinált veszekedésektől szenvedett, és itt is a második rész végére olyan abszurd módon kulminálódott a helyzet, hogy nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek.

A másik, hogy általában el szoktam fogadni azt, ha valaki nem úgy cselekszik, mint én tenném, mert… nos, nem én vagyok ott, de egy ilyen szcenárióban lehet, hogy más is furának fogja találni, hogy a karakterek 1.) nem nagyon akarják felfedezni a szigetet, 2.) elfogadják, hogy lakatlan és semmit nem tudnak tenni, hogy elkerüljenek onnan. Hö? Pedig akkor lennének legalább történések.

A The I-Land első részeiben ugyanis szinte alig történik valami. Azért nehéz értékelni az első két részt, mert a rejtély meg a “mi fog legközelebb történni?”-aspektus, mint motor életben tartja a jeleneteket, ergó az ember lehet, hogy kevésbé unja, mint egy közepes, semmi extra krimit vagy karakterdrámát, azonban ha pár nem túl érdekes ember nem túl érdekes dolgokat csinál (napozik, úszik, homokba rajzol, vitázik, tüzet rak), akkor az nem fogja lekötni a nézőt.

A legrosszabb az egészben, hogy a karaktereknek teljesen igaza van, hiszen a The I-Land elköveti a kardinális hibát, miszerint tévésorozatként kezeli magát. Arra gondolok, hogy a készítők beérik azzal, hogy a néző tudja, hogy úgyis történni fog valami, úgyis van valami disznóság a háttérben, a gond csak az, hogy erre semmi nem utal a sorozatban. A zene olykor borongóssá és feszültté válik, de magában a pilotban szinte semmi baljóslatú, fenyegető vagy rejtélyes nem történik, a karaktereknek nem kell félnie semmitől, nem történik velük semmi WTF, jegesmedve és fekete füst sem. Igen, az egyikük meghal, mert csak, de nem olyasmi miatt, ami gondolkodásra késztetne minket. Egy ilyen körítésbe annyi érdekes dolgot lehetne írni, de akkor miért érik be a semmivel?

Akár azt is mondhatnám, hogy aki azonnal megutálja a sorozatot és kiszáll belőle, az tekerjen az 1×03-ra, mert ott egy új sorozat kezdődik (nem húzzák a rejtélyt az évad végéig), és akkor sok bosszúságtól kínéli meg magát az ember, de azért nem mondhatom, mert azzal azt sugallnám, hogy ott majd “beindul” a The I-Land, holott erről szó sincs, bár való igaz, hogy amit látunk, az sokkal érdekesebb, mint addig. (Más kérdés, hogy erre akkor kerül sor, amikor végre történik valami érdekes a szigeten.)

Nem a The I-Land lesz az a sorozat, amire bárkit rá fogok beszélni, de abban biztos vagyok, hogy az egészségesnél jóval többen fognak eljutni a végére, hisz mégiscsak egy rejtélyre épül, és a néző mindennél jobban szeret válaszokat kapni. És a válaszokért akár még 280 percet is hajlandó áldozni az életéből, ha már eltöltött 20-30 percet azzal, hogy “meghallgassa a kérdést”.

34 hozzászólás Ne habozz!

Steelwolf88 - 2019. 09. 13. 18:47

2 pontot a 2 cici kapta?

serra - 2019. 09. 13. 19:44

Akkor ez kihagyós lesz. Pedig az alapötlet ha nem is egyedinek de azért érdekesnek tűnt. Viszont mostanában ez a fekete csík alul felül engem tényleg bosszant. Nem azért vettem drága nagyképernyős Tv-t, hogy ellopják a harmadát belőle.. :)

Kissur - 2019. 09. 13. 20:10

Kezdem úgy érezni, hogy velem van a baj, amiért én nem utáltam a pilotot. Még nem folytattam, és ezek a kritikák nem is segítenek rávenni magam. :(

Koax - 2019. 09. 13. 20:14

Egy egesz jo sztori. De az a plusz nincs meg benne amivel beránt. A harmatgyenge színészi alakitasok miatt nincs mélysége, mesterkélt, eloltetett, nagyon nagy csalódás. 4részt néztem, sajnálom :( pedig nagyon tetszett az alapotlet.

winnie - 2019. 09. 13. 20:30

Kissur: miért lenne?:) nem az van, hogy utáltam és én folytattam, és végignézem, hogy írhassak nektek róla, de telibe találtad, mert pont erre írtam az analógiámat:

“az ember lehet, hogy kevésbé unja, mint egy közepes, semmi extra krimit vagy karakterdrámát”

mit osztályzunk? szerintem a fenyegetés és az első másodpercen túli rejtély hiányában nagyon vékony volt az 1×01, de sokkal érdekesebb, mint egy random krimi totál közepes része, és ESKÜ, sokkal könnyebben megvolt ez a pilot, mint az ezerszer igényesebb Temple – 1×01.

egész egyszerűen azért, mert a koncepció ilyen. benne van a felfedezés. az első percek, amikor még én sem tudok semmit, és a karakterek sem. utána az ismerkedés, mert én is megismerek mindenkit. és, ami a legfontosabb, azért is érdekesek ezek a sorozatok, mert megvan bennem a várakozás, a “most mi fog történni?”, és ez akkor is gond nélkülivé teszi a nézést, azaz nem fogom utálni a pilotot, ha utána a válasz az, hogy “semmi sem történik”.

és itt jön a képbe az, hogy a nézés könnyedségét, gördülékenységét értékelem, vagy azt, hogy képtelenek voltak tengésen, lengésen kívül mást beleírni.

én úgy voltam vele, hogy oké, a koncepcióba mindez kódolva van, ezt alapnak veszem, és onnan kiindulva próbálom értékelni a kivitelezést. többek között azt nézve, hogy kik érdekes karakterek, és ennél az volt a bosszantó, hogy még a főhős is olykor teljesen agresszív és bizalmatlan.

winnie - 2019. 09. 13. 20:31

(nekem egyébként a színészekkel nem volt gondom, vagy legalábbis a két női főszereplő, akiket ismerhetünk korábbról, rendben volt.)

Trallala - 2019. 09. 13. 21:15

Én az első 3 részen vagyok túl, de nekem eddig tetszik. Máris folytatnám, ha a párom nem a Transformerst nézné a tv-ben.

Anonymus - 2019. 09. 13. 21:52

Általában irigykedek rátok, hogy mennyi mindent vagytok képesek nézni… aztán ilyenkor már kicsit helyreáll az egyensúly, amikor az Another Life, The A List és e sorozatot is meg “kell” nézzétek :D

Ceffer83 - 2019. 09. 13. 23:48

Ahogy Facebookon is mondtam…: A betyarjat, ilyet még nem láttam… Olyan mintha a helyi dráma szakkör csinálta volna valami lottó nyertes pénzéből… Talán csak azért jutottam el az 5.ik részig mert nem hittem el amit látok… Ez hogy kapott támogatást, nem tudom.

Aldo - 2019. 09. 14. 13:52

Ha olyan mint a Persons Unknown az elég rossz előjel. Azt is anno végignéztem. De, hogy minek? Sose láttam még olyan sorozatot, aminek ilyen gyorsan zuhanna a minősége részről részre.

kisanna - 2019. 09. 14. 14:29

egyébként van valaki, aki végig nézte (és tetszett neki)? csak kíváncsiságból. én a 4. részig bírtam, ott azt hittem, eret vágok, annyira gagyi volt valami heves vita, úgyhogy kaszáltam gyorsan.

Captain Phillips - 2019. 09. 14. 14:56

Tegnap asszonnyal azon vitatkoztunk, hogy folytassuk-e a Spy-t vagy a valtozatossag kedveert nezzunk bele ebbe. Amig o a telefonjan matatott valamit addig ranyomtam a lejatszasra.

Csak az elso par percet neztuk meg egyelore, de az erzeseinket legjobban angolul leiro szo a “cringe”, ami kinos szekunder szegyenerzettel parosult.

1) szoval felebred a csaj a parton, mellette egy valami nagy tengeri kagylo, es hat mi mast tenne, mint belefuj.. WTF?! But why??

2) aztan a bejegyzes elejen is emlitett szuperkinos parbeszed, te atyauristen…

3) a szoke csaj reakcioja meg mintha valami alien lenne, abszolut non-human?

4) aztan meg jon a csavo, akkor latjak egymast eletukben eloszor es mar ugy szolitja meg oket, mint valami regi haverokat?

Ennyi volt egyelore, folytattuk a Spy 4. reszevel :)

Jezus!

Na kivancsi vagyok mi sul ki belole.

winnie - 2019. 09. 14. 15:41

aldo: nem rossz előjel, mert sosem a minőségre célzok, hanem a koncepcióra, azaz “pár ember felébred egy idegen helyen egymaga”. én az a szuper pilot után a 4. részre kaszáltam, de azért a legvégét, mint írom, megnéztem, és az a 6 perc zseniális.

winnie - 2019. 09. 14. 15:42

Anonymus: nem “kell”, én akartam, engem érdekelnek ezek a sorozatok. max nem jutok el a végükig:)

mSO - 2019. 09. 14. 19:40

Az első pár perc érdekes volt. Utána, amint megszólaltak a szereplők, csak esett a színvonal. Néhol volt pihenő, felsejlett némi remény, hogy ez egy élményzuhanás volt, és emelkedni fog, de csak mélyebbre bukott. Rettenetesen béna, életszerűtlen párbeszédek, fura reakciók. Az elején azzal magyaráztam, hogy elvesztett emlékek tükrében érthetőek lehetnek a fura zavaros megnyilvánulások, de aztán amikor jöttek az emlékek, már látszott, hogy az író/rendező tolta el, de rendesen. Az ő fejében még lehet, hogy jól nézett ki, de a képernyőn már nagyon nem.

kris.sk - 2019. 09. 15. 12:36

Lenne egy keresztkérdésem. Honnan tudják, hogy egy szigeten vannak? :D

winnie - 2019. 09. 15. 14:39

például!

zilahir - 2019. 09. 15. 16:42

végignéztem, utazás közben, csipsszel elment egynek. amolyan lost, meg westworld gyurmának tartottam végig, de azért nem volt rossz, egynek elment. 6/10.

Kissur - 2019. 09. 15. 19:47

Eljutottam az ominózus 3.részig, és az valami borzalmas volt. Erre elpazarolni egy teljes részt? Szerencsére a 4.részben már visszatértek a szigetre, és egy fokkal jobb lett, de így, hogy tudom mi ez az egész, elveszett a varázsa a sorozatnak, és már csak túl akarok lenni rajta. 3 rész van hátra.

Vágási Feri - 2019. 09. 16. 21:08

Én most kezdtem el a negyedik részt, eddig nagyon nem üti meg a Lost szintjét a sorozat. Amúgy csak nekem tűnnek nagyon egyforma fejűeknek a barna hajú nők ezen a szigeten? Még mindig nem tudom eldönteni néha hirtelen, hogy melyik melyik. :-D

Mr.A - 2019. 09. 16. 22:08

Én végignéztem és tetszett. Talán azért, mert scifi rajongó létemre nagyon gyér a választék mostanában. Valóban gyenge a színészi teljesítmény, de összességében ez egy izgalmas sorozat főleg a vége fele. Szerintem egynek elmegy.

pearl - 2019. 09. 17. 13:54

Most kezdtem el a 2. részt. (Félbe hagytam, hogy megnézzem a kommenteket. Ennyire kötött le.) Az első rész nem nyűgözött le.Eddig a szereplők közül senki sem szimpi, esetleg a hosszúhajú talán az lesz. A szőke undok csaj szerintem tudhat valamit. De tegnap este az 1. résznél végig a Lost-tal hasonlítottam össze, és erősen vesztésre áll. A Lost az első 5 percben berántott és nem is eresztett többé. De még a Wreckles is érdekesebbnek tűnik egyenlőre.
A badass csajok mindig trikóban vannak? Na megyek folytatom, aztán meglátjuk.

feleki - 2019. 09. 17. 14:20

Szerintem is tök furcsa, hogy csak azért, mert van benne egy sziget, bárkinek is a Lost jut eszébe. Semmi baleset, semmi flashback, semmi rejtély, egyszerűen semmi Lostos sincs benne, de gondolom nem is ez volt a cél.

P009 - 2019. 09. 17. 16:18

Szerintem direkt lett ez ilyen, vannak emberek akiknek erre is van igényük. Én végignéztem és be kell vallanom, hogy tetszett, nézette magát a sorozat. Nem pontozok, nincs értelme. Guilty pleasure a javából, 7 rész pont elég is volt.

winnie - 2019. 09. 17. 19:57

P009: nem lett direkt ilyen. senki nem akar szart csinálni, és amikor a netflix berendeli, akkor nem tudja, milyen lesz a végeredmény – és nem véletlen, hogy nem küldtem ki screenereket.

azzal egyetértek, hogy nézeti, ezt én is leírtam a másik kritikánál, és lesznek bőven, akiknek bejön, plusz a netflixnek az számít, hogy nézze az ember vagy elkezdje nézni, azaz érdeklődjön, de az szerintem nagyon tévutas kifogás, hogy direkt lett ilyen. lejáratni senki nem fogja magát ebben a szakmában, mert azzal sokszor a saját karrierjét vághatja el.

Zoa - 2019. 09. 18. 19:34

Elég ellentmondásosan tudom csak megfogalmazni a véleményemet. Ritka sz@r film volt, de mégis tetszett. A sztori szerintem nagyon jó, érdekes. A színészek sem játszanak annyira rosszul (pl. a szőke csaj akinek gyerekei voltak kimondottan jó volt) csak épp ezekből a párpeszédekből mit tudnának kihozni? Ennyire rossz szöveget, ennyire gagyi szituációkat még nem láttam. Esküszöm azért folytattam az első tíz perc után is, mert nem hittem el, hogy 2019-ben képesek ennyire zs-kategóriás borzalmat csinálni. Pedig -mint említttem- a történet nekem nagyon bejött, és a csavarok is tetszettek, a vége is nagyon jó volt. Megfelelő forgatókönyvvel ebből egy elképesztően jó sorozatot lehetett volna kihozni. de így… :-(

pearl - 2019. 09. 18. 19:38

Na végig néztem. A 3 résznél már voltak élvezhető részek benne. Az 5. rész végén nagyon röhögtem. Ez a tipikus egyszer elmegy, ha nincs más. 5/10. A Westworld-ös rész kicsit érdekesebbé tette. De gyenge volt. Az alakítások, párbeszédek. Komolyan fogtam a fejem a döntéseiktől (bár némi magyarázatot adott rá)
feleki: nekem minden szigetről a Lost jut eszembe pl.
Magukhoz tértek, volt egy tescos Kate és Sayid, (nem a csaj helyes, de nekem nem szimpi) pici tűz (ki ne aludjon) vízesés, a bőröndnél már kész voltam. Biztos nem direkt csinálták, de nekem ez jött be az első félórában. Azt hiszem muszáj néznem egy pár részt a Lostból.

Bélabá - 2019. 09. 21. 00:24

Egy nagy szar volt, de…

nézette magát, végig is néztem, azt sem mondom hogy untam, azt se hogy nehezen vettem rá magam a nézésre.

Valószínűleg az érdekes szituáció, a filmbeli környezet, és a titkok felfedése miatt néztem végig. És még csak nem is bánom.

Ennek ellenére egy nagy szar volt. :)

Adam9456 - 2019. 09. 23. 11:58

A legrosszabb Netflix sorozat amit eddig láttam, a LOST-al egy mondatban említeni ezt a Zs-kategóriás dolgot hatalmas sértés a LOST számára. :D
De igazából nem mondom hogy megbántam hogy vegigneztem, nekem is tetszett a koncepció, és a színészek se volták mind katasztrófák, de a forgatókönyv kritikån aluli volt. Azért is neztem végig csak hogy lássam tudják-e még fokozni a hülyeségeket, és úgy vélem igen, tudták.
A készítő nevét megjegyeztem hogy messzire elkerülhessem ezentúl a munkáit.

sziszko - 2019. 09. 27. 18:01

nagyon gagyi volt :(

Silver-sama - 2020. 02. 05. 00:14

Végignéztem ezt a valamit. Egy mondatban: átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány.
Kik készítették ezt?? Hogy lehet valakiben ilyen kevés empátia, erkölcs, ítélőképesség, egyáltalán érzelem…? Egy sokkolóan morbid és beteg, reménytelen, nihili világot sejtet meg apró részletekben. A jövőtől is elveszi a kedvem. A karakterek akkora rohadékok, hogy nem is tudsz senkinek szurkolni, mert ugyanolyan pszichopata tetü mind. Keresem, hol adhat élvezetet a sorozat, de egészséges formában nem találom meg, max a gyilokban lelhet valaki beteges örömet.
Tök pozitívan álltam neki (magyar címből azt hittem Agatha Cristie-adaptáció lol), de ez tolerálhatatlanul rossz.
1/10 a lelki traumáért.

Caeiro - 2020. 04. 28. 13:30

Végignéztem, illetve a háttérben ment, amíg a gépemen dolgoztam. Pont ennyire kötött le. Voltak logikai bakik, elképszetően silány párbeszédek, megmagyarázatlan dolgok dögivel. Egynek elment, de senkinek se javallanám, csak ha tényleg nem tud magával mit kezdeni.

rary - 2020. 05. 30. 18:07

Az első két rész tetszett, tudtam volna azt a vonalat nézni még sokáig. De a harmadik résztől, ahogy írtátok, mintha új sorozat lett volna. Össze se tudtam kötni, nem is értettem, hol a sziget és ami ott történik? Nem folytatom, van jobb sorozat sok.
2/10

zlcsik - 2022. 05. 17. 23:21

Na, én még csak most fanyalodtam rá – jól indult, valahol megvolt a sziget bája (tényleg, miért olyan fix, hogy sziget?), aztán a harmadik rész szétverte azt a keveset is. A végén a 25 év még valahol üthetett volna, de nem ütött. Szép környezet, ennyi a pozitívum, bár szerintem nem eredeti, hanem CGI. Ja, és még egy pozitívum: rövidek a részek!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz