login |

Pilot: Undone

2019. 09. 13. 20:50 - Írta: human

22 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

I’m so bored of living.

Holy shit. Ezt már nem egy karaktertől idézem, hanem a 2. rész megnézése után csúszott ki a számon. Az Amazon sorozata olyasmi, amihez kevés fogható. És nem csak a kivitelezése miatt.

Nyilván nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy rotoscope animációs az Undone. Elég ezekre a képekre ránézni. Ez konkrétan azt jelenti, hogy tényleg minden leforgattak színészekkel, és utána azt követik le képkockánként. Emiatt a mozgás tényleg emberinek érződik, mégis animáció az egész. Nehéz elmondani, ahogy ezt a teljes képi szabadságra használják, mert az animált szereplők bármilyen háttérre tehetőek, van. hogy festettek, máskor CGI-sek elé.

Egy időben Richard Linklater is rákattant a technikára, szerintem a legismertebb művek ilyen kidolgozással: Waking Life és A Scanner Darkly. Legalábbis modern idők lányai és fiai, mint mondjuk én is, itt találkozhatott először vele. Érdekes, hogy mindkét előbbi film filozofálgatós, és hát az Undone is olyasmi témákkal jön, amik nem olyan egyszerűek.

A történet középpontjában egy nő áll, aki fiatalon elvesztette az apját. A pilot az érzelmi töltet alapozására megy el, látjuk, hogy a régi trauma miképp hatott rá, a húgára és az anyjára. Es azt is, ki hogy él felnőttként, miképp viszonyul az élethez és ehhez a gyászhoz.

Hogy ezt a drámát miképp bontják ki? Sztori szinten időutazással. Vagyis a főszereplő autóbalesetet szenved, ami után az időt nem lineáris formában kezdi érzékelni, kicsit olyan Arrival-ösen, ha valami sci-fi műhöz kéne hasonlítanom az Undone-t. És nem mellesleg feltűnik a halott apja, hogy segítsen neki megakadályozni a “balesetét”, méghozzá az előbb említett képessége segítségével.

Nyilván ez mind egy érdekes körítése az érzelmi középpont kibontásának. Az időutazás eszközével jutunk majd el a talán katarzishoz. De mindenképp érdekes módon, mert a rejtély is izgalmas lehet így mindenkinek, nem csak “sima dráma”.

Do you like it fast and lonely?

Két rész után számomra 10/10 az Undone. Simán. Hello mindfuck, my old friend.

22 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 09. 13. 21:14

az első rész után tetszik meg minden, de értékelni még esélytelen, mert csak most kezdődik. de a stílus bejön természetesen, bár a körvonalak folytonos mocorgása olykor eléggé zavart.

PotterPrime - 2019. 09. 13. 23:32

3 rész után ez bizony instant klasszikus. Már az első résszel sikerült a szívembe marniuk, amit azóta sem engednek el. Az animáció, a különleges “szinkron”, a történet “zagyvasága”… Kész, végem van. :D

FP Jones - 2019. 09. 14. 07:21

én is most nézem, eszméletlen jó!

ubul - 2019. 09. 14. 16:07

méltánytalanul kevés a kommentelő ennél a sorinál. Tudom, csak angol felirat van, de azért követhető volt nálatok is hogy lesz ilyen sorozat, és Bob Odenkirk neve is lehet húzónév.

Persze későbbiekben még lehet felfedezik itt is

denee - 2019. 09. 14. 16:16

bejött a pilot, mindenképp folytatom.

clegane - 2019. 09. 14. 18:40

én sajnos sokkal többre számítottam :(

eleve azt hittem, hogy sokkal inkább egy pszichológiai-filozófiai mélyenszántó vájkálás lesz belőle, ehelyett elsősorban egy “murder mystery” volt az egész. ami amúgy nem baj, és annak amúgy rendben volt, csak ehhez igazából felesleges volt ez a rajzstílus, mert annyira nem voltak ám kihasználva az ebben rejlő vizuális lehetőségek. mittomén egy Legion epizód sokkal elszálltabb vizuálisan, pedig az nem is annyira tehet meg akármit, mint egy animáció.
szóval ez igazából tökre lehetett volna sima élőszereplős is.

másodsorban ami nagyon nem tetszett, az az, hogy egészen a legvégéig húzták ezt az “őrült vagy sem” dolgot, meg hogy a hozzá közel állók sem hisznek neki, holott ezt a világ legegyszerűbb dolga lett volna bebizonyítania mindenkinek azzal, hogy olyasmit mond nekik, amit ő amúgy nem tudhatna – mittudomén a pasijának részleteket az indiai gyerekkorából, stb. illetve hát mi nézők láttuk is hogy tud olyasmit, amit nem tudhatott volna látomások nélkül, tehát mi elvileg tudtuk hogy nem őrült, ehhez képest a vége arra van kihegyezve, hogy “döntsd el magadnak”? hát könyörgöm, nemár.

egyébként kicsit túlmagyarázós is volt az egész, sokkal többet bízhatott volna a nézőre.
vicces, hogy teljesen véletlenül a második részt néztem meg először, mert azt hittem hogy az az első, és úgy is abszolút követhető volt minden, sőt, sokkal érdekesebb kis rejtélyek voltak benne, hogy vajon mi történt korábban a barátjával, nővérével, stb – amik később maguktól helyükre kerültek, semmi szükség nem volt rá valójában, hogy konkrétan lássa a néző ezeket az első részben! így csak sokkal lineárisabb, szájbarágósabb volt, mint egy igazi mindfuck alkotásnak illett volna lennie.

szóval nekem csalódás volt a magas elvárásokhoz képest, de amúgy nem volt rossz.

Kietlen - 2019. 09. 14. 21:29

Az első rész volt a legjobb, de egyetértek az elöttem szólóval is.

SHP - 2019. 09. 15. 00:00

Egyben ledaraltam, nekem tetszett. Javareszt egyetertek clegane-el.
Nem ertem, hogy szannak neki folyatast, vagy nem.

SPOILER

A vege nekem teljesen egyertelmuen azt mondta, hogy csak kicsit megorult es kepzelte az egeszet – es szep is volt szerintem, tetszett volna, ha ugy hagyjak, jo zaras volt egeszen a legutolso pillanatig, ami kerdojelt tett ra megis.
“Illetve hát mi nézők láttuk is hogy tud olyasmit, amit nem tudhatott volna látomások nélkül, tehát mi elvileg tudtuk hogy nem őrült” elkepzelhet olyan dolgokat amik nem igazak, vagy ha igaznak bizonyul utolag, akkor kepzelheti, hogy mar tudta elore – mivel az o szemszogebol van meselve a tortenet igy szerintem nem szamit, hogy lattuk elore, hogy tudta. Hasonlo dolgok a valosagban is sokszor elofordulnak, pl a consistency bias is nemileg ilyen: biztos vagy benne, hogy ot evvel ezelott sem szeretted a gyrost mert most nem szereted, pedig a valosagban szeretted csak azota megvaltoztal, de konzisztens akarsz lenni a regi onmagaddal ezert megvaltoztatod. (Ezt mind teljesen tudat alatt, tehat nem veszed eszre, hogy nem ugy van ahogy megvaltoztatva emlekszel mert nem direkt csinaltad)

clegane - 2019. 09. 15. 00:25

SHP: jó, akkor viszont ha őrült, akkor az derült volna ki, ha elmond valakinek valamit, amit “megtudott” a múltjából, hogy ez hülyeség, tökre nem így történt. az tuti hogy meg kellett volna próbálnia bizonyítani, ilyen vagy olyan eredménnyel, legalább a pasijának, akit bevont.
de egyébként például azt, hogy az anyja “tört” be a laborba azon a bizonyos estén, konkrétan sehonnan sem tudhatta volna, mégis tudta.

SHP - 2019. 09. 15. 10:27

clegane: pont ezekre mondtam, hogy ha nem megbizhato a tortenetmeselo akkor az o szempontjabol meselt sztori hazudhat (onmaganak es nekunk is, direkt vagy akar nem szandekosan) igy lehet teves. De persze nem tudom, hogy igy van-e, ha az utolso reszt nem vesszuk nekem is meggyozodesem volt, hogy nem orult, viszont ott azt akarta elhitetni a sorozat, hogy de (amit szepen csinalt es tetszett, ezert probalok ragaszkodni hozza es nem ahhoz, amit a legvegere tettek, ami egyebkent akkor valtott vissza amikor egyedul maradt {potencialisan} arra utalva, hogy csak szamara ez a valosag)

Mindenesetre ha nem szandekosan megbizhatatlan perspektivabol van meselve a sztori akkor kerdes nelkul igazad van.

Ezt a videot nezve egy kicsit alatamasztja az en elkepzelesemet a keszito 2:19 utan. Persze itt is hozzateszi a vegen, hogy “de lehet, hogy nem csak az igaz es valodi amit a tarsadalom eldont” szoval igazabol nem tudom, hogy mit gondoljak.

https://www.imdb.com/list/ls049940693/videoplayer/vi1700838425?pf_rd_m=A2FGELUUNOQJNL&pf_rd_p=e830e1fa-f03f-460a-a610-a5813e0e3de1&pf_rd_r=FPNYNG6FQ4FJVW05K37V&pf_rd_s=center-3&pf_rd_t=15021&pf_rd_i=tt8101850&ref_=tt_cc_vd_un1_hd

idarpidi - 2019. 09. 15. 15:11

Sose szerettem az animációkat, de itt annyian rajongtak ezért a sorozatért, hogy bepróbáltam az első részt… 5 perc után már beletekertem, nem értem a rajongás okát. Csak az volt a szórakoztató benne, hogy megpróbáltam kitalálni, ki van az animáció mögött. Angelique Cabral-t pl elég könnyű volt beazonosítani a rajz és a hang alapján is.
Nekem ez normál filmsorozatként valószínűleg sokkal jobban tetszett volna.

clegane - 2019. 09. 15. 16:44

SHP: hát, nemtom, értem én hogy minden amit látunk, lehet hogy nem is igaz, de így kb annyira van értelme mesélni / nézni, mint egy “az egész csak álom volt” történetet.
szerintem ha már egyszer mutatja a sorozat, hogy elmondja az anyjának hogy tudja hogy ott volt a laborban, és az anyja meglepődik hogy mégis honnan tudja és bevallja hogy igaz, akkor ez a jelenet legyen már a valóság része, ha semmilyen utalás nincs rá amúgy, hogy nem az, mert ennyi erővel lehet hogy az egész cakumpakk nem valóság, de akkor meg minek nézzük az egészet?
(*egy pszichológiában vájkáló sorozatnál lehetne értelme úgy is a cuccnak ha kiderül hogy csak egy álom, ha közben örökérvényű általános tanulságokat kapunk a sorozattól, de ezt a sorit inkább csak a történet vezérelte, ami csak úgy ér bármit, ha a sorozaton belül valóságos.)

denee - 2019. 09. 15. 17:06

3 rész után annyira azért már nem jó mint amilyen az 1. után volt. Azért befejezem mert rövidek a részek és csak 5 van hátra, meglátjuk mi lesz ebből.

vitya - 2019. 09. 15. 18:14

En köszönöm az ajánlást. Nekem bejott a sorozat egyedi hangulata es megvalositasa.

8×20percben tokeletesen lekototte a figyelmemet kvazi elerte a celjat 9/10

Kissur - 2019. 09. 15. 20:11

Pilot után instant beleszerettem. Azt hiszem ez a legjobb pilot, amit eddig láttam a mostaniak közül. Pedig azért jó párat bepróbáltam az elmúlt hetekben.
Már az első mondat berántott, meg az egész történet, amit elmesélt, de a látvány még többet hozzáadott.

pytta - 2019. 09. 19. 13:05

Most fejeztem be.
Folyamatosan azt éreztem közben (és most is, hogy végeztem vele), hogy ez sokkal jobb lett volna, ha filmként készítik el. Ebben az ötletben kb egy filmnyi anyag volt, sorozatként kicsit túl lett nyújtva…

winnie - 2019. 09. 19. 13:18

ez lehet, de a készítők több szezonra terveznek értelemszerűen, szóval van még bőven benne szerintük.

pytta - 2019. 09. 20. 22:11

Wow, sok sikert hozzá, nekem az utolsó képkocka után meg sem fordult a fejemben, hogy ezt folytatni kellene…

winnie - 2019. 09. 21. 08:07

és ugye úgy kell nézni, hogy nem a vége után akarják folytatni, hanem úgy, hogy azért lett ez a vége, mert folytatni akarják.

Anni - 2019. 09. 22. 15:35

Végig néztem én is. Először a látvány világ fogott meg majd maga a story is. Nekem végig érdekes és izgalmas volt na meg Alma karaktere isteni jó, imádtam.

Az utolsó rész tényleg arra volt kihegyezve, hogy képzelte de én abban hiszek, hogy nem. Azt én se értem miért nem mondott el több dolgot, hogy bizonyítsa ő tényleg járkál az időben.

Örülök ha lesz folytatás, tuti maradok.

Mardel - 2019. 11. 09. 02:24

Sziasztok! Készítettem egy bemutató videót a sorozatról.
Mondhatjuk hogy a stílusom “nem mindenki számára fogyasztható” de hátha tetszeni fog valakinek.
Jó szórakozást? :D

http://www.youtube.com/watch?v=Z61wI1eAZNE

stewieo - 2019. 12. 07. 18:27

Nagyon idegesítő volt a pilot-ban a főszereplő csaj ‘túl okos és különleges vagyok ahhoz, hogy egyszerű életet éljek’ életfilozófiája. Bár lehet direkt erre ment ki a játék, hogy így ábrázolják? Hagyom és végignézem, hogy a húgom megcsalja a vőlegényét, sőt asszisztálok hozzá. Szeretem a párom, de elhagyom, hogy megóvjam magamtól… stb. Ezek nekem nagyon nem jöttek át.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz