login |

Legends of Tomorrow: vége a 4. évadnak

2019. 09. 16. 19:30 - Írta: Necridus

12 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Sokak toplistáján ott van a CW-s Arrow-spinoff a legjobbak között, hiszen a második évadban elég jót tett a sorozatnak a stílusváltás. Elhagyták a kőkemény, “bénák vagyunk, de hősök leszünk” motívumot, helyette pedig bevezettek egy halom új karaktert, és igen sok humort, amivel megnyerte magának a mostanra már elég stabil rajongótáborát (mondjuk még mindig nem előzte meg nézettségileg a szüleit, és valószínű, hogy nem is fogja).

Azóta pedig a színészek is többször nyilatkoznak arról, hogy mennyire eltolták az első évadot. De azt tudják, hogy a 4. évad sem lett olyan jó?

A tovább mögött folytatom okokkal és spoilerekkel.

Ha rangsorolni kéne, mindenképp a második évadot tenném előre, hiszen ott még része volt a sorozatnak az egész csapat megalakulásának lényege, miszerint ők szuperhősök, csak mint B-, C- vagy még hátrébb lévő listán szerepel, éppen ezért bizonyítani akarnak, hogy valóban igazi szuperhősök, és olyan ellenségeket is legyűrnek, mint amilyeneket mentoraik is. Emellett pedig elfért a humor, ami sokkal színesebbé és eredetibbé tette a sorozatot.

A harmadik szezon pedig fokozta a humor jelenlétének mértékét, de azért nem hajította el a komolyabb események helyes ábrázolását, mint például egyes eredeti karakterek halála, mert igenis megsiratható jelenetekkel bombáztak minket. A negyedik évad viszont már nem így tett, egyszerűen arra alapozott, hogy mindenki imádja, ha elborult a sorozat, viszont kellett valami történet is, így körítettek egy közepes sztorit neki.

Igen, értékeljük, hogy nem veszitek magatokat komolyan Legendák, de átestetek a ló az egyszarvú túloldalára. Az idei etap lényege, hogy a pokolból kiszabadult Neron nem akart itt megállni, hanem Ray testét elfoglalva a poklot a felszínre akarta hozni.

Ebben segítsége volt kedvese, a jó tündér keresztanya, aki először csak egy heti monster volt, majd amolyan sokként kellett volna érnie minket, hogy ő a kedvese a pokol királyának. Mármint nem számítottam rá, de erősen érződött, hogy itt az a lényeg, hogy egy idős hölgy és Brandon Routh szerelmes jeleneteket kapjanak, amit csak egy újabb agymenésnek akartak betudni.

De ezzel még nem is lett volna baj, ha a pokol királyát nem Brandon Routh játsza el, aki az egyik legjószívűbb embert alakítja már 5 éve, és egy pillanatra se tudtam elhinni, hogy valóban gonosz. Sajnos túl jószívű (és bugyuta) karaktert szokott meg.

Rosszfiú volt még Nate édesapja, aki megnehezítette Ava és a Legendák munkáját, de kiderült, hogy mindent a fia álmai miatt csinál, ezért szeretnünk kéne – de nyilván csak a halálánál tudtuk meg ezeket az infókat, így elég klisésen elővették ismét szellemként az évadzáróban, mint a nagy bölcs édesapát, csak nem gondoltak arra, hogy a nézők a karaktert úgy szokták meg, mint egy nagy genya, akit nem szabad szeretni, így a szellemes jelenete sem úgy hatott, ahogy annak kellett volna.

És nem csak ez a trehány írás bizonyítéka, hanem az egész összecsapás Neronnal. Az utolsó részben kiderült, hogy Neron a félelemből gyűjt energiát, mire Sara és csapata erre a HeyWorld-del, Nate apjának vidámparkos tervével rukkolt elő. Itt az emberek megismerhetik a szörnyeket, nem félnek majd többé tőlük, így nem tud Neron honnan erőt szerezni.

És itt volt életem egyik leginkább cringe szuperhősös sorozatos jelenetsorozata. Mintha cirkuszigazgatók vették volna át a forgatókönyv írását, beállították Sarát és Nate-et a porondra, hogy rugdossák a levegőt és kisgyerekeket szórakoztassanak, nyilvánvalóan fura hangsúllyal. Tényleg nem lehetett volna az igazi erejét megmutatni Nate-nek, vagy mondjuk kirakni Charlie-t alakváltóként, esetleg Constantine-t, hogy varázsoljon egyet-kettőt?

Jó, mondhatjuk, hogy nem is igazán szuperhősös a sorozat, és feleslegesen akadok fenn ezen, de szerintem ezzel már elkéstünk, elvégre annak indult, ugyanúgy használják az erejüket (mondjuk egyre ritkábban), és ugyanúgy részét képezik az univerzumnak, ami valljuk be, sokkal sötétebb tónusú. Igaz, tavaly nem jelentek meg a crossoverben, de most ott lesznek, és feltételezhetően nem azért jönnek, hogy bugyuta jelenetekkel szolgáljanak.

Ismét láthatjuk majd, ahogy Sara teljesen badass lesz, Nate és Ray (ő akkor már talán utoljára) is kiveszik a részüket a nagy csatából, és az összes legenda úgy harcol, ahogy sosem látjuk a sorozatban. Talán jobb lenne, ha nem is szerepeltetnék őket a crossoverben? Mert így elég skizofrénné alakítják a sorozatot és a karaktereket, ahogy Vandal Savage-et is három percnyi szerepeltetéssel elpusztították az évadzáróban. A csapat első ellenségéről a pokolban már csak a piros orr meg a bohóccipő hiányzott, annyira átalakították, hogy illeszkedjen az új imidzsbe.

Nem hiszem el, hogy nem tudtak volna az évadzáróban Nate halálához egy érzelmesebb jelenetet készíteni, ahol a csapat siratja, hogy egy családtagját vesztette el. Nekünk nem is hagytak időt arra, hogy elbúcsúzzunk Nate-től, mert mindenki kézen fogva énekelni kezdett, mint egy gyerekmesében, mire ő feltámadt. Mert ugye a szeretet is egy energia, ami feltámaszthatja Nate-t. Ezért énekel egy hatalmas embertömeg egy totál ismeretlen férfinak.

A feltámadás után pedig Zari megszűnt létezni ilyen formában, hiszen átalakították a jövőt, így Nate szerelme helyett annak testvére, Behrad lett a csapat új totemhordozója, a csapat pedig elsétált onnan vidáman.

Na de ki is a csapat? Rory, Ray, Ava, Sara, Nate vagyis a régi arcok, illetve ott van még Mona, aki Gary-vel karöltve simán a legidegesítőbb karakterekké koronázandóak. Teljesen jól alakítják őket a színészek, de olyan felesleges és bugyuta mindkettő, hogy néha át is tekerném a jeleneteiket, mert nem vagyok kíváncsi a vinnyogó Monára és a tipikus béna alkalmazott Gary-re. Ez a két karakter is az egyszarvú túloldalán található.

Új szereplő viszont Constantine, aki jó, ha ki is használják, na meg Charlie, akit ugye Maisie Richardson-Sellers alakít, és aki kellemes meglepetésként ért, vele tényleg tudtak kezdeni valamit, és nem csak felületesen, hanem igazi karakterfejlődésen ment keresztül, valódi történetet kapott. Na meg itt van Nora, aki iszonyatosan ígéretes volt, végre hozhatta volna a komoly sötétséget a sorozatba, erre társították a bugyutasággal, és az évad végére azt mondtam, hogy oké, ő is mehet a süllyesztőbe (nos, megy is).

Nem hiszem, hogy én sokalltam be a sorozattal kapcsolatban. A készítők az agymenést helyezték középpontba a mondanivaló és a történet helyett, ami talán működött is volna, ha az évad megmarad epizodikus szerkezetben. De így, hogy megpróbáltak egy tessék-lássék történetet is írni az évadba, ami végül nem lett túl sikeres, és ezzel a karaktereiket is csak rombolták, nem azt a hatást érték el, amit szándékoztak.

Interjúk szerint az ötödik évadban szeretnének kicsit visszatérni a gyökerekhez, és több szuperhős cuccot beletenni a sorozatba, ami nem is baj. Sőt. Ráfér. Nem baj, ha humoros, mert tényleg rengetegszer szórakoztató volt az agymenés, de ne menjen a történet kárára, és ne váljon az egész sorozat egy súlytalan cirkusszá. Ez a szezon (csak hogy tudjuk viszonyítani az előzőkhöz) nálam maximum (de csak nagy jóindulattal) 6/10, végig lefele száguldott a színvonal a lejtőn. 

Tehát az 5. évadban több hősködés, főellenségként Astra, illetve ismét több történelmi arc várható, ahogy azt be is lebegtették az évadzáróban, ami – ha jól csinálják – nagyon jól elsülhet, elvégre nagyot tud dobni egy-egy részen, hogy beleillesztik a valóságba a fiktív karaktereiket és történetüket, ahogy azt korábban is tették.

Hogy mit hoz a következő, midseasonre tolt évad, azt majd januárban megtudjuk, addig is a Legendák részt vesznek majd a Crisis On Infinite Earths eseményben, mint amolyan 0. epizódos szerepléssel. Nem lőnék le több már kiderült infót az évadról, ha valakit érdekel, itt tud utána olvasni.

12 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2019. 05. 22. 14:16

Pokol egyik cellájában, Ray Palmer, vajon kivel, és mivel üti el az időt, az Örökkévalóság végéig?:D:D
Nem tudom, ö kinek jutott az eszébe, de nem maradhatott piacon kábítószer, az biztos.
Lefejeltem a fotel sarkát, úgy nevettem..
A kicsi sárkány meg, áhh…Elfogytak a szavak, meg a könnyeim is.
Mekkora egy őrültség ez, na. Embert menteni így, sehol máshol nem fognak.
Igaz, lassan többen lesznek a szériában, ahányan túlélték a Titanic katasztrófáját.

Edrick - 2019. 05. 23. 15:08

Monitor, basszus, kész vagyok :D Nem vártam ennyire feelgood finálét, de sikerült visszahozniuk azt, amiről a tavasz során néha azt hittem, már nem megy nekik. Ez szép volt.

Henry - 2019. 05. 27. 19:08

Most tényleg pont Zarit írták ki?

Capri - 2019. 09. 16. 20:39

Zari színésznőjét új szerepben látjuk a köv. évadban, infók szerint.

heidfeld - 2019. 09. 16. 22:05

Nagyon nem tett jót, hogy ketté szedték a szezont. Mondjuk, ez egy sorozatnak sem tett jót.
Hókusz-pókusz butaság erőltetése, engem mindig hidegen hagy, de itt többször is szórakoztató lett. Constantine teljesen felesleges.
Igen, Brandon egyik legkedvesebb figura. Nem jött be gonosz énje, ahogy Nora szerelmes , kedves énje is leves, nagy baklövés.
Történet nem volt erős, de elmebeteg ötletek kiválóan működtek Ava-Sara kapcsolat is ok.
Legfőbb gond, a túl sok karakter. Mona roppant idegesítő, Gary nagyon szórakoztató. És Nate a legjobb. Remélem, nem ütik jövőben ennyire az írók.
Színészek, új szerepben. Hát, nem is tudom. Zari-ra nagyon kíváncsi vagyok.
Történelmi gonosztevők nagyon ígéretesek.
Előző évad, második fele gyengébb volt, de nagyon erős 7.5/10.
Univerzuma többi sorozatát kaszáltam, ésnem véletlen, hogy ez maradt. Egyik legszórakoztatóbb sorozat manapság. Pedig elég nagy a választék.

Vas - 2019. 09. 17. 06:46

A 2. évad remek lett, a 3. évad már kevésbé tetszett, de a 4.re folytatták ezt a sátános témát, borzasztó ötletek és megvalósítás, Mona és Gary totál feleslegesek, idegesítőek, helyettük tényleg hősök kellenének. Constantine a legjobb döntés volt, de csak ő a pozitívum az évadban.

Bagosz - 2019. 09. 17. 07:57

Az egyetlen CW sorozat,amit nézek. Humoros,időutazós,jó karakterek.

Bagosz - 2019. 09. 17. 07:59

Bocs,nem CW-t,hanem DC-t akartam akartam írni.
SupNat forever. :-)

sleepwalker77 - 2019. 09. 17. 11:02

Mona nekem kicsit sok volt, de Constantine nagyot dobott az évadon. Arrow, Flash és Supergirl már egy ideje kaszálásra került, nekem is ez az egyetlen amit nézek a CW-s DC sorozatok közül.

Kpeter - 2019. 09. 17. 12:10

Szerintem ez az évad már kifejezetten pocsék lett. Volt pár jó poén, de sokszor már inkább erőltetett az egész, mint valóban humoros. A karakterek közül főleg az ázsiai csaj lett totál béna, és idegesítő, falat tudtam volna kaparni minden jelenetnél,mikor szerepelt. A nyanya szintúgy totál gagyi és erőltetett volt.

Ha minden igaz a készítőknek elegük lett két színészből, valami konfliktus miatt Nora Darkh és Ray Palmer nem szerepel többet a sorozatban. Nem tudom vajon Zari lesz-e, mert az évadzáró nem ezt vetíti előre. Szerintem ő speciel a kedvelhetőbb karakterek közé tartozott, inkább Amaya-nak kellett volna eltűnni helyette.

CrashBoostZoom - 2019. 09. 17. 13:43

@Kpeter

Mindkét színész érezte ami te is és sokan mások, hogy a karakterük elég gáz lett. Kérték, hogy változtassanak (ez volt “konfliktus”) de végül nem jutottak dűlőre szóval csak “recurring role”-t kapnak a következő évadban. Utána valószínűleg nem is fognak visszatérni.

VvD - 2019. 10. 03. 20:10

Na ledadáltam ezt az évadot. Valahogy az évadzárónál abbahagytam a heti nézését, most viszont pont jól jött egy kis őrület. Nem tudom, hogy mások érezték e, de ez az évadzáró már kicsit sok volt. Pontosan együtt ingattam a fejem a Monitorral :)

De azért összességében jól szórakoztam. Sok nevetés és *facepalm* jelenet volt a nézés alatt. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon milyen hatással lesz a mostani őrültségük az Crisis-ra. Vajon ez volt az a katalizátor ami miatt hamarabb jön az AntiMonitor?

Ja és jut eszembe: ez a kiszólás, hogy szerepelniük kellett volna az előző crossoverben, LOL.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz