login |

Pilot-mustra: Unbelievable – 1×01

2019. 09. 16. 14:50 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

One less rape in the world, that’s ultimately a good thing, right?

Mennyire tesz “jóvá” egy történetet az, ha valóban megtörtént? És lehet-e kritizálni valós események alapján készített sorozatot azért, mert nem elég jó a sztorija? Nyilván lehet, miért is ne, csak éppen elég furcsán veszi ki magát, nem? Mármint az, hogy ha hiányoljuk, hogy az írók nem tupírozzák fel az adaptációt. Na, az Unbelievable esetében nincs semmilyen hatásvadász tupír.

A Netflix pénteki premierje, a magyar felirattal és szinkronnal érkezett minisorozat egy valós események alapján készült true crime dráma, mint a nemrég a Hulu által bemutatott The Act vagy a Bravo-s Dirty John (erről már régóta tervezek évadkritikát írni). A 2008-ban kezdődő sztorit egy fiatal lány megerőszakolása indítja be, majd True Detective-módjára emellé bevonnak egy 2011-es idősíkot is egy erőszaktevő ügyében vizsgálódó két nyomozóról.

UNBELIEVABLE – 1×01 – 6,5/10

Ezúttal inkább ismertetőhöz, ajánlóhoz közelebb lévő, afféle technikai kritikát írnék, mert ez az a típusú darab, amit az ember végignéz, ha elhatározza magát, hogy végignézi (és jó eséllyel be fog neki jönni a sorozat, mert kifejezetten jó), de csak az első része egyáltalán nem működik pilotként, ugyanis semmit nem árul el magáról a sorozatról, például, mert meg sem jelenik benne a két főszereplő.

Gondolom készítői oldalról volt bőven rágódás azon, hogy lehetne prezentálni a sztorit, és végül az a döntés született, hogy a két idősáv keresztbe vágása helyett az 1×01 bemutatja egy bizonyos Marie Adler esetét (aki azt vallja, hogy megerőszakolták, majd később visszavonja vallomását), az 1×02 pedig arról szól, hogy pár évre rá egy Karen Duvall nevű nyomozó vizsgálódik egy erőszaktevő ügyében, akiről mi azt sejtjük, hogy ugyanaz, aki a 2008-as tettért felel.

Ebben a második részben pár jelenet erejéig azért feltűnik a 2008-as szál, de idővel egyértelművé válik, hogy melyik lesz a hangsúlyos, így akár azt is mondhatjuk, hogy olyan, mintha két külön sorozatot néznénk: egy TD-re hajazó, a rendőrségi eljárásokat és a rendőri munkát elég aprólékosan bemutató krimit két nyomozóval (Merritt Wever és Toni Collette), valamint egy karaktertanulmányt egy nemi erőszak áldozatáról.

You wanna take back your statement taking back your statement?

A krimis vonalat nem nagyon kell részletezni, ugyan kicsit nehezen indul be a minimális kapaszkodóval rendelkező nyomozás (mármint a való világban, nekünk szerencsére érdekesebb nézni a sertepertélést), de addig is legalább megismerjük a két nyomozót (és egy kicsit a magánéletüket is), plusz amikor szagot kapnak, akkor már a tempóval sincs gond. Mondjuk az legyen a legnagyobb gond, hogy valamennyire valóságosnak hat az események ábrázolása, ami során konkrétan szerepet kap az is, hogy mennyire akadályozza a rendőri munkát a szervezeti működés.

Az áldozat, Marie (Kaitlyn Dever) szála pedig hozza azt a vonalat, amit a már említett The Act-ben és a Dirty John-ban is átélhettünk, miszerint a néző, miközben a végletekig frusztrálja az, ami történik, képtelen elhinni, hogy mindez a valóságban így menne végbe, és gondolatban az írót kérdőjelezi meg, hogy teljesen logikátlan, amit látunk.

Now, if you experience any of the following: excessive bleeding, vaginal discharge, shortness of breath, trouble swallowing, hives, thoughts of killing yourself… there’s a number there I listed it on your instructions.

Pedig nem. Valahol döbbenet, hogy mennyiszer kérik a bűncselekmény ismételt átélésére az egyébként is labilisnak tűnő, nem túl rendezett családi háttérrel rendelkező lányt, és mennyire kis behatás elég ahhoz, hogy mind ő alapállást váltson, mind pedig a körülötte lévők hirtelen másképp kezdjenek viszonyulni hozzá. (Az mondjuk nagy előny, hogy az 1×01 révén vele töltött egy óra után kifejezetten érdekelni kezdett a sorsa, az pedig főleg, hogy mi is folyik a fejében.)

És a fenti kapcsán nem arról van szó, hogy hanyag lett volna a 2008-as nyomozás, nyilván bosszantó látni, de maximum a minimális empátia hiányzott belőle – elég nagy a kontraszt a nyomozók hozzáállása közötti különbség, és ijesztő belegondolni, hogy mennyi minden múlhat ezen, amellett, hogy a nemi erőszak még mindig olyan bűncselekmény, ami kapcsán nagyon sok múlik az áldozatokon, akik ha rejtőzködnek, akaratukon kívül is újabb tetteket idézhetnek elő.

Még egyszer: a kezdés nem feltétlenül fogja lenyűgözni az embert, de az ügy már akkor beszippanthat minket, az pedig azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy korrekt (de nem hivalkodó) és igényes a megvalósítás, és nagyon erősek a főszereplők alakításai. Viszont mire az 1×03 végére lezárul az első nagyobb gondolati egység, szerintem nem lesznek sokan, akik azt mondják, hogy akkor kiszállnak az Unbelievable-ből.

Én sem fogom tenni. A true crime-os műfajnál nem mindig ez a helyzet, de itt szükségem volt az elhatározásra, és persze szokás szerint feltettem az első epizódok közben magamnak a kérdést, amit a műfaj minden kritikájában fel fogok tenni, miszerint az mennyire változtat a nézői élményen, hogy amit látunk, nem csupán az emberi fantázia terméke, hanem valóban megtörtént? A választ nem tudom, de az biztos, hogy sokkal több és mélyebb tanulságokat lehet levonnia látottakból.

27 hozzászólás Ne habozz!

rie - 2019. 09. 14. 18:54

Teljesen véletlenül futottam bele. Két rész után nekem nagyon tetszik. Biztosan megnézem meg a hétvégén. Erős téma és a színészek is egészen jók és szimpatikusak. Nagyon várom a kritikátokat.

Gumicsirke - 2019. 09. 16. 09:35

Szombat este kezdtem bele és vasárnap délutánra végig is néztem, teljesen beszippantott. Nagyon izgalmas, nagyon jók a színészek és az egésznek a hangulata, magával ragadó a sztori, szimpatikusak a karakterek. Nem volt benne üresjárat, egy másodpercre sem unatkoztam.

SPOILER:

Tudom, hogy megtörtént eset alapján készült, így még jobban bosszantott a Marie-t kihallgató rendőr(ök) viselkedése. Szegény lányt szörnyű trauma érte, sokkos állapotban van, persze, hogy nem emlékszik minden részletre tökéletesen, esetleg néhol zavaros a sztori.. Ha két (nem túl kedves és megértő) rendőr hamis tanúzással és börtönnel fenyegeti, nyilvánvalóan megijed és “egyszerűbb” neki visszavonni a vallomását, amiben láthatóan egy idő után a keresztkérdésektől már majdnem ő maga is kételkedett.

A végén, amikor a rendőr “bocsánatot kért” és adott neki egy 500 dolláros csekket, hogy ezt a várostól kapja, meglepődtem, azt gondoltam, hogy jóval több pénz lesz benne, ami nem csak a perköltséget fedezi, hanem (legalább részben) kárpótolja Marie-t az őt ért károkért… örültem, hogy nem hagyta annyiban a dolgot.

SPOILER vége:

Egy szó, mint száz, több ilyen sorozatot a Netflixre :)

rie - 2019. 09. 16. 10:50

@Gumicsirke nekem inkább az első két részben szereplő 2 eset kontrasztja volt erős.

SPOILER:
Hogy amikor, a család nélküli, számtalan nevelőszülőnél megforduló lánnyal történik ilyen, akkor milyen ellenséges volt vele mindenki. Hogy senkire nem számíthatott. Ráadásul az egész eljárás alatt egy női rendőr se ült le vele beszélgetni. Holott egy ilyen esetben szerintem egy nő sokkal empatikusabb tud lenni.
Majd a második részben a rendezett hátterű egyetemistát rögtön komolyan vették. Senki nem kételkedett a szavában és minden lehető segítséget megkapott.

Igaz,hogy a végén Marie is kapott 150 ezret. De ez csak anyagi kártérítés, minden barátját elveszítette. A megegyezés titkos volt, így a nevét se mosták tisztára. Nagyon szomorú eset :(

SPOILER vége.

lalakov - 2019. 09. 16. 11:07

Én sem tudtam abbahagyni, nagyon érdekes volt.

SPOILER:
Más megtörtént történetek alapján, ezek a rendőrök nem voltak annyira durvák. Egy lelkileg labilis lány került össze két férfival, ami nem volt szerencsés. Az a rendőr, aki bocsánatot kért, attól még jó embernek tűnt. A rosszak nem szoktak bocsánatot kérni és nem szoktak megtörni. Utólag könnyű okosnak lenni, a bizonyítékok amiket megtudott, arra mutattak, hogy a lány kitalálta az egészet. És persze a lány sem volt egy megszokott esett, persze ez a múltja miatt volt, amit a rendőrök nem ismertek megfelelően. Az erőszakok áldozatait jobb lenne, ha nők hallgatnának ki.

eszemix - 2019. 09. 16. 11:54

Szinten egynapos dara. Csak ajanlani tudom.

SPOILER:
Oke, a rendorok eleg rosszul bonyolitottak le a kihallgatast es nyomozast Marie eseteben, de a ket foster mom (foleg a barna) “kozbeavatkozasa” engem legalabb annyira – ha nem meg inkabb – duhitett.
En amugy meg neztem volna plusz egy reszt a vegen amolyan Mindhunteres interjut a tettessel, bovebb hatter, motivacio, aldozat valasztas, stb meg hogy mi volt a merevlemezen…

Katy - 2019. 09. 16. 15:43

10 perce fejeztem be az évadot, nekem bejött :-)

Alain Prosztó - 2019. 09. 16. 15:45

A piloton vagyok túl, és engem abszolút megfogott. Nincsenek benne véres gyilkosságok vagy hullahegyek, mégis olyan gyomrosokat visz be, olyan komor és sötét, és annyira lehet sajnálni a főszereplőt, ami totál berántja az ilyesmire fogékonyakat.

Tündér Lala - 2019. 09. 16. 17:29

Kaitlyn Dever alkítása egészen lenyűgöző. Nem ismertem eddig és ilyenkor meglepődöm, hogy előrántanak a kalapból egy fiatal lányt, aki ekkorát játszik. Döbb.
A sorozat abszolút rendben van. Egyben van, beszippant.

winnie - 2019. 09. 16. 17:35

bizony, jó látni, hogy (egyáltalán nem szem előtt lévő) tévés színészek mennyire ki tudnak ugrani.

mondjuk őt idén a booksmart kapcsán eléggé felkapták, de 2011 óta fix sorozatos arc volt, lehúzott 6 szezont a last man standingben, és a tavaly felélesztésben is olykor ott volt vendégszereplőként – ahogy látom, a tavaszi finálékritikában ki is emeltem:)

https://www.sorozatjunkie.hu/tag/last-man-standing/

Éva - 2019. 09. 16. 18:14

Nagyon jó! Lassan a végére érek és beszippantott.

jelenvalólét - 2019. 09. 16. 19:53

Remek széria, egy nap alatt ledaráltam. Egyébként pont a legelső rész a “leggyengébb”, persze szerintem, szóval érdemes türelmesnek lenni, és esélyt adni neki. Az év egyik legjobb drámája.

Anna - 2019. 09. 16. 19:57

Lazán lecsúszott, kellemes meglepetés volt.

Peppper - 2019. 09. 16. 21:16

A Marie-t jatszo szineszno az hihetetlenul jo volt. Tobbiek csak siman jok :)

Akit erdekel, itt van a cikk amit keszitettek errol az eroszakolasrol, tulajdonkeppen egy az egyben azt koveti a forgatokonyv is:

https://www.propublica.org/article/false-rape-accusations-an-unbelievable-story

Fenykepek is vannak benne a valodi nyomozasrol + a rendorokrol es az elkovetorol is.

winnie - 2019. 09. 16. 22:05

igen, itt konkrétan a cikket dolgozza fel a sorozat-

human - 2019. 09. 17. 03:41

“lehet-e kritizálni valós események alapján készített sorozatot azért, mert nem elég jó a sztorija? Nyilván lehet, miért is ne, csak éppen elég furcsán veszi ki magát, nem? Mármint az, hogy ha hiányoljuk, hogy az írók nem tupírozzák fel az adaptációt. Na, az Unbelievable esetében nincs semmilyen hatásvadász tupír.”

Miért ne lehetne? Az Ebolás sorozat meg a Chernobly meg a Dannemora is valós történet, mégsem mind a három jó. Attól, hogy ragaszkodni kell a megtörtént dolgokhoz, még lehet jól elmesélni. Van aki abból szórakoztató sztorit kerekít, hogy elment két csavarért az Obiba, van aki pedig a világ megmentését sem tudná érdekesen elmondani.

Csak az általános kérdésre reagáltam, még nem láttam, lehet jól csinálták itt.

winnie - 2019. 09. 17. 05:30

igen, mielőtt félreértés lenne, nem erre a sorozatra vonatkozik a kérdés, csak eszembe jutott, hogy valahogy fura lenne.

kisanna - 2019. 09. 17. 08:08

ledaráltam tegnap én is, az év egyik legjobb sorozata nálam.

dukyka - 2019. 09. 17. 11:39

Nekem is nagyon tetszett, de a vége kicsit túltoltan szentimentális lett, ez picit zavart.

Gretasdad - 2019. 09. 17. 13:20

Nekem nagyon tetszett! A tempó, történet, szereplők. Idén a legjobb, eddig! Jöhet a The Spy✌️

Viktória - 2019. 09. 17. 19:55

Nagyon jó kis sori!

Szilvia - 2019. 09. 17. 20:23

most néztem meg 6részt belőle, eleg jó sori, a két nyomozónő nagyon szimpatikus.. de azért van benne idegesítő dolgok is… pl. ha kérnek és készül orvosi vizsgálat, annak nem kéne utána járni.. mondjuk itt pont a nyomozópasik hagyták a fenébe ezt..

Anni - 2019. 09. 19. 13:42

Én is ledaráltam. Imádtam az egészet (persze a story nagyon szomorú). Toni Colette és Merritt Wever az egyik legjobb duó akiket láttam sorozatban szerintem. A vége megható volt, kerek ahogy van. :)

Spoiler

Én is ezen akadtam fent, hogy Marie-nek az orvosi vizsgálatot minek csinálták? Az ki kellett, hogy mutassa, hogy valóban volt erőszak… vagy azzal mi történt? én nem értettem valamit?
Szegény lány amúgy se volt fényes élete és csak azért mert ő nem úgy élte meg a dolgokat mint például a nevelőanyja, egyből így neki menni és még tényleg egy női nyomozó vagy orvos se beszélt vele…

Snoopyzit30 - 2019. 09. 22. 09:22

Ledaráltam 1 nap alatt és eddig (bár még csak szeptember van), de az év egyik legjobb újonca. Nagyon tetszik, hogy nincs “feltupírozva” és simán hagyják a drámát érvényesülni a nyomozás mellett. A fiatal csaj nagyon jól játszik és a két rendőrnyomozóra sem lehet, de kettejük közül is Merritt Wever az, aki kiemelkedő. A színészi játéka a bizonyíték rá, hogy a kevesebb néha több.
Szimpatikus volt az is, hogy végre nem férfiak nyomoznak. Félre értés ne essék imádom az olyan sorozatokat is, de most jó volt nézni egy női nyomozópárost.
Nagyon működött szerintem a pilot is, ez kellett ahhoz, hogy Marie karakterét jobban megértsük a későbbiekben, hogy lássuk hogy bánik vele a “rendszer”.

Ajánlgatni fogom másoknak is.
Szerintem simán 9/10.

piszkosfred - 2019. 09. 25. 01:18

Huhh, ez nalam eddig az ev megelepetese. A mufajt annyira nem szeretem, kicsit nehezen kezdtem el.

Nade az elso 1-2 reszen tuljutva tenyleg nem lehet abbahagyni, ledaraja az ember egyhuzamban. A true storyktat is sokszor kis gyanakvassal kezelem (pont amiatt, mert itt azert kotott(ebb) az irok keze), de ezt szerintem 0-rol megirni sem lehetett volna hatasosabban.

9.5/10

atalanta - 2019. 09. 30. 08:07

Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon jó volt! Egy nagy piros pont a Netflix-nek! Nyolc rész, és végig lekötött, nem volt üresjárat, nagyszerűek a színészek, és külön megemlíteném a visszafogott, nem tolakodó, szinte észre sem vehető, mégis ott lévő, remekül eltalált zenét!

ginger18 - 2020. 04. 21. 14:53

Véletlen kattintàs a Netflixen, de milyen jól tettem! 1 napos dara, eddig az èv meglepetése.
9/10

rary - 2020. 06. 16. 22:31

True crime dráma mindig jöhet és a Netflix-en van jócskán. Nagyon tetszett a kezdése és ahogy csavarták a dolgokat. 8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz